Amber ile Malazan’ı kaçırma hocam… Aman diyeyim…
Amber sipariş geçtim, Malazan 4.kitap takibimde
Ben aksine içerdiğini biliyorum. İmparatorluk ilişkileri, hanedanlar vb konusunda evet Avrupai. Normaldir yazar bu kültürde yetişti. İlk iki kitabı okuyalı 8-9 sene oldu ama ana islami motifler olduğunu çok net hatırlıyorum. Özellikle çölde ezilen halk için bir kurtarıcı olarak gelmesi, kitabın isminin arapça karşılığı vb motifler şimdi aklıma gelen. Bazıları bunu Mısır, Musa peygamberle bazıları İslamla ilişkilendirir. Her halükarda yazarın Doğu semavi dinlerinden esinlendiği kesin. Siz böyle bir bağ kuramadıysanız bilemem. Herkesin bakış açısı farklı. İki ciltten sonrası yazar tarafından yazılmadı diye aklımda kalmış. Onları ana eser olarak ele almam.
Videoyu tam izleyemedim, uzunmuş. Vaktim olduğunda izlerim .
Ben aksine içerdiğini biliyorum. İmparatorluk ilişkileri, hanedanlar vb konusunda evet Avrupai. Normaldir yazar bu kültürde yetişti. İlk iki kitabı okuyalı 8-9 sene oldu ama ana islami motifler olduğunu çok net hatırlıyorum. Özellikle çölde ezilen halk için bir kurtarıcı olarak gelmesi, kitabın isminin arapça karşılığı vb motifler şimdi aklıma gelen. Bazıları bunu Mısır, Musa peygamberle bazıları İslamla ilişkilendirir. Her halükarda yazarın Doğu semavi dinlerinden esinlendiği kesin. Siz böyle bir bağ kuramadıysanız bilemem. Herkesin bakış açısı farklı. İki ciltten sonrası yazar tarafından yazılmadı diye aklımda kalmış. Onları ana eser olarak ele almam.
Videoyu tam izleyemedim, uzunmuş . Vaktim olduğunda izlerim.
1-Dune,2-Dune Mesihi,3-Dune Çocukları,4-Dune Tanrı İmparatoru,5-Dune Sapkınları,6-Dune Rahibeler Meclisi
bunları yazarın kendisi yazmıştır ve bu seri klasik mesih anlatısı içermiyor devam kitaplarını okursanız anlıyorsunuz.
İlk iki kitap için yazmıştım yorumumu. Sonraki kitaplarını bilmiyorum, bilmediğim için yorum da yapmadım zaten, üstüne kesin bilgim olmadığını yazdım yukarı. Ya üçüncü ciltten ya da beşinci ciltten sonrası yazara ait değil, ama serinin devamı niteliğinde kitaplar yazıldı bildiğim. Bu kadar kesin konuştuğuna göre mutlaka biliyorsunuzdur 10 ya da 12 cilt bu seri.
İlk iki kitap için yazmıştım yorumumu. Sonraki kitaplarını bilmiyorum, bilmediğim için yorum da yapmadım zaten, üstüne kesin bilgim olmadığını yazdım yukarı. Ya üçüncü ciltten ya da beşinci ciltten sonrası yazara ait değil, ama serinin devamı niteliğinde kitaplar yazıldı bildiğim. Bu kadar kesin konuştuğuna göre mutlaka biliyorsunuzdur 10 ya da 12 cilt bu seri .
Düzeltme: İnternetten baktım, beşinci ciltten sonrası yazara ait değilmiş. İki diye kalmış aklımda.
Benim için yazarın yazmış olduğu kitaplar cannondur diğer kitaplar genişletilmiş evrendir.
yukarıda yazmış olduğum gibi o kitapları Frank Herbert’ın kendisi yazmıştır. 7.kitabı yazarken öldüğü için son kitap yoktur benim gözümde.
bu kitap yazarın yazmış olduğu son kitaptır 1985 yılında yayınlandı yazarın ölüm tarihi ise 11 Şubat 1986, UW Health University Hospital, Madison, Wisconsin, ABD
Kitaplar bireylere öznel, okurlar kendilerine göre yorumladıkça kitaplar farklı şekillerde var oluyorlar. Sizin görüşünüzdür fakat “yazıldı” gibi bir yorum yapmanız öznellikten çıkıyor biraz. Yazar bunu belirtmedikçe ne kadar herhangi bir dine veya olguya benzerse benzesin bence kesinlik taşımaz. Seriyi ben lisede okumuştum Kabalcı ile -maalesef. Sizin anlattığınız kadar inanılmaz, gömülü bir mesaj veya alt metin bulduğumu düşünmüyorum. Ancak benzer noktaları vardır. Kurtarıcı motifi yalnızca dinlerde yoktur bence
Kendisi veya geçmişi hakkında bilgi sahibi değilim. Dune hakkında araştırma yaparken bu videoyu da izlemiştim. Konu da tam olarak aynı olduğu için attım ama doğru diyorsunuz, sildim gönderiyi.
Ben kitabı okuyalı 7-8 yıl oldu, detayları hatılramıyorum ki yazıp tartışalım. Üstüne yalnızca ilk iki cildi okudum. bir arkadaşın tavsiyesi ve bu tespit üzerine okumuştum, aklımda öyle kaldı. Aynı dönem ünv islam öncesi mezopantanya mitolojisi üzerine çalışıyorduk ki bu işin içinde olan öğrencilerdik. Bende doğu semavi dinlerinden esinlendiği izlemini oluştu, katılır katılmazsınız beni ilgilendirmez. Başkalarının yorumu ile fikrimi değiştirmem çünkü. Gün gelir seriyi beş, altı cilt olarak yeniden okursam tekrar düşünebilirim.
Bu arada her şey yazarların harfı harfine söylediği ile yorumlanacaksa edebiyatcılar hiçbir şey yapmasın.
Arap kültürü ve dini motifler fremenlerde var zaten onların kökeni kuzey afrikaydı sanırım, ancak paul bir mesih değil aksine anti mesih.
Bene Gesseritler fremenlerin kültürünü ve inançlarını araçsallaştırıp Kwisatz Haderach için kullanıyorlar.
Zaten Bene Gesseritler kendi çıkarları için toplumların kültürlerini ve mitlerini manüpile ediyorlar.
Aynı şekilde Paul da Fremenleri araçsallaştırıp kullanıyor, Dune temelde bir anti mesih anlatısı.
En mantıklı açıklama bu olmuş, teşekkürler.
Kimse size düşüncenizi değiştirin demiyor. Yazımımda öyle bir cümle geçtiğini de göremiyorum.
Hz Muhammed’in hayatından esinlenerek “yazıldı” cümlesi için yazdım tüm düşüncelerimi. Hâlen daha arkasındayım.
Edebiyatçılar da yalnızca yorum yapar, esinlenmiş olabilir derler. Bunu reddetmedim zaten, benzeşen fikirler vardır dedim.
Kurguyu oluşturan yazar dışında, ne dersen fikir ve eleştiriden ibarettir dedim.
Edebiyatçılar sadece yorum değil edebi tekniklere dayanarak kitapları inceler, araştırma yapar.
Evet onlar da eleştiri adı altında yayımlanır.
Ardından derlenir kitap olarak yayınlanır ve insanların kültür, bilgi birikimine katkı sağlar ve diğer araştırmalara ışık tutar sayın alys. malum düzen böyle dönüyor.
Bu arada eseninlemeyi ne olarak algılıyorsunuz bilmiyorum ama Hz Muhammed’ın ya da Musa’nın hayatına dayanan biyografik bir roman olduğunu iddia etmedim. Sanki biyografik bir roman olduğunu söylemişim gibi lanse edilmesin.
Dune ve Frank Herbert’in esinlendiği kaynaklardan birisi olan The Sabres of Paradise (Cennetin Kılıçları) adlı kitapla ilgili güzel bir yazı