DUNE Kitaplığı

İlk kitabı bitirdim ve ikinci kitap Dune Mesihi kitabının yarısından çoğunu okudum. Yıllarca İthakiyi beklemek yerine kabalcıdan okuyabilirmişim,. Hikayeyi çok sevdim, Araplara ve İslam dinine çok gönderme var. Çeviri için bir şey diyemem, dizgi ve imla hataları var ama zaten İthakinin bastığı kitaplarda da bu tarz hatalar oluyordu.

9 Beğeni

Çeviri ikisinde de aynı adamın. Çok büyük farklar yok zaten. Ben Sarmaldan tamamlamaya çalışıyorum o sebeple. Hani kötü değil dün sen yazdıktan sonra ilk kitabı bi’ yüz sayfa okudum, sevmesem de Dost Körpe çevirisi fena değil.

3 Beğeni

Dün serinin ikinci kitabı Dune Mesihi kitabını okumayı tamamladım. 6 kitaplık serinin en ince kitabı ama ilk kitaba göre 2. kitabın çok daha fazla üzerinde düşündüm. Serinin İlk kitabında “kehanet” ve “geleceği görme” ile ilgili Heisenberg belirsizlik ilkesine yapılan bir gönderme vardı, ikinci kitapta ise adı anılmadan bu ilke hikayenin içerisinde çok daha belirgindi.

Dune Mesihi içerisinde geçen bir çok farklı konu üzerinde uzun uzun konuşulabilir. Özellikle bir hedefi planlamış liderler, yeterli zaman, buna uygun toplum, inanmış fanatikler ile bir din yaratabilir ve tüm evreni fethetmek için bu dinin bir ideolojiye dönüştürerek, sadece bir inanç olmaktan çıkarak toplumun yasalarına dönüşmesi hikaye içerisinde çok güzel işlenmiş.

Söylememe gerek yok ama bu seriyi okumadıysanız, okumanızı öneririm.

17 Beğeni

3.kitabın yani serinin sonu hakkında ki yorumunu çok merak ediyorum. Şahsen benim en sevdiğim 2.kitaptı.

3 Beğeni

3 . kitaptan sonra uzun bir zaman atlaması var galiba. Bunu görünce ben de 3’lemeler olarak okumayı planlamıştım.

2 Beğeni

3.500 yıl var arada daha sonra 4 ve 5 arasında bir 10.000 yıl var :smile:

2 Beğeni

Anlaşılan o ki ben galiba siyaset, din, mistisizm gibi konuların öne çıktığı serileri daha çok seviyorum.

İthaki bu seriye hiç iyi davranmıyor. Bilimkurgu klasikleri içine hapsetti seriyi, devam kitapları da gelmiyor neyse ki kabalcı baskıları bulunuyor bir şekilde.

Serinin 3 . kitabı Dune Çocuklarını okumayı tamamladım. İlk 150-200 sayfa biraz yavaş ilerliyor ama bunların hepsi sonraki sayfalara hazırlıkmış :slight_smile:

11 Beğeni

Bu konuyu ne zaman yukarıda görsem yeni bir kitap çıktı sanıyorum… :frowning_face:

5 Beğeni

Arkadaşlar Alia Atreides’i seven var mı ya? Bugün okuyan arkadaşlarımla konuşuyorduk hiçbiri sevmiyormuş hatta üçüncü kitapta bildiğin midemi bulandırıyordu falan dediler. Benim çok sevdiğim karakterlerden biri ve hikayesini de çok trajik buluyorum. Gerçi ben saçma bir şekilde okuduğum/izlediğim her şeyde trajik karakterlerle kendimi aşırı özdeşleştiriyorum. Böyle olunca baya baya etkileniyorum her şeyden. Üçüncü kitapta da içim ezile ezile okumuştum Alia bölümlerini. Ama cidden sevmeyen, nefret eden ne çokmuş. Şaşırdım.

Konu yine yukarılara taşınarak birilerini üzmüş olabilir, şimdiden kusura bakmayın fakat canım çok Dune konuşmak istiyor. Kitapları yeniden mi okusam ya da sadece işaretlediğim bölümleri mi okusam yoksa diziye bi tur daha mı dönsem… :drooling_face:

5 Beğeni

Alia için sizinle aynı düşüncelerim oldu okurken. Spoiler olacağı için yazamıyorum ama 3 . Kitap öncesi hikayede çok az olmasına rağmen benim de en sevdiğim Dune karakteriydi.

3 Beğeni

Peki sonunundaki durum, olayların geldiği nokta sizi tatmin etti mi yada okuyan herkesi ? 2. Letonun dönüşümü bana çok tuhaf geldi. Hiç böyle bir son düşünmemiştim hatta ilk 3lemenin bana göre en kötü bölümü olayların bağlandığı son nokta oldu.

2 Beğeni

Hikayenin akışına uygun geldi bana,

Simbiyoz yeni bir türün ortaya çıkışı gerçekte bu kadar hızlı olmaz ama bilimkurgu bir hikaye için uygun bir sonuç. Müeddib her şeye rağmen bir insandı ve insan olmak onu sınırlıyordu Bu sınırlamayı yeni bir türe evrilerek aşıyor Letol Atreides. Bence bu dönüşümün olduğu sayfalarda derinlemesine felsefe yapıyor Frank Herbert. Ben beğendim hem dönüşümü hem içsel çelişkilerini hem de Müeddib ile olan diyaloglarını. Okuduğum İlk 3 kitap için en derinlikli karakter Leto. En sempatik karakter ise dönüşene kadar Alia.

Kitapta karakterler önemli oranda kaderci, Leto tüm seçimler dışında seçim yaparak bu kadere müdahale ediyor. Leto’nun gelişimini ve değişimini okumayı sevdim ben.

Düzenleme: Baba ve oğul arasında isim karışıklığı yapmışım :slight_smile: bu nedenle isimleri düzenledim.

2 Beğeni

Leto insanlığın ihtiyaç duyduğu büyük kötü/diktatör olmayı hedefliyordu, gördüğü gelecek çok uzaklarda olduğundan ve kendisi de o kadar yaşayamayacağından bir şekilde ölümü aşması gerekti. @alper’e katılıyorum, dönüşüme adım adım gidilen sayfalar bence inanılmaz etkileyiciydi. Ayrıca Leto’nun dönüşümü Paul’ün yapmak isteyip de yapamadığını ve neden yapamadığını daha açık görmemizi sağlıyor. Bu açıdan beni tatmin etti.

Alia konusunda, ben üçüncü kitapta dahi Alia’yı sevdim çünkü çok yalnızdı ve önünde örnek olarak onun yaşadığını yaşamış fakat kurtarılabilmiş iki çocuk vardı. Ayrıca Jessica’nın onu terk edip gitmesi de haksızlıktı. Bence Alia kaldırabileceği bir ağırlığın altında tek başına kaldığı için ezilmiş bir karakter.

5 Beğeni

Jessica aslında kızından korktuğu için kaçıyor. Alia 2 kitapta esir alındığı bölümlerde olan olay ve diyaloglar nedeniyle sonraki kitapta en çok merak ettiğim karakterdi. 3. kitapta beklediğimin dışında bir karakterle karşılaştım ama hikayede beklenti dışı ve hikayenin akışına uygun karakter ve olay gelişimleri okuma keyfimi artırıyor. Alia’nın “kaderi” üzdü ama hikayenin genel akışı içerisinde beklediğimin dışında bir gelişim okumak da memnuniyet verici oldu benim için.

5 Beğeni

Alia’nın hikayesi ve sonu beni de tatmin ediyor (her ne kadar üzülsem de) fakat üçüncü kitap boyunca diğer karakterlerin Alia’ya karşı takındığı tavırdan nefret etmiştim. Yani böyle el birliği içerisinde kıza hilkat garibesiymiş gibi davranarak onu hilkat garibesi olmaya zorladılar gibi hissetmiştim. Başta da annesinin bırakıp gitmesi zaten bunları tetikleyen. Anlamadıkları ve anlamadıkları ölçüde de korktukları bir şeyi nasıl güzel parçaladılar diye düşünüyorum her defasında.

2 Beğeni

Hocam ikidir müeddip yazıyorsunuz acaba okuduğunuz çeviride ismi öyle mi geçiyordu?

1 Beğeni

Kabalcıdan okudum, baskıda öyle geçmiyor olabilir, aklımda kaldığı gibi yanlış yazmış olabilirim, bakmak lazım.

2 Beğeni

Bir an Dune’un yeni kitabı çıktı sandım. :disappointed_relieved:

2 Beğeni

Muad’Dib ithaki ve sarmalda böyle kabalcıyı bilmiyorum.

2 Beğeni

4.,5. ve 6. Kitapların (Sarmal) siparişini verdim. İlk 3 kitabı İthaki’den okumuştum zaten ama eğer ilk 3 kitabı da bulursam ve tabi ki verdiğim sipariş gerçekten bana gönderilirse :joy: seriyi baştan okuyacağım. İlk 3 kitabı Sarmal Yayınlarından bilen, duyan, gören olursa haber verirse sevinirim.

Düzenleme : 3.kitabı Bkm’de bulup siparişini verdim. Kendilerine pek güvenim yok ama umarım ellerinde vardır. :expressionless:

3 Beğeni