Gediksavaşları Efsanesi

Neyse soran olursa söylerim siteyi özelden.
Edit: Silindiği için yanlış anlaşılmalar olabilir. İmparatorluk serisi haricindekiler var, İmparatorluk serisi maalesef yok ekitap şeklinde.

İmparatorluk serisi ile ilgili yazmamın sebebi bu serinin Gediksavaşlarından bağımsız olarak beğenildiği gözlemimi paylaşmaktı, hazır diğer serileri alt alta yazmışken. Başka bir şey değil yani.

1 Beğeni

Goodreads’teki sıralamaya göre ilk 13 kitabı okuyup Yılan Savaşları Efsanesi’ni okuduktan sonra seriyi bırakmayı düşünüyorum. Zaten sonuna kadar gidilmedi ve puanları falan da düşüyor Krondor ve sonrasında. Seriler kendi içlerinde ayrılıyor bildiğim kadarıyla ama okuyan biri detaylı bilgi verebilirse sevinirim. Söylediğim kısımdan sonrasını okumazsam bir yarım kalma durumu falan olur mu? Sıkıntı yaşar mıyım? Buraua kadar kesin okuyacağım. Daha sonrasında bırakmak için daha uygun bir yer var mı?

1 Beğeni

Goodreads’taki sıralama nasıl tam olarak, link verebilir misiniz?

1 Beğeni

Telefonumda uygulama olduğu için direkt oraya atıyor ancak Google arama linkini alabildiğim için mesaj olarak gönderdim.

1 Beğeni

Sıralamayı bilmiyorum ama serideki gizemlerin çoğunun aydınlanması için Deli Tanrının Gazabı kitabına kadar okumanızı öneririm. Zaten o da Türkçe’ye çevrilmiş son kitap.

3 Beğeni

Öncelikle ilk 13 kitabı okuyun. O noktadan sonra karakterlere ve dünyaya bağlanmışsanız zaten devamını öğrenmek isteyeceksiniz. Eğer aksi söz konusu ise makul bir bırakma noktası kabul edilebilir. Her üçleme/dörtleme kendi içerisinde son bularak bir sonraki üçlemenin olaylarına zemin hazırlıyor. Türkçeye çevrilmeyen ana seri dahil son kitap dışında (elim varmıyor açıkçası :slight_smile: ) hepsini keyifle okudum ama zevk meselesi bu.

2 Beğeni

Bilemiyorum ne kadar doğru düşünüyorum ama bu tip uzun serilerde okuyucuların bir noktadan sonra saldığını düşünüyorum. Bu nedenle de seri çok güzel aksa bile bir noktada puanları düşmeye başlıyor bana kalırsa. Puan düşmesinin sebebi bu olabilir mi dersiniz?

1 Beğeni

İlk dörtlemeden sonra biraz düşmesi normal ama seri bütününde yine belli bir ortalamayı tutturmuş.

2 Beğeni

Seri oldukça uzun olduğu ve yazar kendi tarzının dışına çıkmadığı için yer yer kendini tekrar ettiği oluyor. Fakat karakterler ve dünya, daha da önemlisi bizim o dünya ve işleyişi hakkındaki bilgilerimiz her kitap ile artıyor. Başka arkadaşların da dediği gibi, bir Midkemia tarihi bu seri. Puan düşmesinin bir kısmını sürekli yenilik bekleyen okurlara bağlayabiliriz bu bağlamda bence. Bir de tabii yeni fantastik kurgu akımından etkilenen yeni nesil var; fantastik kurgudan keyif alabilmek için sürekli daha alışılmadık büyü sistemlerine, daha sıradışı kurgulara ihtiyaç duyanlar.
Gedik Savaşları eski tip bir epik fantastik seri, tıpkı Weiss&Hickman’ın yada David Eddings’in kitapları gibi. Çarpıcı bir kurgu yada akıl almaz aksiyon yerine sakin, tasvirleri bazen biraz uzun kaçsa da okuması kolay, kafa yormayan bir şeyler okumak isteyenlerin tercih etmesi gereken bir seri. Ayrıca çok da güzel :slight_smile:

7 Beğeni

Bir şey fark ettim, Goodreads’taki sıralama ve şuradaki sıralama farklı. Okuyan arkadaşlar bu konuda bizleri aydınlatabilir mi acaba?
Goodreads Sıralaması.

1 Beğeni

Aralarında kronolojik olarak fark var sanırım, ben olsam Kayıprıhtım listesine göre okurum.

1 Beğeni

Bana da öyle geldi ama kafamı karıştıran tek ayrıntı İmparatorluk üçlemesi çünkü sanırım Gediksavaşları Efsanesi’yle aynı dönemde geçiyor. Goodreads’a göre hemen ardından okunabilir fakat Rıhtım sıralamasında beşinci seri.

1 Beğeni

Gediksavaşlarıyla aynı dönemde geçiyor ama sonuçlarının Midkemia’yı etkilemesi daha sonra oluyor. İki listedeki gibi okunabilir.

2 Beğeni

Anladım teşekkürler. Seriyi okuyan bir arkadaşım epey beğenmişti, ben de zamanı geldiğinde Rıhtım sıralamasıyla devam edeceğim, bakalım.

1 Beğeni

Benim çok beğendiğim bir seridir, özellikle zaman atlamaları. Her yeni hikayede yeni bir kahraman görmek aynı zamanda eski kahramanların o an neler yaptığını okumak hoşuma gidiyor. İlk dörtlemeyi beğenirsen gerisi gelir.

3 Beğeni

İlk dörtlemeyi dün bitirdim ve oldukça beğendim ama Unutulmuş Diyarlar’da olduğu gibi serilere ufak aralar vererek devam etmeyi planlıyorum. Hepsini bir arada okuyunca bombardıman gibi olabiliyor. :joy: :slight_smile:

2 Beğeni

Bence de ara verilerek okunması gerek, özellikle yeni serilerin ilk kitapları karakter gelişimine ayrıldığı için bunaltabilir :slight_smile: Tekrar okumayı düşünüyorum ben de, arada bir eski usul fantastik kitap okumak güzel oluyor.

3 Beğeni

Serilerin aslında birbiriyle cok kritik baglantilari yok. Ben ilk dortlemeden sonra cok sonralardaki yilansavaslarini okumustum. Pek sorun olmuyor.

1 Beğeni

Kesinlikle atlanarak okunmaması görüşündeyim. Her ne kadar ilk kitaplar tüm serilerin temel konusunu yansıtmasa da ileride karşınıza çıkacak çok kilit noktalardaki karakterleri tanımanız için sırayla okumak çok önemli.
Örnek vermek gerekirse ilk seride Eli uzun Jimmy karakteri 13-14 yaşlarındayken Yılan Savaşları Serisinde 60’lı yaşlarında oluyor ve yazar ara kitaplarda bu karaktere kısmi roller vererek karakter gelişimini 50 yıl devam ettiriyor. Yani alakasız diye kitapları atlamaya çalışmayın, karakterlerin ömürlük gelişimini takip etmezseniz çok şey kaybedersiniz.

1 Beğeni

Alakasiz oldugundan degil, ana seriden sonra ilk onlari bulabildigim icin okumustum. Jimmy durumunu ve arada atlanmis koca yasamlar oldugunun da farkindayim. Ama bu kitaplari sirasiyla bulmak pek kolay degildi benim okudugum yillarda.

1 Beğeni