Dune (Film) | Denis Villeneuve

Aman Allahım :scream: Son zamanların en güzel haberlerinden biri bence :exploding_head:

Çok güzel bir haber değil bence. HBO Ceosu Türkiyeye giriş yapmayı sosyal medya yasaklarından dolayı düşünmediklerini söylemiş. Kaçak sitelere çabucak gelir umarım.

2 Beğeni

Sadece Türkiye için değil, Avrupada bile durum böyle. Bu HBO’nun 70’lerden beri uyguladığı bir politika: ABD hariç ülkeleri iplememek. Platformu ülkeye taşımak yerine sana tek tek dizi, film satıyorlar ve üstüne üstlük zarar değil kâr ediyorlar.

Umarım film çıktığında sinema salonlarına tekrar kavuşmuş oluruz. Aksi takdirde yasal yoldan filmi izlemek çoğumuz için mümkün olmayabilir.

O kadar film koymuşlar oraya DUNE dışında hiçbiri umurumda olmadı.

Sadece ilk 1 ay için geçerliymiş.

Denis Villenueve’in Dune filmi, prodüksiyona başladığı andan itibaren bütçesi merak ediliyordu. Hatta bazı çılgın tahminciler tarafından $250-300 milyon dolar bile denmişti.

Deadline’ın yaptığı habere göre gerçek bütçe ortaya çıktı. Vergi teşvikleri ve sponsorluk anlaşmaları sonrasında net bütçenin $165 milyon dolar olduğu belirtildi.

Fikir oluşturması açısından bazı filmlerin bütçeleri:

-David Lynch’in Dune’u* - 118 milyon dolar

-Her bir Yüzüklerin Efendisi filmi* - 145 milyon dolar

-TENET - 205 milyon dolar

-Star Wars : The Force Awakens - 258 milyon dolar

-Blade Runner : 2049 - 170 milyon dolar

*Günümüz enflasyon değerine göre.

Bu arada WB’un HBO Max kararını Legendary’den habersiz aldığı dedikodulari dolaşıyor. Yazılanlara göre, WB’nin bu kararı yayınlamadan evvel Legendary yetkililerine sadece 10 dk önceden bildirmiş. Biliyorsunuz ki filmin haklarının %75’i Legendary’e ait. WB bu kararı nasıl tek başına alabiliyor anlamadım, direkten dönmez umarım.

Link:

3 Beğeni

Dune film serisi iptal edildi diye bir haber duydum doğru mu bilen var mı? Denis Villeneuve, filmi kendisinden habersiz platformlara satıldığı için seriyi sonlandırmış diyorlar.

1 Beğeni

Ben de duydum ama ne olacak diye bakınıyorum. Umarım Hbo geri adım atar ve seri devam eder.

Geçen gün korsanı çabuk çıksın da izleyek diyordun ya, ona hitaben bir makale yazdı aslında. Filmi iptal ediyorum falan da demiyor, salon deneyiminin gerçek sinema deneyimi olduğunu ve WB’nin bu kararla korsanın önüne geçsmeyeceğini dile getiriyor. Dolayisiyla HBO max hamlesiyle Dune franchise’ını mahvetmiş olabilir diyor.

Sitede var haberi.

Tabi ki keşke sinemalara çıksaydı. Biz de koronasız salonlara gidip izlerdik. İsteyen istediği yerde izlesin filmi, milletin zevkine karışma olayı hiç bitmiyor. Scorsese’de İrishman çıktığı zaman telefondan filmi izleyenlere laf atıyordu. Korsana yenik düşecekmiş falan kısımlarını yayıncı firma düşünsün. Sana paranı eksik yatırmıyorlar bu yüzden. Ayrıca Disney+ kaç milyon aboneye sahip olduğunu açıklayınca herkesin dibi düştü. HBO Max aynı şekilde büyük oynayıp kullanıcıyı kendi bünyesinde toplamak istiyor. Bu tür polemikler çok boş geliyor malesef. Artık her eve 4K televizyonlar da girmeye başladı. Bence yönetmen abiler bir salsın da nereden izleyeceğimize biz karar versek daha iyi olur.

Can Sungur’un kanalında Yatay Bakış programında konuşuldu; yönetmen filmi sinemalarla aynı anda HBO MAX’e getirerek devam filmlerinin çekilmesini imkansız hale getirdiniz şeklinde açıklama yapmış. Gişe gelirinin düşeceğini düşünüyor heralde. Kesin bir bilgi değil, yönetmen yorum yapmış.

Röportaj var yukarıda, tam olarak öyle söylemedi.

Yayıncılık harika içerikler üretebilir fakat Dune ’un ölçeğindeki filmleri yaratamaz. Warner Bros. ’un bu kararı Dune ’un finansal başarı gösterip hayatta kalacak şansı bulamayacağını ve korsanın ön plana çıkacağını gösteriyor. Warner Bros. , Dune serisini öldürmüş olabilir.

:thinking:

Olabilir demiş ya. Belki geri adım atılır.

Umarım öyle olur. Ben çekilmesini çok isterim. :pray:

1 Beğeni

Film, vizyona yaklaşık bir sene sonra girecek. Sinema salonlarında. Yani bir sene sonra, aşının ilerlemiş olup yeni normali yaşadığımız bir dönem olacağı varsayılarak bu erteleme yapıldı.

Bu söylediklerinin, yönetmenin açıklamasıyla hiçbir alakası yok. Makale Türkçe’ye çevrildi, sitede var halbuki :confused:.

Yönetmen ve ekibi, hayatlarının 3 senesinden fazlasını bir yapıma adıyor. Buna sadece İŞ olarak bakmanız beni şaşırtıyor. Filmin devamını çekmek, hayranlarla buluşturmak istemesi çok mu absürd sizce?

Stüdyo filmi ve yönetmen filmi arasında çok fark var. Warner Bros bu işin sadece reklam ve distribütörlük kısmında var. Kendi emeğinize yukarıdan devasa ellerle müdahale edilse tepki göstermeyecek misiniz?

Villenueve’in anlattığı şey şu: WB’nin sırf AT&T adlı telekom devinin devasa borçlarını kapatmak için bu yıl çıkan filmleri feda etmesi. HBO max zaten zarar eden bir kuruluş. Neresinden tutarsan tut, ne sinema sektörü ne de seyirci düşünülerek verilmiş bir karar bu.

“İsteyen istediği yerden izlesin” veya “yönetmen abiler bi salsın” demek bu duruma tek taraflı bakmaktır. Bu yaklaşıma kalırsak filmin devamını çekmek veya COVID öncesi sinema sektörüne geri dönmek mümkün olmayacak. Çok basit bir denklem aslında bu.

1 Beğeni

Wonder Woman 1984 mesela ertelenmekten bir hal oldu. Dune filmi seneye yine gelmeyecekti. Eğer Warner Bros filmlerini illa sinemaya sokmak isteseydi o dönemde Wonder Woman görürdük.Hadi WW yazın başında çıktı diyelim yine arada bir sürü film giriyor ve vizyon tarihi sıkışıyor. Her türlü bir daha ertelenecekti ve şu an çekimleri yapılan Batman filmi vs. çok daha ileriye ertelenmiş olacaktı.Tabii virüs bittiği ihtimalini göz önünde bulundurursak yaşanıyor.

Makalenin %25 kısmı sinemanın ve perdenin önemi vurgulamakla geçiyor. Ben bu virüs salgınından sonra kalabalık ortamlara (özellikle sinema gibi havasız) girmekten çekiniyorum. Bu durum pandemi bittikten sonra bile bir müddet alışkanlık olarak devam edecek.

Tekrardan Disney+ örneğini vereceğim 86.8 milyon aboneye ulaşmış devasa bir ekosistem düşünün. HBO MAX yanılmıyorsam 15 dolarlık bir ücretle üyelik veriyor. Basit bir denklemle filmin devam bütçesi için parayı çıkarabilir gibi duruyor. Amazondan yani başka bir video servis platformundan örnek vereyim mesela LOTR dizisi için 1 milyar dolar bütçe ayırabiliyor. Bu çekilmiş LOTR filmlerinİN bütçesinin bile kaç katı ediyor. Burada finansal olarak bir yanlış göremiyorum. Film beğenilirse (ben beğenileceğini düşünüyorum) devamı da olacaktır.

Bunun cevabını verdim.

Bu konuda size katılıyorum. Elbette benim de sinirlerim bozulurdu. Taraflar arasında büyük bir iletişimsizlik olduğunu düşünüyorum hatta yönetmen bu HBO Max kararından sadece 30 dakika önce haberi olmuş diye dedikodular dolanıyor. Bu makale de yönetmenin yaşadığı hayal kırıklığı ve sinirin bir sonucu diye düşünüyorum. Tabi bunlar ancak niyet okumaktan öteye geçmiyor. İki tarafın da kendilerince haklı sebepleri var. Warner Bros para babası benim diyerek biraz ileri bir davranış sergilemiş o konuda da eleştirilmeyi sonuna kadar hakediyor.

Ertelenmeseydi eğer, Dune bugün vizyona girecekti.

https://giphy.com/gifs/nerdist-pain-dune-movie-ignDUPybxGGNvEPINh

Vardı bi’ hayalimiz…

11 Beğeni

Birkaç hafta önce aynı hüznü Godzilla vs. Kong için yaşamıştık, yaşamaya da devam ediyoruz. :pensive:

images (4)

İki Kral köşelerine çekilmiş, sabırsızlıkla kozlarını paylaşmayı bekliyor.

20201218_104614

Bu gergin bekleyiş ara sıra gergin anlara sebep olabiliyor. Özel efekt efsanesi, merhum Eiji Tsuburaya, ebedi istrahatinden kalkıp gelerek ortamı sakinleştirmeye çalışıyor.

7 Beğeni

Filmin resmi action figürleri görücüye çıkmış. Bu türdeki onaylı ürünler filme dair minik ipuçları verebilir.

Fragmanlarda Baron Vladimir Harkonnen’i açık seçik görememiştik. Baron’u göstermeyerek hayranlar için hafif bir gizem yaratılmıştı. Eh, resmi action figürü sayesinde Baron ortaya çıktı:

Örnek olması için ilk uyarlamadaki Baron V. Harkonnen yorumunun action figürü:

5 Beğeni