Başlığı şenlendireyim son zamanlarda bütün vaktimi mutfakta geçirdiğimi farkettim. Spora ara verdim, belki kilo alırım diye ama ne hikmetse iki kilo vermişim. Demek ki sağlıklı besleniyorum kalori fazlası olmuyor. Tariflerini yazmaya üşendim. İsteyen olursa paylaşırım. Mücver
Yemekleri tarifine göre değilde göz ve damak zevkine göre yapınca ortaya çıkan şey. Bugün alıştığımız yemeklerin dışına çıkmak istedim ve eldeki malzemelerden bu ortaya çıktı. Fotodakinin humus olduğunu kimseye söylemeyin. Daha çok şaştım maması oldu.
Geçen evde bira kurdum biralar şiselenince dipte kalan tortu ile yaptığım ekmek.
Dibinde kalan yarim litrelik mayali suya yaklasik 3 bardak un, 1 bardak misir unu, 1 corba kasigi tuz, 2 corba kasigi seker ve kabartma tozu atip bir gece bekliyorum.
Profiterol hastası biri olarak bu “yalancı profiterol” tarifini hem yapımı çok basit olduğu için hem de lezzetinden ötürü forumla paylaşmak istedim.
Malzemeler
Pastacı kreması için
1 litre süt
3 yemek kaşığı un (tepeleme değil)
3 yemek kaşığı nişasta (tepeleme değil)
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağ
1 paket vanilin
–
1 paket krem şanti
1 çay bardağı soğuk süt
–
22-24 adet kedi dili bisküvi (1 paketin tamamı)
Çikolata sos için
1 su bardağı süt
1 su bardağı su
1,5 yemek kaşığı kakao
4 yemek kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı un
–
Süt, un, şeker, nişasta ve yumurta sarısını tencereye alıp iyice çırp. Sonra ocağa koyup kısık-orta ateşte çırpacak yardımı ile kaynayana kadar karıştır. 2-3 dakika kısık ateşte kaynadıktan sonra tereyağı ve vanilini atıp biraz daha çırp. Daha sonra ayrı bir kaba aktarıp kabuk tutmaması için kremanın üzerine streç film yapıştırarak soğumaya bırakın.
Bu esnada kedi dili bisküvileri 4’e kesin ve çikolata sosunu yapabilirsiniz.
Krema oda sıcaklığına geldiğinde ayrı bir kapta 1 çay bardağı soğuk sütü krem şanti ile çırpın, daha sonra soğuyan kremaya ekleyerek ikisini mikser yardımıyla pürüzsüz kıvam alana kadar çırpın.
Bölünmüş bisküvileri kremanıza katarak karıştırın ve kişisel tercihinize göre küçük kaselere veya büyük borcama dökün. Üzerine çikolata sosunu dökün. Tatlınız bir gece veya en az birkaç saat dinlendikten sonra afiyet olsun.
Oo lazanya sebzeli mebzeli hem de. Kabak tatlısı tahin ve ceviz/fındıkla bambaşka seviye oluyor, eline sağlık.
Dün akşam lazanya ile farklı bir tarif denedim ben de. Kıymayı Türk usülü kavurup içine parçalanmış lazanyaları attım ve biraz su döküp pişirdim. Suyunu çekince biraz kaşar ile karıştırıp yoğurtla servis ettim, pratik ve lezzetli oldu tavsiye ederim.
Geçen migros indirim yapmıştı denk geldik baya bi Lazanya depoladım. Yaptığının görseli varsa daha iyi olurdu. Ben lazanyayı çok seviyorum. Bazen sırf sebzeli yapıyorum. Bu tarifi ben isviçreli kız arkadaşımdan öğrenmiştim. Favorim oldu bu tarif oldu. Birazdan işten çıkıp eve ve geçince tarifi yazarım. Belki sen de denersin.
Lazanyayı ben de çok severim, hatta dışarıda yediklerimdense kendi yaptığımı daha çok beğenecek kadar da iddialıyım ama hiç sebzeli denemedim. Tarif varsa alırım seve seve.
Fotoğrafını çekmemişim, Instagram linkini paylaşsam kâfi olur mu? Yaz sıcaklarında iyi gider dediğine bakmayın bu arada, soğutmadan yemek gerek ve çok hafif bir yemek de sayılmaz bence.
Uzun süredir bu şekilde gördüğüm fikirleri kaydediyorum, hergün hergün “bu akşam ne pişirsem” derdine çare oluyor valla.
Önce benim favorim olan tarifi yazayım sonrada sebzeli olanını. Bu arada attığın tarif çok basitmiş. Pek beğenemedim. Sanki lazanyanın tüm havası yok olmuş. Fiyonk makarnayı ben böyle yapıyorum.
Benim favorim olan tarifi vereyim. Bir paket lazanyanın 4/3’ü kadar kullanıyorum genelde ama borcam küçükse tam yarısı da iş görür. Malzemeleri kullanacağın lazanya yaprağına göre çoğaltıp azaltabilirsin.
İç harcı;
300 gr kıyma
3 yemek kaşığı zeytin yağı
2 adet kuru soğan
2 adet domates
2 yemek kaşığı domates salçası (domatesler iyiyse gerek yok)
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Göz kararı bezelye, havuç, yeşil biber
Beşamel sosu
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı süt (600 ml)
Yarım su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Muskat cevizi rendesi
Üzerine ve ara katlara mozarella ve kaşar peyniri rendesi. Kullandığın kaşarın yağ oranının yüksek olmasına özel gösterirsen çok daha iyi sonuç alırsın.
Borcamın en alt katına önce kıymalı harçtan sürüyoruz sonra sıcağa yakın suda beklettiğimiz yumuşamış lazanya yapraklarını ekliyoruz. Üstüne beşamel ekliyoruz standart burası kat kat istediğin kadar çıkıyorsun. Püf noktası en alta kıymalı harç ve aralara peynir eklemek. Üstünü tamamen peynirle kaplıyorsun, peynirler karamelize olunca kapatıyorsun fırını.
Sebzeli lazanya tarifinde direkt video atacağım. Aynısını yapıyorum çünkü.
Evet kıymalı makarna aslında ama makarnası lazanya olan makarna sadece. Ben pratik ama standart olmayan tarifleri çok seviyorum ya, hem basit hem de farklı bir şey yapıyor gibi hissettiğimden dolayı sıkılmıyorum.
Videodaki tarif enteresanmış ilk kez görüyorum. Teşekkürler fikirler için, denensin bakalım.