Fantastik romanlardaki icat ve hayalgücü ürünleri?

Merhaba arkadaşlar, ben bir fantastik roman yazıyorum ama bütün romanları okumaya vaktim yok bir an önce yazmam gerekiyor, acaba benzerlik olmaması adına bana bu tür romanlardaki bk ve fantastik asimov clarke verne ursula vs vs gibi yazarların başta olmak üzere buluş hayalgücü fantastik olgular vs nelerdir paylayaşabilir misiniz?

hem insanlar bildiklerini yazar herkes öğrenmiş olur teşekkürler.

Neden bir an önce yazmanız gerekiyor?

Konuştuğum yayınevi kısa bir süre verdi ve en önemlisi hikaye aklımda hazır sadece benzememesi için benim düşündüklerim var mı diye araştırıyorum.

Bu istediğiniz çok büyük detay içeriyor. Daha çok siz kafanızdakileri yazsanız bizler de şu kitapta var diye belirtsek daha hızlı sonuç alırız. Burada okuduğumuz her kitabın içeriğini detay detay yazmaya kalksak mesajı bitiremeyiz.

4 Beğeni

Sizden önce mutlaka başkası da yazmıştır o fikri.

mesela sudan oluşan eti kemiği sudan minval bir canlı türü var mı romanlarda hikayelerde?

Sudan, ateşten, topraktan, dumandan her türlü maddeden oluşmuş karakterler var.:joy: Yeni bir tür canlı, farklı bir ırk oluşturacağım diye kasmanıza gerek yok. Önemli olan güzel bir konu ve üslubunuz.

Sisten oluşan, balcıktan oluşan, havadan oluşan ne ararsan var. Su çok fazla roman, hikaye, anime, animasyon vb. alanlarda kullanıldı. Burada mühim olan bence konunun özgünlüğü. Element temelli yaratıklar neredeyse her kitapta karşımıza çıkar. En temel ve en sık kullanılan yaratıklar genelde elementlerden oluşur.

1 Beğeni

Hem bu türde kitap yazacaklar için de fantastik bir başlık olur. Kitapları okumaya da gerek kalmaz. Hızlıca fantastik kiti.

Diğer türler için de lazım. Yayınevleri beklemesin.

4 Beğeni

sudan oluşan canlıyı kendime göre hafif rütuşlarla değiştirirsem telif yemez veya kopyaya girmez değil mi? şartları nedir?

Suya bağlı. pH kaç, tuzlu mu?

9 Beğeni

Hocam iki kişinin aynı şeyi düşünme olasılığı imkansız gibi bir şey önemli olan üslubunuz ve kurgunuz diye düşünüyorum. örneğin, büyücüler: eli asalı büyücü profili klişe ama birçok romanda varlar ve çoğu da ayrı ayrı seviliyor. Örneğin: Harry Potter serisi , serideki karakterler klişe yani sivri şapkalı cadı klişesinden oluşuyor ama seviliyor, sebebi o sivri şapkalı büyücüleri kendi kurgusu ve büyü evreniyle gayet zevkli ve çekici kılması. Bu minvalde önemli olan okuyucuyu sürükleyecek, merak ettirecek güzel bir roman yazmanız. Benzer olsa da (ki herhangi bir kitabın tamamen benzerini yazabileceğinizi sanmıyorum) ilgi çekici bir romanla pek sıkıntı yaşayacağınızı sanmıyorum. Bazı yazarlar diğerlerine benzemesin diye olmadık saçmalıklar yazabiliyor siz de bu hataya düşmeyin.

bilgiler için teşekkür ederim merak ettiğim bir şey de hikayemi wattpad platformunda yazmamın hem türkçe hem ingilizce olarak tabi ki yararları zararları nelerdir?

Eğer wattpat gibi bir platformda tutulursanız, çoğu yayın evi ile anlaşıp rahatlıkla kitabınızı bastırabilirsiniz, hem kitlenizde olduğu için okunma ve reklam açısından büyük faydası olur. Zararı olarak belki oradaki ergen kitleye hitap edeceğinden sizin kurgunuzun değerini daha doğrusu sizin yazacağınız kurgunun edebi kalitesini etkileyebilir, bunun da pek zararı olmaz çünkü öyle bir platformda tanınır ve isminizi duyurursanız daha sonraları kendinizi geliştirmenize çok faydası olur. Her şey bir yana önemli olan kitle edinmeniz, bu zor bir olay yani wattpat a bile yazsanız kitabınız okunmayabilir çünkü genelde ergence şeyleri okuyorlar orada, bu yüzden sabırlı olun ve yılmayın. Ve en önemlisi kimse okumasa bile çıktığınız yoldan vazgeçmeyin çünkü kendi yazdıklarınızı uzun bir aradan sonra okuyunca kendinizle gurur duyuyorsunuz. Çizginizi ve kalitenizi bozmayın ve başkaları ne derse desin romanınızı kendi sevdiğiniz tarzda içinize sinerek yazın. Başarılar size . Bir gün kitabınız çıkarsa almak isterim…

1 Beğeni

wattpad kitlesi nasıl insanlardan oluşuyor hem yerli hem yabancı?

Yabancıyı bilmem de yerli kitlenin geneli öyle pek edebi metin aramayan aşk, saçma sapan ilişkiler vb üzerine kurulu amatör romanlara bayılıyor. Hatta roman bile denmeyecek şekilde gelişigüzel yazılmış hikayeleri pek bir seviyorlar. Arada tutmuş fantastik öyküler de yok değil ama.

@Muhammeddogan Bütün kaliteli romanlardaki kaliteli orijinal teknolojiler, büyüler, mekanlar, canlılar vs nedir onu merak ediyorum aslında yani okuduğunuz fantastik ve bilimkurgu romanlarındaki bu tip orijinal şeyleri sıralarsanız hikayemde olanları çıkarır değiştiririm? teşekkür ederim…

@Tobizume Tolkien, Martin, Le guin, Terry pratchett , Douglas adams, Neil gaiman, Asimov, Clarke, Wells, Verne vs… bu yazarların kitaplardaki kendilerine has fikirler gerekiyor bana ki bendekilerle karşılaştırıp benzememesini, kendime has olmasını sağlamak adına?

Bu yazarların kitaplarını okumadan bu yazarların zihin yapısını anlamanız çok zor. Kimse size hap şeklinde bilgi sunamaz. Tolkien, Martin ve Le Guin bu üç yazarın da kitaplarında ejderha bulunuyor ama her yazarın ejderhası birbirinden tamamen farklı. Bu yazarlar efsanelerden, mitolojilerden aldığı bu yaratıkları kendi üsluplarıyla yoğurup adeta yeniden yaratmışlar.

2 Beğeni

Ben de onlar gibi kedime has yapacağım için onlarınkileri araştırıyorum. Aklımdaki orijinal şeyleri söylemekten de çekiniyorum malumunuz. O nedenle sizlerden ricam bana bu fantastik bilimkurgu romanlarındaki kendine has şeyleri yazmanız hem bir kaynak da olur bu. Örneğin, ateşten oluşmuş ormanlar ama yakmıyor gibi fikirlerden söz ediyorum.

Zoraki tavsiye gibi algılamayın ama eğer diğer yazarların yazdığı bu tip şeyler hakkında bir bilginiz yoksa onların yazdıklarının birebir aynısını yazmanız mümkün değil bence. Sonuçta öykünecek kadar bilmiyorsunuz o konuları.

“Orijinal olmayacak, taklit olacak.” korkusuna kapılmayın. Korkmadan yazın. Yazarlar bir şeyi yoktan var edemezler, çevrelerinden edindiklerini hayal güçleriyle süslerler. Yazarın ismi Asiimov da olsa Terry Pratchett da olsa durum böyledir kanaatimce. Eninde sonunda kendilerinden önce yazılanlardan bir tık bile olsa etkilenmişlerdir.

2 Beğeni