Enginlik Serisi

Bu seri ile ilgili baslik bulamadim. Heryerde kitaplari tukenmis serinin tartisma basligi nasil olmaz diye sasirdim.

Seriye ilgi duyan arkadaslari bekleriz. Ayrica bir arkadasa onerdikden sonra hic bir yerde bulunamadigini ogrendigimden bilen varsa destek istiyorum

Tanitim olsun diye de daha once baska bi yerde kendi yazdigim yaziyi ekleyeyim

Enginlik serisi James S. A Corey takma adi altinda iki yazar tarafindan ortak yaziliyor. Yazarlar Daniel Abraham ve Ty Franck Bu bilimkugu serisinde gunumuzden bir kac yuzyil sonra gunes sisteminin tamamina yayilmis insanoglunu anlatiyor. Insanlar temel olarak 3 farkli gruba bolunmustur. Asiri kalabalik nufusuyla BM yonetiminde birlesik Dunya-Ay, Marsi terraform (dunyalastirma) etmek icin uzun yillarca ugrasan bu ugurda butunlesmis ve guclenmis ustun teknolojili Marslilar, son olarak da bu iki super guc tarfindan somurulup ezilen marsin otesindeki astroid kusaginda yasayan Kusaklilar.

Dunya super guc olmasina ragmen halkin yarisi “temel” (basic) denen bir issizlik maasiyla gecinmeye calismaktadir. Asiri nufus sebebiyle is sahibi olmak cok guctur. Dunya-ay Birlesmis Milletler tarafindan yonetilir ve basinda secimle gelen genel sekreter vardir. Dunyalilar digerleri tarafindan tembel ve yavas olarak bilinir, tabiki en yuksek yercekimine maruz kaldiklari icin de olabilir bu. Ozellikle Kusaklilar uzayda yasamaya alistigi icin dunya yercekimi onlara iskence olarak kullanilabilmektedir. BM gunes sisteminin dort bir yanina yayilmis kolonilere sahiptir ama buralarin yoneticisi olarak bulunurlar, yasayan halk kusaklilardir ve onlara yapilan eziyet sebebiyle dunyalilara ve genel olarak ic gezegenlilere kin beslerler.

Mars ilk yerlesime acildikdan uzun bir sure sonra BM’den bagimsizligini kazanmistir. Marslilar daha onceden her bagimsizlik cabasinda dunya tarfindan tehdit edilmis ve geri cekilmistir fakat Solomon Epstein adinda bir marsli muhendis kendi ismini alan Epstein Motorunu icad edince dengeler degisir. Bu yeni asiri verimli fuzyon itki sistemi gunes sisteminde seyahat suresini olduka kisaltmaktadir. Mars, bagimsizlik karsiligi bu teknolojiyi dunya ile paylasmistir. Mars bunun sonrasinda hizlica gelisimini surdurur. Yillar sonra bir kac milyarlik nufusu, yuksek kaliteli teknolojisi ve guclu filosuyla dunyaya ciddi bir rakip olmustur. Gunes sisteminde onemli bilimsel istasyonlar ve koloniler kurmustur.

Kusaklilar, ilk koloni yillarinda uzayda calismaya baslayan insanlarin cocuklaridir. Dunya yonetimi alinda olmakla birlikte en buyuk yerlesimleri astroid kusaginda Ceres cuce gezegenidir. Dusuk yercekiminde yasamaya alismislardir, cocuklari kemik gelisimini duzgun yapamadigi icin genc yastan itibaren ciddi yapisal bozukluklar maruz kalbilirler. Boylari genelde uzundur. Kendilerine ait bi dil ve dum dunya milletlerinin karmasi bir kendine ozgu bir kultur olusturmuslardir. Dunya ve Mars super gucleri kusaklilari kullanir ve somurur, su ve hava ihtiyaclarini kisitlar ve boylece gucunu surdurur.

Hikayemiz, Saturn halkalrindan buz toplayip Cerese goturen bir buz tasiyici gemisinin gizemli gemiler tarafindan yokedilmesiye baslar. Patlatilan buz nakliye gemisi Canterbury’den sadece bir kac kisi kurtulur ve biz bu birkac kisiyi takip ederiz. Olaylarin baslama sebebi Gunes sistemi disindan gelmis bir sey kesfedilmis olmasi ve onu kontrol etmek isteyen gruplarin mucadelesidir. Tum bu olaylarin odak noktasinda Canterbury’den kurtulan James holden ve arkadaslari vardir. Bu sirada Ceres istasyonunda Dedektif Miles ilginc bir gorev almistir. Dunyali zengin guclu birinin kizi kayiptir ve onu bulmasi gerekiyordur. Takip ettigi yol onu Canterbury ile baslayan gizemin odak noktasina getirecekdir.

Hikaye oldukca akici gidiyor. Su ana kadar 8 kitap yayinlandi. Bi kitaplarin bazilari birbirini hemen takip ettigi gibi bazilari arasinda uzun yillar gecmis olabiliyor ama hala ayni ana ekibi izliyoruz. Zaman icinde ana gruba baskalari giriyor. Insan medeniyetinin seviye atlamasi sirasinda basina gelen olaylar cok saglam bir hikaye yapisiyla ve guclu karakterlerle anlatiliyor. Insanligin uzay hikayesi oldukca gercekci bir anlatimla, karakter odakli olarak anlatiliyor. Sadece bas karaktere (james Holden) degil digerlerine de yakinlik duyup seviyorsunuz. Kimse gereksiz yada eksik degil. Tam olmasi gereken dozda akip gidiyor seri. Bilim kurgu edebiyatinin son yillardaki en iyi orneklerinden biri bence.

Seri bir kac sene once diziye uyarlandi ve SyFy kanalinda yayinlandi. 3. sezon sonu diziyi durdurma karari aldilar ama meraklilari ve sevenleri cok basarili bir kampanya ile dizinin haklarinin Amazon tarafindan satin alinmasinda buyuk rol oynadilar

15 Beğeni

İlk kitabının baskısı yok. Gerçi epub olarak buldum ama okumak için basılmasını bekliyorum.

1 Beğeni

İthakiye çok kızgınım bu konuda, bir tane düzgün çıkan space opera serimiz olmaz mı ya? Enginlik çıkmıyor, Yaşlı Adamın Savaşı da yok. Scalzi’nin yeni başladıkları seriyi de planlı götüreceklerini sanmıyorum ya neyse. İlk kitabı alıp okumuştum zamanında, sonra dediler kapaklar değişebilir ilk iki kitabın(üçü orijinal kapakla basmışlardı) almadım o yüzden ikinci kitabı. Dizinin de ilk sezonda ilk kitabın yaklaşık 3/4’ü falan işleniyor oraları izledim. İkinci sezondan da birkaç bölüm bakabildim ilk kitap arkını bitirdiler, kalakaldım sezonun ortasında. Kitap da yok, diziye de devam edemiyorum. İptaller amazona geçmeler yaşandı, yazarlar 8. kitabı çıkardılar biz hala yerimizde sayıyoruz. Desinler tamam arkadaş basmıyoruz vazgeçtik alayım amazondan kindle’a, önüme bakayım bir daha.

İşin komiği; foruma enginlik 4’ü sormak için üye olmuştum 1,5 sene olmuş hey gidi günler be. :slight_smile:

4 Beğeni

ben de 4.kitabı merakla bekliyorum, ilk sezonu izledikten sonra spoiler yememek için dizi ile ilgili her haberden de kaçıyorum, gerçekten türkçede güncel seri takip etmek çok zor :sweat:

serinin en sevdiğim tarafı, karakterlerin çok gerçek oluşu, onları harekete geçiren motivasyonları ve sebeplerini anlayabiliyorsunuz uzayda kolonileşmenin etkileri hemen her yönüyle işlenmiş; askeri, bürokratik, politik, dini, sosyolojik, psikolojik.

kuşakta yaşamanın fiziki bilimsel tarafına zaten ikna oluyorsunuz, yukarıda saydığım nedenlerle sosyal bilimkurgu tarafı da sağlam, üstüne de merak unsuru eksik olmayan polisiye bir macera, daha ne olsun, bana göre sağlam bir uzay operası

2 Beğeni

Listeye ekledim. Ama önceliğim olacak bir seti değil çünkü 8 kitap.

8 değilde 7 kitap çıkmış olması lazım. 8 Kitap yıl sonu olarak duyuruldu diye hatırlıyorum.

Ve evet… Bu seri ülkemizde hakkettiği ilgiyi göremeyen kitaplardan oldu.

2 Beğeni

Bence eski bilim kurgu klasiklerini haric tutarsak donemimizin en iyi islenmis bilim kurgu serisi Enginlik. Cok iyi gidiyor seri. Ilerledikce kalite ve tempo dusecegine giderek artiyor. Bazi yorumlara gore 8. kitap serinin en iyilerinden hatta.

Orjinalinden okuyabilenler hic bosuna beklemesin bence

4 Beğeni

Series: The Expanse (Book 8)
Hardcover: 544 pages
Publisher: Orbit; 1 edition (March 26, 2019)
Language: English

Valla ben amazonun yalancısıyım. Hardcover versiyonu al hemen göndereyim diyor.
Kindle ve paperback olan daha çıkmamış sanırım ama ciltli basmışlar. (İngiliz amazonunda kindle da varmış, paperback kıtlığı var.)

1 Beğeni

İthaki bu seriyi yarim bırakırsa hiç şaşırmam. Bknz. Diskdünya, Dresten Dosyaları, Gediksavaslari. Seriye başlamak istiyorum ama güvenmiyorum İthaki’ye.

3 Beğeni

Ortada buz ve atesin sarkisi gibi bir ornek varken halihazirda dizisi olan ve oldukca fazla sevilen seriyi birakmak nasil aptalca bir karar olur.

O değil biz serinin devam edip etmeyeceğini anlayana kadar çıkan kitapların baskısı tükenecek. Keşke her seri ülkemizdeki istediği değeri görse, 7-8 baskı yapsa. Biz de zamana yayarak okusak/satın alsak.

Bende ilk iki kitabın orjinal kapakla yeniden basılmasını bekliyorum. Birde 4. kitap tabi.

Tukenmis zaten. Hic bir satis sitesinde bulamiyorum

1 Beğeni

Bence 2016 çıkan 3. Kitabın satış mıktarı çok kötü değil. Diger sanal mağzalarıda hesaba katığınızda bence gayet iyi. Inşallah devamı gelir. Ilk kitap yeniden basılır.

1 Beğeni

Ben de bu sebeple foruma üye olmuştum :joy:

1 Beğeni

Her sorulduğunda kış çıkacak ya da yaz çıkacak dendi. Çevirisi bitti, editör kısmında sıkıntı yaşandı dediler ama mevsimler geçti, yeni kitap basılmadı. Basılmayacaksa haberimiz olsun en azından. :roll_eyes:

Evet. Ben de yıllardır “Cibola Burn” kitabını bekliyorum. Özellikle de son 1 yıldır “ha çıktı, ha çıkacak” ya da “yakında” şeklinde bekletiliyoruz. İnşallah 4. Kitap bu yaz bitmeden çıkar. Fakat yine de bu seri ile alakalı endişeliyim. Çünkü bir de serinin diğer kitapları var. Onları belki de hiç basmayacaklar.

Ithaki elindeyse istek yagmuruna tutabiliriz.

1 Beğeni

Merhaba irbis belki görmüşsündür forum da Enginlik serisinin başlıgı açıldı. Son zamanlar da okuduğum Dune kitabi ile bilimkurguya merak sarmışken acaba devami gelecek mı ve ilk kitap yeni baskı yapar mı? Bu konu ile igili en son soruyu ocak ayında cevaplamışsin o yüzden yeniden sorayım dedim.

Umuyorum ki sonbaharda çıkacak kitap.

Sonbaharda çikacakmiş.

1 Beğeni

Ben de beklemedeyim.