Selam büyüklerim ve küçük arkadaşlarım. Forumda benden başka Linux kullanan var mı? Cidden merak ediyorum.
Kullanmak istiyorum ama kullanamıyorum çünkü bazı online oyunlar linux’ ta anti-cheat desteklemiyor.
Ben arada kullanıyorum. Pek derinliklerine hakim sayılmam gerçi, genelde oyunlar için Windows, iş ve gündelik şeyler için Macos, yan projeler ve hobiler için Linux kullanıyorum.
Bu konda maalesef haklısın.
Anladım, hangi dağıtımı kullanıyorsun?
Uzman veya pek çok konusuna hakim olmadan da olsa Lubuntu kullanıyorum. Ubuntu’ yla başladım, sonra ElemantaryOS’ a geçtim. Tabii zamanla sevdiğim dağıtımların donanım ihtiyaçları arttı ama benim dizüstü ve masaüstü aynı kaldı. Dolayısıyla Linux Mİnt Xfce’ ye geçtim. Sonra Zorin OS ve şimdi Lubuntu. Ama hiç uzmanı olamadım. Sorun çıkarsa Google amcaya ve Linux topluluklarına başvurdum.
İkinci diske Linux Mint Cinnamon kurdum. Bilmediğim şeyleri kurcalamak keyif veriyor ancak Windows’ta kendimi daha rahat hissediyorum.
Başlıca Windows’ta kalma nedenim korsan oyunlara çok kolay erişebiliyor olmam. Onun dışında neredeyse tüm işlerimi tarayıcı ve Office programlarıyla yaptığım için işletim sisteminin pek bir önemi kalmıyor.
Kendi açımdan Linux kullanmanın pek bir artısını görmediğim için öğrenme girişimlerim şimdilik “eğlencesine” düzeyinde.
Not: Windows 11 kullanıyorum. Microsoft’un normal yollardan silinemez olarak getirdiği Edge, Pencere öğeleri, Copilot uygulamalarını kaldırdım.
Linux sandığından daha fazla derin hocam. O yüzden bozulunca korkmamak lazım. Az araştırmayla sorunların büyük kısmı çözülebiliyor.
Bende sadece Linux Mint Cinnamon var. Diğer işletim sistemlerine pek ihtiyacım olmadı hocam.
Ubuntu kullanıyorum. Linux’ta popülerden şaşmam ![]()
Gerçi eskisi kadar popüler değil sanırım Ubuntu ![]()
Yaklaşık 10 senedir aktif olarak kullanıyorum. Bireysel olarak debian,arch ve bunlardan devşirme dağıtımları kullandım. Meslek olarakta içim dışım linux makinalarla. Oyun için lanet windowsum var
gamepass i çalıştırmanın henüz bir yolu yoktu. Bulunduysa ondan da kurtulayım.
Linux candır. Oyun oynamıyorsanız bugüne kadar durmanız hata
Evet, eskiden popülerdi. Şimdi ise MX Linux, Linux Mint ve Fedora çok popülerdir.
Ben oyunları Itch.io sitesinden buluyorum ve eskisi kadar oyunlar beni sarmıyor. Artık oyunlar midemi bulandırmaya başladı.
Bir dönem Mint kullanıyordum işyerinde. Fedora da kullanmışlığım var bir kaç ay. Allah affetsin bir yerden sonra hepsi bana aşağı yukarı aynı şeyin laciverdi gibi gelmeye başladı, hangisi daha az baş ağrıtacak gibiyse onu basıp geçtim. Önceden uğraşmaktan zevk alırdım bir şeylerle, bir süredir önüme taş koymasın yeter kafasındayım valla
.
Ondan ötürü Linuxu falan saldım oyun oynamadığım zamanlarda Macos tercih ediyorum ama evdeki zimmetli mal olmayan en güclü işlemci de masaüstünde, hobi işleri için mecbur Linux kullanıyorum hahah.
Apple oyun işini biraz daha geliştirsin masaüstünü değiştirip komple Macos’a geçme planım var, bakalım
. Geliştirmese de geçebilirim, zamanla Nintendo’nun yapmadığı oyunlardan aldığım zevk grafiği monoton azalan gidiyor çok uzun bir süredir. Hayırlısı.
Benim kullanım senaryomda oyun hariç işletim sisteminin pek bir önemi kalmadı, hemen hemen her işimizi de boş zaman uğraşlarını da tarayıcı üzerinden yapar olduk.
2-3 sene önce kısa bir zaman Lenova’nın Chromebook cihazlarından kullanmıştım ama klavyeli tablet hissi veriyordu bana. ![]()
Bir bilgisayarımda linux Mint yüklü, ara ara aç bak tarayıcıda biraz takıl, yüklü uygulamaları güncelle vs dışında işim düşmüyor o bilgisayara. ![]()
Bu hissi bilirim. Doygunluk hissi. İnsan bir yerden sonra sıkılıyor. Sürekli özgür olmakta sıkıyor. Ben arada bir en fazla masaüstü ortamımı değiştiriyorum. Şu an aşağıdaki gibi kullanıyorum.
Eskisi gibi değil artık her şey. İnsanlar biraz daha bilinçlensin. Bak o zaman Windows ve Mac OS X’in tekelcilik oyunları sona erer. Artık yeni işletim sistemler için para baymak bana boş ve gereksiz harcama gibi geliyor.
Benim ana işletim sistemim o dağıtım. Gündelik kullanımda gram üzmüyor beni ama iş Wine olunca başımı çok fena ağrıtıyor maalesef ve bıktım Windows temelli şeyleri görmekten.
Hangi Masaüstü Ortamını Kullanıyorsunuz? Neden?
- Gnome
- KDE Plasma
- Cinnamon
- Mate
- Xfce
- Budgie
- Panteon
- Deepin
- Unity
- LXQt
- Diğer…
Faded Dream temalı Cinnamon kullanıyorum çünkü temiz gözüküyor ve işini bilen bir grafik tasarımcının (ismi bu mu emin değilim) elinden çıkmış gibi duruyor. Tabii alışık olduğum Windows’a benzemesi de büyük bir etken.
Ben masaüstümü temiz sevdiğimden zaten -mobil de dahil- kullandığım hiçbir işletim sisteminde masaüstünde duvar kağıdı ve görev çubuğu haricinde her şeyi temizliyorum.
Örnek:
Windows
Linux
Cinnamon masaüstünü kullanıyorum. Çünkü görünüşü temiz ve kaliteli. Kullanan kişiyi yormaması da cabası.