Selam herkese, girdilerin tamamını okudum neredeyse. Periyodik olarak bu forumda Dune serisi, okunması gereken kitaplar vs konularda seriyi henüz okumamış insanlara destek olmaya çalışıyorum. En baştan söyleyeyim; Frank Herbert’in yazdığı 6 kitap dışında okumanız gereken başka bir kitap yok. Oğlu, dayısı, amcası ve bilimum akraba-i taallukatının yazdığı herhangi bir ek kitabı okumak size zaman kaybettirir.
Gelelim yayınevi konusuna. Dost Körpe’nin seriyi baştan çevirdiği koca bir yalan. Elimde kabalcı ve ithaki baskıları mevcut. Küçük düzeltmeler dışında çeviride bir değişim yok. Cin olmadan adam çarpmaya çalışan yayınevi yetkilileri insanları oyalıyor. Tek korkum 5 ve 6. kitaplar için Dune filmini bekliyor olma ihtimalleri. Zira böyle bir ucuzluk yaparlarsa eğer okumaya doyamadığım BK Klasikleri serisini de, İthaki’nin bastığı herhangi bir eseri de satın almaya niyetim yok.
İstanbul’da yaşayan arkadaşlar; Beşiktaş / Ihlamurdere Caddesi girişinde yer alan Rebooklika Kitabevi’nde (eski Kabalcı Kitabevi’dir bu arada) serinin eski basımları mevcuttu yakın dönemde. Hem de 15-20 lira gibi fiyatlardan satılıyordu. Stok durumu nedir bilmiyorum ama yakında olanlar varsa gidip baksın, eğer mevcutsa alıp İstanbul dışında olup da okumak isteyen arkadaşlara göndermeye çalışırım.
Son 2 aydır çok sevdiğim yayınevinin politikası beni çıldırtma raddesine getirdi. Kağıt ve kapak kalitelerinde inanılmaz bir düşüş, devam etmeyen seriler, baskısı gelmeyen kitaplar ve malum editör tayfasının içi boş egolarını okuyucularına yansıtmaları gerçekten çok can yakıyor.
Edit: seriyi okumaya başlarken abdest almayı unutmayın, çarpılırsınız. Kutsal kitaplar bütünüdür bu seri. İlk 3 kitap bilimkurgu ağırlıklı ve felsefe/sosyoloji soslu iken, son 3 kitabı tam tersidir. Okuyun, okutturun. Sizin yerinizde olmayı, sıfırdan bu evreni keşfetmeyi çok isterdim.
Bu hafta giderim ya sırf burası için. Hatta 5 ve 6. kitap elinde olmayanlara kargolarım bendekileri, okuyan bir diğerine kargolar. Sigara döner gibi kitap döneriz kendi aramızda forumca.
Yok, elinizde sarmal çevirileri varsa sarıp sarmalayın onları, kaybetmeyin üzerlerine titreyin zira çok sağlam insanlardan aldığım bilgi en iyi çevirinin o yayınevine ait olduğu. Kitabın havasını oluşturan o arabesk havayı en iyi sarmal yansıtmış sanırım.
Eğer tüm ek kitapları da basacaklarsa “Dune kitaplığı” adlı bir seri başlayabilirler bkz Asımov kitaplığı @tleilax teşekürler oradan okuyacağım.Bu arada ilerde baştan başlarsam hepsini sarmal okuyacağım dedikleriniz dikkatimi baya çekti.
Şimdi bi arkadaşın yazdığını okudum. Çeviri baştan yapılacak, 6 kitap ve ek kitapların tamamı basılacak denmiş. Ben 2 sene önce serinin 3. kitabındayken devam kitaplarını sormuştum yetkiliye basılmayacak denmişti. Şimdi basılacak denmiş. Çok ama çok net olarak filme hazırlanıyorlar. Yeni kapak ve yeni çeviri de eklenince bu duruma daha da belli oldu. Serinin tamamını basmaya kalkarlarsa bu arada - 28 kitap olarak biliyorum - 20 yılda tamamlanır bence.
Elimde hanedanlar serisi de var bu arada. İstanbul’da olanlarla paylaşabilirim ama zaman israfı gerçekten, abartmıyorum.
Bu arada kabalcı çevirisi de Dost Körpe’nin çevirisiydi. Kendi çevirisinin üstünden geçti yani. Çok fark beklemiyordum ben. Fahrenayt sonrası o adama tövbeliyim. Sarmalın çevirisi iyi ilk kitabı aldım geçenlerde. İlk 4 kitap zaten Sarmaldan var bende.
Siz haber verin de alalım, İthaki de ne zaman basarsa bassın artık.
Çeviri konusunda kafasında soru işaretleri olan ve elinde 4. kitap mevcut olan varsa kitapta n bölümleri karşılaştırabiliriz. Bende kabalcı basımı mevcut.