Bir başka forumda arkadaşlar paylaşmıştı linki, sonra bakarım diye saklamıştım. Az önce neymiş bu diye baktım. Listchallenges sitesi 147 kitap/seriden oluşan bir liste yayınlamış. Her kutunun kenarında checkbox var, böylece işaretleyerek toplamda kaçını okuduğunuzu görebiliyorsunuz. Ben 27 kutu işaretlemişim. Sonrasında istatistiklere de göz atabiliyorsunuz. Belki sizin de ilginizi çeker.
27 of 147 · 18% Sanırım hep en popüler olanları okumuşum.
Liste çok da iyi gelmedi bana. Tabi iyi kitaplar dolu ama sanki biraz farklı kitaplar da konmuş. Harry Potter and the Methods of Rationality, cidden? Fan kurgusu bir kitap bir sürü kitap arasından bu listeye girmiş?
2011 yılında yapılmış bir liste var, böyle liste arayanlar için biraz idare eder bir liste en azından. Tabi gene eksikler var ama.
r/Fantasy 2019 oylaması sonuçları o liste.
2011 yılında yapılmış. Dahası liste hem bilimkurgu hem de fantastik eserleri içeriyor, reddit fantasy olsa idi sadece fantastik kitaplar olurdu. Hem içinde First Law olmayan bir listenin cidden reddit fantasyden çıkabileceğini düşünüyor musun ?
Edit: 2019 listesi bu
Bitirdiğim 4 , yarım bıraktığım 33 kitap varmış.
O liste dediğim ilk mesajdaki liste. NPR listesi değil. r/Fantasy tüm speculative fiction kitaplarına izin veriyor, bakarsan Dune, Hyperion vs. olduğunu görürsün.
Pardon.(20 karakter)
İlk onu görür görmez dedim aha bu Reddit’tir diye, haklıymışım. Baş yapıt olarak gördüğüm kitaplar hep 50-100 bandında kalmış ama sorun değil. Sonuşta en iyi, en başarılı vb. listeler başarıdan çok popülariteyi ölçüyor.
Bir kısmını okuduğum ama kesinlikle devam etmeyi düşündüğüm serileri de okudum saydım ve 26 seri oldu.
Benim de 27. (Kitaplığımdakileri dahil edersem 48 oluyor.) @Tilqi_Gin’in dediği gibi, bazı kitapları gereksiz buldum yalnız. Madem böyle bir oylama yapılıyor, Harry Potter and the Methods of Rationality’nin yerini alabilecek onlarca iyi eser var. Neyse…
En az birer kitabını okumuş olduklarım da dahil olduğunda 25. Ama düşündüğümden çok yayınlanmış türkçe olarak.
Listede dilimize kazandırılmış tekil ve seri kitapların %90’ı kütüphanemde, içlerinden 23 tekli/seri okumuşum.
16% Türkçe’ye çevirilmemiş olan bayağı kitap var.
Children of Time ve 1984’ün olduğu “En iyi Fantastik Eserler” listesi… Dune’u fantastik kabul etmek bile kabul edilebilir olmakla beraber halen tartışılan bir konu.
Bu tür neye göre hazırlandığı belli olmayan listeleri ciddiye almama taraftarıyım çünkü edebi türler arası sınırlar ortadan kaldırılırsa bunun gideceği yer Dostoyevski’nin, Kafka’nın kitaplarını da “En iyi bilimkurgu eserler” listesinde görmemiz olacak…
1984 bilimkurguysa veya fantastikse Kafka’nın Dava’sı da öyledir. Dostoyevski de harika psikolojik çözümlemeler yapıyor, kitaplarında psikolojiyi kullanıyor. Psikoloji de bilim olduğuna göre Dostoyevski de bilimkurgu yazarıdır diyebiliriz. Ben böyle düşünmüyorum ama bu konunun gideceği yer burasıdır.
1984’ün olduğu en iyi fantastik eserler listesinde Kafka’nın Dönüşüm kitabının olmamasının mantığı nedir?