Şükür kavuşturana diyorum, sonunda bu başlığı açabildik. En başta eski forumdaki mesajımı buraya kopyalayarak başlayacağım. Oranın son demlerine denk gelmişti konu ve mesajlar.
Özet
Brandon Sanderson 14 Kasım 2017’de kitabın çıktığı gün okurlarına yolladığı mektupta “I really, really liked this book.” demişti. Benim de en özet yorumum aynı, kitabı gerçekten çok beğendim.
Nereden başlasam bilemiyorum çok fazla konuşulacak şey var. Sanırım rastgele bir sıra izlemek en iyisi.
Cultivation’ın ismine yakışır bir biçimde Dalinar’ı yalnızca "budaması"na bayıldım. Son bölümlere etkisi ilk bakışta fark edildiğinden çok daha fazla. Cultivation Odium’u kendi oyununda yendi resmen. Ki bu zaten Kralların Yolu’nda Şeref(Honor) tarafından söylenmişti, Cultivation’ın geleceği görme konusunda kendisinden iyi olduğunu belirtiyordu. Belli ki Cultivation, Odium’dan da iyi bu konuda .
Odium Hakkında:
Kendisini kanlı canlı (tam manasıyla mı emin değilim) görmeyi beklemiyordum. Brandon Sanderson yine farkıyla şaşırttı beni. İyi adamlar kendisini zorlayana kadar meydana inmeyen, hapsedilmiş veya dövüşmeye henüz hazır olmayan kötülere alışmışım o yüzden Odium’u ilk önce Dalinar’ın görülerinde sonra da savaş meydanında görünce epey heyecanlandım. İroni ise tadından yenmiyor, Dalinar’ın tanrı sandığı varlığın Odium çıkması? Bir de sonunda “Unite them” ne olduğunu anladık, oh be! “I am Unity” Odium’u bile kaçırdı. Harika bir sahneydi, hayranlarının bu sahneyi çizmesini hevesle bekliyorum. Başka gözlerden görmek istiyorum bu anı. -Eski mesajı attığımdan beri bu sahnenin yalnızca bir çizimini gördüm onun da kafamdaki muhteşem sahneyle pek bir alakası yok o yüzden paylaşmıyorum.-
Bir de Sanderson yanıt vermiyor ama bence Dalinar Onur paresini almadı sadece, daha farklı bir açıklama gelecek gibi hissediyorum. Dalinar’ın hâlâ anlamlandıramadığım görüleri (Nohadon ile olan son görüsünden bahsediyorum.) bu konuya göz kırpıyor. God Beyond konusuna bağlanır gibi temelsiz -tamamen hissiyat üzerine kurduğum- bir teorim var.
Elçiler Konusunda: Talenel’in kızacağını sanmıştım ben de Shalash gibi, ama Brandon Sanderson’dan o kadar sıradan (beklendik) bir tepki çıkmazdı zaten. Taln hepimizin ihtiyacı olan ama hak etmediğimiz kahraman! Talenel hikayesini en çok okumak istediğim karakterlerden.
Jezrien gerçekten öldü mü sizce? Elçiler Cognitive Shadow diye geçiyorlar bir nevi ölümsüz değiller mi? Kullandıkları bıçak sıradan değildi zaten ama nasıl bir yöntem gerekiyor acaba?
Unmade Hakkında: Hem benim fikirlerim hem de internetteki yazılar çok belirsiz olduğundan onları bu yazıda atlayacağım. Ama eklemek istediğim bir şey var:
“Thank you,” he whispered again to the Thrill, “for giving me strength when I needed it.”
The Thrill churned close around him, cooing and exulting in his praise.
“Now, old friend, it is time to rest.”
Dalinar’ın Thrill’e “Old friend” deyip durmasına bayıldım. Yapı itibari ile düşünemeyen bir spren olduğu için ona kötülüğün kendisiymiş gibi yaklaşmıyor Dalinar.
Dalinar vs Thrill
Tabii ki Hoid Konusunda:
Her zaman yaptığı gibi ana karakterlerimize uzattığı destek elini bu sefer de uzattı Hoid. Shallan’a sarılıp beraber “The Girl Who Looked Up” adlı hikayeyi anlattıkları bölümler Shallan’ın karakter gelişimi adına çok önemliydi.
Ben pek sevmedim Shallan’ın hikayesini bu kitapta ama sevmemekten kastım “olmamış” demek değil. Gerekliydi ama sıkıcıydı maalesef. Sorunları olan karakterleri seviyorum ama onları sıkı savaşçılar olarak görmeyi daha çok seviyorum. Shallan biraz savaşçılık konusunda zayıf kaldı sanırım. Belki de yanlış yorumluyorumdur ve Shallan’ın Veil ve Radiant’la savaşmaması gerekiyordur, kim bilir…
Asıl mesele son sahneydi. İtiraf ediyorum ben açıp başkalarından okuyana kadar anlamamıştım ama meğer Hoid Kholinar’daki saraydan Elhokar’ın Cryptic (Muğlak) sprenini kurtarıyormuş. Elhokar’ın ilk ideali söylediğini duymuştuk ama bir Işıkören olacağını hiç tahmin etmemiştim.
Taravangian:
Bu meseleseye hiç girmeyeceğim, yaşlı yılan!
Jasnah, İşaretler ve İmalar:
Jasnah üzerinden daha belirgin olmak üzere Brandon Sanderson birkaç kere Parezırhlara göz kırptı. Genel kanı Jasnah’nın dördüncü İdeal’i çoktan söylediği ve Parezırhı olduğu yönünde (Epigraftaki bilgilere göre Windrunner dördüncü ideali Parezırh’larını edinmelerini sağlıyor). Zira Adolin Jasnah’a yardım (Ha ha, çok ihtiyacı olur ya!) etmek için koştuğunda bir adam Jasnah’nın olduğu taraftan havalanıp(tam kullanılan kelime “fırlamak” büyük ihtimal ile “fırlatıldı”) sonra da Adolin’in tarafındaki bir çatıya düşmüştü. Sonra da Adolin’in Jasnah’nın etrafında geometrik şekiller gördüğünü okuduk. Kısaca düşmanı fırlatıp çatılara yollayacak şeyin Parezırh olduğunu konusunda ben de hemfikirim.
Başka sahnelerde Dalinar ve Kaladin’in(Kaladin’inki biraz belirsiz, sayılmayabilir) de hafiften Parezırh belirtileri gösterdiğini gördük. (Dalinar görüsünde Venli’ye elini uzatırken, Kaladin de fırtınada rüzgâra karşı koyduğunda.)
Mükemmel heyecanlı bir konu bu bence, acaba kılıçlar gibi istedikleri an ve süratle çağırabilecekler mi zırhı da?
Adolin:
Hayat biraz karmaşık olsa da güzel Adolin için, henüz… Dalinar, Evi ile ilgili hatırladıklarını anlattığında bulundukları yerin adeta alev almasını bekliyorum ben. Renarin bir şekilde yaşananları kaldırabilir belki diye düşünüyorum ama Adolin… Yine de burada bile pozitif bir şey var, Nahel bağının “kırılmış” insanlarla kurulduğunu biliyoruz. Bu yaşanacak olay da Adolin’in kırılması olabilir. Hayranların “Uyan Maya” seslerini duyar gibiyim. Lütfen olsun. Brandon PLZ. Adolin bir Edgedancer olmak için biçilmiş kaftan (Adolin’in kılıcının bir Edgedancer’a ait olduğunu doğrulamıştı Brandon Sanderson.), Shallan üzerindeki etkisini biliyoruz. (Ayrıca kılıcın bir sahnede on kalp atışında değil yedincide geldiğini de unutmayalım ve de Mayalaran’ın Adolin’i kurtarmak için Fused’lardan birine saldırdığını…)
“I will listen to those who have been ignored.”
“Duymazdan gelinenleri ben dinleyeceğim.”
Rüzgârkoşucular ve Dördüncü İdeal:
Bu konuyu hiç uzatmayacağım yeterince uzadı yazı. Kaladin bir türlü dördüncü ideali söyleyemedi.
My spren claims that recording this will be good for me, so here I go. Everyone says I will swear the Fourth Ideal soon, and in so doing, earn my armor. I simply don’t think that I can. Am I not supposed to want to help people?
—From drawer 10-12, sapphire
Safir=Rüzgârkoşucular, şu “Am I not supposed to want to help people?” kısmını bin kere okudum hâlâ düzgün bir çıkarımda bulunamıyorum dördüncü idealin ne olacağına dair. Başka insanlardan birkaç mantıklı şey okudum ama Rıhtım ne düşünüyor merak ediyorum.
Benim fikrine katıldığım kişi Brandon Sanderson’ın beta okuyucusu Alice Arneson:
Thus, Alice’s best current guess at the Fourth Windrunner Ideal is: “I will not protect those who do not desire it. I will respect others’ choices.” (Did I say that? Wow. I’m smarter than I thought. —Alice)
Shadesmar:
Ben Shadesmar’a bayıldım. Spren dünyasını ve kültürlerini tanımak için umarım daha geniş bir fırsatımız olur. Ben Shadesmar’da, oranın ustası olan Elsecaller’lar ve Jasnah ile ilgili bir ara kitap okumayı çok isterdim. (Sanırım Wandersail adında Rysn’i anlatan bir ara kitap okuyacağız yani dilediğim gibi olmayacak .) Ayrıca Kaladin’in baktığı “acayip” pahalı gümüş gibi kolyenin(zincir?) ne olduğunu konusunda da hayranlar konuşmuş, durduk yere yazılmış bir sahne olduğunu sanmıyorum. Ayrıca Maya ile de Shadesmar’da tanışmış olduk, canlan Mayalaran lütfen.
Az kalsın unutuyordum:
Vivenna! Merhaba Vivenna seni gördüğüme çok memnun oldum. Highmarshal Azure, güzel isim… Vasher’den (Zahel) sonra Vivenna’yı (Azure) aslında ismini okuduğum an tanımalıydım ama maalesef ifadelerini renklerle anlatmayı deneyene kadar fark etmedim. Yine de elindeki Nightblood benzeri kılıç ve Nightblood gibi “bozuk” olmaması ihtimali epey ilgi çekici. Harika hikayeler dönecek burada bence. Ve gerçekten son olarak Hakikatsiz -olmayan- Szeth, bana hep anime karakterlerini hatırlatıyor neden bilmem. Thunderclast’a nasıl vurdun be Szeth! Sanırım Dalinar’ın ışık sütunundan sonraki -belki de eşdeğer- en epik sahneydi. DESTROY!
Şimdilik benden bu kadar vakit bulabildiğimde tekrar yazmayı düşünüyorum buraya ama yakın zamanda öyle bir boşluk bulabilmem mümkün gözükmüyor, o yüzden sizlerin yazdıklarını okuyacağım. Son olarak fan servisten ziyade hayranların her şeyi -gerçekten her ihtimali- konuştuklarını düşünüyorum. Zaten 17th Shard yöneticilerinin de ara sıra “Her ihtimali tahmin edersek bütün teorilerimiz doğru olur.” diye dalga geçtiklerini görmüştüm .