2022 ye okuma açısından kendi kendimi motive ederek girmiştim. Kendi standartlarıma göre gayet iyi başlamıştım ama Ocak ayının 2. yarısında bazı problemleri neticesinde çok az okuyabildim. Yine de son birkaç yılda en fazla okuma gerçekleştirdiğim ay oldu sanırım. Göçebeler Diyarı, Kuzey Suları ve Yer Açın! Yer Açın! en beğendiklerim oldular.
Ocak ayı ne ara bitti anlamadım gerçekten.
Daha önce Diskdünya Maskeli Balo için “Operadaki Hayalet göndermesi olunca araya bu kitabı aldım,” demiştim. Çok doğru bir kararmış arkadaşlar. Operadaki Hayalet kitabının cadılı bir parodisi diyebiliriz. Yine çok eğlendim. Bazı göndermeleri operaya olan uzak ilgim sebebiyle anlamadım, ıskaladım.
Arsen Lüpen nedense sevemedim. İttire kaktıra okudum. Bir süre eziyete dönüştü. Bazı yerler basit geldi diye sanırım böyle oldu. Yine de bilemiyorum. Bir tatsızlığı var.
Sarmaşık kitabını beğenmedim. Fikir güzel ama işleniş bakımından inanılmaz zayıf ve sıkıcı. Bitse de gitsek havasında okudum.
Ekleme: Malum kitap fiyatlarındaki aşırı artış sebebiyle belki bu kitaplardan alım yapmak isteyen olur diye kısa bilgilendirme geçeyim.
Ursula sevmeyen, anlamayan, uyuşmayan kimseler için şiir kitaplarını tavsiye etmem. Farklı bir tarzı var gerçekten.
Bir Noel Şarkısı bence herkesin okuması gereken sımsıcak bir hikâye. Çok da pahalı değil zaten.
Atölye serisini okumayı ve yazmayı seven herkese öneririm. Gerçekten farkındalık kazanmaya sebep oluyor.
Melankolonin Kısa Anatomisi kitabını herkese önermiyorum. Asıl çalışmanın yüzde yirmisini filan kapsıyor. Bazı açılardan çok sıkıcı ve mantıksız yanı var. Dönemin şartlarına şahit olmak ve tıp alanındaki gelişimi gözlemlemek için ilginç bir eser ama bana kalırsa herkes okuyamaz. Eğer kafanızda almak varsa ve bütçeniz kısıtlıysa mağazada biraz okuma yapmanızı tavsiye ederim.
Sarmaşık kitabını okumasanız da olur. 
Orwell yine güzeldi. Ben bu kurgudışı eserlerini seviyorum. Orwell okumayı sevenlere tavsiye ederim.
Yazdım bu comboyu aklıma. Bende okumadım Operadaki hayaleti, duruyor kitaplıkta. Okumak için bahane olur
.
Aslında biraz pişman oldum. Çok geç aklıma geldi bunları belirtmek.
İnsanlar Diskdünya nedir dediğinde “her şeydir” desem çok net ifade etmiş oluyorum ama açıklayıcı olmuyor haliyle. 
Aklıma gelseydi, öncesinde şunu okuyun, bunlara bakın derdim. Neyse artık bundan sonra yapacağım yakaladıkça. Serinin müdavimleri de yazsalar gördüklerini çok hoş olur. Biz okurken kızarmış ekmeğin üstündeki yağ gibi eridiğimizden unutuyoruz. 
@Vordue Kaçıncı kitaptasınız bilmiyorum ama @_Ged’in de destek vermesiyle şu eklemeleri de yapalım. Herkese faydamız dokunsun.
Carpe Jugulum: Dracula ve Carmilla
Eric: Yunan mitleri ve İlahi Komedya
Hanımlar ve Beyler: Bir Yaz Gecesi Rüyası
Cadılar Dışarıda: Grimm Masalları, Lotr, Fırtına(Shakespeare) ve sanırım Macbeth de vardı.
Maskeli Balo: Operadaki Hayalet
Hareketli Resimler: Kameranın icadı ve Hollywood esintili bir kitap.
Eşit Haklar: Kadın hak ve özgürlükleri ile alakalı
Kapsül serisi biraz hayalkırıklığı oluyor sanki. Bir noel şarkısını ben hiç sevmemiştim ya. Askerdeyken okuduğum için olabilir gerçi. Her şeyden nefret ediyordum o sıra.
Son iki kitap biraz zayıf kaldı. Öncekileri beğenmiştim yine. 
Bir Noel Şarkısı bence çok güzel bir anlatıma sahip. Eski zamanlardaki hikâyeler gibi ama tabii zaman içinde örselenmiş bir hikâyesi var. Şu dönem şartlarında biraz ciddiye alınmayabilir. Ben çok beğendim.
Kitaplık güzelmiş

Ortalama İki günde bir kitap okuyunca ay ne zaman bitti farkedilmiyor haliyle. 
Okuduğum kitapların bir kısmı ofiste, bir kısmı evde olduğu için ve ayrıca çizgi roman fasikülleri de kutularda olduğu için gerçek görselden ziyade kendi hazırladığım dosyayı yüklüyordum hep. Bu sefer üşendim görsel hazırlamakla. Ocak 2022’de okuduklarım:
Yakarış Çemberi - P. Djèlí Clark
Sarmaşık - Chana Porter
Alfa Ayının Kabileleri - Philip K. Dick
Georgiy Jukov - Robert Forcyzk
Yamamoto Isoroku - Mark E. Stille
Mustafa Kemal Atatürk - Edward J. Erickson
Gümbür Gümbür - David Ouimet
İthaki Kapsül’den çıkan son iki kitap. Yakarış Çemberi bir nebze iyiydi ama Sarmaşık önceki iki kitap gibi köyüydü. 7 kitap çıktı seriden. 10. kitaba kadar şans vereceğim. Değişiklik yoksa bırakıyorum.
P.K.Dick’ten okuduğum ikinci kitap Alfa Ayının Kabileleri. Alfa siteminde bir ayda yaşayan topluluklar Hindistandaki kast sistemi benzeri gruplara ayrılmış durumda. Ama bu ayrım psikoloji rahatsızlıklar üzerinden ve grupların adları da bu isimlerden geliyor. Yine çok ilginç bir konu ve tempolu bir işleyiş vardı.
Kronik Osprey büyük komutanlar serinden son iki kitabı okuyarak seriye ara veriyorum. İş Kültür’den çıkan Atatürk’ü de okuyayım dedim. Tüm seri içerisindeki en keyif alarak okuduğum kitap olduğunu söylemem gerek.
Bu ay Presstij’den 36 tane fasikül okumuşum! Sırada 18 fasiküllük Star Trek serisi var.
Star Trek ve Yargıç Dredd serilerini ilk 4 fasükülden sonra bırakmıştım zamanında. Ama Presstij’in son zam yaptığı dönemde bu fasiküller DR’de eski fiyattan %40 indirimde idi. Çoğunu oradan, orada olmayanları Presstij’den toplayarak güncele geldim serilerde.
Yargıç Dredd 1–18
Usagi Yojimbo 1–14
What If? Hulk Dünya Savaşı
What If? Spider-man Wolverine’e Karşı
What If? Wolverine Bir Numaralı Halk Düşmanı
What If? Wolverine Devlet Düşmanı
Star Wars: Darth Vader, Sith Kara Lordu, Cilt 3 - Yanan Denizler
Star Wars: Darth Vader, Sith Kara Lordu, Cilt 4 / Vader Kalesi
Captain Marvel’in Hayatı
Bir de çok gevşek davrandım aslında. Oyun filan oynadım yani. 
Ocak bu şekilde bitti.
- Ortaçağ’da Entelektüeller / Jacques Le Goff
- Mit ve Destan III Roma Tarihleri / Georges Dumezil
- Zaman ve Anlatı I -Zaman Olayörgüsü Üçlü Mimesis / Paul Ricceur
- Zaman ve Anlatı 2 - Tarih ve Anlatı / Paul Ricceur
- Homo Semioticus ve Genel Göstergebilim Sorunları / Mehmet Rifat
- Bizans Dönemi’nde Anadolu (110 sayfa) / Engin Akyürek, Koray Durak
-
- Yılında Cumhuriyet’in Popüler Kültür Haritası – 2 ( 165 Sayfa) / Derya Bengi
- Ceviz Ağacına Kar Yağdı – Bütün Öyküleri (133 sayfa) / Selçuk Baran
- What Great Paintings Say ( 63 sayfa) /Rose Marie- Hagen, Rainer Hagen
Notlarımı da yazmak isterim. Paul Ricceur okumak benim ufkumu çok açtı. Çevirisi için de Mehmet Rifat’a teşekkürü de bir okur olarak borç bilirim.
Merhaba, iyi okumalar. Mit ve Destan serisini nasıl buldunuz? O kadar kalın olmalarına rağmen ınternette çok uyguna satılıyor şu an, o yüzden almayı planlıyorum ama hazır burada denk gelmişken yorumunuzu merak ettim. ![]()
Bu ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gerçekten çok yardımcı oldunuz. Neyse ki bahsettiğiniz konular hakkında az çok bilgim var, hatta ders olarak da gördüm bazılarını. Ama ilgimi çeken konular olduğu için ve bu tarz kurgu dışı okumalar yapmayı sevdiğim için kitap önerisine her zaman açığım. Çok teşekkürler zaman ayırdığınız için tekrardan. 
Rica ederim, elimden geldiğince. İyi okumalar diliyorum o halde size. 
Belgariad’a bayıldım. Kafamın dağılmasını istediğim zamanlarda beni çok rahatlatan bir macera.
Bu sene her ay Rus klasiği okumaya karar verdim. Dostoyevski’nin diline pek ısınamıyorum sanırım. Ev Sahibesi kitabından pek tat almadım. Diğerlerini keyifle okudum. Belgariad’la aşk yaşıyorum…
Storytel ;
1-Ayna Merdiven - Ferhan Şensoy
2-Çin’de Bir Çinlinin Başına Gelenler - Jules Verne
3-Hacı Komünist - Ferhan Şensoy
4-Bir İdam Mahkumunun Son günü - Victor Hugo
Güzel bir ay oldu. Genel olarak hepsini beğendim diyebilirim.
Ocak ayında okuduklarım:
Tom Sawyer 3 gün Şubat’a sarktı ama aylık 1000 sf okuma hedefimi tutturmuştum 
3 kitabı da beğendim.
1- Soğukkanlılıkla 10/10
2- Kurtuluş Projesi 9.5/10
3- Tom Sawyer’ın Maceraları 7.5/10
Bugün Jacques Le Goff’un, Doğu Batı Yayınları’ndan çıkma ‘‘Ortaçağ Batı Uygarlığı’’ kitabını okumaya başladım. Kitap orijinal baskısında resimler ve bir sözlük de barındırıyor. Ancak bu kitapta yok, alınmamış. Çevirmen; okuyucunun da araştırmasını istedim, diyor ön sözde. . Ancak dipnot dahi yok. Ayrıca çeviri de üzdü beni, Aziz Yardımlı, felsefe çevirileri gibi. Orijinal metinde olup bu kitaba alınmayan bahsettiğim iki önemli öğenin olmayışı ile kitap bağlamından koparılıyor bana göre. O yüzden, kitabın İngilizce baskısını edineceğim gelecek ay. Bu kitabı okuyacaklara tavsiyem bu çeviriyi okumamaları yönündedir.