Son 10 gündür uyku süremi ayarlamaya çalışıyorum. Erken kalkmak sağlık açısından çok iyi olduğunu bir çok yerden okudum. Fakat sabah 04:00 'da vücudu nasıl uyandıklarını halen anlamış değilim. Şu ana kadar öğrendiğim şey en az 7 saat uyku bana yetiyor. 6,5 saat uyursam da 7.5 saat uyursam da sersem gibi kalkıyorum ve bunun için günüm buna bağlı olarak keyifsiz geçiyor. Şu an 23:00 - 06:00 rutine kendimi alıştırmaya çalışıyorum.
Öğrenmek istediğim sizler kaç saat uyuyorsunuz ? Bu konuda rutinleriniz nelerdir ? Bana ne gibi tavsiyeler verebilirsiniz ?
Gece saat 01.15 gibi işten gelip saat 03.30’u geçirmeden uyuyorum, çoğu zaman saat 10.00 yada 11.00 gibi kalkmış oluyorum. Pek tavsiye verilebilecek bir tarafı da yok da, neyse.
Açıkçası ben 00:00 da yatayım 07.00 de kalkayım diye kendimi sınırlandırmıyorum. Sanki kendimi bir sistemin içerisine düşmüş mahkum gibi hissediyorum. Gece olunca uyu, gündüz olunca çalış şeyi bana dediğim gibi saçma geliyor. Bunun üzerine akşamleyin sokağa çıkma yasağı, hafta sonu sokağa çıkma yasağı, buluşmama yasağı gibi etkenler eklenince kendimi iyice sistemin mahkumu hissediyorum. O yüzden genelde uykum geldiği zaman yatarım sabahleyinde işim v.s varsa ne kadar uyuduğumu gözetmeden kalkar işimi yaparım. Saat 16:00 gibi olduğunda da 1,5 ,2,00 saat şekerleme yaparım böylelikle uyku ihtiyacımı karşılamış olurum. Birde nedense ben 7 saatten fazla uyuyunca üzerimde bir halsizlik, tembellik çöküyor.
0-4 saat arası değişiyor, çoğu zaman öyle fazla yorgun değilsem 01-02.00 arası uyuyup 03:30 olunca kalkarım, kıştaysa sabah 6’da uyuduğum da oluyor. Bazense yapılacak çok şey varsa hiç uyumuyorum.
Bir ara komple vampir modundaydım, güneş batana kadar uyur doğana kadar da uyanık kalırdım ama fazla devam etmedim.
Kaç saat uyuduğumdan daha çok gece vakti uyanık olmaya önem veriyorum, herkes uyuduğu için sessizlik oluyor.
Bu konuda tavsiye verebilecek son kişiyim sanırım :d güneşi görmeden neredeyse 1 ay geçirdiğim bile olmuştu. Çok uzun süre günde 3 saat uykuyla yaşadım. Hafif bir uyku ilacıyla düzenim bir miktar oturmuştu. Sonra tekrar bozuldu tabii.
Bu aralar gece 12 veya 1 gibi yatıp kendi kendime 8’de kalkmayı başarabiliyorum. Nasıl yapıyorum bilmiyorum ama umarım bunu devam ettirmeyi başarırım.
Şimdi düşündüm de artık çok uyumamın sebebi, uykunun benim için bir stresten ve depresyondan kaçış aracına dönüşmesi. Ne kadar çok uyursam o kadar az düşünüyorum.
Belli bir saate kendini alıştırınca o saatte kalkıyorsun diye düşünüyorum. Ben mesela nasıl oldu bilmiyorum ama sabah saat 10 da uyanmaya alıştım. Sabah 7 de yatsam bile 3 saat sonra tekrar gözlerim açılıyor. Tabii 3 saat yetmeyeceği için tekrar uyurum uyumasına ama 6 veya 8 saat uyuyacak şekilde yatıp -mesela gece 3-4 gibi- 10 da uyanınca bir yüz yıkaması ile kendime gelebiliyorum. Ama şöyle ki akşam 12 de yatsam da sabah 10 da kalkıp bu seferde 10 saat uyumuş oluyorum.
Günde 7-8 saat uyumak yetiyor bana. Zaten uykuyu seven birisi değilim, uyandığımda geri de yatamıyorum. Geç yatsam bile sabah 7’de gözüm açılıyor. Okul yıllarında da sabahçıydım, sabahları erken kalkardım.
11.30-5.30 arasında uyuyorum. Kademeli bir şekilde uykunu kısmak çok daha iyi oluyor. Geçen Eylül’de 8:30’da uyanma ile başladım 1-2 ay’da bir 30 dakika kıstım şuan 5.30’da uyanıyorum. Mayıs’ta 5.00’a çekicem uyanma saatini.
Yaptığım planlara göre ertesi günü önemli resmi işlerim veya arkadaş buluşmam yoksa 13-14 saat uyurum. Uykuyu çok seven birisiyim. Askerde 4 saatlik uykuyla 46 saat ayakta kaldım mecburen. O gün ölmediysem bir daha ölmem herhalde.