Ben kötü fikir sunmak istemem ama Dex kötü ya… Sanki korsan kitapmış gibi bir kalite oluyor eline aldığında kitapları. Böyle bir hisse kapılıyorum. Fuarda bile çok inceliyorum mesela hep bir yerde çaruk çürük bir nokta var. Bu konuda benim en az güvendiğim yayınevlerinden birisi. Tecrübelerim genelde bu yönde oldu hep.
Frankenstein bir kaç kez okudum. İthaki’nin hem yeni baskı hem de eski beyaz kapak var bende, bunlar ciltli olduğu için ilgimi çekti ama çeviri düzelti iyi değilse ciltli olmasının anlamı yok.
Bende ilk beş kitabı vardı ama bu forumdan bir arkadaşa sattım; çünkü elimdeki başka serilerde aynı kitaplardan vardı.
Çevirilerinde bir sorun görmedim. Çeviri için şunu diyebilirim: Şimdiye değin Drakula’yı üç ayrı çeviriden okudum: İthaki’den Niran Elçi çevirisi, Can Yayınları’ndan Zeynep Bilge çevirisi ve bir de Dex Yayınları’ndan Kerem Sanatel çevirisi. Üçü de güzel ama en büyük keyfi Zeynep Bilge çevirisinden aldım; Niran Elçi çevirisi çok çok az bir farkla geride kaldı benim için.
Dizinin kitapları pahalılar. Ciltli olmaları ve yerli bir yazarın önsözünü taşımaları dışında bir ayrıcalıkları yok.
Not: Lovecraft, kitaplarını topladığım yazarlardan olduğu için dizideki “Cthulhu’nun Çağrısı ve Diğer Tuhaf Öyküler” adlı kitabı alacağım.
Dex’ten kitap alınacaksa ve kitap elinizde dağılmazsa öpüp başınıza koyun sayfalar dualarla duruyor çoğu baskıda ve ince kağıtla basıyorlar ama incecik Calamity’ye 40 tl etiket basmayı biliyorlar. Bu seri özelinde konuşacaksam kapaklar iyi ve ciltli olduğu için baskıya da özenmişlerdir gibi ama dexin olduğu yerde ben yokum arkadaşlar
Dex’in okuyucuya şöyle bir hizmeti var, biz sayfa çevirirken yorulmayalım diye hiç çevirmeden birkaç sayfa ilerisini de okumanıza imkan sağlıyorlar. Sayfanın boş tarafına bakarsanız birkaç kat aşağısı rahatça görünüyor.
Attığım resim bu seriden değil bu arada, Ernest Cline - Ready Player One. Armada bundan da inceydi kriz zamanına denk gelmişti o ama altlardaydı çıkarmaya üşendim. Korku Klasikleri ciltli falan diye özenmiş olabilirler belki gidip yerinde görmek lazım önce.