Fırtınaışığı Arşivi | Spoiler'lı Tartışma

Bu Garaz’ın motivasyonu nedir?

1 Beğeni

Belki hiç üç bağdökümcü birden olmamasının nedeni tek bir adamın yani Dalinar’ın üç sprenle de aynı anda bağ kuracak olmasıdır. Gecegözcüsünü ziyaret etti Urithiru’da yaşıyor.

3 Beğeni

Garaz paresini tutan kişi pareyi almadan önce de kötü bir insandı. Garaz paresinin de anlatılanlara göre ve adından anlaşılacağı üzere yıkım potansiyeli diğer parelere göre daha fazla.

Bir bölümde aslında iyi biri olan Sissoylu parelerinden Harap’ın iyi bir insan olmasına rağmen paresinden dolayı Scadrial’i getirdiği durumdan Parelerin onları elinde tutan kişilerin kişilklerini değiştirdiğini biliyoruz.

Yine de asıl amacı nedir sorusunun yanında bunlar basit sebepler. Belki benim bilmediğim ya da şu an hatırlayamadığım daha “yüce” bir amacı vardır.

Önceki mesajları okuduysan @zaidext ‘in bu konuda aydınlatıcı cevapları olabilir.

1 Beğeni

Her adonalsium parçasını alan kişi, aldığı kısmın kişilik parçasını da aliyor aslında. Mektuplarda garaz icin tanrının (adonalsium) ilahi nefretini aldi denmişti.
Garazın Kozmerdeki amaci diger adonalsium parçalarını yoketmek ve tek shard olarak kalmak. Kişiliğini etkilemesin diye yokettiklerinin güçlerini ele geçirmeye de çalışmıyor. Iki Shard birden almis olan Sazed abimizden çekiniyor ama guclerinin dogasindan ve deneyimsizliğinden dolayı Sazed’de Garaz’a karşı birşey yapamıyor.

Bu arada 3. Bağdökümcü spreninin uruthiru baglantili olmasi bence de daha olasi.

3 Beğeni

Güncel teori paylaşan yok mu? Ama sadece kitaplar hakkında olsun yoksa Cosmer işin içine girince okuduklarımdan hiçbirşey anlamamış hissediyorum. Mesela Adolin hakkında mi teoriler nelerdir?

Yeni sayılmaz ama Adolin’in kendi kilicini uyandiracağı düşünülüyor. Son kitapta bunun ipuçlarını gördük zaten.

1 Beğeni

O dokundurmaları son kitapta iyiden iyiye hissettirmişti yazar ama şuan en çok buffa ihtiyacı olan ve muhtemelen safi yetenekten dolayıda en çok sevilen karakterlerden birisi Adolin. Duruşu da çok iyi. Alacağı güç nasıl olacak acaba kılıç uyandırmadan kasıt nedir ? Parlayanlar ile aynı seviyeye gelecek mi yoksa padavan padavan etrafta ayakcılık mi yapacak ? Hiç yakışmaz Adoline.

1 Beğeni

Adolin’in de parlayan olmasını istemiyorum. Tüm Kholinar ailesi parlayan olacak bu gidişle. Shallan zaten nişanlı onlara, Kaladin de ailenin doğal üyesi gibi.
Adolin bu haliyle iyi.
Biraz da diger milletlerin parlayanları ön plana çıksın.

1 Beğeni

Şimdi biz serinin iki beşlemeden oluşacağını biliyoruz. Seri bölünürken çok kritik bir olay olacak yüksek ihtimalle. Sizce beşinci kitabın sonundaki önemli olay ne. Bence Dalinar’ın hatasıyla veya Taravangian’ın yardımıyla Garaz serbest kalabilir. Biraz zaman kazanmak için yemin sözleşmesinin yerini tutacak yeni bir şeye başlayabilirler. Kendini feda eden kişiler ise flashbacklerini okuduğumuz 10 kişi olur. İkinci beşleme de biri dayanamayınca başlar ve gerçek son ıssızlık gelir. Yüksek ihtimalle talanel dayanamaz çünkü hala 4000 yıllık işkencenin ardından tam toparlanamamıştır.

1 Beğeni

3.kitap sonunda Garaz’ın düştüğü durumu özetleyebilir misiniz ? Bende kopuk kopuk kaldı.

1 Beğeni

Ben de şu 10 elçiyi anlamadım bir türlü. Talenel i geride bırakıyorlar bunlar anladık da bırakmadıkları zamanlarda ne oluyordu? Bırakınca ne oldu? Madem onu bıraktılar kendileri ne gezip duruyorlar roshar da, neden gittiler neden geldiler motivasyonları ne hepsi karıştı bende okudukça.

Parlayan’lık falan ilk başta özel bir şeymiş gibi anlatıldı ama bence kolay kazanılan bir şey öyle efsane falan değil. Bir karakter çok ezilse falan hemen parlayan olacağı belli. Azıcık sabretsin yeter.

Kelimeleri söyleme kısmıysa benim için tam bir fiyasko. Temeli bu kadar dandik atılması çok üzücü. Oh ne güzel 2-3 cümle söyleyen başımıza ali kıran baş kesen kesiliyor.

Halbuki başlarda ne güzeldi. Ulan Kaladin bişeyler yapıyor ama ne! Diye aklımız uçuyordu, sonra ne olduysa Dalinar ellerini açıyor bir elinde zamanı büküyor, öbüründe kaderi yamultuyor… Noluyo ya?? Birinin kolu geri çıkar, öbürünün bacağı düzelir. Böyle ölümsüz olursa herkes, iş kurtlar vadisine varır.

Bu yüzden ben en sevdiğim ilk 3 seriye soksam da, büyük ihtimalle son kitaplara doğru iyiden iyiye mortlayacak. 10 kitaplık bir temeli kesinlikle yok. Bilemiyorum ya… Umarım yanılırım. İş başka yerlere gider de kotarır BS. Yoksa moralim çok bozuldu.

3 Beğeni

Elçiler inasnlığı korumak için garazla bir sözleşme yapıyorlar . Bu sözleşmeye göre 10 elçi braize adında başka bir gezegene götürülüp orada işkence ediliyor. Biri dayanamayacak hale gelip pes edince de dünyaya geri dönüyorlar ve insanlığı savaşa hazırlıyorlar. Savaşlardan birinin sonunda sadece talanel ölüyor. Sonra diğerleri fark ediyorlar ki içlerinden sadece biri hiç pes etmemiş. O da talanel. İşkenceye dönmekten vazgeçip talanel’in asla pes etmeyeceğini umarak dünyaya dağılıyorlar. Serinin başlangıcında ise talanel 4000 yıl sonra pes edip dünyaya dönüyor.

2 Beğeni

Tamam da işkenceye dayanamayıp Dünya’ya geliyorlar ya hani… hepsi mi ölüp işkence görüyor her seferinde?

2 Beğeni

Hayır. Hepsi Issızlık gerçekleştiğinde dünyaya geliyorlar ve Issızlık bitene kadar savaşıyorlar. Hepsi öldüğünde de Issızlık bitmiş oluyor ve Cehenneme geri dönüyorlar. Son Issızlık’ta fark ettikleri şey ise Issızlığın bitmesi için hepsinin değil yalnızca birinin ölmesi ve Cehennemde durması yeterli oluyor, yani hepsinin ölmesi ve Cehennemde işkence görmesi gerekmiyor. Bu yüzden Talanel öldüğünde onu geride işkence görmesi için bırakıp, kendilerinin ölmesinin gerek olmadığını savunuyorlar ve ihanet ediyorlar. Talanel orada işkence görürken de insanlık savaşa hazırlanmak yerine, her şeyden bihaberler. Konu bu.

4 Beğeni

Yani Issızlık sadece Elçiler Cehennem işkencesine dayanamayıp, pes ettiklerinde gerçekleşiyor. Ölüp Cehenneme tekrar gittiklerinde sona eriyor. Aralarında en dayanıklı Talanel olduğu içinde 4500 yıl dayanıyor -insanlığın gelişeceği düşüncesiyle- ve işkence görüyor. Çünkü Elçiler dayanamadığı için Issızlıklar arası yüzlerce binlerce yıldan, sadece on yıl hatta 3-4 yıla kadar düşüyor. Hikayenin başlangıcı ise Talanel in 4500 yıllık işkenceye dayanamayıp, dünyaya gelmesiyle başlayan Issızlık.

3 Beğeni

Parlayan olma konusunun temelde bu kadar basitçe ele alındığını düşünmüyorum açıkçası. Temelde basit görünüyor olsa da bence karmaşık bir yapısı var, ki bunun nedenlerini Parlayan Sözler’de az çok gördüğümüzü düşünüyorum, Kaladin ve Syl’in bağının kopacak duruma gelmesi bir örnek olabilir bence bu duruma.
Kaldı ki Parlayan olma konusunda yeterince şey bilmiyoruz sanki, en azından ben hikayede parlayanlar görüyor olsak da bu konuda öğreneceğimiz çok şey varmış gibi hissediyorum. Brandon Sanderson gibi evren yaratan bir yazarın böyle bir konuyu basit işleyeceğine zaten inanmıyorum. Göreceğiz bakalım…

4 Beğeni

Ben de inanmak istemiyorum ama şu an için konuşuyorum.

1 Beğeni

Bu evrende büyü sahibi olabilmek icin kişiliğinde çatlaklar sorunlar olmasi gerekiyor ki ruh aleminden büyü iceri girebilsin. Bu doğal yöntem, birde nadir bazi yolları kullanarak ruh yapısını yeniden programlamak mümkün. Yani büyü almak pek kolay değil.

Ana karakterlerin çok güçlendiği doğru ama rakipleri hala fersah fersah onlardan daha büyük. Karşılarında gücünün zirvesinde olan bir Adonalsium Shard’ı ve dev bir ordu var. Dalinar tanrısal güçler göstermiş olsa da ayni şeyi her istediği anda yapabilecek anlamına gelmiyor. Bir anlık Şeref gücünü kullanmış olarak sayabiliriz.

Bende Garaz’ın 5in sonunda Braizeden kurtulacağını düşünüyorum, serinin sonunda da tüm Kozmeri sarsacak bir olay olacak Sissoyluda olduğu gibi.

Ayrıca bu dünyayı gelecek zamanda da göreceğiz, sissoylunun uzay çağında gecen kitapları yazılınca.

3 Beğeni

Burada şöyle bir ayrıntı var aslında, eğer işler o kadar kolay olsaydı Kaladin dördüncü yemini pat diye ederdi, sözler ağzından rahatça çıkardı. Dalinar da mesela Şeref’in Dikeyselliği’ni kolayca açamadı, bunu yapabilmek için tüm duygusal yükünü kabul etmek ve kendine dürüst davranmak zorunda kaldı, ki bana kalırsa bu oldukça ilgi çekici bir yöntem. Dalgabağlamanın kişinin ruhunu yamadığını düşünürsek bence epey mantıklı bir yaklaşım.

1 Beğeni

Dalga bağlama ve dalga bağlayanlar benim kafamda hiç oturmadı mesela?

1 Beğeni