Kitabı 17 gün sonra bugün sabaha karşı okumayı tamamladım. İlk 400 sayfayı benim okumam çok yavaş ilerledi. Bunun nedeni bazı detaylara takılmış olmamdı. Örneğin Kraliyet Cemiyeti için birkaç kelimeyle ne olduğu anlaşılabilir, belki yeterli olurdu ama modern bilimin doğuşu sırasında önemli bir topluluk olması nedeniyle daha fazlasını öğrenmek istedim. Buna benzer nedenlerle okuma sürem uzun oldu.
1600’lerin ikinci yarısı ve 1700’lerin ilk çeyreğinde geçen tarihsel gerçek olaylar, kişiler, toplumsal, siyasal, bilimsel gelişmeler ve bazı tarihsel gerçeklikler içerisine yerleştirilmiş kurmaca karakterler var. Kitap sonrasında Kraliyet Cemiyeti, dönemin bilimsel, felsefi gelişmeleri özellikle Newton ve Leibniz (Avrupa kralları yürüyen ansiklopedi derlermiş) tartışmaları, çatışmaları, mektuplaşmalarıyla ilgili daha çok şey okumak isteğim var.
Barok 3’lemesinin ilk ciltti olan Civa 3 kitaptan oluşuyor
-
- Kitap - Civa
-
- Kitap - Vagabondlar Kralı
-
- Kitap - Odalık
Vagabond serseri, avare, sokakta yaşayan anlamında kullanıyormuş.
Kitap tarihsel kurgu ve bazı karakterler tarihi gerçek kişiler, bu karakterleri okurken aynı zamanda dönemin siyasal, bilimsel, ticaret, toplumsal, ekonomi, savaşları, salgınları, hastalıkları, düşün dünyası gibi birçok farklı detaylar kitaplarda geçiyor.
Çok tasvir sevmeyenler belki bazı sayfalarda sıkabilir. Genel anlamda ben ilk ciltti beğendim. Beni okurken sürekli bir merak ve arayışa iten, yeni başka şeyler öğrenmeye zorlayan kitapları severim.
Hikayenin akışı bazı yerlerde oldukça durağan, bazı yerlerde ise bir sonraki sayfayı çevirmek için sabırsızlandım. Özellikle 2. Kitap ve 3. Kitap ilk kitaba göre daha fazla olay ve gelişme yaşanıyor. İlk kitaba göre daha akıcı ilerliyor. 2. Cilt Karışıklık’ı okumadan önce biraz ara vermeyi düşünüyordum ama merak ettiğim bir yerde kaldı o nedenle çok ara vermeden 2. Ciltte başlarım gibi gözüküyor.
Kitabın okunmasını önerir miyim? Evet, öneririm belki okuması zor bir kitap, muhtemelen herkes okurken aynı okuma keyfini almayacak ve sıkılacaktır.
Bu demek istediğimi doğru ifade edebilir miyim bilmiyorum. Bir kurgu kitabında hikayenin dışında okuduklarıyla aynı zaman da başka şeylere, bilmediklerine başlangıç yapan okurlar için keyifli bir okuma serüveni olur.
Çok aklımda olanları yazabilme, ifade etme yeteneğim yok. Başka aklıma gelen belirgin bir şey olursa bu mesajıma ekleme yaparım.
Civa’nın arka kapak yazısı kitabı çok güzel tarif ediyor. Okumaya karar vermek için arka kapak yazısı da karar vermenize yardımcı olabilir.