Belki tarihsel süreci ve bugünü merak edenler vardır diye paylaşıyorum.
Yukarıda festivalde öldürülen siviller için yazdığımı ortadan alıntılamışsınız. Orada bulunan masum insanlar için üzüldüğümü yazmıştım halbu ki. Ama masum kısım o 200 küsur kişi arasında bile aşırı az durumda. Çoğu İsrail tarafından öldürme yetkisine sahip silah eğitimi almış işgalci yerleşimcilerdi. Onların ölmesi askerlerin ölmesinden farksızdır benim gözümde. Zaten çoğu şu an üniformalarla dolaşıyor ordu içersinde. Olan olaylardan bağımsız tursitlere oldu. Allah rahmet eylesin.
Tek yol buysa insanlığı kapatıp çıkalım. Rusya ukraynayı yok etsin iran azerbeycanı yok etsin israil filistini yok etsin bu işin sonu zaten insanlığı kapatmak.
Bir insam masum suçlu ayırdığı sürece çocuklar ölmeye devam edecek gibi bir cümleyi de aklım almıyor.
O çocuğa bunu yaşatan da onlar bana bunu yaşattı diye hareket ediyor. Aynı motivasyonla hareket eden iki eylemi nasıl bu kadar farklı sempati ve antipsti ile değerlendiriyorsunuz anlamıyorum. Kan davası kanla bitmez.
Tek yol holokost mu gerçekten vallahi pes.
Şiddet sorunları çözmez engeller. Engellenmiş sorunlardansa çözülmüş sorunlar daha kalıcı değil mi? Dünün ezileni yarının ezeni olacak. Çocuğunu bile öldür ki intikam alacak kimse kalmasın diyen bir zihniyet insanlığa yakışıyor mu? Yapmayın gözünüzü seveyim ya.
Ben yıllarca pkk ve hizbullahın gölgesinde büyüdüm. Öfkeli insanı kullanmak kolaydır diye bu nefreti planlı olarak veriyorlar bünyelere. Öfkeli insanı dağa çıkarmak basittir, kullanmak basittir.
Toplumlar homojen yapılar değil. Bir toplum yok edilerek barış tahsis edileceğine inandırmayın kendininizi.
Vallahi acı, takip etmeye yürek dayanmıyor, insanlar orada yaşıyor bakamadığımız şeyleri, bu kadar ölüm oldu sineye çekip karşılıklı anlaşalım demeyecek kimse neyin karşılığında bir bu kadar ölümün daha karşılığında.
İlk günden beri aynı şeyleri yazıp duruyorum. Beni hayalperest, dünyanın acı gerçeklerinden habersiz pollyanna modunda takılan biri olarak görüp yine ne zırvalıyor diyebilirsiniz. Kan davasına da teröre de çocukluğumdan beri canlı şahit olduğumdan merhamet dışında bir çözüm olmadığına inanıyorum ben. Merhamet zayıflıksa keşke kan davasında tüm ailesi yok olanlardan biri zayıf olsaydı da o zinciri kırsaydı tüm ailesi yaşacaktı.
Savaş ayrı can yakıyor burda okuduklarım ayrı can yakıyor. Yani insanım yazım hatası için kusura bakmayın deyip bir toplumun yok olması gerekliliğinden rahatsız olmaması sağduyunun bittiği yer herhalde.
Asya’da bu duruma örnek teşkil edecek bir iki olay var ve sonucunda iki halktan biri yok oldu. Çünkü bu pkk vs Türkiye olayı değil. Tek taraflı korkunç bir zulüm var ve bu askere ya da militana karşı yapılmıyor. Öfke ile hareket edilmemeli evet, mantığı ortaya koyarsak doğru olan bu. Ama artık orada mantık işlemiyor. Soykırım var. Bu halklar ne yazık ki iki devletten en az biri yaşadığı sürece barışmayacak. Bana göre Ortadoğu da bu problem için başka çıkış yolu da yok.
Zaten savaşın nedeni, iki tarafın birbirini yok etmeye çalışması. İki devletli bir çözüm zor olabilir, ama bir topluluğu yok etmek yani etnik temizlik, acımasızca olacaktır. Yani acımasızlığa çözüm olarak acımasızlığı göstermek gibi bir kısır döngünün içine giriyoruz.
Bir topluluğu yok etmek: kötü ihtimalle soykırım, iyi ihtimalle tehcir. Tarihteki tehcirler yer yer ölümlere, kayıplara ve mutlaka travmaya sebep olmuş. Yani milyonlarca insanı sorunsuzca bir yerden başka bir yere nakletmek diye bir şey yok.
İsrail suni olarak kurdurulmuş bir devlet olabilir ama sonuçta 74 yıldır orada. Orada doğmuş nesiller var. Onları yok etme, öldürme, sürme gibi bir seçenek kabul edilemez ki buna kalkışan kınadığı şeyi yapmış olur, düşmanından farksız olur.
Tarihin bitmeyen döngüsü…
Dayak yiyerek büyüyen çocuğun büyüdüğünde kendi çocuğunu dövmesi gibi toplumlar da yaşadıkları travmaları başka toplumlara yaşatıyorlar.
Naziler Yahudilere → İsrailliler Filistinlilere
Japonlar Çinlilere → Çinliler Uygur Türklerine
Hırvatlar Sırplara → Sırplar Boşnaklara
Zalime dönüşmek istemeyen mazlum (ister birey olsun ister toplum) yarasını sarmak ve psikolojisini iyileştirmek zorunda.
Yok edilme tek taraflı. Hamas gibi örgütlerin kurulma sebebi de İsrail çünkü meşru yollarla bir askeri yapılanmaya izin vermedi. Dediklerinde haklısın ama savaş kan davasına döneli yıllar oldu.
İsrail halkı da çoğu şeyin farkında ama dini sebeplerle kendilerini aklamaya çalışıyorlar. Nazilerin Yahudilere yaptığı ne ise, bugün Yahudilerin Filistinlilere yaptıkları aynı şeydir. Ben bugüne kadar Nazilere karşı kendini savunmuş yahudilere eleştiri yapıldığını da görmedim (senin için demiyorum) Ancak konu Filistinliler Müslümanlar olunca herkes üç maymunu oynuyor.
Filistinliler fiziksel yaralarını dahi saramıyor. Umarım ileride dini bağlılıkları gevşemez ve kenara atılmaz. Yahudiler için çok zorlu bir gelecek bekliyor bütün dünyada. Dün rusyada saldırılara uğramaları da bunun göstergesi.
“dünün ezileni yarının ezeni olacak” bunu yaşayan birisi (hatta yaşamasa bile) gerçek hayatta sizin söyledğinizi , daha doğrusu söylemek istedğinizi yaptığında şu sonuçla karşılaşır “hayatı boyunca ezilmek” bunu hayat tecrübenizden bile çok rahat anlayabilirsiniz. “insan zihni zayıfı ezer” peki zayıf gerçekte zayıfmıdır? bana göre zayıf gerçek anlamda zayıf değlidir atıyorum depresyonda bir insanı bile başka bir insan “zayıf” algılayabilir hatta pskiyatrist bile! hal böyle olunca antidepresanı dayar. ve aslında antidepresan sisteme para kazandırmanın dışında bir işleve sahip değildir dahası beyinde kalıcı veya geçici nasıl bir zarar verdiği tartışma konusudur (zira insan zihni (tıp) beynin %99 unu bilmiyor) söylemek istedğim belki sizin atladığınız nokta şu; ezilen insanlar esasen standart ayardaki zihinsel insana göre farklı insanlar eğer bu insanlara “artık sizi ezmeyeceğiz” mesajı verseniz bile (ki bu gerçek değildir) normale döndüğünde bu tür insanlar yine “ezilmeye mahkumdur” yani bu tür insanlar için sadece 2 seçenek vardır “ya ezileceksin yada artık dayanamadığın noktada karşılık vereceksin” bu da zaten başkasını ezmek anlamına geliyor aslında bana göre intikam almak… bir başkasını yada bir toplumu ezmek ancak öfkenin sonucu değil “zihinsel bir karar” olabilir yani keyfi, bir rahatsızlık duymadan zarar verirsiniz. mesela ekonomik açıdan baktığınızda çok dar gelirli kesime kapitalist sistem eziyet ediyor yani “eziyor” fakat sistem bunu zihinsel olarak yapıyor yani yaparken öfke, kin, nefret gibi duygular beslemiyor dolayısiyle “ezmek” doğal değil zihinsel… doğal -zihinsel ayırımı sadece insana özgüdür bana göre. zihinsel verilen zararla doğal verilen zarar arasında inanılmaz fark vardır pratikte insan denilen canlı bu iki zararı terazide tartar ve ikisinede “1 kilogram” şeklinde sonuç bulur. özetle ezilen insan bana göre asla “ezen” insan olmaz. ezilen insan ezilmenin intikamını alır. bunu yapmasaydı son nefesine kadar ezilecekti… buradan çıkarılacak sonuç hiç bir insanı bebekliğinden başlayarak “kötü muameleye” tabi tutmamak… din , ahlak kuralları , yasaklar vs ile doğal yaşamını -özgürlüğü kısıtlayacak hiçbir “öğreti” ile beynini yıkamamak… zira bunu yaptığınızda zihinsel olarak bunu kabul etse de içerisinde inanılmaz bir öfke biriktirecektir. kötülüğün kaynağı bana göre hayvandan farklı olan “zihindir” zira kötülüğü insan iradesiyle bile bile yapar. zihinsel verilen zararlar ve kötülükler bu akıl almaz bir adiliktir. zira haz alınarak, keyf alınarak , iyi bir yaşam -kaliteli bir hayat varken yapılır. ben rte yi bile geçmiş hayatında “ezilmiş” olduğunu düşünerek bazı durumlarda haklı bulurum.
Toplumsal açıdan bakıldığında nazilerin yahudilere yaptığını israillilerin filistinlilere yapması? dikkat edildiyse kimse “kendisine zarar verene zarar vermiyor” sizce neden? ben kişisel olarak hayatım boyunca “korkak” olmadım hangi güçte ve seviyede olursa olsun bana “zarar” verene karşılık vermek istemişimdir. ama zihinsel insan demek ki “korkak” ve aslında zihniyeti de bozuk yani doğru düşünmüyor. " iri yarı bir adam geldi beni dövdü, ona bişey yapamadım gittim 10 yaşında çocuğu ben dövdüm." yani ne yaparsan yap “güçlen” fakat git almanya nın canına oku! fakat çarpıcı birşey söylemem gerekirse " geçmişte olan olayların-savaşların-zulmlerin bu güne taşınması gerçekci bir “tramva” değil yani tamamen faketir , bu tramva zihinseldir" insan aslında korkuyu, hatta zulmu bile normalde “anlık-akut” yaşar. bunun hafızada kalması bile zihinsel bir olaydır. bunun bireysel olarak olması kabuledilebilir bir durumdur yani bir insan ezildiyse kendisini ezeni ve/veya zarar vereni unutmama karşılığını verme hakkına sahiptir. fakat rihanna konserinde eğlenen , miami de tatil yapan 2023 yılı 20-40 yaş arası bireylerin “işte biz geçmişte ezilmiştik, A ülkesi bize zulm yapmıştı” deyip eğer ekonomisi iyi ordusu güçlü bir ülkeyse “bende şunları bir ezeyim” demesi asla gerçekci değil bu tamame faketir! bunun hafızada tutulması da tamamen “adiliktir” net olarak söylüyorum sen miami de tanga ile plajda güneşlenen, gece barda eğlenen birisin aylık gelirin 15-20bin dolar ve kalkıp 100 yıl önce şuanda hayatta olmayanların tramvasını yaşadığını iddia ediyorsun? kanka ben bunu yemem kusura bakma! yiyene de afiyet olsun. israilli vatandaşların tramvasını da aynen böyle değerlendiriyorum. özetle birey kendisi bu tramvayı yaşarsa haklı değilse aşağılığın tekidir…
Bireyler oturup bu şekilde düşünüyor demiyorum ama onları yönlendiren ideologların peşinden sorgusuzca gidiyorlar. Toplumu şekillendiren ideologlar, siyasetçiler vs. şiddeti kafalarında meşrulaştırmış oluyorlar. Toplumda da kanıksama ve acımasızlaşma gözlemleniyor. Haklı bulmuyorum.
Hocam yazdıklarınızı okuyorum ama anlamıyorum gerçekten.
Hadi hayırlı uğurlu olsun, şu son iki maç olmasaydı bu jenerasyondan tamamen umudumu kesmiştim.
Gerçi altın jenerasyon falan diyorlar ama biraz ülke olarak hafızamız zayıf. Bence olsa olsa bronz - bakır jenerasyon olur bu oyuncu grubu.
Altın jenerasyon bu kadroydu. 2008 kadrosu da gümüş sayılabilir.
Şu Hakan’a “sen sevinme ulan ayı” diyesim vardı da neyse. Tam bi’ el freni.
İsrail Gazze Şeridi’nin merkezindeki El-Ahli hastanesini vurduğuna dair haber ve videolar paylaşılıyor. Direniş kanalları en az 500 civarı ölü olduğunu yazıyorlar.
Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü:
—
Gazze’nin merkezindeki El Maamadani (Ahli Arap) Hastanesi’ne düzenlenen bombalı saldırıda 500’den fazla kişi şehit oldu.
Faşist siyonist İsrail devletinin bombaladığı hastaneden burada paylaşamayacağım videolar var. Hiç konuşulacak bir yanı bile yok işgalci siyonistler Gazze de soykırım yapıyorlar.
Hamas dan sonra Halk Kurtuluş Cephesi de bir açıklama yayınladı.
Popular Front for the Liberation of Palestine:
—
The heinous massacre committed by zionist occupation aircraft in the Al-Maamadani Hospital in Gaza City this evening is a war crime that shames humanity as a whole.We emphasize that the global and Arab silence in the face of these massacres is tantamount to a death sentence for over 2 million Palestinians in the Gaza Strip.
Görüntüleri gördüm. Boğazım düğümlendi. Bu kadar da olamaz diyorsun ama oluyor.