Geçmişi Değiştirmek Mümkün Olsaydı Neyi Değiştirirdiniz?

Tarihin kendisinden daha eski olan ZAMAN’ın ironik olarak her şeyle bağını bilmeyen yoktur. Zaman birçok şeyi kapsar. Doğuş, Yaşam, Ölüm ve cansızlar içinse varlık veya yokluk olarak hepimizin elinde patlamak için hazır bekleyen bir saatli bomba olarak düşünebilirsiniz :slightly_smiling_face:
Zamanı anlamak için biz insanlar çok çeşitli bilimsel çalışmalar yapmışızdır. Ne yazık ki anlayabildiğimiz tek şey zamanın kırılmasının mümkün olmadığıdır. Zaman değişmez olarak bilinse de yıllar öncesinden geleceği birebir tahmin eden olaylar söz konusudur. Bunların bazıları öngörüden çok komplo teorisi olarak gizli güçlerin planları olarak gerçekleşir. Ama bir plan ile kehanet aynı şey değildir.
Eğer zamanı planlamak için geçmişi değiştirebilseydiniz neyi değiştirirdiniz? Bunu kurgulamadan önce unutmamanız gereken ne kadar geçmişe giderseniz kelebek etkiniz o kadar güçlü olacaktır. O yüzden olabildiğince geniş düşünmenizi rica ediyorum. :thinking:

4 Beğeni

Kişisel olarak mı yoksa daha geniş olarak mı? Çocukluğa dönüp hayatımızı mı değiştireceğiz, yoksa atom bombasının atılmasını mı engelleyeceğiz? Ben küçükken rüyamda uyandığım gün yaşanacak olan bir olayın bire bir kopyasının tersi çıkmıştı. Rüyanın tersi çıkar olayı gerçek oldu. O günden beri zamanı ilgi çekici bulurum. Nostradamus kitabı falan okumuştum bir ara, merak etmişimdir hep…

5 Beğeni

Okuduğumdan farklı bir lise tercih ederdim.

4 Beğeni

@anon6571210 Çok ilginç doğrusu. Ben hiç öyle bir rüya görmemiştim. Burada değişmesini istediğiniz ve değişse nasıl değişiklikler olacağını merak ettiğiniz herhangi bir şey. Mesela binlerce yıl önce gerçekleşmiş bir olayın izleri olabilir. Ya da on sene önce olan bir olayın. Seçenekler muazzam. :star_struck:

@wifhty_zet :+1: Oldukça gerçekçi. Muhtemelen dünya nüfusunun kayda değer miktarı seninle aynı fikirde olurdu. :laughing:

2 Beğeni

Geçmişe gidip değişim yapanların yaptıkları değişimleri eski haline çevirirdim çünkü evrende olması gereken bir şeyi bozarsanız evren kafayı kırabilir. Bkz: Diskdünya :buyucu:

7 Beğeni

Ben de zamanı değiştirenlerin değiştirdiklerini eski haline çevirirdim. Denge için değil de hani itlik olsun diye. :dog2:

8 Beğeni

Bu durumda ben de çok değerli @Orhan_Kolibandi ve @Agape’nin bu yeteneği elde ettikleri ana gidip bunu engellerdim (ki insanlar görsünler zamanla oynayınca ne oluyormuş :upside_down_face: )

4 Beğeni

@Agape Anti bakış açısı yaklaşımınıza saygı duyuyorum. :upside_down_face: Bence söylediğiniz üzerine uzun bir konu bile açabilirsiniz. İlk yorumunuz benden olur. :sunglasses:

@Orhan_Kolibandi İnsan yada değil bakış açınız için teşekkürler :grin:

@Arqonquin Bence millet olarak olumlu ve üretken değişimlere kapalıyız. Hatalarımızdan ders çıkarmak içinde illa o pisliğe bulanmak zorundayız. :poop: :confounded: Yorumunuzdan anladığım kadarıyla anlatmaya çalıştığınız sanırım buydu. :thinking:

2 Beğeni

Tarihte bazı olaylar var ki çok ince sebeplere bağlı. Mesela Osmanlı Tarihinde bu konuyu hep düşünmüştüm. Birkaç soru yazayım ama sonu gelmez bunun.
2. Viyana Kuşatması başarıya ulaşsa ne olurdu? Osmanlı tüm Avrupa’yı alır mıydı?

Osmanlı’nın Duraklama Döneminde Rusya ile kritik bir savaş yapıldı. (Adını unuttum savaşın) Yeniçerilerin düzensizliği yüzünden barış antlaşması yapıldı. Halbuki Osmanlı o savaşta çok güçlüydü. İleri gidip tüm Rus Ordusunu alabilir ve Rusya’yı yok edebilirdi. Bunlar olsa neler olurdu?

Yine Duraklama Döneminde Mısır Valisi isyan edip ta Mısır’dan Ankara’ya kadar geldi. Fakat Osmanlı, İngilizlerden yardım istedi. Böylece isyan durduruldu. Bazı tarihçilere göre Mısır Valisi başarılı olsaydı, Osmanlı 300 sene daha uzun yaşardı…

Aklıma ilk gelen bunlar, örnekler artar gider. Tarihte ucu ucuna olan o kadar çok olay var ki…

6 Beğeni

Seçenekler fazlası ile muazzam. Geriye dönüp koronavirüsü engellemeye çalışırdım belki. Daha önceden lisede bir kıza açılmıştım, sonradan zamanı hep geriye almak istemişimdir. Çünkü olumlu yanıt alamayınca bir daha yanına yaklaşamamıştım. Bireysel olarakta o olabilir. :expressionless:

3 Beğeni

Daha çok bir musibet bin nasihatten iyidir, diyelim(tabii yazarken tek amacım ters tepki vermekti :rofl:)
Yorumunuza gelince, kanaatimce sadece millet olarak değil, insanlar olarak hatalarını görmezden gelen varlıklarız. Başımıza bela açılmadığı sürece akıllanmıyoruz. Zaten bu döngüyü kıranlar direkt olarak öne çıkan kimseler haline geliyorlar. Halbuki hataları görüp kendimiz yapmadan bunlardan kaçınmamız gerektiğini fark etsek kötü mü olur?(olmaz bence :smiley_cat:)

Yazdıklarımı değerlendirmek zahmetine girdiğiniz içinse özel olarak teşekkür ederim

Not: Yazar burada insanların anlaşılması zor varlıklar olduğunu anlatmış bulunmaktadır (her ne kadar böyle bir ibare geçmese de öyle) :smirk:

2 Beğeni

Geçmişi değiştirmek mümkün olsaydı değiştirmek istediğim birkaç şey olurdu mutlaka. Ancak ben asıl, yaşadığım acı kayıplarımla geçirmiş olduğum yılları tekrardan doyasıya, her bir anın tadını çıkararak yaşamak isterdim. En çok istediğim şey bu…

@Ilhan_Kahraman teşekkür ederim.

6 Beğeni

Benim her zaman merak ettiğim şey, Hitler savaşı kazansaydı şu anki dünyanın hali ne olurdu? Ha o Dünya’da yaşamak istemezdim orası ayrı. Paralel bir evrene gidip ne olduğunu görüp geri dönsem de kâfi sanırım.

4 Beğeni

Anket teknesi kategorisindeki bir başlıkta anket olması gerekmiyor muydu?
Eğer geçmişte bir şey değiştirsem, belki de şu an oturup bu gönderiyi yazmayacaktım.

4 Beğeni

@anon6571210 Size Nicholas Cage’in izlemediyseniz The Next adlı filmini izlemenizi tavsiye ederim. Bu açıklamanıza çuk oturan hoş bir sahnesi var. :laughing:

@Rena Acemiliğime verin. Her konuda burada yazılabiliyormuş diye okumuştum.

@Emerald Bu merakınıza benzeyen Wolfeintein diye bir oyun var. Youtubeda türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz. Çok kanlı bir oyundur. :dizzy_face:

@Blackheart Kaybınız için üzgünüm. Tebessümle hatırlayacağınız hatıralarınızın olması çok güzel. Hiç yaşanmamış acı hayatlara nazaran güzel anılarınızla yaşayın.

@Expelliarmus İşte gerçek bir zaman savaşçısı ile karşılaşmak güzel oldu. :star_struck: Bence burada geçmişi görmeyi hak edenlerin başında gelmelisiniz. :+1:

3 Beğeni

Teşekkürler ama öyle bir şey imkansız zaten :grin:

Bireysel olarak da bir şeyler yazmak isterim. Mesela lise hayatımı çok sevmiştim. Aynı liseye giderek tekrar okumak isterdim. Ama üniversite farklı olsun isterdim. Gerçi lisede bile gülüp eğlendiğim arkadaşların bir gün bana ihanet edeceğini bilmek nasıl olurdu emin değilim… Ayrıca hayatıma hiçbir şekilde girmesini hiç istemediğim insanları engellemek isterdim. Bunu nasıl yapabilirim emin değilim gerçi. Çünkü bazıları akraba kategorisine giriyor…

İzleyenler bilir, Agents of Shield dizisinde herkesin pişmanlıkları alınarak yapılan sanal gerçeklik vardı. Ama sonuç tamamen distopya olmuştu. Buradan da şunu anlıyoruz. Hayatın kendisi tecrübedir. Tecrübe için de kaybetmek gerekir. Dr. Strange filminin başında trafik kazası olmasa izlediğimiz Dr. Strange olabilir miydi? Ya da zaman konusunda efsane anime olan Steins Gate’de olduğu gibi doğru zaman çizgisini mi aramak gerekirdi? Zaman yolcusu olmak da çok stresli bir iş be :laughing:

Böylece dizi-film-anime tavsiyesi de yapmış oldum. :laughing:

3 Beğeni

Hiçbir şeyi değiştirmezdim.

2 Beğeni

Hayal kurmada istediğim ruh budur. Daha eline geçmeden derdine düşmek :+1: :+1: :+1:

@Lezek Buda bir seçim tabii.

3 Beğeni

İntihar etmeyi denerdim, böyle bir güce kimse sahip olmamalı :sweat_smile:. Muhtemelen başaramazdım ve hayatımın geri kalanını “Dengelerle oynayarak büyük dengesizlikler oluşturabilir, bir felakete sebep olabilirim.” diyerekten bu gücümü kullanamayarak geçirirdim.

4 Beğeni

Gücü kullanmamayı seçmekde bir iradedir. Ama bence kullanmamak zor olurdu. :laughing:

3 Beğeni