Teşekkür ederim çok sağol ya
Çukuru kimin için açtık, kimi gömüyoruz. Hedef çok fena şaştı. Bence abartıdan öte her şeyin lotr ile kıyaslanması “böö” dedirtiyor artık. Ben sıkılıyorum açıkçası “Ama bir lotr” değil yorumlarından. Değilse n’apalım? Kitap okumayalım mı?
Ya aqape tek bişey söyleyeceğim ben gandalfım ama kitabı ben okumadım o zaman sen sus gibi oluyor burda
Kitap okurken ki modum bile kitabı beğenip beğenmemde etkili oluyor her fikre saygım var bu konuda mesala benimde Phlebas’ı Hatırla okuduğum en başarısız bilimkurgu kitabı oldu. (Bu arada bütün objektifliğimle Lotr u ayrı tutuyorum. )
O kadar da değil, hepsi mitolojilerde var. Özellikle kelt mitolojisinden aşırı etkilenilmiş.
Hahahajajja okudum deseniz
yemin ederim cevap yazmazdım.
@Agape karşılaştırılması normal ya, türün temelini atmış eser bu. Nasıl ki klasikler diğer romanlardan ayrı bir yerdeyse bu da öyle.
Orcs – Tolkien himself hinted at the influence on his goblins/orcs from the goblins in George MacDonald’s The Princess and the Goblin but his goblins/orcs also resemble various monsters of legend and folklore. It is generally accepted that Tolkien adapted the word orc from an Old English word, orcnéas (or orcþyrs ), for “monster, monster from Hell” — said to be derived from Latin Orcus (although some people question this etymology). Tolkien also admitted in Letter No. 210 that his Orcs are “degraded and repulsive versions of the (to Europeans) least lovely Mongol-types”
.
Türünün ilk örneği Orta Dünya gibi tamamen detaylandırılmış bir evren yarattı bu yüzden fantastik edebiyatta Tolkien 0 noktası kabul ediliyor.
Kitaplarla filmlerin kesinlikle uçurumluk farkları olduğunu düşünüyorum. Filmlere çok fazla olmayan şey ekleniyor. Eğer bir seri kitaptan filme uyarlandıysa ben de öncelikle orijinalinin okunmasından yanayım ama sana da saygı duyuyorum. Her fantastik eserin Yüzüklerin Efendisi veya Harry Potter ile karşılaştırmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.
@Ozgur Sanırım elfler Fantastes kitabında vardı. Şu an tam emin değilim ama sanki Tolkien öncesi bir eserde elflere rastladım. Ayrıca mitolojilerde oldukça geçmekte.
Ben burda bildiklerimi filme göre konuşmuyorum ama
Filmde melkordan falan bahsedilmiyor
Az önce yaptığım küçük çaplı bir araştırma sonucu Elflerin İskandinav kültüründe de olduğunu öğrendim
https://bilimvegelecek.com.tr/index.php/2011/06/01/iskandinav-inanislarinda-elfler/
Bunu ben de okudum ama elfler veya goblin benzeri yaratıklar daha önce hiç karşılaşılmamış gibi düşünmek yanlış. Zaman çarkında Trolloclar var misal orklar yerine bunu tasarlamış yazar yeni bir şey yaratmamış.
Filme göre konuşmuyorsan da saygı duyuyorum abi. Arkadaşlar bir eseri okumadan da hakkında çok fazla spoiler okuyarak epey bir bilgiye sahip olabilirsiniz. Çok da şey yapmamak lazım.
Tolkien’in çok detaylı bir iş çıkarttığına kesinlikle katılıyorum. Sonuçta otuz yılını vermiş adam. Bunu tartışmak çok anlamsız olur zaten. Benim demek istediğim her fantastik eserin Yüzüklerin Efendi ile aynı kefeye konulması doğru değil. Her yazarın bir tarzı var. Mutlaka her yazar da başka yazardan etkilenmiştir. Brandon Sanderson da birçok yazardan etkilenmiştir ve kitaplarında bunu görebilirsiniz. Hatta Harry Potter ile Yüzüklerin Efendisi’ni karşılaştırırsanız çok fazla benzerlik görebilirsiniz fakat işte tarzlar başka…
Yüzüklerin Efendisi’nin aşırı derecede övüldüğüne hemfikir olmakla birlikte(yani öyle övgüler var ki, diğer fantastik yazarları toplansalar da birlikte yazsalar Tolkien seviyesine ulaşamazlar falan yani oha) sözünü ettiğiniz iki eserin yüzük serisine olan benzerlikleri sebebiyle kıyaslandığını söyleyebilirim. Dünyanın Gözü Yüzük Kardeşliğine feci derecede benzer, Jordan’ın bilerek yaptığı bir şey bu. Seri olarak kıyaslamalar yapılıyorsa o ayrı. Tabi Yüzük de sağlam bir epik fantastik eser olduğu için diğer epik fantastiklerle kıyaslamalar olacaktır, bundan daha doğal bir şey olamaz. Ama sürekli Yüzük güzel, Yüzük çok iyi, Yüzük’le kıyas kabul etmez, Yüzük Yüzük Yüzük e yeter bea diyorum şahsen.
Film ve kitap tabii ayrılacak bir noktadan sonra mesela kitapta seri orc biçen bir Arwen var helms deep te ama film Aragon üzerinden yürüdüğü için romantik bir karakter olarak kalıyor ki bencede iyi ki öyle kaldı. Peter Jackson’ın LOTR ile ilgili çıkardığı iş kesinlikle 10/10.
Bende bundan bahsediyorum. Ama ben ön yargı oluyorum
Birde sen kitabı okumadıysan bilmiyorsun algısı var onun in inatla konuşuyorum
Bu arada filmden açılmışken konu belki 20 defa izlemişimdir filmi. Ama hobbit’in okadar sevemedim
Başlıkta kan dökülmesin arkadaşlar. Hazır çukur kazan arkadaş varken başına üç-beş çukur daha eklemeyelim.
Hobbit filmi berbattı onu hiç izlememiş gibi düşünmek istiyorum.
Allah aşkına insanlar size tabii ki kitabı okumadığınız için yüklenecekler bu hiç iskender yemedim ama o kadar da iyi değil bence demekten farksız sizi bu yüzden eleştirmeleri çok doğal ayrıca Yüzüklerin Efendisini okumadan nasıl “yüzük profösörü” olacaksınız?