Kayıp Rıhtım'da tamamını okumak için: https://kayiprihtim.com/haberler/sinema/en-bilimsel-bilimkurgu-filmleri/
Bu dosyada sizlere bilimsel verilere dayanan, en azından yakın tarihe kadar bilimsel yönüyle mümkün gözüken konuları ele alan filmleri derledik. (DEVAMI…)
Yazı için teşekkürler. Celal Şengör Interstellar’a bilimsel açıdan saçmalık diyor bu arada.
Hani şu jeolog olan Celal Şengör değil mi?
İnterstellar >Gravity
Bence Celal Şengör %100 bilimsel bir film görmek istediğinden öyle diyor. Az veya çok gerçekçilikten taviz verildiği için aşırı tepki veriyor. Hâlbuki hiç kimse bu filmin %100 bilimsel olduğunu iddia etmiyor. Gerçekçilikten önemli sapmaların olduğunu ben de kabul ediyorum.
Bunu beğeninizi ifade etmek için mi söylüyorsunuz yoksa İnterstellar’ın Gravity’den daha gerçekçi olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Celal Şengör’ün jeolog olması fizikten anlamıyor olduğu anlamına gelmiyor. Benim gibi bilim insanı olmayan bir kişi dahi böyle bir yazı yazıp filmlerin ne kadar bilimsel olduğuna dair yorumda bulunma hakkını kendinde görüyorsa Celal Şengör’ün de böyle bir yorumda bulunma hakkı vardır herhâlde. Kaldı ki Şengör’ün yorumu haksız da değil. Sadece gereğinden sert olduğunu düşünüyorum.
Celal Şengör gayet başarılı bulduğum ve saygı duyduğum bir kişi, fizikten anlamıyor gibi bir şey de demek istemedim. Ancak bana göre kendi alanı dışındaki konulara gereğinden fazla müdahale de bulunuyor ve beni rahatsız ediyor bu durum. Dediğiniz gibi Celal Şengör filmin tamamen gerçeklere dayalı olmadığını söylemiştir (bilimkurgu filmi olmasından dolayı gayet de normal ). Benimki sadece Celal Şengör’e karşı genel bir serzenişti.
Bu arada çok güzel bir yazı olmuş. izlemediklerimi not ettim, en kısa zamanda izlemeyi düşünüyorum. Jurassic Park da ayrıca şaşırttı. Bana bayağı fantastik geliyordu.
Beğendiğimi ve daha iyi olduğunu söylemek için .zaten en bilimsel olanı en iyisi olmaz mı?
Doktorluk okurken sadece doktorlukla alakalı şeyler mi öğreniliyor? Benim bi abim var 2000 sayfa notları vardı sınavları için öyle düşün bide yani jeolog olurken kim bilir neler görmüştür ayrıca o adam yurtdışında da okuyor bunu hesaba katmak lazım. Ayrıca neden rahatsız oluyorsun ki yanlış şeyler mi söylüyor adam? Ha bülent ecevit’e dediği şey yanlış ama her insanın hatası olur 1-2 tane.
En çok keyif veren en iyisi olur Bence yani.
Öyle bir şey mi demişim? Celal Şengör’ün bilgili biri olduğunu kabul ediyorum zaten. Sadece gereğinden fazla derecede başkalarına müdahil olduğunu düşünüyorum.
Aynen biraz fazla konuşuyor cidden içeri falan atabilirler yazık yani
Güzel bir çalışma, iyi bir sıralama olmuş, kaleminize sağlık. Bence marslı da listede olabilirdi… Teşekkürler
Okan Hocam emeğinize sağlık. Listeden sadece Jurassic Park’ı ve Interstellar isimli başyapıtı izledim sanırım, diğerlerine de dalacağım uygun bir vakitte.
Yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar. İki şey söylemek istiyorum.
-
Jurassic Park gerçekten de fantastikmiş gibi görünüyor. Günümüzdeki bilimsel bulgulara göre dinozorların geri gelmesi imkânsız. Jurassic Park’ın bu listeye girmesinin nedeni, bazı yok olmuş canlı türlerinin geri getirilmesinin mümkün olması. Belki dinozor gibi çok uzun zaman önce yok olmuş türleri geri getirmek imkânsız ama yakın zamanda yok olmuş türler, filmdekine benzer bir yöntemle geri getirilebilir.
-
Bu yazıda çok önemli iki film eksik. Bu yazıda söz edilen filmlere ek olarak o iki filmi de izlemenizi tavsiye ederim. Bunlar Martian (Marslı) ve Europa Report (Europa Raporu). @azizhayri Marslı’nın bu yazıda bulunmamasının nedeni, yazının yayımlandığı tarihte sinema uyarlanmasının henüz yayımlanmamış olmasıdır. Europa Report ise o zamanlar varlığından habersiz olduğum bir filmdi. Bu yazıyı Kayıp Rıhtım’da ne zaman görsem Europa Report’u bu yazıya dâhil etmemiş olduğum için üzülürüm.
Yazının başlığının değiştirilmesi de bu nedenle yerinde bir karar olmuş. Önceki başlık bütün bilimsel bilimkurgu filmlerini okura sunma iddiasındaydı. Bu başlık ise bu filmlerin sadece sekiz tanesini sunma iddiasında. Benim söylediğim iki tanesini de eklerseniz on filmlik güzel bir izleme listeniz olur. Bunların dışında bilimsel olan bilimkurgu filmi yok demiyorum. Belki benim bilmediğim katı bilimkurgu filmleri örnekleri vardır.
Bence her zaman öyle olmuyor. Mesela ben Artemis’in Marslı’dan daha bilimsel olduğunu ama Marslı’nın daha keyifli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Yıldız Savaşları da zerre kadar bilimsel değil ama çok beğeniliyor.
En bilimsel olan en iyisi midir? Bence bu kişiye göre değişir.
Gerçekten emeginize sağlık. Sabah yazıyı okuyup Contact’ı izleme şansını buldum ve gerçekten derinden etkileyen bir filmdi. Eksiklerimi de en kısa sürede tamamlamaya çalışacağım. Teşekkür ederiz yazı için.
Gravity açık ara bilimle en alakasız olanı. Resmen baştan savma bir film.