2008 odul sezonunun sampiyonu The Dark Knight’in 5 aday arasinda yer bulamamasi sonrasi takibi birakmistim ancak Babylon’u izledikten sonra daha buyuk bir fiyaskoya imza attiklarini gordum. O yil tum medya Everything Everywhere… pompaladi ve birkac yil icinde de overrated listelerinde ona yer verecekler.
Miramax sonrasi A24 denli cikis yapan kucuk sirket gormemistik. Merak ettim ve aday adaylarının dağıtımcı sirketlerini arastirdim. Tahmin ettigim gibi, aralarindan biri, oyuncularda oldugu gibi, “onur odulu” kabilinden yillardir kaybeden ve bu yil cok kereler tanitimini gördüğüm bir sirket cikti.
Görelim;
Secimlerin nasil yapildigini hatirlayalim:
FYC kopyalariyla secmenlere filmler dagitilir, aday adaylarinin cogunu bizler kadar hicbiri izlemez. Rusvetler, ikramlar elbette doner. Hangi gruplara hizmet edecekse kazanim, ibre oraya doner.
Mesela oyuncular icin Emilia Perez’de trans aday soylemi one cikiyor -ki TV’de bunu Reindeer ile yaptilar.
Focus, Brokeback Mountain en cok konusulani olmak uzere, 16 kere kaybetmis. Netflix de sifir. Amazon ve Netflix icin henuz erken, ama Neon ve A24 daha evvel kazandiklari icin Focus "Erkek Oyuncu"nun ustune bunu da katar mi diye dusunduruyor. Brutalist de US disinda onlarla baglantili ama iceride dagitimini A24 ustleniyor. Anora’nin dagitimcisi Neon 6 sene once Parasite ile kazanmis. A24 Moonlight ve Everything Everywhere… ile kazandi. Su da var, Nosferatu ve Eggers de Focus, yani bu yilin kaybedeni olup seneye de kazanabilirler.
Film kalitesi olarak ise, hicbiri bir Babylon degil. O yuzden zaten, uzaktan, sirketlere baktim.
Everything Everywhere’e odul yagdirtan ve izleten yazili, gorsel tum medyanin bogrune Zidane ve Goldberg’in kafalari insin.
Tablo ozet: Paramount yardirmis.
Ekleme:
Medyanin bu aralar Wicked’a agirlikli yer vermesi ve kaynak eserin ve uyarlamasinin Amerikan kulturunun onemli bir ogesi olmasi nedeniyle, ibrenin o yone donmesini beklemek en mantiklisi. Broadway’e kazandıracağı hasilat da cabasi. Yahudi proMagandasına (Brutalist) ekmek cikmaz bu sene.