Edgar Allan Poe Hakkında Düşünceleriniz


Yazar ve kitapları hakkında düşüncelerinizi paylaşır mısınız

3 Beğeni

Diliyle, kurgusuyla, zekasıyla dünyanın en değerli yazarlarından. Mizah ve yergi öykülerini okumak hem keyiflidir, hem de göndermeleri anlayamazsanız biraz yorucu. Ama fantastik ve korku öyküleri kadar güzel öyküler bulmak zordur. Bilime derin bir ilgisi vardır ve bunu yazılarında çok iyi kullanır. Sherlock Holmes’ün öncülü Dedektif Auguste Dupin’i o yaratmıştır. Jules Verne’i, Sir Arthur Conan Doyle’u etkilemiş bir yazardan etkilenmemek mümkün mü? Eğer çok okursanız mutlaka Poe’dan esinlenmiş bir öykü yazarken bulursunuz kendinizi.

İletişim Yayınları’ndan çıkan “Bütün Öyküleri” derlemesinin çevirisi güzeldir.

Şahsen en sevdiğim öyküsü "Şehrazatın Bin İkinci Gece Masalı"dır.

5 Beğeni

Hasan Ali Yücel klasiklerinden çıkan Dedektif Auguste Dupin’in Öykülerini okudum. Özellikle Morgue Sokağı Cinayetleri’ne bayıldım. Bütün öykülerinin olduğu kitaplardan birisini alacağım fakat kararsızım.

İthaki’nin tek ciltli kitabının fontu küçükmüş o nedenle biraz uzak duruyorum. Sanırım İletişim Yayınları’ndan çıkanı alacağım.

1 Beğeni

Peki ithaki den alsak ben suan dedektif dupini okuyorum ithakinin tüm hikayeleri kitabından bir kaç tane hikayesini okudum betimlemeleri mukemmel o yuzden 2 kitabını aldım

Ben açıkçası çeviri konusunda İthaki’ye karşı önyargılıyım. En son H. G. Wells’in Dünyalar Savaşı kitabını zar zor bitirdikten sonra İthaki’den çeviri kitap almama kararı aldım. Bir de İletişim’in kitabı iki cilt ve taşınması da okunması da daha kolay. İthaki tek cilt yapmış. Koleksiyondan çok rahat okumaya önem veriyorsanız İletişim daha doğru bir seçim olur.

3 Beğeni

Öncelikle ben de kesinlikle İletişim Yayınları’ndan okumanızı tavsiye ederim.

Poe benim için herhangi bir kategoriye koyması zor bir yazar. Çok fazla konuda eser bırakmış ve öncül olmuş.

Okumazsanız bir şey kaybeder misiniz? Muhtemelen çok fazla yazara esin kaynağı olduğu için çok çok büyük bir kaybınız olmaz. Günümüz edebiyatının temellerine epey katkısı var. Çoğu eseri bir fidan oldu ve biz meyvelerini yiyoruz.

Okursanız bir şey kazanır mısınız? Kesinlikle evet. Eminim sizi etkileyecek bir noktasını bulacaksanız. Herkesin bulduğu gibi.

5 Beğeni

İthaki Bütün Hikayeleri var bende. Fakat Dost Körpe çevirisi açıkçası akmıyor. Hikayelerde güzel noktalar yakalıyorum; beni içine çeken şeyler var ama çok motomat bir çeviri gibi geliyor bana. Bu nedenle başka yayınevinden okumuş arkadaşlar varsa tavsiye bekliyorum.

2 Beğeni

Hasan Fehmi Nemli, İngilizce dışında Fransızca’ya da hakim olduğu ve işini titiz bir şekilde özenle yaptığı için ben şiddetle İletişim Yayınları’nı tavsiye ederim.

2 Beğeni
1 Beğeni

Tartışmasız biçimde bir dehadır…

5 Beğeni

İletişim ne zaman indirim yapar acaba?

Hiç okumadım ama hep aklımda, aslında pek öyküde okumadım, belki POE güzel bir başlangıç olur.
Kafadan iletişim yayını baskısını alsam mı?

1 Beğeni

Tartisilir bicimde bir dehadir.
Bilimkurgu deyip eski kusakla kiyaslarsak bir jules verne etmez bana gore.
Korkuda Lovecraft etmez ama aralarinda biraz kusak farki var.
Ithaki yayinlarindan okuyorum yayin evinin cevirisi zaten cok olumlu olmayan goruslerimi daha da negatif yapmistir.

Bana gore abartilan biridir. Herkes kuzgunu bilir o da bir siirdir onunda kim ne kadarini bilir mechul. 3 5 iyi oykusu var ama benim icin Lovecraft Tolkien efenim Asimov… Yok yani … Ora sampiyonlar ligiyse Poe ,Uefa Avrupa kupasini alir o da birkere ama o kadar yani :blush:

2 Beğeni

Abov iletişim yayınlarını almıştım, iptal edem mi?

Etme!!!
1- İthakininki berbat… Ki site çoğunluğu bu görüşte. İthaki olsa et derdim hatta örnek atardım.
2- Yukarıdaki benim düşüncem. Sen ne olursa olsun oku sonra kendin dersin, bu yazar benlik değilmiş diye. Çünkü bunlar kişisel zevklere bağlı gelişen yorumlar. Bana kalsa Harry Potter la ilgili ve yazarı ile ilgil ne kavgalar çıkar :slight_smile:

Ne olursa olsun önce kendin değerlendirmiş ol hocam.

1 Beğeni

Bence asıl Poe şampiyonlar ligi ise Lovecraft Ptt 2. ligi olur gibime geliyor. Poe’nun en azından Dedektif Öyküleri var mis gibi. Lovecraft’ın ise Cthulhu’nun Çağrısı dahil hangi öyküsünü okuduysam vasat buldum.
Aslında okuduğum kadarıyla Poe’yu da Asimov ile aynı kefeye koymam da illa birini koyacaksam Lovecraft yerine Poe’yu koyarım.

3 Beğeni

@Rwenzori
Gördünmü. Sende böyle okuyacaksın ki ( hemde her büyük yazarı) kendince doğru olan bir görüş geliştireceksin. O görüş ne kadar vasat olabilecek olsa bile… :upside_down_face:

1 Beğeni

Benim fikrime vasat diyerek laf mı soktunuz?

Teşekkür ederim hocam.
Gelsin bakalım, hiç öykü kitabım yoktu.

Edgar Allan Poe bana göre de bir dehadır. Yaşadığı tarihe göre çok iyi eserler vermiştir. 1800’lü yıllarda şuan olan şeyleri beklemek olmazdı zaten. Misal veriyorum Tolkien büyücüleri işlemiştir romanlarında ama 1940’lı yılların hayal gücüne göre işlemiştir. Gandalf veya Saruman büyücüdür ancak asalarından yıldırımlar, ateş topları, hortumlar, depremler, lazer ışınları atmaz. Çünkü bu büyücü furyası 2000’li yıllarda Hollywood filmleri ile benimsenmiştir.

Eğer korku türünü konuşuyorsak zaten günümüzde yapılan, üretilen, yazılan eserler daha bir fantastik türe kaçar. Şöyle ki Poe zamanında Şeytan öğesini işlemişken günümüzde şeytan, ifrit, doğa üstü yaratık, uzaylı vs vs işleniyor.

Lovecraft, Poe’dan daha iyidir diyoruz ama bence Stephen King, Lovecraft’tan daha iyidir. Yıllar geçip dünya ilerledikçe belki çok daha iyi yazarlar çıkacaktır, bilmiyorum.

1 Beğeni