3 yumurta
2 su bardağı toz şeker
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağından az sıvı yağ
2.5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1.5 kase vişne
Normal kek yapar gibi pişiriyorsunuz.(Pek bir numarası yok. ) Fırının sıcaklığı 160 derece olacak ve 40 dakika pişirilecek. Afiyet olsun.
İnanıyorum ki bu başlık bir gün öyle bir hale gelecek ki her akşam yemek yapan ben gibiler “Akşama ne yapsam ya?” diye düşünmek yerine şuradan bir yemek seçip kolaya kaçabilecek. Özellikle yazın nefret edilesi sıcağında yenilecek şeyler olsun lütfen.
Börtü böcek pilavı,
Siyah pirinç, karides, kalamar, midye ve daha neler neler ,
Mantık biraz pilav mantığı… Lakin pirinçleri 1 gün önceden suya koymanız lazım. Pirinç ne kadar çok suda beklerse o kadar açılır. Koyu ve içinde mürekkep varmış gibi bir hava vermek isterseniz 3 4 saat suda bekletin. Bu sayede çoluk çocuk ve gıcık varsa içindeki ürünleri pek secemez.
Ahtapot ve kum midyesi de malzemelere eklenebilir.
Bütün deniz ürünlerini bol soğan sarımsak ile zeytin yağında kavurun. Şu salacaklardir hiç mühim değil.
İyice sulaninca pirinci ekleyin ve karıştırın. Siyah pirincin dibi çabuk tutar. Dalmayin. 5 6 dakika bu şekilde karıştırdıktan sonra pirinçleri geçecek kadar su ekleyin. Henüz su yukaridayken suyun üzerine yenibahar, toz biber, kara biber , tuz ve tarçını porsiyon boyutunda göre ekleyin. İki su bardağı pirinç için 1.5 çay kaşığı idealdir. Son olarak dereotu…
Yine karıştırın. Kapağını kapatın.
Demlenmeye gelene kadar ara ara karıştırın ki dibi tutmasın.
Suyunu tam çekince ateşi kapatıp demlenmeye bırakın…
Sonra da sefim bugün size Börtü Böcek pilavı yaptım diyin… Haydi afiyet olsun.
Tavuk But
Patates
Havuç
Limon
Sarımsak
Kekik (imkan varsa taze)
Tuz
Tereyağı (sevmiyorsanız sıvı yağ)
Zerdeçal
Yapılışı:
Tavukları, derili kısım ateşe gelecek şekilde mühürleyin.
Patatesleri ve havuçları kafanıza göre dilimledikten sonra kızartın.
Hepsini fırında üstü örtülecek uygun bir şeye yerleştirin.
Limon çok suluysa yarısını, az suluysa tamamını sıkın.
Baharat sevme miktarınıza göre kekik, zerdeçal ve tuz ekleyin. (Ben yarım çay kaşığı zerdeçal ve tuz, bir çay kaşığı kekik kullanıyorum)
Sarımsakları unutmayın.
Üstünü folyo ile kapatıp delikler açın.
185 derece sıcaklıkta 90 dakika pişirin. (Alt ve üst açık varsa fan da açık)
60 dakika boyunca kitabınızı okuyun.
60 dakika sonra makarnanızı yapmaya başlayın.
Büyü katmak için:
Tavukları döküm tavada mühürleyin.
Mühürleme bitmesine yakın bir kibrit kutusu tereyağı ve 2-3 dal taze kekiği tencereye atın ve kaşıkla tereyağını tavuğun üstünden gezdirin.
Kalan sosu fırın kabının içine malzemelerin üstünden gezdirerek ekleyin.
Varsa yarım portakal da sıkabilirsiniz.
Dolabınızda veya dondurucuda hazır tavuk suyunuz varsa içine iki kibrit kutusu büyüklüğünde atabilirsiniz. (Ben tavuk haşladığım zamanlardan kalan suyu buzluklara döküp donduruyorum. Küp küp oldukları için istediğim zaman yemeklere ekleyebiliyorum. Aynı şekilde portakal ve limon suyunu da bu şekilde saklayabilirsiniz.)
90 dakika pişme süresi bitince folyoyu çıkartıp 5-10 dakika daha üstünü kızartın.
Peynir seviyorsanız üstünü kızartma işlemini yapmadan önce mozarella rendeleyin.
Piştikten sonra yemeğin sosunu makarnanın üstünde gezdirin.
Hepinize selamlar. Bugün sizlere spor öncesi içebileceğiniz enerji deposu bir Smoothie tarifi veriyorum. Özellikle ağır spor yapıyorsanız bu tarif tam size göre. O zaman hemen size malzemeleri vereyim.
İki Hurma
2 Muz
1 Çorba kaşığı Fıstık ezmesi
1 Çorba Kaşığı (Tam doldurmadan) Kakao
1 Bardak Süt
Bunları parçalayıcı bir blender yardımıyla eziyoruz. Smoothie’miz hazır!
İtiraf zamanı. Biraz ağır bir içecek. Şahsen ben hepsini bitiremiyorum. Bundan dolayı siz de malzemelerde oynamalar yapabilirsiniz. Ama enerji verme konusunda bana güvenin.
Kremalı Mantarlı Tavuk ve Kremalı Mantarlı Makarna
Tavuk dünyasında tanıştığım bu harika lezzetleri evde yapmak istedim.
Tavuk için malzemeler;
1 tane tavuk göğsü, 1 tane krema, iki orta boy soğan, iki veya üç diş sarımsak, iki kapya biber, iki yeşil biber, bir kaşık un, mantar, isteğe bağlı köri.
Yapımı; Soğanları ve sarımsakları az yağ koyarak kavurun. Daha sonra jülyen şekilde doğranan biberleri ilave edin. Tavukları ise isteğe küp küp doğrayın. Ardından tavuğu ilave edin. Bir iki çevirin ve mühürleyin. Daha sonra üzerine bir yemek kaşığı un serpin. Bir iki dakika sonra da kremayı ilave edin. Mantarlar çabuk solduğu için sonlara doğru onu koymanızı tavsiye ederim. Tuzunu, karabiberini ve köriyi atmayı unutmayın. Tavuk pişince altını kapatın. Ta da!
Sırada makarna var. Makarnanızı bir çay kaşığı zerdeçal ve tuz ile haşlayın. Makarnaya yetecek kadar su koyun derim. O zaman nişastasının hepsi dökülmemiş olur. Daha sonra pişince makarnanızı süzün. Tavuğa yaptığımiz gibi soğan ve sarımsağı aynı şekilde kavurun biberleri ekleyin. Ardından mantarı koyun. Üzerine krema ilave edip 4 5 dk kavurun. Tam sos haline gelince üzerine köri ve karabiber ilave edin. Altını kapatın. Makarnayı üzerine döküp karıştırın. Ve hazır.
Böyle bir yemek yedikten bir veya iki saat sonra en az yarım saatlik bir yürüyüş yapmanızı da tavsiye ederim. Bu tarifi @depresifpatates 'in yapmasını ise şiddetle isterim.
Teşekkür ederim. Ama aşçılık biraz elin lezzeti ile alakalı ve ben de sizin elinizin lezzetli olduğunu düşünüyorum. Bir de severek yapmak çok ayrı bir şey. Sevgiyle yapılan güzel bir yemek olacak diye düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun.
Yukarıdaki makarna tarifini görünce yaparken buraya da atarım diyip atmayı unuttuğum, cuma günü yaptığım makarnadan bahsetmek isterim. Yorgunluktan hafızam silinmiş resmen.
Makarna genelde 1 bardak una 1 yumurtadan yapılıyor, su vs ekleyenler de var ama eklenmemeli yönünde genel görüş. Ben de 3e 3 ölçüden yapayım dedim. Hamuru homojen hale getirmek tam bir işkenceydi, el bileklerimi geçtim ayaklarım bile acıyordu en sonunda. Çok az su ve ve çok az yağ ekleyerek hamuru yaptım sonunda. Yağ ve su miktarı 1 yemek kaşığını geçmemiştir.
Bu başlığı ilk kez gördüğüme inanamıyorum herkes çok güzel şeyler yapmışa benziyor. Ben ne yazık ki yemek yapamıyorum ama tatlı konusunda iddialıyım. Bir şeyler yapmak için fırsat bulabildiğimde buraya da atacağım.
Dün yaptığım mantarlı omletin tarifini verebilirim ne yazık ki fotoğrafım yok. Altı, yedi mantarı ince ince doğruyoruz, bir tavada tereyağ ve zeytinyağını eritip mantarlarımızı pişmeye bırakıyoruz. Sonrasında bir kaba iki yumurta, göz kararı beyaz peynir ve un, ince ince doğranmış bir dometes iki biber, tuz, kırmızıbiber, karabiber ekleyip iyice karıştırıyoruz. Pişmek üzere olan mantarlarımıza karışımı ekleyip beş, altı dakika sonra afiyetle yiyoruz. Güzel bir kahvaltılık.
Birkaç damla limon
1 paket mascarpone peyniri (500 gram)
400 gram kedidili
5 tane yumurta
120 gram şeker
300 ml krema
300 ml kahve (ben Espresso kullandım)
Şekersiz kakao
İsteğe bağlı Rum ya da likör kullanabilirsiniz.
Yapılışı
Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayırın. Ayırdığınız yumurta sarılarını şeker ile çırpın ve içine Mascarpone peynirini ekleyip karıştırmaya devam edin yumurta sarıları ve peynir tamamen karıştıktan sonra kremayı ekleyip biraz daha karıştırıyoruz ve kıvam almasını sağlıyoruz. Ayırdığımız yumurta beyazlarına birkaç damla limon suyu ekleyip çırpma işlemine geçiyoruz. Kar beyazı bir forma girmeleri için zaman zaman çay kaşığı ile şeker ilave ediyoruz. Elde ettiğimiz kıvamlı yumurta aklarını spatula yardımı ile diğer karışımımıza yediriyoruz. Yumurtanın beyazından elde ettiğimiz karışımı söndürmeden yavaş yavaş birbirine yediriyoruz.
Kahvemizi demliyoruz ve soğumasını bekliyoruz. Soğuduktan sonra kedi dillerini ıslatıp tepsiye diziyoruz. Her katın üstüne elde ettiğimiz harcı sürüyoruz. Aynı lazanya yapar gibi. En son olarak da harcımız ile kedidillerini kaplayıp üstünü kaplayacak şekilde kakao serpiyoruz. En az 6 saat dinlendirmeyi unutmayın. Afiyet olsun.
Bugün normal tatlı yerine daha sağlıklı bir tercih yapmak isteyenler için güzel bir tarifle geldim.
Malzemeler
Yarım bardak yulaf
Yarım bardak süt
1 küçük muz ya da büyük bir muzun yarısı
2 yumurta
2 tatlı kaşığı bal
1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tarçın ( isteyen 2 çay kaşığı da kullanabilir hatta bu şekilde daha güzel olur.)
Azıcık tuz
Bitter çikolata
Tarif
Tüm malzemeleri blender ile karıştırıyoruz. Kullanacağımız kapların dibine birkaç tane bitter çikolata yerleştirip elde ettiğimiz karışımı çikolataların üstüne döküyoruz. Daha sonra karışımın üstüne de geriye kalan bitter çikolataları koyuyoruz. Fırına attığımızda içeri doğru gömüleceklerdir. Bu sayede akışkan bir çikolata elde edeceğiz.
Fırını önceden ısıtıp 180 derecede 25-30 dakika boyunca pişiriyoruz. Verdiğim malzemelerden 2 kişilik çıkıyor. Afiyet olsun!