Exurb1a - Logic Beach Part I Okuma Etkinliği

Merhaba sevgili forumdaşlar. @Abraxas ile birlikte okumaya karar verdiğimiz bilim kurgu türündeki bu kitabı özel mesajla tartışmak yerine konu olarak arşivlemek istedim. Belki sonrasında birilerine de faydalı olur. @isos81 fırsat bulursan bekliyoruz.

indir (1)

3 Beğeni

@Abraxas Sen bitirdin ama ben daha 70lerdeyim. Kitap ilginç başladı, povları sevdim. Nereye bağlanacağına dair tahminde bulunmak şimdilik zor. Yalnız adam bk yerine aşk romanı da yazsa okurum diyeceğim neredeyse. :slight_smile:

1 Beğeni

Cradle 10 bitince gelirim arkanızdan. Size yetişmek mümkün olmadığı için acele etmeme de gerek yok. :slight_smile:

1 Beğeni

Harika bir dili var, esprilerini, tarzını, tespitlerini, hayata bakışını çok sevdim Exurb1a’nın.

Kahkaha attırdı birkaç yerde.

1 Beğeni

Dilini ve gözlemlerini ben de çok beğendim. Küçük detayları işleyerek anlatabiliyor duygularını. Hayata bakışı çok şeker ama o kadar naif kalabilir mi bir insan merak ediyorum.

Free mi bu kitap?

Ben Hare’den mi söz ediyorsun? :slight_smile: Polly’e katlanmak zor haklısın, ama Ben sıradışı ölçekte hoşgörülü gözükse de gerçekçi bir karakter gibi geldi bana. Hayatının aşkı uğruna her şeyi feda edebilecek kaliteli bir arkadaş.

Bedava değil, en azından Amazon’da 2-3 Euro’ya satılıyor.

200
:innocent:

@Abraxas evet, o. Nasıl desem, adamın haline üzüldüm ben. Fazla iyi biri, o yüzden şimdilik gerçekçiliği tam değil gibi.
Okuma elimde olmayan sebeplerden çok uzun sürdü, sen o arada Elder Race’i de bitirmişsin (sırada o var benim), Uzay Tazısı’nın Yolculuğu’na başlamışsın. :slight_smile:
Kitap bitince önceden yaptığım yorumlar da değişti.

Harika anlatmış karakteri. Sevgisi de kavgası da gayet güzel yansıtılmış. Hikaye ilerledikçe neyin ne olduğunu görmek kolaylaşıyor, fakat sondaki plot twist güzeldi. Part II’de Lambert haķkında daha fazla şey öğreneceğimiz de kesin gibi.

Genel olarak değerlendirmek gerekirse;

Hikayenin iki farklı düzeyde ilerlemesi iyi yedirilmiş çoğunlukla.
Yazarın dili akıcı, İngilizce gereksinimi yüksek sayılmaz, ana karakteri bize yaşatma konusunda başarılı.
Direkt olarak hard sci-fi bekleyenleri şaşırtabilir, povlardan biri sevgi üzerine.
Romanın bilim kurgu kısmı konsept olarak çok hoşuma gitti, yazar hikayeyi oluştururken bir kaç farklı tarzı bir arada kullanmış. Zaman zaman kolaya da kaçmış ama pek rahatsız etmedi.
Okurken bir romanın ilk kısmını okuduğunuzu hesaba katarak bazı soruların cevapsız kalmasına takılmamak lâzım.

2 Beğeni

Part 2 maalesef muhtemelen asla çıkmayacak. Logic Beach yazarın ilk romanı, yenisinin akıbeti hakkında 4-5 senedir ses seda yok, yazar bilerek bu konuda bir şey söylemiyor. Üstüne 3-4 başka kitap yazdı.

Bence sorun değil, benim için öykü kendi içinde tatmin edici sonlandı. Cevaplanmamış sorulardan kastın Ben Hare’in zorla üstlendiği görevde neler yaptığı ve Arcadia’nın tam olarak nasıl ortaya çıktığıysa, onlar da aslında tahmin edilebilir.

Polly’nin mantık teorisi ve Lambert’in kuantum bilgisayarı örgütteki bilim adamlarının zihinlerini dijitalize ederek sanal gerçekliğe yükleyebilmelerinin ve araştırmalarına orada sınırsız imkanlar dahilinde devam edebilmelerinin yolunu açıyor. Bir zaman sonra hepsi insan bedenlerini bırakıp tamamen Arcadia’ya geçiyorlar. Arcadia’da yarattıkları ilk gerçek yapay zekalar zamanla ayaklanıp Lemura ve İndigo katlarını yaratıyorlar ve oraya yerleşiyorlar.

Glass King muhtemelen Ben Hare’in kendisi.

Ben Hare’ın Polly’ye yazdığı mektuplar muhteşemdi. Aşk ve sevgi üzerine samimi, komik, hüzünlü gözlemler içeriyordu.

Kitabın hard sci-fi kısmını da ikiye ayırabiliriz, Arcadia kısmı ve öncesindeki teorik kısım. Polly’nin akademik makaleleri, sunduğu logic beach teorisi, Ben’in Lambert ve iki Bulgar matematikçiyle olan felsefi ve evrenin katı mantıksal biçemi üzerine yaptıkları tartışmaları zevkle okudum.

Arcadia’daki en sevdiğim kısımlar da Lambert’li olanlardı. İndigo’ya giriş testindeki sosyolojik kozmoloji (Exurb1a’nın Cixin Liu’dan “esinlendiği” argüman) simülasyonları harikaydı.

En sonunda Arcadia’daki o her şeyi silip süpüren kara deliğin dış dünyaya da sıçrayabileceğine değinildi. Part 2’de muhtemelen konu oraya kayacaktı, ama kısmet… :slight_smile:

Elder Race harikaydı, güzel bir antropolojik hard sci-fi örneği: “Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”

Space Beagle’ın % 25’indeyim, şimdilik çok beğenerek okuyorum. Van Vogt’un tarzına Weapon Shops of Isher’dan zaten aşinayım, gizemli olayları irdeleyen ve karşılaşılan zorlu sorunlara çözüm arayan mantıklı karakterler/bilim adamlarını ustalıkla yazıyor.

1 Beğeni

Tüh, güzel olurdu. Sonu yeterli, ama Ben’in daha fazla mektubuna hayır demezdim. Polly ile Ben kavuşacak mı? Polly nereye gitti? Hükümet peşlerini bıraktı mı? Küçük detaylar, bahane hepsi, maksat aşk okuyalım. :smiley:
Glass King muhtemelen Ben, haklısın.

Elder Race güzel başladı, bu aralar okumaya ayıracak zaman bulmakta zorlanıyorum, bir kaç güne anca biter kısacık olsa da. Space Beagle’ı yeterince beğenirsen sana 50’ler space operamsı Çağlayan Bilim Kurgu serisini tavsiye ederim. Bulamazsan bende var. :slight_smile:
@isos81 hocam okuma listenin bir köşesine sıkıştır bence. :slight_smile:

2 Beğeni

Ya valla hala aklımda ama bir türlü vakit ayıramıyorum. :frowning:

Bu aralar NFT oyunlarına takmış durumdayım. Çok vakit alıyor. Bir de ekstra proje yapıyoruz iş harici, zaten hiç vakit kalmıyor. Ama bunu ilk fırsatta okuyacağım çünkü çok merak ettirdiniz. :slight_smile:

1 Beğeni

Çağlayan’dan hangi kitabı tavsiye edersin?Aralarından The Long Loud Silence’ı okudum.

1935-1960 dönemi bilim kurgusunu çok severim. Weinbaum, Zelazny, Heinlein, Asimov, Godwin, Simak, Silverberg, Clarke, Russell, Pohl, Anderson, Leinster ve Bester’ın ağır hayranıyım. Döneme ait sadece romanlara değil, işin mutfağını anlatan kitaplara da bayılırım. Örnekler:

  • Robert Silverberg - Science Fiction 101: Exploring the Craft of Science Fiction
  • Alec Nevala-Lee - Astounding

Kitapları bulmak sorun değil, zaten Türkçe çevirilere bakışımı biliyorsun, okumuyorum. Ya çok yüksek kalitede bir çeviri olacak ya da İngilizce/Almanca dışındaki bir dilden işinin ehli biri tarafından doğrudan Türkçeye çevrilecek (örnek Hazal Yalın’ın Rusça çevirileri).

1 Beğeni

Konudan sapmış gibi olacak… Ne açıdan taktınız hocam merak ettim. Sanki bir ara NFT işine girişme planlarınız vardı gibi kalmış aklımda. Yoksa daha çok gaming tarafında proje mi yürütmeye çalışıyorsunuz? Play-to-earn mü kovalıyorsunuz yoksa NFT alım satımı falan mı? Ben de 1 aydır kafayı bozdum da bunlarla…

Hem kendim NFT oyunu projesinde yer alıyorum hem de bazı NFT oyunlarına yatırım yapıyorum.

Hepsi güya play-to-earn ama ponzi’den farkları yok doğal olarak. :slight_smile:

1 Beğeni

Çağlayan’dan en çok tavsiye edeceğim kitabın orjinal ismini ve yazarını bilmiyorum ama :sweat_smile: İntikam Roketi. Aslında serinin tamamını okuyabilirsin, bazıları daha ciddi yazarların (Asimov) eserleri iken bazıları da -terimi bilmiyorum- hafif bilim kurgu kitapları. Hepsini çok severim, onlarla vasıtasıyla tanıştım ben bk ile. Misal The Puppet Masters da olabilir başlamak için. Hâttâ şöyle güzel bir link bırakıyım, sen gönlünce seç. :slight_smile:

Çeviri konusundaki hassasiyetini biliyorum ama biraz da o acayip çevirilerinden keyif alıyorum ben, mazohist olabilirim tabii. :smiley:
@isos81 Zaman bulunur elbet, biz de o arada seni heveslendirmeye devam ederiz. :smiling_imp:

3 Beğeni

İşler mi yoğun yoksa başka bir sıkıntı mı var?

Ben Noel/yılbaşı tatilindeyim, okumak için bol bol zamanım var, yardırıyorum. :slight_smile:

Space Beagle’ı bitirdim. Zamanına göre değerlendir demiştin (öykülerin yayımlanma tarihi 1939-1950), ama ben kitapta günümüz için bile oldukça yaratıcı konseptlerle karşılaştım. Aşırı sırıtan, eskimiş teknolojilere ve aşırı sallamasyon fizik kuramlarına rastlamadım. Yer yer hard sci-fi havası bile vardı. Karakterler ayrı konu, onlar zamanına ait tüm klişelere sahiplerdi. :slight_smile:

Özellikle Nexialism güzel bir fikirdi. Grosvenor’un herkesin hayatını beş bin kere kurtarmasına rağmen diğer bilim adamlarının sürekli şüphe ve küçümsemelerine maruz kalması, en sonunda tüm mürettebatı hipnotize ederek gemiyi ele geçirmesi komikti. Japon arkeologun medeniyetlerin evrelerini analiz etmesi sonucunda yaratıkların iç dünyalarına ilişkin tahlillerini okumak keyifliydi.

Yaratıkların bakış açısından anlatılan bölümlere bayıldım. Ixtl ve Coeurl enfeslerdi. Zaten Ixtl, Alien filmine ilham olmuş. Riim’li telepatik öykü dışında kitap harikaydı.

3 Beğeni

İşlerin yoğun olmaması diyeyim kısaca. Benim iş mevzularım pandemiden beri oldukça karışık, belli bir düzen oturtamadım hâlâ, sağlık anlamında da bir takım geri dönüşler oluyor tabi. :sweat_smile:
Van Vogt’u sevdiren kitaptır bana, beğenmene çok sevindim. Seride bir kaç nokta dışında fiziği çok bükmüyorlar hatırladığım kadarıyla, bazı çok sağlam fikirler de çıkıyor hâttâ. Zamanında çok güzel bir seri yapmış Çağlayan. İthaki temsilcisine sorduydum kalanı da basacak mısınız diye de cıks dediydi, yazık.
PS: Ixtl vs Coeurl, kim alır sence? :smiley:

1 Beğeni

Ixtl rahat kazanırdı bence, kitapta zaten canavarların güç seviyeleri artıyordu öyküler ilerledikçe.

1 Beğeni

Canımı çok çektiriyorsunuz ama hiç kitap okuyamıyorum bu ara. Dinlemeyi bile azalttım. :frowning:

Neyse, yeni yılda artık. Bu arada ocakta Seveneves var mı?

2 Beğeni

Var var. :slight_smile:

3 Beğeni