Sizi anlıyorum, durumlar bende de neredeyse aynı. Kaybettiğim vakti düşünmeden sorun değil ne okursam kârdır diyorum. Ben kpss ye hazırlanıyorum. Ve başaramamaktan sıkıldım, kitaplara küstüm sanki. Kitap değil doğru dürüst film izlemiyorum, kendime yarar pek bir şey yapmıyorum. Kendimi ders çalışmaya zorlarken vakit geçmiş bile. Mezun olalı 5 yıl olacak ve rakipler çoğalıyor, bilgiler unutuluyor, ben de umut da kalmadı. Benim bölüm Türkçe öğretmenliği… Hayaller ilk 1000’e girmek, hayatlar ben.
Katılıyorum,bence de kitap okumayı (bu diğer aktivitelerde de olabilir film,dizi,oyun vb) sorumluluk,hedef gibi görmek doğru bir yaklaşım olmaz.Bunlar sonuçta keyfi verici aktiviteler çok kafaya takmamak lazım.
Benim de lisede böyle bir öğretmenim vardı. Sınavdan otuz beş aldım. “Sınavdan kaç aldın?” diye sordu. “Sana hak ettiğinden fazla puan verdim.” diye dalga geçti. Başka öğrencilerle de kavga ederdi. Kimse o öğretmeni sevmezdi. O yüzden bende bir sorun olduğunu düşünmedim.
Ipad’imin son güncellemesini yanlışlıkla onayladığımdan beri birkaç tahtası eksilmişti. Şimdi de siyah bir yükleme ekranı ile dondu. Saatlerdir ne açılıyor ne kapanıyor.
Düzelmezse ağlarım çünkü akıl sağlığımı günde en azından 3-4 bölüm dizi izleyerek koruyorum. :d
Haklısınız ama zaman geçiyor ve okunacak çok kitap var. Kaç kitap okuduğum önemli değil ama günde kitap okumaya ne kadar vakit ayırdığım önemli. O vakit de ya bahane ya da başka sebeplerden dolayı azalıyor. Bu durumda hep kendime kızıyorum.
Teşekkürler. Size de kolay gelsin. Hayaller ve hayatlar deyince bu aralar gündemde olan şu görüntü aklıma geldi.
Gerçekten cuk oturmuş.
Herkes okullar kapansın diyor ama bence okullardan çok daha büyük bir tehlike var. Pazar günkü MSÜ(Milli Savunma Üniversitesi) sınavı. Ben üniversiteye hazırlanan bir lise öğrencisi olarak bu sınava gireceğim. Sınıf arkadaşlarımın da hepsi girecek çünkü sorular TYT’ye çok yakın çıkıyor ve sınav deneyimini bir defa yaşayıp o stresi biraz da olsa üstümüzden atmış oluyoruz. Bunu düşünen sadece biz değiliz, asker olmak istemeyen ama üniversite sınavına girecek çok sayıda kişi kendini denemek için bu sınava giriyor. Peki buradaki sıkıntı ne? Bu tarz merkezi sınavlarda(üniversite sınavı da dahil) isteyenler maskeyi çıkarabiliyor, buna izin var. Bazı kişilerin(mesela ben) gözlük kullandıkları ve maske buğu yaptığı için maskeyi çıkartması veya en azından bir yere kadar indirmesi gerekiyor. Bazı bilinçsiz kişiler de sırf izin verildi diye çıkarır. Muhtemelen sınıfın yaklaşık yarısı maskesiz olur. Bu ortamda çok ciddi bir bulaşma potansiyeli var.
Ayrıca bu sınav çok olmasa da biraz dolaşım yaratacak. Mesela ben Gebze’de oturuyorum. Pandemi başladığından beri bir defa bile İzmit’e gitmedim. Sınava gireceğim okul İzmit’te çıktı yani sınav için çok uğramadığım 1 saat civarı uzaklıkta bir yere gitmem lazım. Diğer illerde de benzer durumlar vardır. Sonuçta farklı ilçelerden kişileri bir yere toplayıp aynı sınıfta bir kısmı maskesiz bir şekilde sınava sokacaklar sonra da herkes kendi ilçesine ve evine dönecek. Hastalığı kaptıysa ailesine de bulaştıracak.
Hadi biraz hesap yapayım da durum tam olarak anlaşılsın. Geçen sene üniversite sınavına 2,5 milyon kişi girmiş. Geçen sene çok sayıda kişi pandemi sebebiyle çalışma temposunu kaybedip sınavı yapamadı bu nedenle geçen seneden kalma aşırı fazla mezun var ama ben bu sene de aynı sayıda kişinin hazırlandığını varsayıyorum. 2,5 milyon kişiden en azından 400.000’i asker olmak veya kendini denemek için MSÜ’ye girer.(geçen sene 450.000 muhtemelen bu sene daha çok öğrenci hazırlanıyordur yani daha fazladır ama sayıları düşük almaya çalıştım) 82.000.000 kişi nüfus kabul ediyorum. 220.000 aktif vaka varmış. Bu dünün verisi yani bugünkü 32.000 eklenmemiş ama düşük almaya çalıştığım için umursamadım. Nüfusu vaka sayısına bölersek her 373 kişiden biri pozitif demektir ki bu sadece test yapılanlar ama sayı düşük çıksın diye test yapılmamış herkesi negatif kabul edeceğim. Sınava giren kişi sayısı olarak varsaydığım 400.000’i 373’e bölersek 1072 pozitif kişi bu sınava girecek demektir. Bilinçsizlik veya gözlük sebebiyle maske indirme yarı yarıya desem 536 pozitif kişi sınav sırasında maskesiz olacak. Maskelilerden de bulaşabilir ama onları saymayalım. Hesap kolay olsun diye aynı sınıfa düşmediklerini varsaydım. Her sınıfta 15 kişi var desem sınavdan 8040 covid temaslısı çıkacak. Yarısı kendisi de pozitif çıktı desek sınavın sonucu 4020 pozitif öğrenci olacak. Bu 4020 öğrenci eve gidip annesine babasına kardeşlerine aynı evde yaşıyorlarsa dedesine nenesine covid bulaştıracak. Sadece sınav gününde ve sayıları olduğundan biraz düşük alınca bile en azından bir 10.000 vaka çıkar ki sonraki günlerde bu kişiler de başkalarına bulaştıracak. Ki çocuklar eve otobüsle falan dönerse durum çok daha kötü. Kısaca durum vahim.
Geçen sene sınava girmeden önce ben de maskemi çıkarmam diyordum ama yapamadım. Zaten streslisin, heyecanlısın o yüzden maske daha da çekilmez oluyor. Benim sınıfımda maskeli duran yoktu. Dediğiniz gibi tehlikeli bir durum ama daha farklı önlemler alınmalı bence.
Üniversite sınavı olsa haklısınız ama insanlar MSÜ’yü biraz deneme gibi gördükleri için o kadar stres olmazlar diye düşündüm. Benim için fark etmez gerçi zaten gözlük takıyorum en azından burnumdan indirmek zorundayım.
Hayat Bilgisi sınavı da olsa maskeler maalesef iner. Yapacak bir şey keşke olsa ama yok. Sıkıntı çekmezsiniz sınavda inşallah. Başarılar.
Teşekkürler. Şimdiye kadar olduğum deneme sınavlarından bir farkını görmüyorum zaten. Sonuçta asker olmak falan istemiyorum.
Sınavda başarılar dilerim…
Teşekkürler.
@Akahige sınav için bol şans. Anladığım kadarıyla seninki sadece deneme olacak ama zamanında ben de ne kadar sınav varsa girerdim.
Yalnız bu maske sınav meselesi pek çözülecek bir iş değil. Ben ki sizin stresinizi paylaşmıyorum, başım ağrıyor, gözlükler buğlanıyor vs… Hani sınavda yaşanacak dert değil… Zor. Ama ben sınavın sadece süre ve önündeki kağıttan ibaret olmadığına inanırım. Sinava zamanında yetişmek de, arkandaki uyuza rağmen soruları konsantre halde çözebilmek de, 2,3,4 saat çişini idare etmek ve hatta belki de bir yakınını gece kaybedip sabah o masaya oturmak da bu işin parçası. Ben inanması zor ama rock barlarda hazırlanıyordum KPSS’ye. Bu seviye konsantre gelişmişti.
“Hepinizin aynı kötü şartlarda (hepiniz diyorum dikkat) yarışacak olması da bir eşitliktir.” deyip seni teselli ederdim ama burası TC ve sen yeterli bilinç seviyesinde olduğundan “Hadi len” diyeceksin en kibar haliyle…
Bu sebeple sadece olumlu gördüğüm yan şu: Sizin gibi gençler erken yaşlarda zulüm görüp birde çevresinde olanı biteni fark ettiğinden bu durumdan kurtulma mücadelesinde de daha erken davranıyorlar. Sadece lise, üniverste sınavında değil hayatta her seferinde aynı şey tekrar ediyor. Bu sebeple tüm kariyer planlamalarınızı buna göre yapıyorsunuz, ya da yapın…
Bol şans
@Akahige başarılar diliyorum. Umarım ve en önemlisi sağlıkli bir şekilde, ve istediğiniz sonuç ile geçersiniz sınavı.
Eve bir tane şundan aldım. Korona günlerinde en büyük aktivitem. Temizlikle mutlu oluyorum valla. Ne guzel alet! Artu di tu nun atasi yemin ederim😊
Benim de kedim var o kadar istiyorum ki şunlardan. Çok pratik duruyorlar gerçekten.
İki erkek arkadaş eşlerimiz için aldık iş yerinde.
Roborock s6 Pure alın. Fiyata bakmayın. Diğer arkadaşımda kedi var kediye rağmen test edildi.
Beyaz renk alın tozu göstermiyor.
Hiç vakit kaybetmeyin dolar inmiyor, hiç birşey ucuzlamıyor.
Asla pişman olmazsınız. Ben trendyol arkadaşım hepsiburadadan aldı. Cuma 17.00 sipariş ettik Pazartesi 14.00 da geldi.
Eve kadın alamadığımızdan bu modeli çok araştırmıştım. Karı koca çok memnunuz.
Bugün çok utandığım bir olay oldu. Normalde hızlı ve güzel okuyan biriyim ama iş sesli okumaya geldiğinde okumayı bile unutacak düzeye geliyorum. Felsefe dersinde hocamız paragraf kısmını bana okuttu. Her kelimede kesildim ve saçmaladım. Nedensiz çok heyecanlanıyorum herhalde. Sizce bundan kurtulmak için ne yapabilirim?
Açık mikrofon etkinliklerinde şiir falan okumayı önerebilirim. Benzer bir derdim varken benim için yaramıştı en azından. Pandemi mevzularından ötürü biraz zor olabilir şu günlerde ama, baya açıyor hocam.