Mâlesef ülkemizde çok popüler olmayan fantastik serilerin baskısını bulmak zor olabiliyor. Ancak her zaman elinizin altında korsan e-kitap gibi bir seçenek var.
Uzunca bir ertelemenin ardından seriyi tamamladım.
Yaklaşık 17 yıl önce başladığım uzun ve güzel yolculuğa uygun bir sondu. Sonu biraz aceleye gelmiş hissettirse de bir şekilde tüm olayları bağladı ve soru işareti bırakmadı. Keşke bu güzel seri ükemizde hakettiği ilgiyi görmüş olsaydı. Ölmeden önce bir kaç kez daha okuyacağıma eminim.
@narpal @Muhammed_Deger yukarıda bazı yanlış bilgilerimle sizleri de yanlış yönlendirmişim, kusuruma bakmayın.
Öncelikle kitapların kaynağı Feist ve arkadaşlarının üniversitede Dungeons & Dragons’ın onların zevklerine göre yeterince gelişmiş olmadığını düşünmeleri sonucu daha kompleks bir oyun için yarattıkları Midkemia dünyası.
Krondor serisi için de verdiğim bilgi hatalıymış. Sierra Feist’tan senaryoyu yazması istemiş fakat Feist kabul etmemiş ve sadece danışmanlık yapmış. Hikaye canon hale gelince oyunlardan 5 yıl sonra noları kitaba dönüştürüp seriye eklemiş.
Detayları merak edenler için; şu röportajında bahsetmiş.
Dilimize çevrilmeyenleri ben de İngilizce mi okusam diye düşünmüyor değilim. Merak ettim son bu kadar uzun serinin hakkını verdi mi?
Kısmen. Daha epik olmasını beklemiş/dilemiştim. Feist tarzının dışına çıkmadan bitirdi. Sadece sonu için hakkını %70 verdi diyebilirim. Ama kitap boyunca gayet iyi gitti. Çevrilmeyen kitapları bir arada değerlendirmek gerekirse kesinlikle okunmalı.
Bu seriyi 15 sene önce okusam büyük ihtimalle daha yüksek not verirdim ama benim için orta seviyenin üstüne çıkamadı. Yeni başlayanlara tavsiye ederim ama ileri seviye için bence zayıf kalıyor.
İlk 4 kitap sonrasında devam etmedim (kötü olduğundan değil, sonraki kitaplarda bana göre bir şey olamayacağını düşündüm). İlk 4 kitap için notum 7/10.
Reddit fantasyde İmparatorluk Üçlemesi (Janny Wurts ile ortak yazılan) bayağı övülüyor, ona da bir bak istersen.
Bu seride diğer serilerden farklı olan bir şey var. Yazarın öyle dengeli akıcı bir üslubu var ki, (ilk iki kitap hariç) kitapları okurken başında ne kadar zevk alıyorsam sonunda da o kadar zevk aldım. Hiçbir kitabında şu bölümü çok uzatmış demedim.
Özetle Raymond E. Feist’in türüne zor rastlanan bir yazarlık yeteneği var ancak çok da iyi olmayan kurgu yeteneği kitaplarının değerini düşürüyor.
Okuyacaklara tavsiyem: Çok akıcı olmayan uzun serileri okurken tıkandıysanız araya bir tane Gediksavaşları kitabı sıkıştırın, rahatlarsınız.
Evet ben de bundan bahsediyordum. Kesinlikle sıkılmıyorsun ama tekdüze geliyor kurgusu. Keşke biraz daha kompleks yazabilseymiş Feist.
Ağır kitaplardan bunalıp da şöyle bir “easy read” arayanlar için biçilmiş kaftan ama fantastik edebiyatın en iyilerini arayanlar için biraz düşük seviye kalıyor. 15 sene önce okusam çok daha fazla zevk alırdım derken de bunu kastediyordum.
kalan 8 kitabı çevirip kulluyatı tamamlansaymış keşke.
İmparatorluğun Kızı kitabını bulamayan forumdaşlar özel mesaj yoluyla iletişime geçerlerse kendilerine düzgünce pdf haline getirdiğim versiyonu yollayabilirim. Çevirisini elden geçirmek mümkün değildi ama çok göze batan hata ve anlam kaymalarını düzeltmeye çalıştım. Çevirmenin hakkını yemek istemiyorum ama gerçekten kötü bir iş çıkarmış.
Sonunda geliyor.
En büyük sıkıntı ilk seri ve İmparatorluk Üçlemesinde çok fazla zaman atlıyor. Mara ilk kitapta 17 son kitapta 35-45 yaşında, Pug yine benzer durumda. Bunu nasıl yansıtacaklar merak ediyorum. Onun dışında Raymond E. Feist’in geçmişte açıklamaları var, birçok teklif geldi ama bu işi düzgün yapabilecek insanları bekliyorum tarzı, o yüzden yeni bir WoT-Wardstone olmayacağı konusunda güvenim var.
Gedik Savaşları serisini seven biri olarak diziye nasıl uyarlayacaklar merak ediyorum. Konu ve zaman aralığı çok geniş, karakterlerin geçmişi güzel anlatılması lazım.
İnşallah dizi çok güzel olur da İthaki belki devam kitaplarını da çevirir.
İthaki daha yeni bu seriyi basmayacağını açıklamıştı ama işler değişebilir
Değişmeme ihtimali de bir hayli yüksek. En bariz örnek Expanse dizisi verilebilir. Dizi olmasına rağmen kitaplara dair bir gelişme göremedik. Satış rakamları tatminkar değilse Gediksavaşları mahzenlerde kalmaya devam edebilir.
Dizi yeterince iyi olup tutarsa en azından ilk kitap basılır diye düşünüyorum ama diğer eksik ciltler için konuşmak zor.
Netflix cikarirsa ayni gun goruruz. Netflix cikarmazsa gelmez.
Bu serinin durma ve tekrar basılmama nedeni satmaması ( özellikle devam kitaplarında ) ve maliyetler diye biliyorum. Dizi etkisi ile tekrar basılır demek zor; Shannara da denediler mesela. 2 ya da 3 kitabın tekrar baskısını yaptılar ama tahminimce pişman oldular, sonra kapağında Manu Bennett ın olduğu kitap aylarca 5 liradan bir sürü sitede satıldı .
Gediksavaşları edebi olarak Shannaradan daha güçlü bir seri tabi ama görsel uyarlama etkisi olarak örnek vermek istedim. Her uyarlama bir Dune ya da Zaman Çarkı etkisi yaratamaz maalesef, onların uyarlama olmadan da bilinilirliği yüksekti.
Yine de belli olmaz, o an yapılacak maliyet hesabı uygun gelirse bir anda basılabilir seri uyarlaması ile beraber.
Gediksavaşları 27 kitap arkadaşlar, hesaba katmakta fayda var. Dune o kadar uzun olsa o da basılmazdı. Maalesef kimse bu kadar uzun ve az satan bir seriyi basmayacaktır, tavsiyem İngilizce okuyarak bitirmenizdir(Okumaya değer kesinlikle). Dizisinin gelecek olması çok güzel bir haber, umarım hakkını verirler. Ben de yıllardır şu evrende geçen bir mmorpg hayaliyle yaşıyorum.
zaman carki ciltli kitaplarından tanesi 120 tl olmuş bu serinin isi zor :))
Merak edenler baskısı yok diye güzelim seriyi okumaktan vazgeçmesinler. İmparatorluk üçlemesi ve son serisi haricinde tüm kitaplarının dijital halleri internette bulunabiliyor (21kitap).