Yönetmeninin ismini internette sürekli görüyordum, hakkında bildiğim tek şey kendine özgü, farklı filmler çektiğiydi ve ben de merakımı gidermek üzere Irreversible’ı izledim.
İzlemediyseniz, spoiler’ı açmamanız tavsiye edilir.
Film, yönetmen tarafından, izleyicide kasıtlı olarak oluşturulan bir mide bulantısı sekansıyla başlar, sesle ve kameranın dönüşüyle… O sırada öfkeli, derinden acı çeken iki adamın birini aradığını görürüz. Adamlar, onu bulduğunda şiddetli bir şekilde döver ve kafasını tüple vurarak ezer. Kırmızı ışık altında, sürekli dönen kamerayla, sebebini bilmediğimiz bir şiddetle karşı karşıyayızdır.
Yüzü parçalanmış bir kadınla, başında ağlayan eşini görürüz. Kadının kocası ve eski sevgilisi filmin ilk sahnelerinde barda birini arayan ve onu öldüren kişilerdir. Mafya görünümlü iki kişi gelip kadına bunu yapan kişiyi bulmayı teklif eder. Adamlar da polis ve hukuk yerine, yeraltı dünyasından gelen adamların aracılığıyla, intikamını bizzat almayı tercih eder.
Bunun bir intikam hikayesi olduğunu anlarız. Ancak kadına tam olarak ne olduğunu hala bilmiyoruzdur. Film, sondan başa akmaktadır.
Filmin ortalarında bir tecavüz sahnesi vardır. Alt geçitten geçen masum kadına, filmin başında öldürülmek istenen adam tecavüz eder. (Evet, maalesef filmin başında intikam isteyenler yanlış kişiyi öldürmüştür.) Daha sonra kadının yüzünü parçalayıp öldürür.
Tecavüz sahnesini kadının ve tecavüzcünün yüzünü görebileceğimiz açıyla, hiç kesme olmadan dakikalarca, kamera sabit bir şekilde yönetmen bize izletir. İnsanlığın en aşağılık eylemlerinden birinin dehşetini saf bir şekilde sunar.
Arkadan bir siluet şeklinde geçen biri görünür… Durur… Kadına yardım edeceğini sanırsınız ama geçer gider. Duyarsızlığın, neme lazım’cılığın bir resmidir bu.
Filmin sonunda ve hikayenin başında kadının hamile olduğunu öğreniriz. Kadının çimlerde uzanıp dergi okuduğu yemyeşil bir sahneyle biter.
Filmde ciddi bir hukuk düzeni ve toplum eleştirisi var. Duyarsız, çürümüş bir toplumun ve işlemeyen adaletin nasıl mide bulandırdığını, trajedilere sebep olduğunu, sıradan bir insanı bir katile dönüştürebildiğini anlatıyor.