Benim de en çok beklediğim eser. Yavaş yavaş sıra geliyor, bence basılmasına az kaldı. Ithaki First Law serisinden sonra bunu basar.
Daha önce Emre Bey foruma düşünüyoruz yazmış inşallah basarlar.
Nightall, Asimov’un en iyi öyküsü olarak görülüyor. Umarım bir gün Türkçe okuma şansı buluruz.
Bu iki kitabın dilimize kazandırılması için salavat zinciri başlatıyorum. Katılmak isteyenler veya katıldım diyenler favlasın abi.
Bunlar çevrilmiştir sanıyordum, görünce şaşırdım. Adını en çok duyduğum kitaplardan.
Asimov’un kitaplarının haklarının opsiyonu İthaki’de, ajanslar başka yayınevine vermiyor. İthaki de “Opsiyonu nasılsa bende.” diye basmıyor, ajanslar da opsiyonu İthaki’de diye başka yayınevlerinin isteklerini geri çeviriyor.
Böyle bir kısır döngü içinde Asimov, Silverberg ve Clarke’ın kitapları. İthaki de ömrü billah basmaz o kitapları, elindeki kitaplardan onlara 10 yıl sıra gelmez.
Umarım bilerek çarpıtmıyor, bilgi eksikliğinizden dolayı böyle söylüyorsunuzdur. Asimov’un basılmamasının sebebi yazarın mirasçıları arasında devam eden telif davaları.
Ajanslar İthaki’den başka yayınevine vermiyor argümanı da gerçekçi değil. İthaki’nin hiçbir zaman basmayacağı bir kitaptan ajanslar nasıl gelir elde edecekler?
Belki küçük bir yayınevi kitapların telifini sormuş ajans da telif İthaki’de demiş olabilir zaten İthaki bahsettiğiniz yazarları basmayacağız demiyor. Yakın zamanda daha önce bastıkları “Kent” kitabını bastılar.
Komplolar yerine olayın işleyişini anlamaya çalışmanızı tavsiye ederim.
Silverberg ve Clarke konusunda her an her şey olabilir diye cevap yazmışlardı bana. Bakalım yakın zamanda basıp basmayacaklarını göreceğiz. Asimov konusunda ise bir gelişme yok sanırım.
Çarpıtmak çirkin bir tabir, öncelikle siz bilginizi bir sınayın.
Davanın 2014’de bittiğini biliyorum, taraflar her 2 seneye bir otomatik yenilenen anlaşmanın iptali konusunda anlaştılar, öyle bize sormadan uzatma yapamazsınız dedi Asimov’un ailesi, sadece HBO’nun dizisini yapacakları Robot ve Vakıf serisinde anlaşamadılar, kitapların yayın haklarını tutan Trident Media daha fazla para istedi, kızları da hayır dediler, bu yüzden iki serinin hakları kilitlendi var olan sözleşmeler sürüyor ama yeni sözleşme yapılamıyor ve kitaplar basılamıyor, diğer Asimov kitaplarında ise bir sorun kalmadı. İsteyen yayınevi istediği Asimov kitabını basabiliyor artık.
İthaki’nin Robot serisini basamaması bu yüzden, adamların bir suçu yok ama diğer Asimov kitaplarını basamamalarının sebebi telif ücretleri çok pahalı olmasıdır bence, Trident Media 2000$ gibi bir tutardan ağızlarını açıyorlar, Robot serisi 3000$, şu anda bu tutarı ödeyip kitapları bassalar bile sadece telif+matbaa+çeviri ücretini amorti etmeleri için 2000 adet baskıdan toplamda en az 6-7 baskı bitirmeleri gerekiyor. Bu İthaki dahi olsa bir yayınevi için korkunç bir yük. Asimov’un haklarını aldıkları 2015 senesinde dolar 2 TL gibi bir şeydi ve bu 2000$ yayınevine koymazdı ama şimdi çok pahalıya geliyordur.
Ajans konusuna gelirsek. Ajansların büyük yayınevlerini ayırdıkları sektörde çokça bilinen ve şikayet edilen bir konu, ilgili yayınevine kitabı basacak mısınız diye sormadan sırf büyük yayınevi kesin alır bunu düşüncesiyle “opsiyonladı” diyerek kitabı vermiyor, bu birebir arkadaşımın yaşadığı bir konu, ilgili yayınevine sorduğunda “hayır basmayacağız” cevabına rağmen diğer yayınevinin büyüklüğüne bakarak kitabın hakkını vermedi hala opsiyonlu bahanesine sarılıyorlar. İlgili yayınevi basmayacak denilmesine rağmen yalan mı söylüyoruz diye arkadaşı suçladılar. Ajans burada para kazanmaktan çok büyük yayınevi çok ve sık baskı bitirir, küçük yayınevi satamazsa kitabın hakları ülkede 5 sene kilitlenir bundan para kazanamayız diye düşünüyorlar.
Ajans konusu bu ülkedeki küçük yayıncıların kanayan yarasıdır, kendileri baya baya yüzünüze yalan söyleyerek Anlattığım sebeplerden dolayı basmak için heveslendiğiniz ve parasını da vermek istediğiniz kitabı size vermez.
Umarım anlayabilmişsinizdir, anlayamadıysanız bir yayınevine girerek çalışmanızı ve kitap yayıncılığının ne kadar zor olduğunu yaşamanızı tavsiye ederim.
E çıkarın aradan ajansı? Direkt olarak yazarın ajansıyla iletişime geçin. Telifi ödenmediği sürece ajans da olsa opsiyonlama imkanı yok ki.
Hatta bana kalırsa rekanet kuruluna şikayet edin. Hatta gerekirse imza bile toplarız. Bu konuda.
İthaki Zaten Vakıf ve Robot serilerini basmıyorsa, diğerlerini basması çok da önemli gelmiyor bana açıkcası zaten. Hele ki onlara bu kadar çok para vermesi.
Bahsettiğiniz gibi olduğunu halen düşünmüyorum ama. Sonsuzluğun sonu MonoKL gibi küçük bir yayınevinden bilim tarihi ise yine küçük yayınebi imge’den çıkıyor.
Charlaine Harris’in Lily Bard ve Harper Connelly serileri. Sookie Steakhouse Güneyli Vampir Serisi’nin de yan kitapları. Artemis’ten umudumu kestim artık. Keşke başka bir yayıncıya geçse yazar. Okuduğum tek young adult fiction yazarı Harris kaldı artık ve ne yazık ki Artemis’in elinde telef oluyor.
Keşke dilimize kazandırılsa. Sürekli aynı döngü etrafında dönen Fantastik eserlere güzel bir alternatif olacaktır. İngilizce alıp okumaktan başka çare yok gibi duruyor.
Eğer alırsanız mart ayında okuma etkinliğimiz olacak, bekleriz.
Kitapları temin edebileceğim bir yer gösterebilirseniz, Mart ayındaki etkinliğe bende seve seve katılmak isterim.
Buradan alabilirsiniz.
Pahalı gelirse de illegal yöntemler mevcut.
@eXcitinG Pandora.com.tr’ye de fiyat danışabilirsin, daha ucuza gelebilir.
Tamamdır. Amazon.tr de 2.kitap var ama ilk kitap stoklarda kalmamış gözüküyor. Eğer Ocak ayı içerisinde girmezse, belirttiğiniz yerden temin ederim. Mart ayında aranıza katılırım inşallah.
Teşekkürler.
Pandorada tek kitap yaklaşık 90-95₺ civarında oradan temin etmeniz daha iyi olur. Bende sipariş vermeyi düşünüyorum
Kontrol edeceğim orayı da, Teşekkürler.