Forum Üyelerinin Aylık Okuduğu Kitaplar

“Reading slump” bu sene beni fena etti ama yeniden düzenli okumaya döndüm sonunda.

Bu da benim listem:

Başarıda Gururu, Felakette Ümitsizliği Yenmeliyiz

Storytel’den dinledim, kısa bir kitaptı. Atatürk’ün doğduğu ailenin yapısından, yalnızlığından, ümitsizliği hiçbir koşulda kabul etmemesinden, okumalarından ve devrimlerinden, bazı bölümler Nutuk’tan alıntılar yapılarak kısaca bahsedilmiş. Genel hatlarıyla beğendim. Mutlaka bir gün Nutuk’u okumayı çok istiyorum.

Düş Yakamdan Şeytan

Knockemstiff: Kimsenin ziyaret etmek istemeyeceği ama hikayelerini dinlerken heyecan veren yer.

Amerikan edebiyatı okumalarımda geldiğim ikinci durak “Düş Yakamdan Şeytan” (The Devil All The Time). Okurken üzüldüm, tiksindim, dehşete kapıldım, ara ara güldüm ve çok beğendim. Amerikan korku, gerilim, dram, gotik hatta azıcık da içinde polisiye barındıran hikayeleri sevenlere öneririm. Kasvetli, iç bulandıran, ağzı bozuk, etik - ahlaki sınırların aşıldığı ve okuyanı sorgulatan ama bir o kadar da heyecan verici bir okuma deneyimi sunan bir roman.

Bir şekilde birbiriyle bağlantılı insanların domino taşları gibi, hayatlarını nasıl etkilediklerini, ailelerin seçimlerinin evlatlarında ne derece iz bıraktığını okuyoruz. Güneyin atmosferini, savaş sonrası insan psikolojisini, cahilliğin ve merhametsizliğin sonuçlarını görüyoruz.

Uyanış

Amerikan edebiyatı okumalarımda ilk durağım Uyanış (The Awakening). Kararsız kaldım, birçok yorum okudum ama hala ne yazsam bilemiyorum. Günümüze göre bakarsak saçma gelebilecek dertler 1800’lerde ciddi problemmiş, özellikle kitaptaki kadın gibi kendini kısıtlanmış hisseden kadınlar için.
Edna Pontellier diye bir karakterimiz var ve zamanla ailesinden, toplumdan sıyrılışını, kendi bireyselliğini keşfedip özgürleşmeye çalışmasını okuyoruz. Bir nevi Edna kendince “uyanıyor”. Edna’nın yaptıklarından sonra onu nankör bulan da olmuş, hak veren de. Ben nötrüm.

Gece Yarısı Kütüphanesi

Yorumlamıştım önceden:

Sahaf Mendel

İnsanı üzen başka bir Zweig kitabı daha. Gerçi okuduğum diğer kitaplarına kıyasla bir tık fazla beğendim. İçinde iki hikaye var. Sahaf Mendel’de hayatı sadece kitap okumaktan ibaret olan ve yaşadığı yerdeki olaylardan bile haberi olmayan bir seyyarın savaşın etkisiyle yaşadıklarını görüyoruz.

@Okuryorum Hocam sizinle aynı dönemde Amerikan edebiyatı yoğunlukla okumaya başlamışız, yazılarınızı zaten takip ediyorum ama bu ay “A-aa tam benim listemi okuyor!” diye şaşırdığımı söyleyebilirim :smiley:

23 Beğeni