Hep bir yerlerden çıkıyor ama şu listede de görünce artık “illallah” dedirtti:
7 numarada hicvi yer alan 3 numara Türkçede yok. Clarissa. Lütfen artık biri el atsın da bu klasiği de keyifle okuyalım.
Ekleme: Yine pek cok yerde karsilastigim Blood Meridian. Cormac McCarthy’nin epey kitabi cevrildi ancak bu henuz beklemede. Bruce Springsteen “Faulkner ile Leone westernlerinin karisimi” diyor, zaten anti-western olarak niteleniyor.
4 yıl olmak üzere. Bu kadar yıl yarım yamalak olan ingilizcemi iyi etseydim kitabı okumayı bile bitirmiştim. Ama olsun bu kadarını çevirebilmek bile başarı. Beklemeye devam.
ismini vermeyeyim, daha önce çalıştığım bir yayınevi için bu kitapların bir çoğunun haklarını almak için çok uğraşmıştım. Robot ve Vakıf kitapları için anlıyorum ama TR’deki ajans ve kitapların yurtdışı yayıncılarından aldığım cevap ithaki yayınları bu kitapları opsiyonladı.Yayın hakkı için para vermeden sadece bir söz ile kitapları kapatıyordu.
İthaki belki de 10 sene sonra basacağı , belki de hiç basmayacağı kitapları opsiyonlayıp diğer yayınevlerine fırsat vermiyor böylece biz de cama ekmek banan adam gibi kitapları izliyoruz öyle.
örneğin bu kitabı 2018-20211 yıllarında 2 kere sordum yayıncısına ikisinde de aynı cevabı aldım ithaki opsiyonladı ve üzerinden 7 sene geçti ithaki halen keyfi gönlüne göre basacak kitabı
Gerçekten çok ilginç. Amaç ne? Bilimkurgu basmak isteyen yayınevlerine fırsat vermemek, pastanın hepsini yemeyi istemek. Dediğiniz gibi kitapları bassa tamam diyeceğiz ama o da yok. Umarım önümüzdeki süreçte bu kitapların en azından yarısını basar İthaki.
Ama bu yazar için hiç karlı değil ki. Ayrıca kim bu devirde bir söz ile birine güveniyor ki? Çok saçma. Yazar kitabı opsiyonlatmak yerine bekletse belkide başka bir yayınevi basacak ve daha erken para kazanacak. Bu opsiyonlama işlerinde süre olmalı, mesela 5 yıl içinde bastın bastın yoksa opsiyonlama bitter.
Kitapların telif haklarının alımı sırasında ajanslar yurt dışı ajansları ile anlaşma yapıyorlar. Burada opsiyonlayan Türkiye’deki ajanslar. O ajansı ikna edilmediği sürece o kitabın telif hakkını almanın imkanı yok. Büyük yayın evleri bu benim diyorsa ajansların elinden bir şey gelmiyor. Çünkü o ajans ile çalışmayı bırakırlarsa ajans da işinden oluyor.