Son iki ayda okuduklarım bunlar.
Guenter Lewy - 1915 Osmanlı Ermenilerine Ne oldu?
Bu kitabı öğrendiğimde piyasada baskısı kalmamıştı, epey zaman basılmasını beklemiştim. Satın aldıktan sonra rafta da 2 yıla yakın beklettim ve nihayet okudum. Öncelikle şunu da söylemeliyim, bu konuda okuduğum ilk ve tek kitaptır.
Guenter Lewy yahudi soykırımına yakından tanık olmuş, Amerika’ ya göç etmek zorunda kalmış bir akademisyen. Kısaca soykırımın ne olduğunu bilen biri. Bunun dışında ele aldığı olaylarda objektifliğini kaybetmeyen biri. Kitabı yazdığı zaman ermenilerin büyük baskısı altında kalmış.
Gunter Lewy’ nin araştırmasında gayet tarafsız davrandığını söyleyebilirim. Araştırmasında neredeyse tamamen batılı kaynaklardan faydalanmış. Batılı kaynaklardan kastım o dönemde bu topraklarda bulunan büyükelçiler, misyonerler ve askerlerin hatıratları,raporları vs. Bizim yerel kaynakların pek kullanılmamasının sebebi ise o dönemde araştırmaya açık olmamasıymış.
Kısacası sizi ilgilendiren bir konu ise başvurabileceğiniz önemli kaynaklardan biri, tavsiye ederim.
Wolfgang Borchert - Kapıların Dışında
Eserin dilimize çevrilmesi Behçet Necatigil tarafından yaklaşık 60 yıl önce olmuş. Giriş kısmında bu hikayeyi de güzelce paylaşmışlar. Kitabın basılma hikayesinde çok sevildiği hatta tiyatrolarda da oynandığını görüyoruz. Lakin bu iş böyle sürmüyor…Can Yayınlarının bu çevirisi de aynısı mı bilmiyorum ama yine Behçet Necatigil çevirisi.
Oyun tarzında olan bu kitap savaş sonrası geriye dönebilenleri anlatıyor. Döndüklerinde aynı kalan ne varsa artık. Ben çok etkileyici buldum.
Leonid Andreyev - Kızıl Kahkaha
Bu kitap ise bir öncekinden farklı olarak savaşın gerçek üstü bir resmini çizmiş. Gerçekten resim diyorum çünkü hayal gücünü zorlayan bol bol tasvir barındırıyor.
John Hersey - Hiroşima
Hiroşima’ ya atılan atom bombası sonrasında yaşananları, siz de bir nebze yaşamak(zihninizde canlandırabilmek) isterseniz, okuyunuz.
Mithat Cemal Kuntay - Fatih ve Fetih
Üç İstanbul(rafta bekliyor okumadım) kitabıyla tanınan MCK’ nın aslında belge delisi bir tarih meraklısı olduğunu bu kitap sayesinde öğrenmiş oldum. Güzel, rahat okunabilen bir kitap olduğunu söylemeliyim. Zaten kitap bir dergide bölüm bölüm yayınlanmış yazıların toplanmış hali olduğu için, dilinin herkese hitap etmesi şaşırtıcı değil.
Kitapla ilgili tek sıkıntımı dile getirmeliyim. Kitapta günümüz Türkçesiyle asla anlayamadığınız kesitler var. Örnek: “Bum nevbet mi zened ber-taremi Efrasyab.”
İş Bankası Türk Edebiyatı Klasikleri serisinde bu sorunu, sayfa altında günümüz Türkçesiyle vererek çok güzel çözmüş. Alfa ise aynen yazıp bırakmış. Burada bir düzeltme yaparlarsa çok güzel olur.
Yu Hua - Kanını Satan Adam
Güzel kitaptı. Bence yazarın Yaşamak adlı kitabından daha iyiydi.
Ferenc Molnar - Pal Sokağı Çocukları
Kitap zaten klasik olmuş ve neden olduğunu bende görmüş oldum. Çocuk kitapları okumak bence çocukluğu hatırlamak açısından çok önemli, arada okumak lazım.
Yüzbaşı Nemecsek 
Filibeli Ahmet Hilmi - A’mak - Hayal
Çok merak etmeme rağmen beklediğimi bulamadım. Tabi kayda değer yerleri de yok değildi.
Kurt Vonnegut - Allah Senden Razı Olsun Dr. Kevorkian
Can yayınlarından okuduğum benzer isimli kitabı sevmiş, niyeyse bunu da seveceğimi düşünüyordum. Olmadı.
Denizi Yitiren Denizci - Yukio Mişima
Enteresan bir kitaptı. Onlar nasıl evlat öyle. Epey sinirlendim okurken. Neyse ki sonunda doğru yerde bitti kitap.
Artur Schopenhauer - Mutlu Olma Sanatı
Normalde felsefe kitapları pek okuduğum türde kitaplar değildir. Cümlelerin ağır geleceğini düşünürüm hep. Kısa olmasından kuvvet alarak bu kitabı okudum. Evet roman okumaya benzemiyor ama çok da kötü geçmedi. Çünkü kitapta bir sürü alıntı vardı ve ben de o alıntıların olduğu kitapların peşine düştüm.
Takip Edenler , Yüksek Pencere, Takip Edenler güzel birer polisiyeydi.