Fantastik vs Klasik

Merhaba değerli forumdaşlar. Bu seferki konu açma sebebim yıllardır tartışılan bir mesele. Şimdiye kadar klasikler fantastiklerden daha üstün sayılmış, insanlar fantastik yararsız, klasik okunsun demişler. Bence her türün yeri ayrı, ama Define adası yerine Harry Potter’ı tercih ederim.
Sizce de bu tercih meselesi mi? Fikirlerinizi bekliyorum.

6 Beğeni

Tabii ki, her birinin benim için yeri farkı. İşe yaramaz bir kitap bulamıyorum. Ama klasikleri daha çok seviyorum. Temel Rus klasik edebiyatı. Ama Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi’ni ve bilimkurgudan diğer kitapları da seviyorum ve elbette Harry Potter’ı seviyorum. Ama klasik daha iyidi. Ama ben Treasure Island’ı seçerdim.

4 Beğeni

Tabii ki, her türün yeri farklı, her birinin kendine özgü bir güzelliği var ama ben fantastik seviyorum.

3 Beğeni

Fantastik okurken çok sıkılıyorum. Herhangi bir yeni pencere açmıyor. Küçükken de sevmezdim hala da sevmiyorum. Fantastikten kastım dümdüz böyle büyücü, ejderha falan içeren şeyleri.

5 Beğeni

Orasını biliyoruz, … Okumayanlar Cemiyetlerinin daimî üyesisiniz ne de olsa :grin:

3 Beğeni

Bu karşılaştırmanın kendi açımdan ağır basan bir tarafı yok. Bir klasiğe denk gelirsiniz sizde fantastik okumuşsunuz etkisi bırakır ya da bir fantastiğe denk gelirsiniz klasikten esintiler görürsünüz. İki tarafında birbirini bazı yönlerden beslediğini / tamamladığını düşünüyorum fakat kendi kitaplarım fantastik / bilimkurgu ağırlıklıdır.

4 Beğeni

Ben şahsen kitap okurken hiç bir zaman klasik severim, fantastik okumam ve başka türlü yorumlar yapmadım. Hangi kitab hoşuma giderse, onu alıp okuyorum. Fark etmez hangi türden olduğu :slight_smile:

5 Beğeni

Aslında bana da fark etmez hangi türden olduğu.

3 Beğeni

Fantastiği yerenleri kitaptan saymayanları hiç sevmiyorum. Sevmeyen okumayabilir, tabii ki de kişilerin zevklerine göre değişir. Ben fantastiği çok severim, klasikleri de çok severim zaman zaman ikisinden de eser okurum ve okuyacağım da. Bence okumalarda çeşitlilik bu açıdan çok önemli.

6 Beğeni

Yanlış kıyaslama. Klasikten kastınız nedir önce onu sorayım?

4 Beğeni

Fantastik.Klasik kitaplara göre daha çok seviyorum.Ama her türün kendine ait mükemmel kitapları var.

4 Beğeni

Evet, her türün kendine ait mükemmel ve güzel kitapları var.

4 Beğeni

Bu karşılaşma saçma olmuş. Örneğin Dracula hem fantastik hem klasiktir ve daha nice örnekleri var. Şu an okunan fantastik eserler ileride klasik olarak anilabilir. Ancak bir klasik hep klasik olarak kalır sonradan bir türe dönüşmez.

5 Beğeni

Bende klasikçiyim; suç ve ceza yada sefiller dururken fantastik okumam ama tabiki de lotr yada harry potter okumayacağım diye bişey de yok 2 klasik 1 fantastik 2 klasik 1 bilim kurgu.
Tercih sıram şu şekilde
1- klasik eserler
2- bilim kurgu
3- fantastik

4 Beğeni

Bir az düzgün olmamış bu karşılaştırma.

5 Beğeni

Fantastik edebiyatla çok aram olmasa da, bir bilim kurgu sever olarak, bilim kurgu ve fantastik kurgunun yıllardır “basit” yahut “edebi olmamak” şeklinde suçlanmasından rahatsızım. Klasik eserleri, modern edebiyatı, polisiyeyi, büyülü gerçeklik ve tarihi kurguları, kısaca bütün kurgu edebiyatı birbiriyle kıyaslamak, daha edebi ya da değil demek çok doğru gelmiyor bana. Daha çok tür içerisinde kıyas yapmak lazım. Ve bunlar da kişisel ölçülerde olmalı. Örneğin Dostoyevski bana Tolstoy’dan daha fazla hitap ediyor, ama ben Dostoyevski Tolstoy’dan iyidir diyecek yeterlilikte değilim. Sadece bunu tercih ederim diyebilirim.

Kendi adıma her türü okumaya çalışan ama bazı türlerle bir türlü yıldızı barışamamış birisi olarak (yeraltı edebiyatı, polisiye, fantastik kurgu) her türün kendi içerisinde kaliteli ve daha az kalitede olanları olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden keyif aldığınız hangi türse, aldırış etmeden devam ediniz. Ayrıca edebi keyif yahut okumaktan aldığınız keyif somut bir veri değil. Her okumadan da inanılmaz bilgiler elde etmek zorunda değiliz. Bütün metinlerin alt metnini, verdiği mesajı çözmek zorunda da değiliz. Her okuduğumuz bize bir şey katmak zorunda da değil. Sadece okuyoruz, güzel bir alışkanlık. Boş verin gerisini :slight_smile: @Rena’nın sorusuna gelince, kendi adıma ‘tercihim’ daha çok klasik eserlerden yana. Saygılarımla efendim.

5 Beğeni

Benim fikrimce, her kes keyif aldığı türlere ait kitapları okumalıdı :blush:

2 Beğeni

Fantastik yararsız klasik okunsun falan diyen kişiler fantastiği Harry Potter’dan ve Yüzüklerin Efendisi’nin filmlerinden ibaret olduğunu sanan okuyan cahillerdir. Halbuki klasik başyapıtlarına taş çıkartacak derecede eserlerinde tabiri caizse edebiyat ve felsefe parçalayan yazarlar vardır. Böyle diyenler saygın bir Oxford profesörünün “MASAL” yazmasını halen daha anlamlandıramamış elitistlerdir. İşte Yüzüklerin Efendisi’nin ben bu yönünü çok severim. Şahsen hikayesi benim en sevdiklerimden değildir. Ama Tolkien böyle saçma sapan eleştiri yapacaklar için kapıyı öyle bir kapatmıştır ki fantastik edebiyat tabiri caizse onunla başlamıştır.
İsteyen tabi istediğini okusun ama fantastik edebiyatın edebi yönüne, alt metinlere emek vermiş yazarlarını hiç araştırmadan bunların hepsi işte dandik çocuk masalı diyenlere de bir şey derdim de neyse.

6 Beğeni

Klasik: Üzerinden çok zaman geçtiği hâlde değerini yitirmeyen, türünde örnek olarak görülen eser veya sanatçı.

Yani bir eser fantastik olmasının yanında klasik de olabilir. Bazı arkadaşlar haklı olarak bu detaya takılmış. Klâsik müzik dendiği zaman belli bir spesifik müzik akla gelirken kitaplar için çok da spesifik değil sanırım. Yine de klasik denince benim aklıma intihara meyilli rus yazarlar geliyo xd (şaka şaka)

Buradaki kıyas klasik olsun veya olmasın fantastik eserler ve klâsik olup fantastik öğeler içermeyen eserler olarak ele alınabilir sanırım.

Doğrusu ben kulağıma hoş geleni dinler, karakterime hitap edeni de okurum. Tür ve kalite ayrımı yapmıyorum. Haz versin yeterli.

4 Beğeni

Ben korku-gerilim okurdum ve türü o kadar çok severdim ki başka bir türün beni keseceğini düşünmezdim. Sonra fantastik edebiyatla tanıştım. Yüzüklerin Efendisi, Kara Kule, Yerdeniz, Kral Katili Güncesi, İblis Döngüsü, The Witcher falan derken ibre fantastik edebiyata doğru kaymaya başladı. Ne zamana kadar mı? Suç ve Ceza’yı okuyana kadar.

Eskiden hatırlayamadığım bir yayınevinin Suç ve Ceza’yı kırparak bastığı versiyonunu okumuştum ancak bu kadar kafamda oturtamamıştım ve unutmuştum. İş Bankası’nın bastığı tam metni okuduğum zaman anladım ne kadar değerli bir eser olduğunu. 150 küsur yıllık bir roman olmasına rağmen beni çok etkiledi.

Fantastik edebiyattan da vazgeçmiyoruz tabii ancak bir seçim yapmamız gerekiyorsa klasik diyebilirim.

Hem fantastik edebiyattan hem de klasiklerden bir alıntı bırakayım buraya.

‘‘Yol karardığında yolunu ayırana dost denmez.’’ - J.R.R Tolkien-Yüzüklerin Efendisi

‘‘Kendine ait bir yalan, başkalarına ait gerçekleri tekrarlamaktan belki de daha iyidir. Birincisinde sen bir insansın, ikincisinde ise bir papağan!’’ - Dostoyevski-Suç ve Ceza

5 Beğeni