Hayır demek istediğim şey bu değil. Folklor bakarsak 4200 tane din var. Biri olmasa birinde birinde karaktere denk gelebiliriz. Bahsettiğim şey bir ley ortaya koyup tam anlamıyla bir karakter oluşturmak. Tolkien elleri oluşturduğunu ilk elften, üçüncü çağa kadar herşeylerini yazmıştı. Yani mitolojide bile olsa baştan sona bir tür oluşturdu. Tabiki elf isimli yaratıkları ilk defa Tolkien kullanmadı. Ama sonrasında kullanılan heryer de onun yarattığı karakterlere benzer özelliklerde elfler gördük. Orclar gördük. Yoksa cüceler de İskandinav mitolojisi den gelir mesela, ama Tolkien in yarattığı cüceler çok daha farklı bir ırktı. Aynı şekilde ararsa hobbitlere de esin kaynağı olan şeyleri bulabiliriz.
Bahsettiğim şey bir fikri alıp bambaşka birşey yaratmak ve bunu kendinden sonra gelenlere de kaynak olarak kullandıracak bir iş çıkarmak.
Bilmiyorsun demiyor hiç kimse bu arada. @CowardlyHero kitapları okuyanlar kadar bilmiyorsun. Biliyorum diyorsan da ben daha cevaplamayacağım, çünkü kitap haricinde öğrendiğiniz herşeyi kitabı okumuş kişilerden öğrendiniz. Bunun farkında olmanız gerek.
Mesela ben büyük umutlarla başlayıp aradığımı bulamadığım kitaplar için ‘O kadar da değilmiş yahu!’ oluyorum ama bu duygu kısa sürüyor. O beklenti azaldığında, beklenti yüzünden gözden kaçırdığım ayrıntıları, güzellikleri hatırlıyorum. Bu yüzden işaret edebileceğim kitap yok Ama okurken yazılanları her ne kadar katılmadığım bir çok kitap olsa da anlayabiliyorum. Yani herkesin bir kitaptan beklentisi çok farklı, ama işte ‘bence’ kelimesi çok önemli. ‘Net balon’ tarzı ifadeler üzüyor insanı.
Ben Tolkien her şeyden kopya çekti ortaya koyduğu eser emitasyon demiyorum ki. Ortaya çıkarttığı eser olağanüstü, esinlendiği mitolojilerden kendi dünyasını çok güzel oluşturmuş sadece yarattı kelimesi biraz aşırı oluyor.
Yüzüklerin Efendisi dünyasında cüce ırkının tarihi apayrı güzel ama temelde Pamuk Prenses öyküsündeki madenci cücelere benzerlik gözardı edilemez.
inanıp inanmamanız benim için önem taşımıyor. En azından ben saygı gösterirdim. Nitekim burada abartıldığı iddia edilen bazı kitapları ben seviyorum, ama abartıldığını iddia edenlere de verilmiş hiçbir cevabımı bulamasınız. Bu arada, ön yargılı değilim demişsiniz ama görüyorum ki aşırı ön yargılısınız. Bunu zaten okumadığınız bir kitap hakkında bu kadar fikir beyan etmeniz açıkça gösteriyor. Neyse, okumadığı bir kitabın abartıldığını düşünen birine cevap verdiğimiz için hatalı olan biziz sanırım.
İyi akşamlar dilerim.
Yapımcı kesin üçleme istemiştir ondan böyle garip oldu. Tek film olsa güzel olabilirdi. Yüzüklerin Efendisi gibi elde hazır 3 kitap yerine kısa bir kitap olunca ortaya berbat senaryo çıktı.
Yahu sen neyin sömürüsünü yapıyorsun bana? Ben kitabı kötülemedim, balonda demedim. Kitapları okumamış olmam bu evreni bilmediğim anlamına gelmiyor. Ben abartılıyor diyorum çünkü her çıkan fantastik kitap incelemesinde ben yüzüklerin efendisini duyuyorum. Yüzüklerin efendisini sen kadar bilmiyorum belki ama ama biliyorum yani. Biraz öncede birisi beren ve luthenden örenek veriyor bana. Konu yüzüklerin efendisi Tolkien kitapları değil.
Şu başlığı yukarda gördüğüm an kalbime bi fenalık geliyor. Bazen velilere çocuklarıyla ilgili olumsuz şeyler anlattığımda yüzlerinde oluşan ifadeyi takınıyorum. Hoş değil ama hayatın gerçekleri…
İlk başta başka bir yönetmen vardı tam hatırlamıyorum projeyi o yürüttü sonra ayrıldı. Yapımcılarda madem gel sen çek dediler. Öyle olunca maalesef böyle bir şey çıktı ortaya. Hatta direkt olarak kendisi röportajında ‘Hobbit’ i çekerken ne halt yediğimi bilmiyordum’ diyor. Neyse hala kredisi var bende ama keşke farklı olsaydı.
3 filmi tek seferde çekip bölerek yayınladılar. Ben uzatılmış versiyonları izlerden keşke daha fazla izleyebilsem diyorum. Sinematik olarak mükemmel detaylar var.
Amacım yanlış anlaşılmayacaksa bir şey belirtmek istiyorum. Gün içerisindeki iş koşuşturmasından dolayı foruma sadece uyumadan önce bakabiliyorum ve baktığım zamanlarda da çoğu başlıkta böyle uzun uzun tartışmalar görüyorum. Herkesin kişisel görüşüdür, birine “sen neden bu kitabı beğenmedin, nasıl beğenmezsin?” vs sorularının sorulmasını çok saçma buluyorum. Bu gerçekten kısıtlı zamanımda bile baktığım, yorumlarına değer verdiğim rıhtım sakinlerinden giderek uzaklaşmama sebep oluyor bir süredir. (Konu dışına çıkılması,konu dışı bir sürü mesaj birikmesi vs) Sadece bunu belirtmek istedim.
Abartılmış kitap konusunda ise şahsi görüşüm Simyacı kitabı. Türkçesini okumadım, İngilizcesinden okumuştum. Belki bu sebeple duygularını tam yakalayamadım ama gerçekten büyük hayal kırıklığı yaşamıştım okuduğumda.
Şu söylediklerinizi bir edebiyat forumunda söylebilecek kadar cüretkar olmamalisiniz bence asil sıkıntı burada. Zira beren ile luthien yüzüklerin efendisi serisinde çokça bahsedilen bir hikayedir.
Velhasıl kelam umarım bir gün bu 3 kitabı okuyup buraya değerlendirmesini yaparsiniz ancak ondan sonra sağlıklı tartışabiliriz sizinle.
@narpal sanirim abartıldığını düşünmek için önce okumak gerekiyor. Aynı fikirde miyiz?
Vay sen nasıl otostopçuya laf söyl…(!) Şu açıdan baktınızmı kitaba. 70lerin sonunda radyo programı olarak yayınlanıyordu bu kitap. Sonrasında bu popülerliği kullanarak her türlü esere çevirdiler. Acaba bir radyo tiyatrosu olarak dinlerseniz sever misiniz?