Merhaba! Açtığım başlığa hoş geldiniz. “Bugün Ne Ürettiniz?” adlı başlıkta gördüğüm kadarıyla birçok üye yemek yapmaktan hoşlanıyor. Ben de yeni bir başlık açayım dedim. Yaptığımız yemeklerin ve tatlıların fotoğraflarını paylaşıp birbirimize tariflerini verebileceğimizi düşündüm. Aramızda profesyonel bir şekilde bu işle ilgilenen arkadaşların da bizlere yardımcı olabileceğini düşünüyorum elbette ki onlar da uygun görürlerse. O halde bu yaz yaptığım kekin fotoğrafını atarak başlıyorum işe.
Tarif:
5 Yumurta
2 paket Vanilin
1 paket Karbonat
2 bardak Yoğurt
1 bardak Sıvı Yağ
1 bardak Şeker (isteğe göre miktarı azaltıp arttırabilirsiniz.)
1 Limon
Alabildiğine Un (Normal keke koyduğumuzdan daha az koyuyoruz)
5 yumurtayı iyice rengi açılana kadar çarpıyoruz. Ne kadar çok çırparsanız kek o kadar iyi olur. Ardından 2 bardak yoğurdu koyuyoruz ve üstüne 1 bardak sıvı yağla beraber 1 bardak şekeri ilave ediyoruz. İyice çırpıyoruz. Başka bir kapta bir limonun yarısı ile karbonatı karıştırıp elde ettiğimiz kek karışımının içine döküyoruz ve tekrar çırpıyoruz. Son olarak alabildiğine un koyuyoruz ama normal keke koyduğumuzdan daha az un koyuyoruz çünkü yaptığım kekin özelliği sünger gibi olması yani çok fazla kabarmayacak. Koyduğum fotoğrafta fazla kabardı büyük bir ihtimalle kullandığım borcamla alakalı çünkü diğer denemelerimde bu kadar kabarmadı.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik (fırınınızın ısıtma gücüne göre değişebilir her ihtimale karşı kontrol etmeyi unutmayın.) fırına koyuyoruz.
Masa süsü olarak , görsellik… Şaka bir yana mesleki aşçı değilim. Rahmetli anneannemin çok emeği var üstümde. Yıllarca onunla yapa, göre öğrendim. İlgimde vardı…
5 su bardağı un
1 paket hazır maya
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
5 yemek kaşığı zeytin yağı
2 su bardağı ılık su
Hamuru 30 dakika kadar mayalanmaya bırakın.
Sosu:
2 su bardağı domates sosu
3 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay kaşığı fesleğen
1 çay kaşığı kekik
Pizza malzemeleri:
1 tam ananas
250 gram kaşar peyniri
450 gram dana jambon
Pizzanın hamuru mayalanmayı aşamasını tamamlayınca hafifçe şekle getirin. Yumuşak bir hamur olacak ama elinize bulaşmayacak. Tepsinize göre şekillendirip çatalla delikler açın ve 200 derecelik fırında 10 dakika ön pişirme işlemini yapın. Yaptığımız sosu yarı pişmiş pizza hamurumuza yedirin üzerine de malzemelerinizi ekleyip tekrar fırına sürün. Yine 200 derecede ancak bu sefer 20 dakika pişirin. Bu süreler fırından fırına fark yaratacaktır. Ben ankastre fırında orta rafta alt üst pişirdim. Benim pizzam çıtır çıtır olmuştu, siz kendi damak keyfinize göre süreyi değiştirebilirsiniz
Bugün yaptığım cupcake’in tarifini ve fotoğraflarını sizlerle paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Gece gece tatlı yapılır mı diye sormayın. Ben yaparım. Utanmasam da yerim ama yarın dersim var ve erken yatmalıyım. Yine de denemek için bir tane yedim. Şşt, aramızda! :))
Malzemeler
2 yumurta
1 bardak şeker
1 bardak süt
1 bardak sıvı yağ
1 portakal kabuğu
1 limon kabuğu
1 tane orta boy havuç
2 paket vanilin
1 paket kabartma tozu
Alabildiğine un
Damla çikolatası (isteğe göre eklenebilir ama eklerseniz daha güzel bir tat alacaksınızdır.)
Tarif
2 yumurta ile 1 bardak şekeri güzelce çırpıyoruz. Çırptığımız yumurta ve şekerin üstüne 1 bardak süt ile 1 bardak sıvı yağı ekliyoruz. Portakal, havuç ve limon kabuklarının rendelerini karışıma ekliyoruz, ardından alabildiğine un ekleyerek karıştırıyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip elinizde varsa bir cupcake tepsisine yağlayarak döküyoruz. Yoksa da normal bir yağlanmış tepsiye döküyoruz. İsteğe göre de üstüne çikolata damlalarını ilave ediyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına koyup cupcake’lerin başında bekliyoruz. Fırınınızın ısınma süresine göre değişeceği için belli bir süre söyleyemiyorum o yüzden gözünüz kekin üstünde olsun.
Afiyet olsun!
Amatör olarak aranızdayım. Çok güzel tavukburger (ekmek dahil, broiche ekmeği yapıyorum.), cheesecake ve lahmacun yapıyorum. Şu anlık yaptığım en güzel şeyler bunlar, ara ara mutfağa girip dönüşümlü bunları yapıyorum. Tariflerinizi denemek isterim.
Bugün yaptığım bir şey değil daha önceden yaptığım vişneli browniyi paylaşayım… Film izleyeceğim zaman keyif amaçlı yaptığım şeylerden birisi. Gece tüketmem mümkünse saat 19.00 gibi tüketmeye özen gösteririm.
Tereyağını yakmadan eritin ve ocaktan alın. Daha sonra da çikolatalarınızı içine atın ve karıştırın.
Yumurtaları önce yüksek devirde biraz çırpın, daha sonra içine şekeri ekleyip yine yüksek devirde 10 dakika kadar çırpın beyazladıkları zaman işlem tamam demektir.
Sıcaklığı gitmiş çikolata karışımını da yavaşça yumurtaya ekliyoruz ve iyice çırıpıyourz.
Bu aşamada kuru malzemelerimizi ekliyoruz ve karışana kadar karıştırıyoruz. Çok fazla karıştırmayın.
Fırın kağıdını borcama yerleştirin ve karışımı içine boşaltın. Vişneler buzluktan çıktıysa suyunu süzdürün öyle ekleyin.
Önceden 165 derecede ısıttığımız fırında yaklaşık 40 dakika kadar pişirin. Bu süre sizin fırınınıza göre değişecektir.
Tekrardan selamlar. Bugün size iki gün önce yaptığım çıtır çıtır olan böreğin tarifini vereceğim. Oldukça da basit.
Malzemeler
Sucuk
Domates
Peynir
Milföy
Yumurta
Susam
Tarif
Milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp çözülmesini bekliyoruz. O sırada sucukları sadece aroma verecek şekilde küp küp küçük parçalara doğruyoruz ardından da dometeslerle sucukları birleştirip milföy hamurunun içine koyup hamuru istediğimiz şekilde kapatıyoruz. Ben bohça şeklinde kapattım siz başka şekilde de kapatabilirsiniz. İsterseniz domates-sucuk ikilisi dışında peynirle de yapabilirsiniz. Ardından yağlı fırın kağıdının üstüne yaptığımız börekleri diziyoruz. Bir yumurtayı kasede kırıp böreklerin üzerine sürüyoruz ve böreklerin üzerine susam döküyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına böreklerimizi koyuyoruz. Afiyet olsun!
Bizde de dün gecenin konuğu,
Hiç bir espirisi yok ve hemen herkes yapabilir. Sadece evinizde döküm granit tava bulunsun.
Haşlanmış bezelyeyi de mayonez ve tane hardal ile karıştırıp denemenizi öneririm
Dün yaptığım etli çiğ köfte. Bir daha deneyeceğimi düşünmüyorum. Çok fazla emek ve zaman istiyor, hemen de bitiyor. İnternetten tariflere bakıp yapabilirsiniz ben öyle yaptım.
Bilindik markalardan alıp tüketmek belki kendi yaptığınız, emek verdiğiniz ürün kadar keyif vermez ama vaktiniz ve enerjiniz cebinizde kalır.
Not: Ben çok titiz birisiyim, et çiğ kalır mikrop üretir diye düşündüğüm için tuz, isot ve pul biber ile gerektiğinden fazla yoğurdum. Eti 5-6 kere çektirdim, hamur gibi bir kıvamı vardı. İçim rahat.
Kendimi bildim bileli uzun süredir mutfaktayım. Şehrimin hemen hemen her yemeğini yapabiliyorum. Elimin lezzetli olduğu düşünülüyor. Bu arada Gaziantepliyim. Belki ilk bunu desem her şey özetlenebilirdi. Buraya atarak kimseye eziyet etmek istemem. Ülkemiz biraz daha düzelirse hepinizi beklerim. Söyleyeceklerim bu kadar