Dök İçini Rahatla

Herkes okullar kapansın diyor ama bence okullardan çok daha büyük bir tehlike var. Pazar günkü MSÜ(Milli Savunma Üniversitesi) sınavı. Ben üniversiteye hazırlanan bir lise öğrencisi olarak bu sınava gireceğim. Sınıf arkadaşlarımın da hepsi girecek çünkü sorular TYT’ye çok yakın çıkıyor ve sınav deneyimini bir defa yaşayıp o stresi biraz da olsa üstümüzden atmış oluyoruz. Bunu düşünen sadece biz değiliz, asker olmak istemeyen ama üniversite sınavına girecek çok sayıda kişi kendini denemek için bu sınava giriyor. Peki buradaki sıkıntı ne? Bu tarz merkezi sınavlarda(üniversite sınavı da dahil) isteyenler maskeyi çıkarabiliyor, buna izin var. Bazı kişilerin(mesela ben) gözlük kullandıkları ve maske buğu yaptığı için maskeyi çıkartması veya en azından bir yere kadar indirmesi gerekiyor. Bazı bilinçsiz kişiler de sırf izin verildi diye çıkarır. Muhtemelen sınıfın yaklaşık yarısı maskesiz olur. Bu ortamda çok ciddi bir bulaşma potansiyeli var.
Ayrıca bu sınav çok olmasa da biraz dolaşım yaratacak. Mesela ben Gebze’de oturuyorum. Pandemi başladığından beri bir defa bile İzmit’e gitmedim. Sınava gireceğim okul İzmit’te çıktı yani sınav için çok uğramadığım 1 saat civarı uzaklıkta bir yere gitmem lazım. Diğer illerde de benzer durumlar vardır. Sonuçta farklı ilçelerden kişileri bir yere toplayıp aynı sınıfta bir kısmı maskesiz bir şekilde sınava sokacaklar sonra da herkes kendi ilçesine ve evine dönecek. Hastalığı kaptıysa ailesine de bulaştıracak.
Hadi biraz hesap yapayım da durum tam olarak anlaşılsın. Geçen sene üniversite sınavına 2,5 milyon kişi girmiş. Geçen sene çok sayıda kişi pandemi sebebiyle çalışma temposunu kaybedip sınavı yapamadı bu nedenle geçen seneden kalma aşırı fazla mezun var ama ben bu sene de aynı sayıda kişinin hazırlandığını varsayıyorum. 2,5 milyon kişiden en azından 400.000’i asker olmak veya kendini denemek için MSÜ’ye girer.(geçen sene 450.000 muhtemelen bu sene daha çok öğrenci hazırlanıyordur yani daha fazladır ama sayıları düşük almaya çalıştım) 82.000.000 kişi nüfus kabul ediyorum. 220.000 aktif vaka varmış. Bu dünün verisi yani bugünkü 32.000 eklenmemiş ama düşük almaya çalıştığım için umursamadım. Nüfusu vaka sayısına bölersek her 373 kişiden biri pozitif demektir ki bu sadece test yapılanlar ama sayı düşük çıksın diye test yapılmamış herkesi negatif kabul edeceğim. Sınava giren kişi sayısı olarak varsaydığım 400.000’i 373’e bölersek 1072 pozitif kişi bu sınava girecek demektir. Bilinçsizlik veya gözlük sebebiyle maske indirme yarı yarıya desem 536 pozitif kişi sınav sırasında maskesiz olacak. Maskelilerden de bulaşabilir ama onları saymayalım. Hesap kolay olsun diye aynı sınıfa düşmediklerini varsaydım. Her sınıfta 15 kişi var desem sınavdan 8040 covid temaslısı çıkacak. Yarısı kendisi de pozitif çıktı desek sınavın sonucu 4020 pozitif öğrenci olacak. Bu 4020 öğrenci eve gidip annesine babasına kardeşlerine aynı evde yaşıyorlarsa dedesine nenesine covid bulaştıracak. Sadece sınav gününde ve sayıları olduğundan biraz düşük alınca bile en azından bir 10.000 vaka çıkar ki sonraki günlerde bu kişiler de başkalarına bulaştıracak. Ki çocuklar eve otobüsle falan dönerse durum çok daha kötü. Kısaca durum vahim.

7 Beğeni