Part 2 maalesef muhtemelen asla çıkmayacak. Logic Beach yazarın ilk romanı, yenisinin akıbeti hakkında 4-5 senedir ses seda yok, yazar bilerek bu konuda bir şey söylemiyor. Üstüne 3-4 başka kitap yazdı.
Bence sorun değil, benim için öykü kendi içinde tatmin edici sonlandı. Cevaplanmamış sorulardan kastın Ben Hare’in zorla üstlendiği görevde neler yaptığı ve Arcadia’nın tam olarak nasıl ortaya çıktığıysa, onlar da aslında tahmin edilebilir.
Polly’nin mantık teorisi ve Lambert’in kuantum bilgisayarı örgütteki bilim adamlarının zihinlerini dijitalize ederek sanal gerçekliğe yükleyebilmelerinin ve araştırmalarına orada sınırsız imkanlar dahilinde devam edebilmelerinin yolunu açıyor. Bir zaman sonra hepsi insan bedenlerini bırakıp tamamen Arcadia’ya geçiyorlar. Arcadia’da yarattıkları ilk gerçek yapay zekalar zamanla ayaklanıp Lemura ve İndigo katlarını yaratıyorlar ve oraya yerleşiyorlar.
Glass King muhtemelen Ben Hare’in kendisi.
Ben Hare’ın Polly’ye yazdığı mektuplar muhteşemdi. Aşk ve sevgi üzerine samimi, komik, hüzünlü gözlemler içeriyordu.
Kitabın hard sci-fi kısmını da ikiye ayırabiliriz, Arcadia kısmı ve öncesindeki teorik kısım. Polly’nin akademik makaleleri, sunduğu logic beach teorisi, Ben’in Lambert ve iki Bulgar matematikçiyle olan felsefi ve evrenin katı mantıksal biçemi üzerine yaptıkları tartışmaları zevkle okudum.
Arcadia’daki en sevdiğim kısımlar da Lambert’li olanlardı. İndigo’ya giriş testindeki sosyolojik kozmoloji (Exurb1a’nın Cixin Liu’dan “esinlendiği” argüman) simülasyonları harikaydı.
En sonunda Arcadia’daki o her şeyi silip süpüren kara deliğin dış dünyaya da sıçrayabileceğine değinildi. Part 2’de muhtemelen konu oraya kayacaktı, ama kısmet… 
Elder Race harikaydı, güzel bir antropolojik hard sci-fi örneği: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”
Space Beagle’ın % 25’indeyim, şimdilik çok beğenerek okuyorum. Van Vogt’un tarzına Weapon Shops of Isher’dan zaten aşinayım, gizemli olayları irdeleyen ve karşılaşılan zorlu sorunlara çözüm arayan mantıklı karakterler/bilim adamlarını ustalıkla yazıyor.