Çizgi Roman'a Başlayacaklara Tavsiyeler

Merhabalar başlıktan da anlayacağınız üzre Çizgi Roman’a ilk defa başlayacak olan insanlar için bu konu hakkında görüşlerinizi bildirmeniz, çizgi roman önermeniz gayet güzel ve faydalı olacaktır diye düşünmekteyim. Ben de yeni başlayacağımdan mütevellit çizgi roman arayışı içindeyim elimde olan kitapları bitirip çizgi roman’a başlamak istiyorum önerilerinizi bekliyorum

5 Beğeni

Çizgi roman çok geniş bir kategori oldu. Daha spesifik şeyler isterseniz daha iyi yardımcı olabilirim. Hangi türde ve Türkçe mi İngilizce mi?

5 Beğeni

Dediğim gibi konuyu geniş bir kapsamda açtım yani atıyorum ki iki şekilde de örnekler verebilirsiniz böylece merak eden yazdıklarınızdan birisini seçer ve okur. Şahsımca fantastik tür’de olursa ve en azından şimdilik Türkçe olursa güzel olabilir.

1 Beğeni

Neil Gaiman’ın Sandman serisi ve Brian K. Vaughan’ın Saga serisini tavsiye ederim. Ben de çok fazla çizgi roman okuyan biri değilim açıkçası. Şu an takip ettiğim bu iki seri var yalnızca. Bunun dışında Vaiz, Chew, -şayet çevrilirse- Transmetropolitan takip etmeyi planladığım çizgi roman serileri. Süper kahraman serileri düşünüyorsanız, kolay gelsin şimdiden.

5 Beğeni

Çok teşekkür ederim Sandman ve Saga’yı daha önceden de bir kaç defa duymuştum. Yakın zamanda okumayı düşünüyorum bende.

Efenim bu meredin türlü çeşidi var. Madem başlangıcın da başlangıç aşamısındasınız, hem Amerika hemde Japonya ekolünden önerilerde bulunayım.

Amerika ekolü mağlumunuz, bu adamlar çizgiromana comics diyor ve Amerika piyasasını iki büyük, iki küçük yayınevi yönlendiriyor. Büyük olanlar tabiki de Marvel ve DC, küçümenleri ise İmage ve Dark Horse. Çizgi roman dendiği vakitte çoğu insanın aklına Marvel ve DC gelir. DC için mükemmel bir başlangıç serisi var. Asıl DC evreninden (Earth-0 veya Prime Earth bkz. DC Multiverse) kısmen bağımsız bir evrende geçen ve ülkemizde de Çizgi Düşler tarafından basılmış olan Injustice : Gods Among Us. Batman fanları için ise, Batman İlk Yıl ise şiddetle tavsiye edilir. Eskiden olsa Marvel için Ultimate serilerini önerirdim ama Secret War’dan sonra Ultimate diye bi şey kalmadı. Belki Gerekli Şeyler’in bastığı çeşitli Avengers serilerinden birine başlayabilirsin. Ama benim tavsiyem Ms. Marvel, Hawkeye ve X-Force. Son dönemde Türkçe basılmış en iyi seriler bunlar bence. Yok ben süper kahraman olayından hazetmiyorum dersen İmage’in; Yürüyen Ölüler’i, Saga’sı ve Chew’i, Vertigo’nun; 100 Kurşun, Scalped ve Fables’ı ilgini çekebilir. Ve son olarak herkes Alan Moore okumalı diyerekten Watchmen ve V for Vendetta’yı öneririm.

Birde Japonya var tabi. Bu denişik adamlar çizgi romana manga diyor ve akla gelebilecek her konu üstüne çizgi roman yapıyorlar. Korku severlere Uzumaki’yi, komedi sevenlere One Punc Man’i şiddetle tavsiye ediyorum. Shounen (Genç erkeklere yönelik çizgi roman) olarak Fullmetal Alchemist ile Titana Saldırı(Attack of Titan), seinen (Yetişkin erkeklere yönelik çr) olarak ise Lone Wolf And Cub’ın -ki kendisi favori mangamdır- iyi başlangıçlar olduğunu düşünüyorum. Ne yazık ki ülkemizde adam akıllı shoujo (Genç kızlara yönelik olanı bu da) basılmıyor. Josei ve diğer alttürlerden ise itinayla uzak duruyorum.

Ha yok ben değişik tatlar arıyorum dersen, Persepolis, Maus, Cenaze Evi Şenlik Evi, Uçma Sanatı gibi siyaset ile günlük hayatın harmanlandığı ya da sadece insanlık hallerinin anlatıldığı çok güzel çizgi romanlar da mevcut…

Kısacası ilk önce ne okumak istediğini senin belirlemen gerekiyor. Nasıl edebiyat dendiğinde akla türlü çeşit şey geliyorsa, çizgi roman dendiğinde de sadece süper kahramanlar akla gelmemeli. Sana şimdiden bol okumalı günler diliyorum…

27 Beğeni

Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş rohin çok teşekkür ederim gayet bilgilendirici ve hoş bir açıklama yapmışsın :slight_smile:

Ben BONE serisini öneriyorum. Marmara Çizgi’nin yayınlandığı seri 9 ciltten oluşuyor. Tüm ciltleri yayınlandı.
Serinin İngilizce yayınlanma versiyonu da bir hayli ilham verici. Jeff Smith’i herkes geri çeviriyor. Kimse yayınlamaya yanaşmıyor. O ise seriyi hem yazdı hem çizdi hem yayınladı hem de tanıtımlarını yaptı.
Sonuç 11 adet Harvey 10 adet Eisner ödülü.

Serinin konusu ve karakterleri ilginç. “Yüzüklerin Efendisi’nin çizgi roman versiyonu” diye tanımlayanlar var.
Rüyalar, Kukutelalı gizemli bir karakter, Baston Yutmuşlar, Ejderhalar, Prensesler… Bonelar bu karmaşanın içinde Hobbit gibiler. Bu yüzden empati kurmakta ve anlatılan olayları anlamakta zorlanmıyorsunuz.

Tavsiye olunur.

7 Beğeni

Rica ederim, forumun maksadı bu zaten :sweat_smile:

1 Beğeni

Bence “Fables(Masallar) harika bir başlangıç olur. Pek çizgi roman takipçisi değilim. Ama iş Fables’a gelince beni bir heyecan alıyor.

Peki neden okumalı? Cevabı şurada:

7 Beğeni

Benim de tavsiyem Watchmen ile başlamaman. Yeni başlayanların kesinlikle uzak durması gereken bir eser, tıpkı diğer Alan Moore eserleri gibi.

1 Beğeni

Şiddetle karşı çıkıyorum, bu Fantazya edebiyatına başlarken Lotr’la başlama demek gibi bi şey bence. Alan Moore candır, her ne kadar o bizlerden nefret etse de biz onu seviyoruz :face_with_monocle: Amerikan çizgi romanına bugünkü şeklini vermiş üç adamdan biri (Neil Gaiman ve Frank Miller’la beraber) bence.

Ayrıca en karizmatik çr yazarı adam. Bakınız şekil A1 :

Ne fanboyluk yaptım bea :grin:

2 Beğeni

Alan Moore’u kötülemedim ki ben. Ama kendisinin yazmış olduğu eserleri daha iyi anlamak için, hele ki süper kahraman türüne birazcık hakim olmadan Watchmen’deki yapılmak istenen şeyleri anlamak zor. He seversiniz ayrı mesele. Ama elmayı tadından dolayı değilde şeklinden, renginden vs dolayı sevmek gibi bir şey olur bu. Asıl lezzeti alamazsınız.

Bu biraz da hiç anime izlemeden Gintama izleyip ulan ne komik anime be demek gibi bir şey olur.

1 Beğeni

‘her ne kadar o bizlerden nefret etse de’ buradaki 'bizler’den kasıt nedir? Bilmediğimden soruyorum :blush:

Ben zaten Alan Moore’la da başlayabilir dedim ve adamın neden önemli olduğunu açıkladım. Kesinlikle Alan Moore’u kötülediğinizi düşünmedim. Ayrıca 1984, Biz, Cesur Yeni Dünya gibi kitaplar ilk okunduğunda anlaşılabiliyorsa V for Vendetta da gayet anlaşılabilinir bence. Watchmen’i anlamak bir X-Men veya JLA serisinde neler olduğunu anlamaktan daha kolay bence. En azından öncesinde olan yüzlerce olayı bilmenize gerek yok. Ya da ben psikopattın tekiyim ilk okuduğum Fantazya romanı Yüzüklerin Efendisi, ilk okuduğum çrlerden biri de Sandman’di. Bilemedim şimdi :sweat_smile:

patriotic@ Alan Moore anarşistin bayrak sallayanı olduğundan, tanışırsak beni -topluma entegre olmuş veya olmaya çalışan birey olarak- hiç sevmeyeceğini düşünmüşümdür hep. Geyik tamamen yani :sweat_smile: Belki seni sever bilemem…

1 Beğeni

Tex
:krs:
Tex
:baris:
Ve yine Tex
:kudur:

2 Beğeni

Bence süperkahraman kavramına dair filmlerden v.s. gelen genel geçer bir bilgiye sahip olmak Watchmen okumak için yeterli olur diye düşünüyorum. O yüzden genel geçer bir bilgiye sahipse Watchmen’i okuyabileceğine inanıyorum.

1 Beğeni

Tamam, niyetini anladım senin. Türün doruk noktasıyla başlatmaya çalışıyorsun. Bir şey diyemem artık saygı duyuyorum.

Fakat dediğim gibi bence biraz sektörü hazmettikten sonra Watchmen okumak daha güzel olabilir. Uzun uzadıya nedenlerini yazamam ama Altevren’de bununla alakalı çok güzel bir yazı var. Özellikle ikinci madde çok önemli.

2 – Watchmen’in en açık ve belirleyici özelliği olan, “süper kahraman çizgi romanlarını eleştirme, revize etme” amacının, ciddi miktarda çizgi roman okumamış biri tarafından anlaşılamayacağı, Watchmen’in getirdiği teknik yeniliklerin, böyle bir okurun gözünden kaçacağı gerçeği.

1 Beğeni

Anladım :grin: Evet sevebilir o zaman

Evet bu hususu anlayamayacaktır ama Watchmen’i sevmemesi için bi sebep değil bence. Zira Alan Moore’un anlatmak istediği o değil, o sadece bir çr yazarı olarak sahiplendiği bir misyon… Neyse fazla uzattık sanki, başlık amacından sapmadan şunu söylemek istiyorum, hayatta bir doğru yoktur. İkimizde kendimizce haklıyız bence… Sen zehri yavaş yavaş vermek istiyorsun, ben direkt damardan zerk etmek istiyorum :grin: