YKS istatistiklerine bakıyordum, bayağı iç karartıcı görünüyor .
"2022-TYT’de doğru cevap sayısı ortalamaları; Türkçe (40 soru) testinde 17,7, sosyal bilimler (20 soru) testinde 7,9, temel matematik (40 soru) testinde 6,9 ve fen bilimleri (20 soru) testinde 3,2. AYT matematik (40 soru) testinin ortalaması 7,2, AYT fen bilimleri testinin ortalamaları; fizik (14 soru) alt testinde 2, kimya (13 soru) alt testinde 1,5 ve biyoloji (13 soru) alt testinde 2.
Eğer haberde “net” yerine yanlışlıkla “doğru cevap” demedilerse ortalama lise mezunumuzun yeri değil AI, D6 zarı ile bile fazlasıyla dolduruluyor demektir.
Düzeltme: bu yazı 2022’denmiş, ama 2023’te de durum aynı görünüyor. Şaşkınım
Smoothie yerine Karsanbaç, Self-servis yerine Seçal deyince Türkçemize sahip çıkmış mı olacağız şimdi
Bu bence düpedüz aptallık ya
Documentary’nin karşılığı olarak Belgesel, computer karşılığı olarak bilgisayar bence müthiş Türkçeleştirmeler ve dilimize zenginlik katıyor.
Başarılı uyarlamalar da bu şekilde olmalı.
Son yıllardaki selfie - öz çekim ve drone - iha uyarlamalarını da başarılı buluyorum mesela, fakat tdk ihayı bile kabul etmeyip drone karşılığını uçan göz olarak açıkladı. Sanki drone kameralı olmak zorundaymış gibi. Benim için drone un Türkçesi iha ve bu şekilde kullanıyorum.
Yukarıda açıklananlarının hiç birisi toplumda kullanılmayacak. Bunu kendileri de çok iyi biliyorlar ama neden bu aptallığa devam ediyorlar anlamıyorum.
Drone’a Türkçe karşılık ararken yaptıkları duyuruya bakın. Sormaca devam ediyormuş Sormaca TDK çalışanların dahi günlük hayatta sormaca sözcüğünü kullanmadıklarına eminim.
Seçimden sonra siyaset yazmamaya takip etmemeye karar vermiştim burayada yazmıştım.Çoğunlukla bu kararımı uyguluyorum sadece birkaç kişiden gündemi takip ediyorum.Herkese hitap eden gündemi rafine bir şekilde yazan kişi şuan için Fatih Altaylı .Sitesini ve videolarını tavsiye ederim anlaşılabilir ve akılcı ön görüleri tavsiye niteleğinde neredeyse.HT ayrılması daha rahat yazıp konuşmasına etkisi büyük diye düşünüyorum.
Her neyse konuya dönelim biraz sözümden dönüyorum ama haklı olmanın gurunu yaşıyorum sık sık söylerim ülkede aklı başında yüzde 10-15 lik bir kesim var diğerlerinin birbirinden pek bir farkı yok diye…Muhalifetin geldiği durum ortada nasıl uzun adam için neyi eleştirdiyseler başlarına geldi diyorlarsa bugün muhalifetin başına geliyor.Düşüncem dibi görmeden akıllanmayacağıydı milletin gidişat yavaş yavaş akıllanmaları yönünde muhalifete olan tepkiler bunu işaret ediyor.Muhalifete muhalifet edenlere cadı avına çıkanlar şimdi mağaralarında saklanıyor traji komik.İki şeye kızgınım bizim ülkedeki sanat sepet tayfaya seçim zamanı ortaya çıkıp konforlu alanlarından hiç bir şeye yarayamayan aptalca söylem ve hareketlerine bir diğeri Muhalifeti eleştiren muhalifet olur mu diyen kendini gazeteci sanan tiplere.Birde millete müstehak diye gezinip laf söylüyorlar aynı şeyin laciverti gördük demokratınızıda her şeye tweet atan oylamalara katılmayan MV’lerini aynen…
Son olarak eklemek isterim ekonomik gidişat kötü ama buna hazırlıklıydım yine söyledim yine yazdım seçim sonrası ekonomide gidişat kötü bu gerçi herkese malumdu.Muhalifet kazansa yine bir şey değişiceğini düşünmüyordum çünkü para yok o para dışardan gelecekti ve üretime dönüşmesi vs zaman alacaktı millet kendini kandırdı yine.Seçimin en kötü yanı EYT muhabbeti oldu verdiler sırtımıza yükü taşı dedi her iki taraf.Sonuç olarak haklı olmak beni iyi bir duruma getirmiyor yada cebime bir şey koymuyor.Milletin başına bela olanların keyfi yerinde eşşek olana semer vurmak haktır.
Hep birlikte göreceğiz, örgütlü mücadele yine kazanacak. İstediklerini veya ona yakın bir ücreti üstelik grevde çalışmadıkları zamanların maaşını da çalışmış gibi alacaklar.
(Her seçimden önceki zam dönemi İzban/Metro grevi İzmir’in geleneği haline geldi.)
Medyada yer bulan, kamuoyu tarafından ilgi ve tepkiyle karşılanan benzer kimi olaylara yayın yasağı getirilirken kimisine hiçbir yasak konulmamasını hukukî açıdan yanlış buluyorum.
Ülkede işlenen suça ceza verilmediği için insan hayatı artık sudan ucuz hale geldi. Sanırım tekel bayisinde çıkanlar da ülkenin ne durumda olduğunu gösteriyor. Anca yayın yasağı getirir bu beceriksiz hortumcular. Başka bir şey bildikleri yok.
Su testisi su yolunda kırılır derler. Yarın bir gün trafikte yol vermedi diye sizin veya sevdiklerinizin önünü kesip silahla darp edecek, düğün konvoyunda havaya ateş açarken balkonda yada çocuk parkında oynayan çocuğunuzu vuracak, kızınıza kardeşinize musallat olup ilişkiyi reddediyor diye silahla tehdit edecek, sevdiklerinizin iş yerlerini silahla basıp haraç isteyecek toplumun kanserli hücreleri bunlar. Ben bu tip olaylara üzülmediğim gibi gayet de yararlı ve sevindirici olduğunu düşünüyorum. İt kopuğun biri ölmüş diğeri cezaevine girmiş. Gayet olumlu bir gelişme…
Yine izmir yine metro yine grev Gece 4 buçukta grev ilan edilip herkese güzel bir günaydın hediyesi! veren bu çalışan musvettelerini gram desteklemiyor ve samimi bulmuyorum. Ne kadar doğru bilmiyorum konuşulan rakamlar 39bin lerde diyorlar. Adam metroyu otobüs gibi kullanıyor İzmirde birde bu paraları talep etme yüzsüzlüğü pes!!
Bence hepsini kovmak lazım. İzmir belediyesi ile birlikte. Nerdeyse hersene aynı terane bıktık artık valla …
İnsanlara fazla yüz vermeyeceksin buradan bu anlaşılıyor. Malum partide tek bir grev var mı yok? Acıma yetime gelir… diye boşa denmemiş İtip kakacaksın maalesef bundan anlıyoruz.
Bu noktada artık suistimal konuşulmalı. Her sene her sene bunu yaparak alıştılar bence. İzmir gerçekten çok garip bir şehir. Aldıkları paralara bir şey diyemem ama şahsen çok nadir kullanmama rağmen temizlik çok kötü, koordinasyon sıfır. X yere gider diyen şey iki durak sonra boşaltılıyor. Yarım saati geçen bekleme süreleri, bilemiyorum… İnsan aldığı paranın da hakkını vermeli bir noktada.
İsterseniz bana saldırabilirsiniz ama İzmir’in belediyecilik anlayışı da çok kötü. İlaçlama, altyapı, temizlik, karayolu, ulaşım ağı komple berbat.
Büyükşehir diye söz edilen bir şehirde bunların bir noktaya kadar ilerlemiş olması beklenir.
Yoo gayet haklısınız. İktidarı sevmem ama İzmir’i bu hale getiren CHP dir. Aziz Kocaoğlu ile başlayıp şimdide Soyer ile devam ediyor. Her sene bir metro bir izban grevlerinden bıktık artık…
Metro konusunda da dediklerinize aynen katılıyorum. Üzerine de otobüs gibi kullanılan metroları ekleyebilirsiniz. 39bin TL lik ne iş yapıldığını gerçekten çok merak ediyorum. İzmirde full otomasyonlu 200 kişilik fabrika Müdürleri zor alıyor o maaşları şuan.
Özetle CHP ve başkanları sayesinde İzmir, her konuda Büyük bir Köy haline geldi.
@J.S her yıl bu adamlara istediklerini verdikçe sonuç bu. Birde babalarının mekanıymış gibi şak diye kapatıyorlar kepenkleri. Gören metroyu onlar yaptı sanacak. Topu topu 650 kişi. Prosedürü bilmiyorum ama İzmir de o paraya çalışacak binlerce insan var. Komple yol vereceksin bak ondan sonra böyle şımarabiliyorlar mı…
Arkadaşlar İzrmirli değilim. Hayatımda bir iki kez gittim en son bu yaz bir düğün için… Dünyanın açık ara en berbat metro işletme sistemi sizde. Hatta kredi kartıyla metrodan geçebilecek teknoloji İstanbulda yokken bile İzmir’de vardı buna rağmen böyle. Ama bunun temel nedeni çiftli yapı. Metro işletmelerinizin nasıl yürütüldüğünü inceleyin CHP ile AKP şirketleri yüzde 50 yüzde 50 işletme paylaşmış. Doğrudan doğruya kriz ortamı. Biz burada İmamoğlu seçildiğinde metrobüsü bozmaya çalışan ne dayılar gördük. Tüm gün klima açan depasuna matkapla delik açmaya çalışan…
He öte yandan CHP de boş değil. Kriz yönetememek konusunda uzmanlık ileri seviyede. Ne kadar meclis desteği alamasalar bile İstanbul ve Ankara ortadayken meclis artı halk desteği ile İzmir’in hali içler acısı.
Son olarak bu sitede pek çok çift diploma, yüksek lsans efendim dil belgeli adam var kaç kişi 25 i görüyor çok merak ediyorum.
Teşekkür ederim, düşüncelerimde yalnız değilmişim.
Sürekli " Vah vah gencecik çocuk öldü " gibi yorumlar görüyordum. Tabii ki herkesin canı önemli, kimse kimsenin canını kastedemez fakat bu da romantize edilip çok üzülecek bir şey değil. Zaten bu karakterler birbirine olmasa yarın bir gün düz yolda yürüyen insana yan baktın deyip saldıracak tipler, vefat eden gençlerde bu kesimde yüksek ihtimalle. Genelde sonları öyle ya da böyle aynı olur sadece çoğu bu kadar ses getirmiyor. Bunlar bu davalarda ölmeyi şehitlik, hapis yatmayı da alnının akı, boynunun borcu olarak görür ve övünür.
Bu sistemin adı İzban üstat, aslında bu bir banliyö sistem olarak yapıldı. Kara trenlerin geçtiği mevcut tren rayları yenilendi, yollar ve duraklar revize edildi vs. Tren yolları TCDD nin olduğu için bu proje %50 demiryolları %50 büyükşehir olarak yapıldı. Tahminimce @Agape de çoğunlukla İzban kullanmak durumunda kaldığından daha çok sıkıntı çekiyor Yani zaten devletin olan raylar kullanılınca bu %50 li ortaklık oluştu zamanında. Tabi şu anda Avrupadaki Banliyö mantığında bir kullanımı yok ( hiçbir zaman da öyle olamadı aslında ) yüzbinlerce insanın günlük işe-okula vs gidişinde ana opsiyon izban.
Bu sistem ilk yapıldığında güzeldi, mühendislik ve sinyalizasyon kısmında japonlar ile çalışılmıştı ( projedeki bir japonla tanışmıştım, mükemmel adamlar ) . Sonra bunun hattını uzatıp sürekli yeni durak açtılar, o sırada bunun sinyalizasyonu bir bozdular o bozuş Yıllardır tekrar o seviyeye getiremediler, bazen duraklarda hiç saat yazmıyor. bazen saatinde gelmiyor falan Bir süredir pek kullanmıyorum şu an nasıl emin değilim ama toparlayabildiklerini düşünmüyorum.
Bir de İzmir Metro var, bu şirketin tamamı belediyenin. Bunda yolculuk sırasında aksaklık çok daha nadir olur .
Grev hakkında yorum yapasım yoktu ama yazmışken yapayım Ne hikmetse özellikle seçim öncesindeki sözleşmelerde işleyişi durduracak bir eylem patlıyor Ülkede birilerinin grev durdurma yetkisi bile varken niyeyse İzmir’de milyon insanın günlük yaşamını etkileyecek bir grev kararında durdurma uygulanmıyor Bir de şu an grevi gerçekleştiren türk iş e bağlı demiryol iş sendikası kime yakınmış diye iki google yapılırsa herhalde bir şeyler kafalarda biraz daha netleşir diye düşünüyorum
Hak aramak ve hak ettiğini aramak arasında ince bir etik ve ahlak çizgisi bulunması lazım.