Distopik Animeler

Distopya nedir?
Distopya, çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir.
Distopya konusu animelerde de sık sık işlendi ve bence en güzel animeler bunlar olmuştur. "Anime mi o da ne? " diyenlere bu konuyu göstermenizi tavsiye ederim.

tenor-2
1. Shinsekai Yori
Bölüm Sayısı: 25
Türü: Bilimkurgu, Gizem, Korku, Psikolojik, Doğaüstü, Dram, Seinen
Konusu: Günümüzün bin yıl sonrasındaki Japonya’da geçen hikayede, beş çocuk — başkarakter Saki, Satoru, Maria, Mamoru ve Shun — bir ütopya olarak görülebilecek kadar sakin bir kasabada doğmuş ve büyümüşlerdir. Dünyayı, lanetlenmiş güç ya da tanrıların gücü olarak da bilinen telekineziye sahip insanlar yönetmektedir. Saki ve arkadaşları, başlarına gelen bir olaydan sonra içinde yaşadıkları dünyanın gerçek yüzüne şahit olurlar. İnsanoğlunu bu duruma getiren kanlı tarih de dahil olmak üzere her şeyi çok geçmeden öğrenirler. Bu beşli, hayati tehlikelerle dolu bir maceraya atılacak, arkadaşlarını ve yok olmanın eşiğindeki bir dünyayı korumak için savaşacaktır.

Shinsekai Yori, gelecekte geçiyor ama bu gelecek; uçan arabaların ya da uzay gemilerinin, gökyüzünde süzülen binaların çağı değil. Bu dünya, insanlığın başına gelen kötü olaylar zinciri sonucunda doğanın da galip gelmesi ile sıfırdan başlıyor. Bu anime insan olmanın doğasını kurcalayan ve toplumla insanın, insanla toplumun ilişkilerini irdeleyen, felsefi yönü ağır basan bir bilimkurgu animesi. Animenin senaryosu kendisine her seferinde yeni sorular eklerken, izleyiciye o sorular üzerine düşünecek vakit veriyor ve bu esnada önceden sormuş olduğu soruları cevaplamayı da ihmal etmiyor ve daha da önemlisi neredeyse her zaman doğru soruyu soruyor, insanoğlu ne kadar acımasız olabilir? İnsanoğlu hayatta kalmak için neleri göze alabilir? Kendi evladından vazgeçebilir mi? Kendi hayatından vazgeçebilir mi? insan kendi arzuları için ne kadar ileri gidebilir? Özgürlüğün bedeli nedir ne kadar canla ödenir? gibi gibi…

tenor-3
2. Psycho Pass
Bölüm Sayısı: 41(son sezon çıkmadı, filmlerini de mutlaka izleyin)
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Polisiye, Psikolojik, Seinen
Konusu: Teknolojinin geliştiği yakın gelecekte insanların duygu, arzu, psikolojik eğitim, sosyal rahatsızlıkları gibi tüm ruhsal durumlarını analiz ederek, kişinin suç işleme olasılığını ( Psycho Pass ) ölçebilen “Sibyl System” icat edilmiş ve toplum düzen ve güvenliğini koruyucu bir yapı olarak insanların hayatına girmiştir.

Animede insanların suç katsayısını ölçen değişik bir silah var. 0-100 arası tetik kilit, 100-200 arası felç edici kurşun, 300 üzeri öldürücü kurşun. Bu silahın orijinal ismi dominatör. Bazı çeviriler bunu hükümgah veya yargıç olarak da almış. Farklı kaynaklardan izlerseniz şaşırmayın. Animede George Orwell’in 1984 kitabından tutun Philip K. Dick’e atıf gibi birçok kitaba gönderme yapıyor. Felsefi, düşündüren bu anime, suçun ne olduğunu, özgür iradenin ne kadar özgür olabileceğini ve herkesin merak ettiği ideal, güvenli toplumun mümkünatını sorguluyor.

tenor-31
3. Ergo Proxy
Bölüm Sayısı: 23
Türü: Bilimkurgu, Gizem, Psikolojik, Seinen
Konusu: İnsanların ve androidlerin birlikte yaşadığı ütopik bir dünyada, Romuno isimli şehirdeki katı kurallarla korunan barış ortamı, bir dizi gizemli cinayetle sarsılır. Yurttaş Danışma Kurulu’nda görevli Lil Mayer, ortağı android Iggy ile birlikte bu cinayetleri araştırmak üzere görevlendirilir. Bu soruşturma sırasında, evinde bir mesaj görür: “Uyanış”; ve saldırıya uğrar. Bu süreçte, kendisi ve şehrin gizledikleri hakkında daha çok şey öğrenecektir

Ergo Proxy, öncelikle felsefe ve filozofik animeler izleyen insanlar için mükemmel bir yapıttır. Her yaşa hitap etmez. Etmediği gibi beğenmeyebilirsiniz de. Her bölümde bir mana ve soru sorduran, genellikle 4. Duvarı aşan ve size hep kim olduğunuzu sorgulatan gizemli bir yapıttır. Beyin yakan animelerde 1. sıraya rahatlıkla girer. Bu anime hakkında söylenecek o kadar çok şey var ki spoiler vermemek için kısa kesiyorum…

tenor-10
4. Code Geass
Bölüm Sayısı: 50
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Mecha, Süper Güç, Askeri, Dram
Konusu: Britanya ve Japonya arasında geçen savaşta, Britanya’nın ilk defa insan görünümlü zırhlı araçlar olan Knightmareleri kullanması sonucu Japonya, Britanya’ya yeniliyor ve imparatorluk toprağı haline gelip yeniden isimlendiriliyor; Bölge 11. Kahramanımız Lelouch, ilk bölümde gerçekleşen bir dizi olay sonunda kendini özel bir mistik güç (geass) sahibi olarak bulur. Bu, bir bakışı ile karşısındakine istediğini yaptırabilme özelliğidir. Bu andan sonra zeki kahramanımız Lelouch, -kimliğini gizli tutarak- ayaklanan Japonlara yardım edip Britanya İmparatorluğu’nu düşürmek için elinden geleni ardına koymamaya karar verir.

Code Geass zekice kurgulanmış en popüler animelerden biridir. Distopya konusunda ilgimi çeken bu animenin iyi ve kötü yargıları tartışması, çoğunluğun iyiliği için olan özünde kötü davranışların sorgulanması, dünyanın tek bir adamın kararlarıyla yargılanması gibi şeyler.

tenor-23
5. Ghost in the shell stand alone complex
Bölüm Sayısı: 52
Türü: Aksiyon, Bilimkurgu, Askeri, Polisiye, Mecha, Seinen
Konusu: 2030 yılında dijital ağ her yere ulaşabiliyordu. Öyle bir duruma gelmişti ki insanların iradesine göre geliştirilmiş, ışık ve elektronlarla tek bir yönde oturtulmuştu. Ancak, bu durumda bile karmaşık anlamda “bireysel” olan “yalnız” kavramını tanımlayamıyordu. Bilgi ağı gün geçtikçe daha çok genişliyor, bu karmaşık yapı içersinde kural ihlalleri ve suçlar artarak devam ediyordu. Bu kaos toplumunda, suçların işlenmeden önce bulunup, ortadan kaldırılması amacıyla özel olarak eğitilmiş personele sahip organizasyon oluşturulmuştur. Bu organizasyon Ulusal Kamu Güvenliği Komisyonuna bağlı 9.Şube, diğer bir adı ile “Stand Alone Complex” dir.

Aslında anime, polisiye bir hikayedir. Ancak aranan zanlı ve arayan görevlinin durumları ile düşünceleri filmi bir “arayış” öyküsüne çevirir İnsan nedir? Ben bir insan mıyım? Ruh nedir? sorularını sormaktadır. Bilinç, varlık ve sezgi üzerine komple muhteşem bir felsefik eserdir.

tenor-8
6. Steins Gate
Bölüm Sayısı: 47( ova ve filmleri mutlaka izleyin)
Türü: Bilimkurgu, Gerilim, Seinen
Konusu: Akihabara bölgesinde geçen hikayenin ana kahramanı kendisini “çılgın bilim adamı” olarak tanıtan Okabe Rintarou. Okabe, “Geleceğin İcatları” laboratuvarının kurucusudur. Bu labın ilk üyeleri arasında ise süper hacker Hashida Itaru(Daru) ve Okabe’nin çocukluk arkadaşı Mayuri Shiina (Mayushii) yer alıyor. Geleceğin İcatları laborotuvarı’nın icatlarından biri olan “mikrodalga telefon” ile yaptıkları deneylerde muzu hep jele dönüştürdüklerini görürler. Ancak bir süre sonra gelişecek bir durum vardır ki; Okabe’nin bu icadı aslında bir zaman makinesidir. Okabe’nin bunu farketmesi de çok uzun sürmeyecektir.

Steins Gate zaman yolculuğu ile ilgili mükemmel bir bilimkurgu animesidir. Anime bir yandan da şirketlerin, gizli organizasyonların, hatta devletlerin güç elde etmek ve dünyayı yönetmek için neler yapabileceğini acımasız bir şekilde gösteriyor, diğer yandan aslında bir distopya dünyasında yaşayıp yaşamadığımızı da sorgulamamızı sağlıyor.

Benim izlediklerim bunlar :slight_smile: Daha uzun bir liste için buyrun. (reklam değil)

Esinlendiğim kaynak

14 Beğeni

Çok güzel bir konu olmuş. Ne zamandır anime izlemek istiyordum çok iyi oldu bu.

4 Beğeni

Full Metal Alchemist-Brotherhood

Gintama -Üslup olarak olmasa da konu olarak-

Fullmetal Alchemist Brotherhood’un distopya sayılacağından emin değilim.
Bence Neon Genesis Evangelion çok iyi bir distopya.

Fmab’ın distopya olduğu sonlara doğru hikaye anlam kazanmaya başladığında farkedilyor.

1 Beğeni

Ekstra korku-gerilim tarzı anime önerisi olan varsa çok makbule geçer. Çok fazla anime izlemediğim için pek bir bilgim yok. Aklımda kalan ve beni gerçekten etkileyen Another vardı.

Katılıyorum fmab pek distopya tarzı değil. Aslında neon genesis evangelion listeye alacaktım, haksızlık yapmış olabilirim. Ama sevmediğim bir anime hakkında yazmak istemedim. O yüzden link bıraktım :slight_smile:
Bu arada Texhnolyze ilk bölümüne baktım. Hiç konuşma yoktu, izlemesi zor anime diye duymuştum o yüzden devamını getiremedim. Diğer distopya animelerini (veya buradakiler de olur elbette) izleyenler varsa şöyle güzel bir yorum, inceleme görmek isteriz :slight_smile:

Steins Gate’yi izlemeye karar verdim fakat ova ne demek? Kaç tane filmi var acaba?

Hikayeye ek konu ile alakasız bir bölüm olabilir, hikaye ile alakalı yarım bir detay bitirilebilir ya da devam bölümü niteliğinde olabilir, anime içinde bahsi geçen bir şeylerin anlatıldığı bölümler olabilir ya da diğer sezonun konusuna hafiften değinilen önden bir bölüm olabilir. Kısaca anime bittikten bir süre sonra yayınlanan ek bölüm-bölümler diyebiliriz. :roll_eyes:

3 Beğeni

İyiymiş. Steins Gate ile başlayalım bakalım.

Ova tanımı yapmak sahiden zor. Çünkü animeden animeye değişiyor. Neyse steins gate’de ova önemli o yüzden onu söylesem yeterli. Ya da buna steins gate izleme rehberi diyelim :slight_smile:
1. öncelikle steins gate 1. Sezon 24 bölüm
2. Steins;Gate: Oukoubakko no Poriomania (Ek Bölüm - OVA)
3. Sonra filmi Steins;Gate Movie: Fuka Ryouiki no Déjà vu
4. Daha sonra 2. Sezona geçmeden önce bu ova’yı izlemek şart. Bu ova 23. Bölüme benzer ama sonu farklı. Ova ismi 23 b beta bölümü (steins;gate: kyoukaimenjou no missing link - divide by zero)
5. Şimdi 2. sezon olarak geçen steins gate zero 23 bölüm
6. Son olarak son ova Steins;Gate 0: Kesshou Takei no Valentine

Bu sıralama çıkış sıralaması. Şimdiden karışık gibi ha :laughing: Hele bı izle daha ne olacak. Bütün bunları izleyince ilk bölüme tekrar bi bakayım diyebilirsin :slight_smile:

Sonradan gelen edit: Çoğunluk tarafından tavsiye edilen kronolojik sıralama:

4 Beğeni

Bu neymiş böyle? Ama konusu aşırı ilgimi çekti. Girdik artık bu yola çıkış yok.

1 Beğeni

Listeye kesinlikle Shoujo Shuumatsu Ryokou da eklenmeli.

1 Beğeni

Aynen, kıyamet sonrasıymış.

Bana göre yapılmış en iyi distopya Anime’si Memories’in “Cannon Fodder” segmenti idi. İzlememiş olanlar için, Katsuhiro Otomo’nun yazıp yönettiği bu Anime, kurgusal bir ülkedeki bütün bir başkent halkının en büyük meşgalesinin hükümdarın her sabah sınırın öte tarafındaki komşu ülkeye bizzat ateşleyeceği top mermisi olduğu, bu mermiyi atışa hazırlamak için halkın girdiği canhıraş çabayı ve başkentte yaşayan sıradan bir ailedeki bir baba ile oğulun bu seremoniye bakış açısındaki kontrastı anlatmaktadır.

1 Beğeni

Güzel yazı eline sağlık. Gungrave ve Texhnolyze animeleri de bu türe yakındı yanlış hatırlamıyorsam. Türü sevenler bakabilirler.

1 Beğeni