Gündem

Katılım sayısının %70’lere düşeceğini de hesaba katmak lazım. Zar zor para denkleştirip sıkış tıkış otobüslerde memleketlerine giden insanlar bu sefer Erdoğan alır ya diye gitmeyecekler. İki ittifak seçmeni içinde geçerli bu. Millet ittifakının twitterda “oy kullanın oy kullanın” diye goygoy yapmasındansa şimiden ücretsiz otobüs seferleri ayarlaması gerekli.

4 Beğeni

Hocam yazdıklarınızın tamamına yine katılıyorum. Ben bu yazdığınız şeyi Meral hanım masadan ilk ayrıldığı zaman dile getirmiştim. Bunlar sadece KK’nun Akşener’e karşı masada kendisini desteklemeleri için ittifaka alınmıştı. Meral hanım bunu gördü ama toplum yanlış bir şekilde kendisine tepki gösterdi. Bugün görüyoruz ki Meral hanım haklıymış. Bir kere muhafazakar kesimin çoğu Alevi dedin mi oy vermez. Tabii burada KK’nun kişiliğine bir şey demiyoruz. Babacan ve Davutoğlu’nun hiçbir katkısı olmadığı gibi zararı oldu diyebilirim. Sadullah Ergin’in aday gösterilmesi vs vs bunların hepsi yanlış işlerdi. Ancak tüm bunlara rağmen ben seçimi KK’nun kazandığına inanıyorum. Çünkü Akp her zaman olduğu gibi oy çalıyor, verileri sisteme girmiyor. Dün gece CHP’li Murat Bakan başta olmak üzere bazı emekli askerlere gelen bilgilere göre jandarma komutanları Soylu’nun talimatları doğrultusunda bilgi akışı sağlayıp sandıkları yskya teslim etmek (!) üzere alıkoyduklarını paylaştılar. İsim vererek üstelik.
Söylenecek çok şey var. Deprem bölgesinde yer alan illerdeki oy oranları çok inandırıcı gelmiyor örneğin.

2 Beğeni

Muhalif kamuoyu dediğimiz sosyal medya camiası, youtube ve tv kanallarında CHP ve HDP’nin büyük bir hegemonyası var hocam. Toplum tepki gösterdi mi emin değilim ama bu bahsettiğim kamuoyu tepki gösterdi KK’yı aday yaptırmak için.

Evet ama bu bahsettiğim kamuoyunda “Bu devirde halen alevi diye oy vermeyeceklerse batsın bu ülke, vermesinler” vb. söylemleriyle itiraz edenleri susturdular. Twitter’da anket yapıp %80 KK çıkınca müthiş toplum desteği var zannediyorlar.

Bir yenilgide ben nerede hata yaptım diye düşünmek yerine karşı taraflarda suç aradıkları sürece bir şey değişmeyecek bence. Kaç seçim oldu halen aynı kişiye aynı görevi veriyorlar ve sistemler çöküyor.

6’lı masa defalarca toplantı yaptı ve seçim güvenliği konusunu konuştuklarını ve plan yaptıklarını söylediler çok kez.

Eğer CHP iddia ettiği gibi sistemi kurmuş olsa ve ıslak imzalı tutanaklardaki sonuçlarda KK önde olsaydı dediğiniz gibi seçimi KK kazandı ama AKP çaldı diyebilirdik.

CHP, İYİ Parti, HDP milyarlara lira hazine yardımı alıyorlar, gerekli organizasyonu kurmak zorundalar. Bunun yerine sorumluluğu seçmene atıyorlar.

Dün gece Anka sandıklardaki CHP temsilcilerinden gelen sonuçları yayınladı, AA ise Akp temsilcilerinden ve şuan görüyoruz ki CHP, AKP ve YSK verileri uyuşuyor yani bir hile söz konusu değil.

Şuan olayın sıcaklığıyla farkında değiliz ama korkunç bir hezimet yaşandı. AKP tarihinin en düşük oyunu almasına rağmen AKP’den kopan seçmen Deva, Gelecek, Saadet, Adalet, İYİP’e gitmek yerine aşı karşıtı, karma eğitim karşıtı Yeniden Refah’a, Zafer’e, Memleket, partilerine ve MHP’ye gitti.

AKP’den kopan oyların 6’lı masa partilerine gideceği fikri KK’ya aitti ve tüm planını bunun üzerine kurdu.

3 Beğeni

Bizim yaşadığımız bölgede Oğan ne derse desin ona oy veren kişilerin hepsi şimdiki iktidara oy verecek.

Yok arkadaş, ben bu ülkenin insanını bir türlü anlamıyorum. Deprem bölgelerini gördükçe kafayı yedim. Yani nasıl olur böyle bir şey aklım almıyor. Biz nasıl bir simülasyonun içindeyiz çözemiyorum. Sabah baş ağırısı ve mide bulantısı ile uyandım. Öğlene doğru kafamda uzun zamandı çıkmayan egzamalarım çıktı. Biz bunlardan nasıl kurtulacağız arkadaşlar?

1 Beğeni

Kurtulmayı umduğunuz şeyler kişilerse bunlar elbet değişecek ama mevcut meclis hali beni çok ciddi olumsuz etkiledi şahsen. O konuda uzun vadede neler görebileceğimize dair çok endişeliyim.

3 Beğeni

Seçim sonuçları moralimi bozsa da çok fazla koymadı ama eğer Yeniden Refah Partisi’nin görüşleri herhangi bir şekilde Milli Eğitim Bakanlığı’na etki ederse o zaman ciddi ciddi şiddetle bir şeyleri değiştirmeyi düşünmeye başlarım.

1 Beğeni

Hayal dahi kuramayacak noktaya geldik çünkü biliyoruz ki nasıl olsa gerçek olmayacak. Bu seçim bari yüzümüz gülseydi, bi teselli olurdu. 15 yaşımdan bu yana aktif siyaset takip ediyorum, bilgi birikimi konusunda çok iddialı olmasam da az çok görüp geçirdiğime inanıyorum. Lan 2019 yerel seçimleri hariç yüzümüz gülmedi anasını satayım, hep hüsran. İkinci turda yine gidip oyumu atacağım ama demoralize oldum çok fena, elimde değil yani ne diyorsanız deyin. Biri bize beddua mı etti, büyü mü yaptı nedir anasını satayım mantıklı açıklama bulamıyorum oğlum artık. Yeter lan biz de insanız. Hiç gün yüzü göremeyecek miyiz? Neyse ömrüm boyunca Keçiören’den burnumu çıkarıp rahat yüzü göremeyeceğim, buna hazırladım artık kendimi.

2 Beğeni

Evet, ben bir değişime ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum uzun vadenin yararına olabilecek şekilde. Bu gerçekleşmedi bu seçim, üzgünüm. Öte yandan olabilecek en kötü senaryoyla karşılaştığımı hissediyorum. İdeolojik olarak da farklı birçok açıdan da hiçbir şekilde destek vermediğim tonla milletvekili girdi meclise ve mevcut eğilimin de bu sayıları daha da arttırabileceği üzerine kaygı yaşıyorum. Kişiler gelir gider ama meclisin bu denli hasar aldığını düşünmek beni de ciddi kararlar almaya itiyor.

1 Beğeni

Sandığı çalan kılıfını da hazırlıyor hocam. Islak imzalı tutanaklar başka tutanaklarla değiştiriliyor. İmzaları kim karşılaştıracak. Organizasyonu yapamayan muhalefet mi? Türkiye’nin birçok yerinden bu konuya ilişkin şikayet aldık.

Bu başarısızlığın en büyük sorumlusu KK’dur.

Muhtemelen Sinan Oğan bakanlık (ve ileride mhp gb vaadi ile) Tayyip’le anlaşıp destekleyecek. Oğan MHP lideri olursa iyi partiyi de bünyesine katar. Bundan sonra yine muhtemelen uzun yıllar Akp-MHP ittifakına mahkum kalırız.

Ben İyi Parti’nin bu kadar az oy almasına çok şaşırdım. MHP ile aynıydı. MHP bu sefer kesin baraj altı kalacak diyordum, %10’u geçtiler.

2 Beğeni

Ben de böyle olacağını düşünüyorum. Sinan Oğan Millet ittifakı dese bile ona oy verenlerin bir kısmı Tayyip Erdoğan’a oy verir.

4 Beğeni

Benim açımdan 2. turda yapılabilecek en riskli ama bir o kadar getirisi yüksek olabilecek tek şey KK’nin adaylıktan çekilip yarışı Oğan’a bırakmasıdır. Matematik KK’yı kurtarmıyor. Verebilecekleri anca Milli Savunma Bakanlığı dahil olmak üzere 3 bakanlık, YSP’nin ve CHP içinden yapılan belli şahıslara destek söylemlerinin frenlenmesi olacaktır. Oğan’ın bir tabanı yok, KK’ye destek verilse dahi seçmeninin yüzde 65-70’i, RTE’ye verecektir. Zaten 49.50’yi gören cesaretlenmiş durumda. 0.5’in olduğu yerde kumar şart. Kürt ve Türk milliyetçilerinin oylarının reaksiyonları hesaplandığında yüzde 51- 52 bandı bile görülebilir, yeter ki iyi bir destek ve çalışma olsun. KK, Yavaş ve İmamoğlu’ da C.B. yardımcılığına eklenebilir.

Edit: MHP’nin her an İYİP’e kayabilecek, elinde zar zor tuttuğu %5’te unutulmasın.

1 Beğeni

Bu sefer de sol eğilimli insanların Oğan’a oy atmayacağını düşünüyorum ben. İnce’de gördük benzerini, güvenmedi seçmen. %35 gibi bir facia oranla ilk turda verdi seçimi.

RTE’nin kazanmasından çok daha iyi bir senaryo. Bu da istemeye istemeye AKP ve MHP’ye bağımlı olan oy verenleri çekmek üzerine kurulu ve YSP ve TİP’in yarısının vermeyeceği de aşikar. Tamamen farklı partilerdeki yüzde 9’luk güruha yönelik bir strateji. Kaz gelecek yerden tavuk esirgenmez. İnce sol tabanlı bir siyasetçi onlarca yıldır kritik seçimlerde milliyetçiler kilit noktaya gelip duruyor. Tesadüf değil. %20-25 bandındalar hep oran olarak. Mevcut duruma göre oyları değişebilecek bir kesim de hep var. AKP’lileri ikna etmekten çok daha kolay.

Sadece sol taban da değil sebep, dananın kuyruğunun koptuğu yer Tayyip’i alkışlayan generale apoletlerini sökeceğim demesiydi. Ve o günde sonra anketlerde ki yükselişi durmuştu.

Yavaş veya İmamoğlu ile büyük ihtimalle ilk turda alınabilecek seçim en riskli aday olan KK’ya bırakıldı. Riski riskle göğüslemeye mecburuz. Oğan destek verse dahi değil %50, %48’i görmesi bile muallakta şu an.

Edit: Eğer KK bırakırsa, Oğan üzerinde HDP’lilere ve diğer tutuklularla ilgili tutumuyla ilgili bir soru işaretleri olacaktır. Soru işaretleri sürdürülüp bağımsız Türk yargısı karar verecektir deyip işin içinden sıyrılması lazım.

Erdoğan, propagandasını milliyetçi-muhafazakar seçmeni en zayıf noktasından tutacak şekilde yaptı (örn.“CHP’ye oy vermek PKK’ya oy vermektir”).
Sanıyorum ki Kılıçdaroğlu milliyetçi seçmenin beğenisini ve saygısını kazanacak, bununla birlikte iktidarın da çürütemeyeceği bir sarsıcı bir hamle yapmadığı sürece oy çoğunluğunu sağlayamayacak.
Bu sözlerimi etrafımdaki muhafazakar insanların “Gerekirse aç kalırım ama vatanımı teröristlere satmam.” minvalindeki açıklamalarına dayanak söylüyorum.

Artık Kılıçdaroğlu’nun kaybedecek bir şeyi yok, kazanmak için gemileri yakması gerekiyor.

Umarım yanılırız da Millet ittifakı ve Oğan bir ittifak kurarlar. Suriyelileri göndermek üzerinden bir anlaşma sağlanabilir. İki taraf da buna karşı değil zaten.

Millet İttifakı’nın Oğan ile ittifak kurması ve söylemlerini/vaatlerini buna göre şekillendirmesi HDP seçmeninden gelecek oyları ciddi oranda düşürür.

Bunun bir yolunu bulmalılar hocam. İktidara gelindiğinde ilgili konuları bağımsız Türk yargısının çözeceğine dair anlaşma sağlanmak zorunda. Aksi takdirde laik cumhuriyete veda edeceğiz muhtemelen. Artı, bu yıllardır süregelen sorunun çözümü noktasında da başlangıç teşkil edebilir. Zira her iki taraf birbirini iyi tanımıyor bence. Çok fazla ön yargı var.

Yıllardır süregelen kutuplaştırma stratejisi bu “her görüşten seçmene hitap edebilme” olayını neredeyse imkansız hale getiriyor. O kadar imkansız hale getiriyor ki yerle yeksan olmuş ekonomi ve deprem sonrası beceriksizlik bile toplumu ortak bir adaya yönlendiremiyor.

O yüzden “Artık Kılıçdaroğlu’nun kaybedecek bir şeyi yok, kazanmak için gemileri yakması gerekiyor.” sözümü tekrar etmek istiyorum. Eğer muhalefet bu seçimde olağanüstü, beklenmedik, çılgın, imkansız, şok edici (vb sıfatlar) bir hamle yapmadığı sürece milliyetçi kesimden oy alamaz.

2 Beğeni