pardon da geçmişinde ne gördünüz chp’nin bir açıklayın da bilelim?
Sizce KK, Mansur Yavaş vb. neden siyasi yasak yemiyor da İmamoğlu yasak alıyor? Sebebi belli bence.
Pandemi, ekonomik kriz, mülteci sorunu vs derken rte yi iktidarda tutabilecek belki de tek kişi KK’ydı ve aday oldu, rte de seçildi.
KK’nın adaylığı ve onun kurguladığı 6’lı masa yapısı hem muhalefete yeni oy kazandırmadığı gibi rakibin seçmenini birleştirici bir etki yaptı. Saadet, deva, gelecek, demokrat partinin yrp kadar dahi oy katkısı olmadı.
Tek başına Ümit Özdağ bunların hepsinden daha fazla oy aldı.
Ortada başarısızlık değil bariz bir hezimet var ve mimarı da belli.
Eğer demokrasiden söz ediyorsak parti başkanları da değişebilmeli. Bahçeli mhp yi bırakmadı iyip kuruldu. Akp rte hayattayken onun dışında
bir lider düşünülemez. Baykal’ın koltuğu bırakması için Varan 1’in yayınlanması gerekti, bırakmasa 2 de gelecekti heralde.
KK 13 yıldır CHP’nin ve muhalefet yapısının lideri ve sonuç ortada. Eğer demokrasiye inanıyorsak değişim istemeliyiz diye düşünüyorum. En azından demokrat dedenin koltuğu bırakması için kasedinin çıkması gerekmesin lütfen…
Bir insanın ne yapıp ne yapamayacağının anlaşılması için 13 yılın yeterli olduğunu düşünüyorum kendi adıma.
Sebebi evet belli ama şu an İmamoğlu maalesef her an oyun dışı kalabilir ve kalacaktır da. Ben KK değişmesin demiyorum ama İmamoğlu çok yanlış bir tercih olur diyorum.
KK çok doğru hamleler yaptı ama kutuplaşma zaten vardı ve bu kutuplaşma azalmadıktan sonra ne yapılırsa yapılsın sonuç değişmezdi ve değişmedi. Aç kalırım, çocuğum da aç kalır yine de oyum değişmez zihniyetinin değişmesi lazım.
Ayrıca İyi Parti de’de umarım değişim görürüz.
Camileri yığıp genelev yabdılar.
Şaka bir yana ülkenin geleceğini çapulcu araplar belirledi. Kendilerini desteklemeyen milyonlarca gencin oyunu gelişmemiş vahabi artıklarına vatandaşlık vererek kompanse ettiler ki bunun böyle olacağı belliydi. Muhalefet dişe dokunur hiç birşey yapmadı bu konuda.
KK yerine şu olsaydı bu olsaydı diye düşünmek bence yanlış. Pusulada Erdoğanın yanında kimin fotoğrafı olsa bir şekilde terör destekçisi, legebeteci, amariga uşağı olarak yaftalanacaktı. Erdoğan elinde silahla sınır karakolu basıp herkesin gözü önünde kendi askerlerimizi tarasa bile “O askerler fetöcüydü, reis fetöcülerin kanını kendi eliyle akıttı, kahraman gibi kahrman” falan derler. Bunun sonu yok, radikal sağcılık tam olarak bunu gerektirir.
Yine de CHP’de Kılıçdaroğlunun istifası başta olmak üzere Tuncay Özkan ve çetesinin de ihraç edildiği köklü bir değişim şart.
Biri şey demiş, ölse bile seçimi kazanırdı, çok doğru.
![]()
![]()
![]()
olur reis, basgan.
Dediklerinize harfiyen katılıyorum.
RTE karşısında kim olursa olsun sonuç aynı olacaktı. KK insan olana güzel bir seçim propagandası yürüttü. Malum cahil kesim zaten ne anlar seçimden, propagandadan, vaatlerden…
KK’ya teşekkür ediyor ve kesinlikle yerini devretmesini, hatta CHP kadrosunda köklü bir değişikliği bekliyor ve umut ediyorum.
Ek olarak bu seçimin bir diğer kötü insanlarını, Oğan ve İnce, unutmuyorum. Kendileri ne yaparsa yapsınlar bir daha asla desteğimi alamayacaklar. Şahsi görüşüm.
Murat Gamsız paylaşmış. Benim de yakın olduğum bir görüş. Nedense seçimin kaybedilmesine çok üzülmedim muhtemelen bu sebeple…
Normal şartlarda buna ben de katılırım ama dıj güçler yüzünden seçmenleri reisten vazgeçmez. Hadi diyelim bu senaryo doğru çıktı ve ağır bir ekonomik kriz sonrası iktidara CHP geldi. Mecburen yapılacak kemer sıkma politikalarına halk 2 sene dayanır ve yeniden yapılacak seçim sonrası akp veya türevi tekrar gelip o politikaların meyvesini yıllarca yer. 2002’de de olduğu gibi.
En başından beri Kılıçdaroğlu’nun yanlış aday olduğunu söylüyordum. Çünkü ülkemizde muhafazakar kitle, Kılıçdaroğlu dedin mi afedersiniz ama kâfir gibi görüyor. Bir de Tayyip’in yarattığı Chp-Hdp el ele algısı göz önünde bulundurulunca muhafazakar kitleden oy almak pek mümkün görünmüyordu.
Kimi aday gösterirsen göster Akp seçmeninden oy alamaz. Ancak hedef Mhp seçmeni ve sandığa gitmeyen kitle olmalıydı. Yani milliyetçi kökenden gelen biri, (bence) Mansur Yavaş olabilirdi. MY’ın da handikapları yok değil tabii. Hitabeti iyi değil örneğin. Bir de kürt seçmenin kendisine bakış açısı olumsuz olurdu muhtemelen. Ancak bunu diyalog yoluyla çözmek mümkün olabilirdi. MY’ın avantajı İç Anadolu ve Karadeniz’deki muhafazakar-ülkücü camiadan oy alabilme potansiyeli olurdu.
Ancak her şeye rağmen görüyoruz ki ülkemizdeki sığınmacı kitle seçim sonuçlarını belirlemiş olabilir.
Erdoğan’ın yeni yasal düzenlemelerle cumhurbaşkanlığı dönem sayısını arttırıp bir dönem -veya daha fazla- süre cumhurbaşkanlığı yapmak istemesi ne kadar olası?
Şayet bu durum gerçekleşirse halktaki karşılığı ne olur?
Eminim hepimiz çok sıkıldık gündemden. Belki de sıkılmadık bilemiyorum. O yüzden forum halkına bir anket sunuyorum. ![]()
- Gündem Konusu Kapansın
- Gündem Konusu Açık Kalsın
0 oylayan
BİR ANKET DAHA YAPIN MÜMKÜNSE.
Engelleme olayı başka forumlardaki gibi olsun. Gizleme olmasın. Fikirleri bok çukurunu bile kirletecek kişilerle küçük bir profil resminde dahi muhattap olmayalım.
Siyasi konularda konuşmaktan pek hoşlanmıyorum ama partinin bir şekilde fabrika ayarlarına dönmesi lazım. Kemalist ilkelerden, Atatürk milliyetçiliğinden ödün vermemesi lazım.
Partinin kuruluşunda şimdi ki gibi sol tandanslı değil aslına baktığınızda seküler milliyetçi bir yapıya sahip.
Partinin kadın kollarının emekli edebiyat öğretmeni tarzı kitleden arınıp bir şekilde daha genç daha aktif olmaları lazım.
Gençlik kollarına gelince acil şekilde saçma sapan projeleri bırakıp daha düzgün bir propaganda ve projeler hazırlanmalı. ( mesela ilk tur öncesi İzmir Karşıyaka çarşıda yaptıkları dans gösterisi bilmem ne. Karşında ki kitleyi bununla kandıramazsın, ikna edemezsin.)
KK’nın aday olmasını başından beri istemiyordum. Milliyetçiliği sonradan keşfetmiş gibi seçime bir hafta kala milliyetçilere oynamaya kalktılar ama kitle bunu yemedi. Karşı tarafın propaganda makinesi zaten çok feci bir şekilde çalışıyor ki kitlesinin okumayı sevmeyen eğitimsiz bir kitle olması bu makineye daha çok hizmet ediyor. Ayrıca korku politikaları cabası ki bunlar da propaganda makinesinin en büyük çarkları.
Size çok basit bir örnek vereceğim ki olaylar çok basit anlaşılsın. Mesela İstanbul il başkanı Kaftacıoğlu’nun eşinin yıllar önce attığı bir twit var. Abimiz domuz kaburgası yerken bir twit atmış. Afiyet olsun beni ilgilendirmez ama P. Makineside bunu mis gibi kullanmıştı. Yıllar önce olan böyle bir şeyin üzerine muhafazakar kitleden sittin sene oy alamazsınız adam veermezz.
Ben bazı şeylerin değişmesi taraftarıyım.
Bu kadar yenilginin, oy oranı %1 olamayan partilerin bir dünya mv ile meclise sokulmasından sonra hala daha bir istifa veya elle tutulur bir açıklamanın olmaması benim canımı sıktı açıkçası.
Aşağıda ki twitte Cemre Demirel çok güzel anlatmış.
Neyse çok bile yazdığımı düşünüyorum. Zaten yazıp yazmama konusunda da çok kararsızdım ama en azından bu da burada dursun dedim.
Eğer fikirlerim sizin fikirlerinizle çelişiyorsa çokta şey yapmayın.
Toplumun değerleriyle geçmişte çok oynadı Chp ve kemalistler. Girdikleri ilk seçimi bile kaybettiler ve daha sonrasında onları yenen eski dostlarını idam ederek demokrasiye kara bir leke bıraktılar. Kabul etsende etmesende durum böyle. Dini konularda toplumu kışkırtacak bir sürü kararın çıkmasına sebep oldular. 1983 Başörtü ile alakalı yasaların gelmesine onlar ve kemalistler sebep oldu. Toplum bunları unutmuyor ve iktidarda unutturmuyor. Ülkenin battığı dönemde bile 10 milyondan fazla insan (çoğu eski akpli) sandığa gitmiyorsa chpnin gelmesini istemediğindendir. Kemal dede elinden geleni yaptı ve kafatasçılardan partiyi temizledi ama yetmedi. İktidar çok güçlü ve muhalefet parçalara bölümdü seçime kadar. Hdp aday çıkarsaydı belkide 1 yıllık bu propaganda chp üzerinde yapılamayacaktı ama büyük ihtimal yine iktidar kazanacaktı. Umarım chp anamuhalefet partisi olmaktan çıkar ama sanmıyorum. Çünkü chpliler o kendi küçük alanlarında sadece eleştirerek çok mutlu bir hayat yaşıyorlar. Asla bırakmazlar.
- Atatürk’ün fikirlerine yakın veya sola yakın bir parti Türkiye de asla iktidara gelemez. Toplumun değerleriyle ters. 1950-2023 arası durum bunu gösteriyor. Acı ama gerçek.
Yazdıklarımda hakaret olmamasına rağmen chpyi eleştirdiğim için mi yukarıdakı yazdıklarımı kaldırttınız adminler? Ayni şeyi akp için yazanlara da yapsanıza?
Açıkçası başlığın açık kalması taraftarıyım çünkü farklı fikirleri dinlemek onları görmek ve kendine yeni kazanımlar edinmek güzel oluyor. Ancak başlıktaki sorun sadece tek bir düşünce iyice ortamı kaplamış diğer tarafta buna suskun kalıyor gibi gözüküyor. Sanki başlıkta birer yankı odası oluşmaya başladı. Farklı fikirler ortama girmiyor. Forumda buna sebep olan seçmen çeşitliliğinin zayıflığı mı yoksa genel olarak bu “cahil” etiketlemesinin verdiği bir kırgınlık mı bunu merak ediyorum açıkçası.
Birde anlamadığım ve benim de kırgın olduğum bir şey var. Ülkenin %50’nin üstünde olan bir kısmını nasıl bu kadar kolayca cahil olarak nitelendirebiliyorsunuz. İnsanların siyasete dair düşüncelerinde farklı değer ve anlayışları olabilir bu normaldir ve demokrasinin getirisiyle bu fikirler kapışır sonunda da bir kazanan çıkar. Sistemin getirisi bu arkadaşlar sürekli olarak karşı tarafa yakıştırmalar yapacağınıza senelerdir nerede hata yapıyoruz diye neden sormuyorsunuz?
Tüm yaşananlardan sonra halkın kendine bu iktidarı reva görmesine diyecek bir şey bulamıyorum. Olan gençliğime oldu ona üzülüyorum artık.
Senelerdir muhalefetin neden başarısız olduğunu da eminim çokça konuştuk. Ama siz bilmeden neden bunları konuşmuyorsunuz diyorsunuz. ![]()
Medyanın %80’ine sahip birinin ağzına bakan bu güruha elbette cahil yakıştırması yapacağız. Başka ne diyebiliriz ki? Argümanları ve fikirleri olmayan, kendilerine yöneltilen sorulardan tıpkı reisleri gibi kıvırarak kaçmaya çalışanlara ‘helal olsun’ diyecek halimiz yok.
Bakın en basit olan şeyi söylüyorum size; iç işlerinden anlamam diyen birini iç işlerine getiren, damadını da hazine bakanlığına getiren birinin seçmenlerinden bahsediyoruz farkında mısınız? İdda ediyorum; rte çıkıp ben peygamberim desin bu %52’lik kısmın %45’i inanmazsa ne olayım.