Dök İçini Rahatla

Rasyonel düşünce kimin umurunda? Sizi (sizi derken böyle düşünen herkesi, şahıs olarak sizi değil) materyalizm, empirizm ve realizme (materyalist, empirik ve realist düşünceye) davet ediyorum :slight_smile:

Post-truth çağındayız.
Materyalizmin, realizmin, empirizmin bir önemi yok artık. Hakikatin ne olması gerektiğine inanmamız çok daha önemli. Çok traji-komik bir anekdot var bununla ilgili: News - Australian, Entertainment and Music | Triple M
Kısaca, düzdünya savunucuları, dünyanın dönmediğini ispatlamak için pahalı bir jiroskop alıp çalıştırıyorlar ama cihaz dünyanın yuvarlak olduğunu ve döndüğünü ispatlıyor. Onlar da bunun üzerine bu pahalı cihazın hiçbir şeyi ispatlayamayacağını iddia ediyorlar.

Benzer durum günümüzde cinsiyet konuları, sjw, siyaset vs.'de de yaşanıyor. Ampirik kanıta değil, inanmak istediğimize inanıyoruz ve bu durum siyasi spektrumun bütün tarafları için geçerli.

7 Beğeni

Dediklerinize katılıyorum :+1:

Birinin “rasyonel” olarak bir şeye inanması veya o inandığı şeyin akla her yönüyle mantıklı gelmesinin hiçbir önemi yok. Önemli olan tek şey gerçektir ve gerçeklik de dünyanın düz olmadığıdır :slight_smile: (diye düşünüyorum diye ekleme yapayım)

Düz dünya savunucuları “rasyonel düşünce” ile dünyanın düz olduğunu iddia etmiş, hatta bir sürü argüman geliştirmiş ve yuvarlak dünya teorisinin argümanlarını çürütmeye çalışmıştır. Ancak, materyalizm, empirizm ve realizm de (üstelik kendileri bu yöntemi kullandı) onların yanıldığını net şekilde ortaya koymuştur. Gerçekle karşılaştıktan sonra “alet bozuktu” demeleri realizmin değil, kendi rasyonel zihinlerinin problemi :slight_smile:

Mesela tersi bir örnek vereyim: Çift yarık deneyini duyanlar vardır. Duymayanlar için Türkçe seslendirmeli videosu burada ve burada

Bu deneyde olan şey akla hiç yatmıyor, hiç rasyonel değil, anlaması bile zor. Ama gerçek.

Tabi durumu karmaşıklaştırmak için gerçek nedir sorusu sorulabilir. Mesela şu anda Matrix’te yaşamadığımızı kanıtlayabilir misiniz?

Ortaokula hatta ilkokula artık sosyal medya okur yazarlık ve etik kurallarını öğretecek bir dersin gelmesi gerekiyor. Bir ara böyle bir ders vardı ama müfredatı iyi değildi veya başka dersler işleniyordu.

1 Beğeni

Ben 8. Sınıftayken o ders vardı. Dersi sosyal öğretmenine vermişlerdi o da sosyal işliyor arada formaliteden cevapları verdiği sınavlar yapıyordu. Belki biz sınava hazırlandığımız için böyleydi daha önce olsa farklı olabilirdi.

2 Beğeni

Böyle dersler genelde ek ders tamamlamak için dağıtılıyor, okulların geneli böyle sanırım. Fakat bunun üzerine gerçekten durmak gerek artık. Haber ve bilgi araştırma, etik kuralları küçük yaştan çocuğa kazandırmak lazım.

1 Beğeni

Tam bir hafta önce buraya hava çok sıcak diye yazmıştım. O zaman sıcaklık öğle vakti 35 derece ydi. Şuan öğle vakti 10 derece ve fırtına var. Gece ise - 2 derece ve kar yağma ihtimali var. Nasıl bir hava bu ben anlamadım. :joy:

4 Beğeni

Katılıyorum.

Şu anda tam da bahsettiğiniz kitabı okuduğum için rahatsız oldum biraz. Dediklerinizde haklılık payı olmakla birlikte bu tür kitapları süzgeçten süzer misali okumanın faydalı olduğunu düşünüyorum.

1 Beğeni

Malum YKS sınavı yaklaşıyor her ne kadar hazırlanmış olsam da biraz eksiklerim var ne yazık ki.Sınav iyi geçsin rahatlarım diye düşünürdüm ama şimdilerde iyi puanın yeteceğinden de kuşkuluyum.
Sınav bitti.Bundan sonra üniversitesi, İş bulması, Parası var, varda var. Sınav iyi geçsin bana rahatlama yok gibi çünkü yaz tatilinde baya bir ingiliççe çalışırım gibi lazım olduğundan.Ardından da kodlama,algoritma tarzı bir şeyler öğrenmeye çalışırım.Hedefim Bilgisayar/Yazılım mühendisi olduğundan hele ki bu dönemde rakiplerime baya bir fark atmam gerek gibi hissediyorum.
Özellikle bu karantina günlerinde bir verimlilik havası var gibi herkeste hatta hastalık derecesinde gibi.Açıkçası nolur bilmem ama hayırlısı diyelim ve hayatı hem rahat hem çalışkan geçirmeye bakalım
Bana bir çok hayat yaşatan ve hayaller yeşerten kitaplar olmasa işim yaştı :smiley:

2 Beğeni

Son zamanlarda çok sıkılıyorum. :tired_face:

3 Beğeni

Genelde hep aynı rutinleri izleyince insan sıkılabiliyor hele ki bu günlerde.Arada benimde(aslında hep :slight_smile: )canım sıkılır okumadığım kitabı okur izlemedğim filmi izler yapmadığım,düşünmediğim şeyler peşinde koşarım. Herkese başarılar dilerim(Şimdi herkese dileyince rakip de artıyor :rofl:)

3 Beğeni

Yapacak bir şey bulamıyorum. Bu ay neredeyse hiç kitap okumadım, okuyamadım. Bir sefere bir filmi tam izleyemiyorum. Gerçekten de yeni şeyler bulmalıyım. Yoksa hayatım zaman döngüsüne girmiş gibi oluyor.

:joy: :joy: :joy:
Hıh, yanlışlıkla gönderiyi de sildim. 22 saniye beklemeliymişim. :roll_eyes:

Flood olmasın diye ne olur-ne olmaz düzenleme yapayım.

Online yarışa başvurum kabul oldu, ama rüzgar yüzünden elektrik gitti ve internet de kesildi. Internetsiz katılamazdım. Yarış 7’de, ben de bir az bekledim, elektrik geldi, ama her an gidebilir diye korkuyorum. :tired_face: :worried: :pleading_face:

3 Beğeni

Her yer İngiliççe olmuş

Edit: Başlıklar İngilizce içerik Latin dillerinden biri…

3 Beğeni

Ve birisi benim ismimle oynuyor yada site kafayı yedi ismim değişti durduk yere ismimin yanına pastayı kim koydu

3 Beğeni

O pasta foruma kaydolduğunuz günün yıldönümünde oluyor.

5 Beğeni

Ama sabah saatlerinde ismimde değişti mazotci yazmıyordu sonra düzeldi kendiliğinden

2 Beğeni

Sitedeki geliştirmeler doğrudan canlı site üzerinden yapılmasın diye yan bir proje olur, rıhtımınki de https://test.kayiprihtim.com/ şu adreste. Bir yeri güncellerken bir hata oldu sanırım oradaki test içerikleri canlı siteye taşmış.

@Waxillium İçerik de latin dili değil, lorem ipsum diye rastgele oluşturulmuş anlamsız bir dil var yazılımcıların bolca kullandığı. Mantıklı bir şeyler yazıp zaman kaybedilmesin diye başlıklar, içerikler onunla doldurulur genelde. Uzun metinli şeyler girildiğinde nasıl gözüküyor. Bir yerlerde taşma, patlama oluyor mu diye test için. https://tr.lipsum.com/

3 Beğeni

Olmaması daha iyi ama olsa daha iyi olur.

2 Beğeni

En sonunda camı açık bırakmak suretiyle kuşumu öldürmeyi başardılar. :cry: Benimle oynayıp seven tek arkadaşımı da kaybetmiş oldum. Bu sayede bir engellinin çoğunlukla dört duvar arasında tek vaşına geçen hayatına geri dönmüş oldum. :frowning:

4 Beğeni