Fırtınaışığı Arşivi

Öncelikle Savaşkıran Fırtınaışığı Arşivi serisine dahil değildir aslında, farklı bir gezegende geçen tekil bir hikaye. Ama bazi bağlantılar olduğu için bu kitabın Parlayan Sözlerden önce okunması tavsiye olunur.

2 Beğeni

Geç kalmışım o zaman parlayan sözleri okudum. Teşekkürler.

Parlayan Sözlerden önce okumasanız çok bir şey kaçırmazsınız. Ama Oathbringer kitabından önce kesin okuyun.

Kralların yolu 1.cilt ile ben de evrene giriş yapıyorum.

9 Beğeni
6 Beğeni

5 kitap arka kapak yazısı.
Not: 4. kitap sürprizbozanı içeriyor, bitirmediysen okuma.

Özet

Dalinar Kholin challenged the evil god Odium to a contest of champions with the future of Roshar on the line. The Knights Radiant have only ten days to prepare—and the sudden ascension of the crafty and ruthless Taravangian to take Odium’s place has thrown everything into disarray.

Desperate fighting continues simultaneously worldwide—Adolin in Azimir, Sigzil and Venli at the Shattered Plains, and Jasnah at Thaylen City. The former assassin, Szeth, must cleanse his homeland of Shinovar from the dark influence of the Unmade. He is accompanied by Kaladin, who faces a new battle helping Szeth fight his own demons . . . and who must do the same for the insane Herald of the Almighty, Ishar.

At the same time, Shallan, Renarin, and Rlain work to unravel the mystery behind the Unmade Ba-Ado-Mishram and her involvement in the enslavement of the singer race and in the ancient Knights Radiants killing their spren. And Dalinar and Navani seek an edge against Odium’s champion that can be found only in the Spiritual Realm, where memory and possibility combine in chaos. The fate of the entire Cosmere hangs in the balance.

3 Beğeni

Tüylerim diken diken oldu. Seri finali gibi kitap olacak, herşey pamuk ipliğine bağlı.

2 Beğeni

Unutmuşum vallahi ya. Rlain kimdi? :smiley: Singer race neydi? Sigzil ve Venli ne yapıyordu ki Shattered Plains’te? Jasnah ablam n’apıyordu? Hep unutmuşum.

Of of, bu kitapta herkes bir yere dağılıyor belli, yüreğimiz ağzımızda okuyacağız kitabı. Herkese hayırlı olsun arkadaşlar. Yalnız bu kitap kimin geçmişini ele alacak, Szeth mi?
Hazır bu kitabın çıkışı yaklaşıyorken ben de Fırtınaışığı maratonuma başlayayım. Yaz başında başlayacaktım ama Malazan çıktı bir anda. Neyse, geç olsun güç olmasın.

1 Beğeni

Beşinci kitap sissoylunun son kitabı gibi eş zamanlı çıkacak mı Türkiye’de? Arada bekleme zamanı olacaksa seriyi baştan ingilizce okumayı düşünüyorum :sweat_smile:

1 Beğeni

Szeth’in geçmişi. Diğer kitapların da bir değişiklik olmasa belli. Her ne kadar 6. Kitaba çok olsa da 6’dan 10’a sırasıyla, Lift, Renarin, Ash, Taln ve Jasnah olacak.

Yani iki kitap arasında büyüklük olarak çok fark var, Türkce çevirisi istense de yetiştirilemez diye düşünüyorum. Arası uzamasın o da yeterli.

3 Beğeni

Seriye baştan başladım. Umarım 5. Kitap çıkana kadar yetişebilirim.

1 Beğeni

Merhaba,

Dragonsteel ingilizce son halini bize ağustos ayının sonunda teslim edebileceklerini söyledi, gelir gelmez çeviriye başlanacak, 6 aralığa yetiştirmeye çalışacağız :blush:

20 Beğeni

Yok artık komple mi okuyacaksın yoksa geniş özetleri falan mi?

Tabiki tamamını. Böylesi daha güzel. Geçen gün sevdiğim bi kaç sahneye bakınca gaza geldim, dedim bari baştan başlayalım.

2 Beğeni
  1. Kitap önsöz ve prolog.

Prolog daha önce de yayınlanmıştı, Sanderson bir etkinlikte falan okumuştu sanırım ama değişiklikler varmış. Okumuş olanlar varsa bu final versiyonunu da okusun. 5. Kitap başlıyor. Kemerlerinizi bağlayın.

6 Beğeni

Sıkı bir tekrar lazım, Roshar atmosferine girebilmek için.

1 Beğeni

1 ve 2. bölümler.

Öncelikle Prolog ile ilgili yorumumu yapayım

Prolog sürprizbozanı

Sanderson 2022’de prologu ilk paylaştığında Fırtınababa ile Gavilar diyalogları biraz daha hamdı. Ve Fırtınababa’nın sahteliği göze sokulur derecede barizdi.(Stormfaker deniyordu kendisine). Kendisine verilen dönütlerle buradaki durumu birazcık müphemleştirmiş. Gerçekten Fırtınababaydı da Sanderson dönütlerle düzeltti mi yoksa Fırtınababa’nın sahteliği bu kadar bariz olamamalıydı deyip düzeltti kitap çıkınca göreceğiz.

Bana göre buradaki mantıkla Dalinar’ın Kaladin’in 4. yeminini kabul etmesindeki mantık bayağı benzeşiyor. Yani evet Fırtınababayla konuşuyor ama Fırtınababayı yöneten biri var gibi. Ishar bayağıdır en popüler yorum, ben de destekliyorum ama Ishar Şerefkılıcı olmadan bunu başarabilir mi kestiremedim. Szeth’in Shinovar’dan ayrılması ile Gavilar suikasti arasında ne kadar süre var? Bağdökümcü Şerefkılıcı Szeth’in babasındaydı Szeth Shinovar’dan ayrılırken. Zamanlama tutmuyor gibi sanki. Şerefkılıcı gerekmiyorsa hiç sorgulamaya gerek yok zaten.
İlk paylaştığı prologa koymayıp sakladığı bir şey de varmış yazarın. Vasher. Seni yaşlı kurt seni. Gavilarla ne iş çeviriyordunuz la siz? Anti Yokışık vs bayağı Vasher’in başının altından çıkmış. Bu kitapta da aktif rol oynar mı göreceğiz bakalım.

1. ve 2. bölüm

Bu bölümler 5. kitabın direkt bittiği yerden başlıyor. Ve başlar başlamaz da ilk gizemimiz geliyor. Kaladin ile konuşan Rüzgar. Antik bir spren mi, rüzgarı kullanan bir Elçi mi, düşman mı? Her şey olabilir gibi şimdilik. Tanavast(Şeref Paresinin Taşıyıcısı)'ın Bilişsel Gölgesi mi? Sissoyludaki Leras(Muhafazanın Taşıyıcısı)ı hatırlatan bir anlatım da var gibi kendisinin konuşma tarzında.

4 Beğeni

Valla okuyunca baya heyecanlandım artık tez gelsin. Bu arada Vasher belkide tüm Cosmeredeki en favori karakterim. Çok büyük rol bekliyorum kendisinden. Çok şey unutmuşum çıkmadan sıkı özet okumam gerek.

3 Beğeni

Dün ben de okudum bölümleri. Zaten bu sene seriye baştan girişme düşüncem vardı, artık kesin kes dört kitabı da baştan okuyacağım. Etkinlikleri takip edememiştim ama dördüncü kitap çıktığında forumda beşinci kitabın giriş bölümünün Gavilar’ı anlatabileceği üzerine bir konuşma geçtiğini hatırlıyorum. Zaten çemberin tamamlanması için onu okumamız gerekiyordu. Beş kitabın giriş bölümleri birleştirildiğinde ortaya bayağı dehşet bir yapboz çıkıyor bence. Hani ilk kitap bir kralın öldürülmesiyle başlıyor ama sonra bir bakıyoruz… Neyse. Ben çok heyecanlandım. Gelen bölümleri diğer kitaplarda da olduğu gibi takipteyim. Bu kitap çok güzel olacak ey tanrılar!

3 Beğeni