Karidesli Makarna ilk defa denedim. Pesto sosuyla yaptım.Donmuş karidesleri çözüp tereyağında sarımsakla kızarttım.
Tiramisu furyasına ben de katıldım. Güzel olursa yarın tarifi yazarım. ![]()
Güncelleme: Sanırım yumurta sarısını bain-mariede pişirirken birkaç hata yaptım.
-
Yumurtanın kabı sıcak su ile temas ediyordu, etmemeli.
-
Şekeri sonradan ekledim, baştan koymalıydım, bain-mariedeyken şeker erimeliydi.
Büyük ihtimal bunlardan dolayı tiramisumda buruk bir tat oluştu. Ve benim için çok barizdi. Ancak bu buruk tadı annem ve babam almadı ve 10 üstünden biri 8, diğeri 9 puan verdi. Kıvamı gayet güzel oldu.
12 saat sonra bu şekildeydi. Kedi dillerinin ortası kuru gibi görünüyor fotoğrafta ancak hiç kuru değildi. Gayet kıvamındaydı. -
Kahve olarak v60’ta filtre kahve demledim. Normalden biraz daha yoğun yaptığımı düşünüyordum ancak çok az kahve tadı aldım. Sonrakinde normale göre 2 kat kahve ile yapacağım.
-
Ben süt sevmem, içmem. Mascarpone de süt kremasından yapıldığı için bana çok sütümsü/kaymağımsı tat geldi kremadan, baydı diyebilirim. (Bu sabah yediğimde oldu, yapalı 12 saat olmuştu. Akşam üstü 5 gibi tekrar yediğimde sabahki kadar da baymadı açıkçası.)
Gelelim tarife.
Bu linkteki tarifi 1 paket (350g) mascarpone kullanılacak şekilde yeniden uyarladım.
TİRAMİSU ![]()
4 yumurta
Kedi dili (1,5 paket kullandım. Katlara daha yoğun krema kullanmanızı tavsiye ederim, o zaman 1 paket de yeter. Benim krema katları biraz ince olmuş)
1 paket Mascapone (Laktika marka, file marketten)
4 yemek kaşığı toz şeker (biz az şekerli severiz tatlıları, şekeri biraz belli olsun derseniz 6 kaşık atabilirsiniz, yine de aşırı şekerli olmaz)
2.5 su bardağı kahve (filtre, espresso, granül hepsi olur ancak biraz sert olsun kahve)
kakao (çok lazımmış gibi geliyor ancak 3-4 yemek kaşığı yeter)
çikolata (opsiyonel, 60g bitter çikolatanın yarısını kullandım)
Tarifin kalan aşamalarını linkten videosunu izleyerek veya tarifi okuyarak takip edebilirsiniz. 2şer dk yumurta pişirip, krema hazırlayıp, kalanında da dizme yapıyoruz. Kolay aslında.
Notlar
Yumurta ve mascarpone oda sıcaklığında olmalı.
Yumurtaları bain mariede pişirken, yumurtanın bulunduğu kap sıcak su ile temas etmemeli. Ayrıca su kaynayınca suyun altını kapatıp kalan buharı ile 2şer dk çırptım. 2dk yeterli.
Kahve soğuk, en kötü oda sıcaklığında olmalı.
Kedi dillerini 3 saniyeden fazla kahveye bandırmayın, hamur olup parçalanabilir. 3sn gayet yeterli.
Kedi dillerinin şekerli kısmı aşağıya bakacak şekilde dizilmeli.
İlk katın üstüne de kakao serpmenizi tavsiye ederim. Ben yarısına döktüm, yarısını unuttum sadece çikolata rendeledim.
Çikolatayı direkt bıçakla salatalık soyar gibi rendeleyebilirsiniz, hiç büyük rende kullanmaya gerek yok.
Aslında çiğ yumurtadan yapılır bu tatlı, bir çekinceniz yoksa direkt çiğ yumurta ile de yapabilirsiniz.
Elimde 1 paket daha mascarpone var, hatalarımdan ders çıkarıp yine yapacağım, bakalım o nasıl olacak. Buraya yazarım.
Dün bu tarifi gördüm. Benimkine epey benziyor, sadece ekstra krema da kullanmış. Buna da bakabilirsiniz.
Ellerine sağlık gayet güzel gözüküyorlar.
Pratik yapa yapa zamanla çok daha profesyonelce yapabilirsin.
İzninle bir iki tüyo da ben paylaşayım.
En alt kata da krema sürersen daha hacimli oluyor. Eğer kedi dilleri çok fazla kahve çekerse buzdolabında bazen o sıvıyı salabiliyor. Şayet böyle bir durum olursa o sıvı kaybını da krema tutuyor.
Kahveyi hazırlarken çok fazla kahve ama yeterinden daha az su kullanırsan yani kıvamlı bir kahve çözeltisi hazırlarsan kedi dillerinden o istenilen kahve tadını daha çok alırsınız. Çok fazla sıvı olduğu zaman kahvenin ne tadı ne kokusu gelmiyor maalesef.
Önemli not. Öncelikle yumurtalarınız taze olsun ve oda sıcaklığında beklemiş olsunlar. Eğer çiğ yumurtadan kaynaklı endişeleriniz olursa benmari tekniği ile hazırladığınız kabın üstüne yumurtalarınızın en baştan içine şekeri atıp yumurta sarılarını iyice çırpın. İçine attığınız şekerin tamamen eridiğinden emin olun. Aynı şekilde beyazların da. Beyazları çırparken istenilen kıvam kabı çevirdiğinizde içinden düşecek kıvamda olmamaları. Şeker zaten yeterli süre tanınırsa yumurtayı belli miktar pişirecektir ama daha çok pişsin isterseniz yumurta sarılarının içine yavaş yavaş sıcak hazırladığınız kahve çözeltisinde de ekleyebilirsiniz. (Bu konuda çok emin olamam ayarını kaçırırım diyorsanız en baştan yumurta sarılarının içine bir tık daha fazla şeker atmayı deneyebilirsiniz.) Çok aşırıya kaçmayın burada çünkü yumurta sarısının formu bozulabiliyor.
Önemli not 2: Tiramisuyu ben 1 gün bekletiyorum buzdolabında. Ondan sonraki gün ya da en geç 36 saat içinde tüketiyorum. Daha fazla tutarsanız ve yumurta işlemlerini doğru yapmazsanız ekşimeye başlıyor. Şayet ekşi bir tat, koku alıyorsanız tüketmenizi kesinlikle önermiyorum.
Şeftalili Kek ![]()
Tarif: https://www.instagram.com/reel/DNGMF7bNHBE/?igsh=MWMxNnQzaDNuYmk1OQ==
Not: Tarif dört diye belirtmiş ama ben üç tane büyük şeftali kullandım. Tereyağı (yarım su bardağı) diye belirtilmiş, 100gr yani. Yumurtayı macun kıvamına getirmeden toz şeker eklemeyin, yumurta oda sıcaklığında olur ve iyi çırpılırsa kek daha iyi oluyor çünkü. Unu elekle eklemenizi tavsiye ederim. İlk defa yaptım ve çok beğendik. Süper bir şey bu ![]()
Akşam yemeği menüsü: Soya soslu tavuk kızartması, sebze haşlama, pesto soslu makarna ve mercimek çorbası ![]()
Round 2 ![]()
Bu sefer krema da ekledim. Şekeri artırdım, kahve ve kakao daha yoğun.
Süt sevmeyen, kaymak görmeye dayanamayan biri olarak yaparken tiramisunun benlik bir tatlı olmadığına kanaat getirdim.
Tadı hakkında yarın güncelleme yaparım.
Güncelleme: Tadı herkes tarafından beğenildi. Ben fanı olamadım. Başkası istemediği sürece yapmam.
Yumurtanın beyazına mini minnacık sarı karıştı ve beyaz olması gerektiği gibi kabarmadı. Ne kadar un, kahve, kakao varsa rasgele karıştırdım bir kek yaptım. Yumurta beyazı benmaride pişmişti. Buna rağmen düzgün bir kek çıktı. ![]()
Eşimin deyişiyle “tacolandık” ![]()
![]()
Birlikte hazırladık ve ilk kez tattığımız bir lezzetti. Hazırlaması da oldukça kolay, yemesi de çok zevkli. Bayıldık yani. ![]()
Tortilla lavaşlarına, soğan ve sarımsak rendesiyle yoğurduğumuz dana kıymayı yaydırarak sürdük. Isınmış tavada ilk önce kıymalı tarafını pişirdik, sonra da çevirip çedar peynirini koyduk üzerine. O eridikten sonra tabağa alıp üzerine hazırladığımız sosu, marulu ekleyip taco şeklini verdik.
Sos içerisinde: Minik doğranmış kornişon turşu(10-15 adet), hardal, ketçap ve mayonez var.
Hazırladığımız kıymadan 9 adet taco çıktı. Yerken üzerine limon sıktık, harikaydı. ![]()
Yurtdışından misafirim geldi. Önce tavuk isterim dedi hemen yaptım. Sonra da balık olsa daha iyi olur dedi. Şaşkın mıdır nedir.
Fazladan doğradığım patateslerle hemen bir balık yaptım. Tatlı yapacak zamanım kalmadığı için tatlıyı dışarıda hallettik. Özellikle tavuk daha iyi oldu. Tarifini yarın içinde hallederim.
Bütün limonlu ve vişneli kek. İlk kez yaptım bu tarifi müthiş oldu. Şayet limon ve ekşi seviyorsanız tam size göre.
Tarifi kaydetmemiş sistem. Tekrar yazayım.
Malzemeler.
2 büyük limon
1.5 su bardağı toz şeker
3 yumurta
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yarım su bardağı süt
2-2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 tatlı kaşığı tereyağı
Yapılışı,
Limonları 10-15 dakika bir tencerede bütün halleriyle haşlıyoruz. Çok kaynar suda değil limonlar yumuşayana kadar olacak. Kaynar su sıcaklığında yaparsanız 4-5 dakikada da olur. Limonları ılık suyun içine çıkartıyoruz 1 dakika da öyle bekletiyoruz. Daha sonrasında küçük küçük kesip kek karıştırma kabına alıyoruz. Üstüne sıvıları, yumurtaları ve şekeri ekleyip krema kıvamına gelene kadar blenderdan çekiyoruz ya da sürahi şeklinde olanı varsa onun içine atıyoruz. Bu harcın üstüne kuru malzemeleri elekten geçirerek ekleyip karıştırıyoruz ve yağlı kağıt serdiğimiz kek kalıbında önceden ısıttığımız 160 derecelik fırında üstü kızarana kadar ya da sizin damak tadınıza göre pişiriyorsunuz. Süslemek için istediğinizi kullanabilirsiniz ben ekşiyi sevdiğim için vişne attım üstlerine.
Yapanlara şimdiden afiyet olsun.
![]()