Çok Övüldüğü Halde Size Hitap Etmeyen Kitaplar

Silmarilloun abartıldığını düşünüyorum :slight_smile: Şaka şaka.

Bu forumda yazılan saçma sapan ve her mantıksız yorum için, eğer canım istemişse gelip cevap yazarım. Burada benim görüşümü benimsemek zorunda da değilsin, ben de benimsemen için seni zorlamıyorum. Forum burası sonuçta. Forumların tarihi Antik Yunan’a dayanıyor ve forumlarda fikir alışverişi yapılır, ahlak ve saygı çerçevesi içinde.

Ama sen gelip Kafka’ya “ezik, “sefil” dersen ve burası bir Edebiyat forumuysa sana karşı çıkacak bir milyon tane insan bulursun. Edebiyat dediğimiz şey ne zamandan beri sizin o bahsettiğiniz “güç”ten, “karizma”dan veya aklına güç deyince ne geliyorsa ondan besleniyor?

Hem siz ne kadar kötü kalpli insanlarsınız bir insanı eleştirirken böyle kelimeler kullanabiliyorsunuz? Kafka’yı, Camus’u geçtim, ben böyle bir insanlarla karşılaşsam onun hakkında böyle düşünmem, düşünmeyi de geçtim bu kelimeleri yazıya veya dile dökemem. Büyük ihtimalle de Kafka en iyi dostum felan olurdu.

Hem Kafka’yı okuyan ve sevenler de o zaman “ezik” ve “sefil” oldu bu düşüncene göre? Onların cevap verme hakkı yok mu?

Yazık Poe’yi, Lovecraft’ı, Kafka’yı şimdi daha iyi anladım.

7 Beğeni

Benim yazılarımda ’ ezik sefil ’ dediğimi okudun mu ?
Ben sevmiyorum Kafka’yı da Zweig’e de Camus’u da bu kadar basit.
Ve benim gözümde de abartılıyor.
Bu seni neden geriyor ki ?

Edit : 2000’den beri forum ve sözlüklerde cirit atıyorum.Bana forum tarihinden bahsetme.Artı olarak eğer bir yazara hakaret varsa bunu şikayet et.Adminler de gerekeni yapar.
Hadi Hayırlı Ramazanlar…

Tartışmaya girmeyeceğim kendi fikrimdir. Harry Potter.

Rowling, Yerdeniz Büyücüsü’nü “Nasıl çocukların kolay okuyabileceği bir şekle sokarım?” diyip eline kalemi almış gibi geliyor bana.

Yoksa şüphen mi var?
  1. A young and chosen-one like magician: Ged --> Harry
  2. A school of magic for kids: Roke --> Hogwarts
  3. The rival young magician: Jasper --> Draco Malfoy
  4. Roke is in an island that is protected by magic and can’t be reached or seen unless you are allowed to do that --> In Harry Potter the same happens with Hogwarts.
  5. In The Wizard of Earthsea it is mentioned that Roke is the most secure place in the world --> The same is stated in Harry Potter for Hogwarts.
  6. Ged’s mother died before he was a year old --> Harry’s parents died when he was a baby (of course in a more tragical way)
  7. Ged’s father was very grim with him so he grew wild --> As Harry’s uncle family
  8. The Archmage Nemmerle is the protector and maximum authority of Roke, named the Warder of Roke and older than any man living then, he has a pet raven --> Dumbledore the most powerful of his time, head and protector of Howarts, very old who has a phoenix as pet.
  9. The environment in both schools seems to be very similar, groups of kids taking classes with different wizards, mages, etc.
  10. In the school Ged inspires admiration and envy because his skills and rumors say he will be Archmage one day --> Harry Potter inspires admiration and envy for the same reasons + the prophecy.
5 Beğeni

Sen derken seni kastetmedim.

Yukarıda da beni neden gerdiğini yazdım zaten. Tekrar mı yazayım?

İyi edebiyat kötü edebiyat diye bakmak lazım. İyi edebiyat zamanının ötesinde hala üzerinde konuşulan edebiyattır. Kafka hala Dönüşüm, Şato ve Dava kitaplarıyla konuşuluyor hatta bazı durumlar için kafkavari bir durum diye tanımlama yaptırıyorsa iyi edebiyattır.

5 Beğeni

Kendi kendinize bir takım senaryolar uydurup cümle fazlalığından başka bir şey yapmıyorsunuz. Ben Kafka’nın dilinin ‘ağlak’ oluşundan bahsediyor, buna tahammül edemediğimi söylüyorum siz çıkmış yok Oxford yok şurası yok burası Kafka’yı paylaşamamış, alamamış… Pekala el yazmalarını toplamaları güzel bir şey.

Ayrıca ben kendimin ‘güçlü’ olduğundan falan da bahsetmedim, atıp tutmayın. Ben Kafka’nın birtakım diğer yazarlarla karşılaştırıldığında öyle olduğu sonucuna vardım. Benim düşüncem budur. Kafka’yı sevmiyorum, insanların Kafka’ya fazla anlam yüklendiğini düşünüyorum. Bizim toplum da sever zaten böyle popüler, ‘anlaşılamamış’ yazarları.

İyi forumlar.

7 Beğeni

Bu forumda öğrenmeniz gereken en önemli şeyi ilk gününüzde öğrendiniz. :slight_smile:

2 Beğeni

Kaostan beslenmeye çalışıp, tartışma çıkarmaya çalışmaktan başka hiçbir şey yapmıyor, kendinizce dalga geçiyor ve zannediyorsunuz ki sizden başka hiç kimse bir şey bilmiyor. Üzgünüm, sizle daha fazla tartışmayacağım.

O küçük dünyanızda size ve düşündüğünüz her fikre iyilikler diliyorum.

9 Beğeni

Teşekkür ederim. İyi forumlar.

O değil de bunları Celal Şengör yazsa ona da kırılırdım. Ki konuşuyor da zaten ona da küstüm. Dağ dağa küsmüş tavşanın haberi yokmuş. Neyse.

Bir şey bilmekten ziyade insan olmak daha önemlidir sanki. Hem de ölmüş bir insanın arkasından böyle şeyler söylemek hoş değil. Forumda değil de toplum olarak bir şeyi eleştirmeyi bilsek daha iyi olabilirdi.

Teşekkür ederim fakat insanın ölmüş olması ona bir şey diyemeyeceğim, eleştiremeyeceğim anlamına gelmiyor. Söyleyeceklerime pranga vuramazsınız.

Siz hala tartışma çıkarmaya çalışıyor, mesajınızda açık açık beni yeriyor, ‘insan değilsiniz’ demeye getiriyorsunuz. Naif, hümabist ve barışçıl cümleler kuruyormuş izlenimi verip kelimeleri nefretle seçiyorsunuz. Bu tartışmacı tutumunuzdan vazgeçmenizi öneririm zira bizim konuştuğumuz kişiler ölülerden değil, yaşayanlardan.

Bugün gelir Kafka’yı eleştiririm, yarın gelir Hüsn-ü Aşk ile Kara Kitap bağlantısını eleştiririm. Keyfim bilir.

İyi forumlar.

2 Beğeni

Aa! Olur mu öyle şey.

<Kendi kendinize bir takım senaryolar uydurup cümle fazlalığından başka bir şey yapmıyorsunuz.>

Kafka hakkında benimle aynı duyguları paylaşan ne çok insan varmış. Kafka’yı hiçbir zaman sevemedim.

Olabilir, isteyen sever, istemeyen sevmez. Fakat bundan daha büyük bir sorun var: Kafka hayranlarının, toz kondurtmama gayretlerinin insanüstü bir derecede olması.

Başka bir yazarı sevmediğinizi söylerseniz çok da sorun olmaz. Size saygı duyarlar, sizden de aynı saygıyı beklerler. Ama konu Kafka ise linç yersiniz. Yukarıdaki tartışmada bunu görüyoruz. Daha da yukarılara giderseniz benim de bu başlık altında benzer bir tartışma yaşadığımı görürsünüz. Buradaki yine iyiydi. Başka mecralarda ne küfürler yediğimi söylemeye terbiyem müsaade etmez.

Bence Kafka’nın kendisi kadar hayranlarının tahammülsüzlüğünün nedenlerini de incelemeliyiz. Kendi beğendiği şeyi herkesin beğenmesini isteyen insanlar her yazar ve eserin hayranları arasında vardır ama Kafka hayranları arasında çok daha fazla.

13 Beğeni

Ben siz tutumunuzun nasıl geliştiğini söyledim, siz de aklınızca yazdıklarımla beni yalanlamaya çalıştınız.

Amacınız belli. Tartışma, tartışma, tartışma… Bu tartışmayı bitirmek için ne yapmam lazım zira işiniz edebiyat falan değil. Küfür mü etmeliyiz birbirimize? Boks mu yapmalıyız?

Ben yukarıda tartışmayı bitirmek için yazdığımda ofansif cümlelerle üstüme tekrar geldiniz. Unutmayın her insanın bir sınırı vardır. Cevaplamamak için kendimi zor tuttum fakat bundan bir zafer algısı çıkarmanızı da istemedim. Neyse, sizle konuşmaya değmez ki konuşamıyoruz da.

İyi forumlar diler, tekrar görüşmemeyi umarım.

1 Beğeni

Forumda her şeye cevap vermeye kalksam 2 yıl uğraşırım ama benim Kafka hayranı olduğuma nasıl karar verdiniz? Hayranlık derecesinde hiçbir şeyi sevmem.

Şunu da ekleyeyim Kafka’nın sadece bir tane kitabını okudum o da: Dava. Yok yok bir de böcekli olanı da okumuştum.

Şimdi de şey dersin: “Bir tane kitabını okudun avukatı olmuşsun” falan :d

Burda değinmek istediğim tek konu bir şeyi eleştirirken kullanılan kelimeler ve üslup.

Mesela ben bir şeyi eleştirmeden önce hep kendime sorarım: “Sen kimsin ki?” diye. Kafka değil de Aleyna Tilki olsaydı burada eleştirilen yine aynısını yazacaktım. Aleyna Tilki’nin başarılarını vb. falan da atardım ekseriyetle.

Daha sonra eleştiren kişinin neden eleştirdiği apaçık belli değilken ben yazarın neden eleştirildiğini anlamadığım için ona göre cümleler hazırladım.

Daha önce forumda “bunu nereden çıkardın ya” basitliğini hiç kullanmamıştım ama bu yorum tam öyle oldu benim için. Forumda da Kafka hayranlığı oluşmuş mu veya benim yazdıklarımdan mı çıkardınız, ne yaptınız hiç anlamadım. Sezarın hakkı Sezar’a düşüncesiyle yazdım o yazdıklarımı.

Eğer yukarıdaki eleştiri mesajında o kelimeler olmasaydı zaten herkes: “düşüncene saygı duyuyorum” der köşesine çekilirdi.

Ee, böyle metaforların sunulmasına izin verecekseniz ben de geleyim Atatürk’e sallayayım.

Atatürk’ü sevmiyorum çünkü Ermenileri katletti. Camileri kapattı. Ahır yaptı bilmem ne.

Bu cümleler ne kadar saçmaysa, burada okuduğum eleştiriler o kadar saçma.

Birkaç mesaj önce yazdığım gibi forumda ne kadar böyle mantık çerçevesine uymayan varsa yorumumu yazarım. Başkası da yazar. Madem o zaman cevap gelmesini istemiyorsunuz, buraya yazmazsınız mesajınızı olur biter. Kendi içerinizde halledin ego masturbasyonunuzu.

Forumda ne mesajlar dönüyor, genellemeler havada uçuşuyor o buna sövüyor bu buna sövüyor, yok Lotr şöyle, yok Got boktan, yok Tarantino izleyen mal, yok şunu okuyan mal bunu okuyan mal, siz herhalde birisi karşılık vermiyor diye kendinizi akıllı zannettiniz. Bahsettiğiniz düşünce özgürlüğü bu değil. Özgür olmak istiyorsanız da karşılaşabileceğiniz şeyleri düşünün.

Buraya mesaj girmek bedava, evet sizin dediğiniz gibi keyfiniz bilir istediğinizi yazarsınız. O zaman ben de yazarım ona göre karşılıklı tartışırız. Tartışmak istemiyor musun o zaman cevap vermeyip, uzatmazsın ilk seferinde. Forum yönetimi de mesajlarınızı kaldırmıyorsa olur biter.

Beni can evimden yaraladın dostum… Benim kutsal kitabım o… :grinning:

1 Beğeni

Yav kardeşim şu konuyu kim hortlatıp duruyor. Zaten başlığın adında sevmediğiniz değil de abartılan yazmasından belli, tartışmalık değil de tam kavga etmelik bir konu.

Ayrıca (biraz da ben tartışmanın üzerine gideyim.)

Genel anlamda nasıldır bilmem, ama yukarıdaki tartışma için alakasız bir gözlem. Ağlak, büyük bir edebiyatçı değil gibi sert ve ağır bir sözü Zweig’e, Camus’a vb. bir edebiyatçıya söyleseydi, yine yukarıdaki gibi tepkiler alırdı.

Mesela, forumdaki tartışmadan bağımsız, ben de Kafka’yı çok severim ve yukarıdaki eleştiriye de zerre katılmam, ama forumlardaki bu tarz eleştirilere cevap vermemeyi tercih ediyorum. Ne bileyim böyle bir eleştiriyi yapan bir insanın kaç Kafka kitabı okuduğunu? İnsanın elinin altında google olunca gerçekte 1 okumuşken, forumda 10 olabiliyor. O yüzden böyle bir eleştiriyi veya böyle bir eleştirinin savunusunu gerçek hayatta yapmayı tercih ederim. Böyle yapınca daha güzel ve daha yapıcı bir tartışma oluyor. Forumdaşlara da böyle yapıcı tartışmaları öneririm. (Gerçi bu paragrafı niye yazdım, anlamadım.)

Neyse, umarım bu konuyu ölüm uykusunda bırakırsınız ve bir daha hortlatmazsınız.

4 Beğeni

Anna Karenina

Genel okur kitlesi abartıyor mu bilmem ama kitabı hep en iyi bilmem kaç roman arasında görmüşsünüzdür. Aslında beğendim ama en iyiler arasına girebilecek bir kitap değil. %80inde çok sıkıldığım, neden okuyorum ki bu paragrafları dediğim oldu. %20lik kısmında ise Tolstoy anlatım nedir nasıl olur dersi vermiş resmen. Bu %20lik kısım 80lik kısmın arasına serpiştirildiği için kitabı bırakmak gibi bir hata da yapmadım, kitap bittiğinde iyi ki okumuşum dedim. Ama bir Monte Kristo Kontu veya Don Quijote gibi etki de bırakmadı bende. Güzel kitaptı, okudum, bitti, bir daha okur muyum, sanırım okumam. Savaş ve Barış’a da uzun süre başlayamam sanırım. Çünkü bu kitabı bile 2 ayda okudum, zorlana zorlana. Neyse içimdekileri yazdım işte.

Bu arada Yordam Yayıncılık baskısını okudum ve gayet güzel bir çeviriye sahipti.

2 Beğeni

Ben genel olarak Stephen King’in bir yazar olarak abartıldığını düşünüyorum. Ortalamanın üzerinde ve iyi kurgu kitapları yazabilen bir yazar ama goodreads gibi bir çok mecrada her sene ilk sırada veya ilk sıralarda geziyor. Popülaritesi çok yüksek. Bir ara artık kendimi tekrar ediyorum diye yazarlığı bırakmıştı sanırım ama geri döndü.

2 Beğeni