Forum Üyelerinin Aylık Okuduğu Kitaplar

Geçen ay listemdeki kitapları sıcaklarda başka bir şey yapılamıyor etkisiyle biraz erken bitirdim. Daha önce Middlemarch okuyup Kantolar’a bakmıştım. Ama hep araya başka şeyler girmişti şimdi daha dikkatlice okudum.

• Middlemarch’ı okurken 19. yüzyılın sonlarında ivme kazanan kadın hareketleri üzerinden değerlendirmek gerekir. Kadının toplumdaki konumu, evliliğin anlamı üzerine sorgulamalarını okur iken, Simone de Beauvoir’in “kadın doğulmaz, kadın olunur” sözü aklıma gelip durdu. Kitabı okuyacak olanlar için naçizane tavsiyem, kurgusal bir romandan ziyade feminist tarih üzerinden okumanızı yapmanız yönünde olacaktır. 9/10

• Kantolar kitabına gelince de, bazı yerlerde kopmamak için direndim. Sadece bir kanto değil, tarih siyaset ve gündelik hayat üzerine şiirsel bir metin topluluğu. Çok fazla atıf var ve hep bunları araştırarak gidiyor kitap. En güzel nokta ise, sonunda şu eser dilimize kazandırıldı. 7/10

• Altay Destanı diğer destanların aksine, nasıl yaratıldık? Yaşadığımız yer nasıl oldu? sorularına cevap veren bir destandır. Bu sebeple, bendeki yeri ayrıdır. :slight_smile: 10/10

• Tamaşa-i Dünya ve Cefakâr ü Cefakeş. Bir solukta bitirdim diyebilirim. Okurken çok eğlendim. Tarihi bir belge bana göre, Levanten çevreler, Osmanlı’da gündelik yaşam,
    timarhaneler, randevu evleri, mahkemeler… baş karakter Favini’nin küçüklüğünden yaşlılığına kadar geçen süre, yaşadıkları hissettikleri kronolojik olarak harika bir dil ile anlatılıyor. Tavsiyeler üstü bu kitap :slight_smile: 10/10

• Kerem ile Aslı’nın Hikayesi (Raif Yelkenci Yazması) Daha önce Tuğrul Balaban’ın Yelkenci yazmalarını hazırladığı bir çalışmayı da okumuştum. Ancak YKY’den çıkan ve Ali Duymaz hocamızın hazırlamış olduğu metin daha kapsamlı. (İşin en üzücü tarafı ise, orijinal metinler Türkiye’de değil, Fransa’da. ) Saf aşkın anlatıldığı en güzel hikaye bana göre. Okurken Kerem’i de yaşıyorsunuz Aslı’yı da… Ve hikaye biterken, siz de yok oluyorsunuz. 10/10

Yukarıdaki fotoğraf ise, Ağustos 5 - Eylül 15/20 arası okuma listem. Araştırmaktan, okumaktan en keyif aldığım alt grup sergi kitapları ve Çağdaş Sanat Kuramları. Küğ Tarihi’ni bir arkadaşım önermişti. Klasik Müzik seviyorum umarım bu çalışma bu sevme durumunu katlar :slight_smile: Rahmetli Ertuğrul Oğuz Fırat’a da saygılarımı sunuyorum.

• Van Gogh’un mektuplarını bir yıldır neredeyse okumak istiyordum. Bazı baskılarında harf hataları vardı. Hatasızını bulmak zaman aldı.

• Tuncer Erdem’in çizgilerini, anlatımını çok beğeniyorum. Baskısı bitmiş eserlerini görünce kaçırmak istemedim.

• Cevdet Kudret ve Hasan İzzettin Dinamo’yu, Ernst Von Salomon’un yaşamına çok benzetirim. Soruşturmalar, hapishane günleri, sosyal demokratlığa adanmış bir hayat… 3/4 yıl önce filmi hatırlamıyorum, kitabın bahsi geçiyordu. Nazi sonrası dönemde müttefiklerin hazırlamış olduğu 131 soruluk ankete verdiği cevaplar ile, her şeyin saçma ve anlamsız olduğunu bu eseriyle yanıtlıyor. O dönemde bu eser, çok ilgi uyandırıyor. Bu kitabı da raflarda görünce gözlerim parıldadı, hemen aldım. :slight_smile:

• Evliya Çelebi Seyahatnamesi 2 cilt YKY orijinal metine de arada bakmak istiyordum, sözlük işime çok yarayacak diye düşünüyorum. Çünkü bazı forumlarda Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nin hatalar içerdiği üzerine tartışmalar var. Bende kendi çapımda bakarım diye aldım sözlüğü.

• Türkiye’de Görülecek 123 Yer, bakalım kaçını görmemişiz/görmüşüz :slight_smile:

• YKY Delta ve Kazım Taşkent serisi seven biri olarak, yıpranmış olarak vardı bende Klasik Çin Şiiri’nden Seçmeler kitabı. Harika bir çalışma. Çin Tarihinin yanı sıra şairlerinde hayatının bir paragraf anlatıldığı gerçekten çok özel bir çalışma.

Çok uzun yazdım affola. Herkese iyi okumalar diliyorum :four_leaf_clover:

19 Beğeni