Heh tam istediğim yere geldi konu aslında
Hikaye bana şu hissi veriyor. Karakterlerimiz zorda kaldığında illa ki bir kaçış yolu açılıyor. Açılacaktır diye tahmin ediyoruz ve oluyor.
Hikaye bundan kaçamayacağı noktaya gelirse kesinlikle çıkacaktır ağzından
Umarım demek istediğim anlaşılmıştır.
Ha potansiyel olarak yüksek bir seri gerçekten ama GRRM seviyesi diye bir şey varsa, o seviyeye çıkıp onu da geçebilir ama bazı mantıksal yaklaşımlarını gözden geçirmesi gerekiyor.
İlk 5 kitap özelinde ben çok umutluyum. Ondan sonrakilerde ise bir zaman atlaması yine şart olabilir.
Dalgalar toplamda 10 çeşit ve her Dalgabağlayan(Parlayan) 2 çeşit dalga kullanabiliyor. Her dalganın özellikleri kitap arkasında veriliyor. Özünde bu kadar basit.
@yafeshan@zaidext Benim de sormak istediğim birşey var. Dalinar Azir’den ya da Thaylen’den dönerken sanırım yemin kapısını çalıştırıyordu. Ama Fırtınababa’yı parekılıcı olarak mı kullanıyordu orada tam emin olamamıştım. Farklı bir yöntem kullanmış olabilir mi?
GRRM tarzini Sanderson’dan bekleyemezsiniz. Kendisi de defalarca soylemistir, bana verseler onlari yazamam diye. Zaten Sanderson kitaplarinda ana karakterlerin beklenmedik katledilmelerini hic bir zaman beklememek lazim. Bunlar o tip kitaplar degil. GRRM’nin tarzi daha karanlik, ve benim gibi bazi okuyuculara hic de hitab etmiyor. Kalitesine lafim yok tabi ki ama bana hitab etmiyor, nasil Sanderson tarzi size yanlis geliyorsa bu da oyle sanirim.
Bu kitaplarda her zaman kitabin sonunda heyecali buyuk bir final olur, cogu zaman da iyi biter ama arkasindan devam eden kitapta yeni zorluklar ortaya cikar.
Ilk 5 kitaptan sonra zaman atlamasi planlaniyor zaten, hem seride hem de gercek zaman olarak atlama olacak, o ara diger seriler yazilacak (Sissoylu, Savaskitan vs.)
@Elend yaninda renarin olabilir tam net hatirlamiyorum ama zaten Dalinar elini sallasa Parlayana carpiyor. Bulur birini. Firtinababa oldugunu sanmiyorum. Bu arada seref kiliclari da oathgate acabiliyor diye biliyorum
Tarzını değil, seviyesini kıyas ediyorum. Brandon Sanderson GRRM’i bile geçebilecek tek kişi bana göre çünkü şu anda. Bu arada dediğim gibi seri en sevdiğim serilerden biri ama yine de eksiklerini söylemek boynumuzun borcu.
Benim de demek istediğim Sanderson’da hict bir zaman önemli karakterlerin ani beklenmedik katlini okumayacağız, red weeding gibi baş karakterlere toplu katliamlar vs olmayacak. Eger illa olacaksa büyü ve kozmer seviyesinde gereklilikler sebebiyle gerceklesir.
Sissoylu spoiler
Özet
Şimdiye kadar hatırladığım en can alıcı karakter ölümü Kelsier idi ama o bile tam olarak ölmüş sayilmaz
Son güncellemeye göre 4.kitabın %79u tamamlanmış. Sanırım Sanderson dediğini yapıp 1.5 ay içinde bitirecek kitabı. Ben kitapta hikayenin nereye gideceğini kestiremiyorum. 4.kitaptan chapter okuyanlarlar varsa, fikriniz ne?
Gerçekten rezillik bizim için. 2020 sohbaharında orijinali çıkmış olur. Akılçelen 2022 den önce basamaz yine. Mecbur ingilizcesi olan ve yurtdışından getirtip en az 100 tl para vermeye razı olanlar okuyacak sadece.
Ben de hep ingilizcesini alıp okudum. Ama bu sefer arkadaşlarınla konuşamıyorsun ki. 4 kişiyiz fantasy okuyan, tek ingilizce bilen benim. Ben 2017de okudum arkadaşlarım daha yeni okudu. Fantasy serilerinin en sevdiğim yanlarından biri de arkadaşlarla ya da forum gibi yerlerde aynı zevki paylaştığın kişilerle sohbetini yapmak. Akılçelen gibi yayınevleri buna engel oluyor, bence geç çıkmasındaki tek sorun bu.
Hayır ne Renarin ne de diğerleri onun için Yeminkapısını çalıştırmak için orada değillerdi. Ve şeref kılıcı da değildi. Biraz göz atıp o bölümü tekrar gözden geçirsem iyi olacak
Düzenleme:
Şimdi kontrol ettim Vedenar’a gittiklerinde Dalşnar Heyacan’ı(Nergaul) tekrar hissediyor ve ondan kaçmaya çalışırken Yeminkapısını çalıştırmaya çalışıyor. İlgili sayfayı aşağıya koyuyorum.
Burada boyadığım kısımda anladığım kadarıyla Fırtınababa’yı parekılıcı olarak kullanmıyor ancak. Yemin kapısını çalıştırmanın farklı bir yolunu kullanıyor olmalı ve bu Fırtınababa’nın hiç hoşuna gitmiyor.
Belki 3. Kardeşle ilgili olabilir fırtınababanın hoşuna gitmemesi bu yüzdendir. Belki Dawnshard(Şafakpareleri) ile ilgili olabilir. Belki de Şeref’in güçlerini kullanmıştır.
Nasıl açtığı gerçekten belli değil. Fırtınababa’yı kızdıracak hatta ona zarar verecek şekilde onun gücünden faydalandığı kesin bana göre. Ama sorun da burada, bu noktaya kadar sprenlerin gücünü, sprenleri isteği dışında zorla kullanabilen bir radiant görmedik, bu noktadan sonra da görmedik. Dalinar Fırtınababa’ya rağmen onu bir anahtar olarak kullanabiliyor bu bölümde. Reddit’te mesela bu cümleden dolayı Fırtınababa’nın gücünü kullandığına kesin gözü ile bakılıyor çoğu okuyucu tarafından.
“I hurt you,” Dalinar said. “When I activated the Oathgate. I was afraid you would leave me.”
Şeref dikeyselliğini açtığında derken bahsettiğin Thaylen’de olan ise, Dalinar yeminlerden birini daha ettikten sonra kullanabiliyordu. Ya 3. ya da 4.yemin olması lazım kontrol etmeden yanlış yönlendirmeyeyim. Ama yemin ettikten sonra o güce erişebiliyordu. Dediğin gibi yemin etmediği halde o güce eriştiyse, bu da Fırtınababa’ya zarar verebilecek-kızdırabilecek bir şey olabilir. Ama soru şu, yemini etmeden kullanabilir miydi o gücü?
Bence unite them aslında üç parenin birleşmesini temsil ediyor. Nasıl harap(ruin) ve muhafaza(preservation) birleşimine ahenk(harmony) diyorsak bu üç parenin birleşimine de unity diyeceğiz. Dalinar’ın oathbringer’ın sonunda “ı am unity” demesi de bunu destekliyor. Tabi brandon sanderson kitabı olduğundan kesin inanılmaz şoke edici ama en az 20 yerde foreshadowingi bulunan bir olay olur ve işin tüm seyri değişir.
Jezrien nasıl bu kadar kolay öldürüldü biri bana söyleyebilir mi? Delilik bahane olamaz bence çünkü Taln delilik konusunda onunla yarışır ama Amaram ile birlikteyken suikasti iğneleri tutarak engellemiş bir adam. O yüzden o kısımda bir şeyleri kaçırmış gibi hissediyorum.