Gündem

1 Beğeni

Enflasyon nasıl mı hesaplanıyor?

Özet

6 Beğeni

Kış aylarında Elektrik, Doğalgaz, Gıda vs. ağırlığı düşürüyorsun. Otel Konaklama ve Restoran artırıyorsun. Yazında tam tersine çevirdin mi al sana enflasyonla mücadele. :slight_smile: Kim demiş mücadele yok diye. :slight_smile:

4 Beğeni

Umarım yuzde elliyi geçmez diye açıklama yapılıyor, sonra yüzde kırk sekiz açıklanıyor. Şapkanın içinden tavşan çıkardığına illüzyoncunun kendi şaşırıyor, izleyenler hayatta kalmakla meşgul.

2 Beğeni

Yıllığa gelemeden aylık tüfe %11.1 olmuş, bir ayda bu kadar fakirleşmeyle yıllık 50 yi geçmiş mi geçmemiş mi önemseyemedim :smiley: . Sanırım 94 ten sonra ülkede ilk defa üst üste 2 ay çift haneli enflasyon görmüş olduk aylık bazda. Sırf şunun kısa vadeli etkisi bile dar gelirli kesimde büyük felakettir.

4 Beğeni

Allah virüs olan herkese şifa versin.

3 Beğeni
4 Beğeni
5 Beğeni

Türkiye’de yaşasa ne yapar acaba?
https://twitter.com/BillyM2k/status/1479807894887407621?t=KqlkbT0KFNmv3z02Dzk4Xw&s=19

7 Beğeni
6 Beğeni

Yeter artık ya! Kaçıncı zam bu? Daha geçen kıçı kırık clio 3 ün depoyu 820 liraya fulledim. 1000 liradan aşağı dolmaz artık.

3 Beğeni

Keşke benzin zamları araba deposu ile sınırlı kalsa, ben razıyım. Benzine mazota zam gelmesi demek domino etkisi ile görüp görebilecğeiniz her kalem ürüne tek tek zam gelmesi demek.

5 Beğeni

https://twitter.com/haskologlu/status/1490784671868899338?t=vIGnZQ2nSx41j6rf_rG-Rw&s=19

https://twitter.com/haskologlu/status/1490801623882420225?t=vIGnZQ2nSx41j6rf_rG-Rw&s=19

2 Beğeni
3 Beğeni

1000 liradan aşağı dolmuyor zaten hocam :blush:
Ayrıca benzine daha da zam gelecek maalesef. Ben de dün depomu dolduramadım. Şaka gibi şu fiyatlarla hep bir önceki fiyatı kovalayarak, yakalayabilirsek avunarak yaşıyoruz…

2 Beğeni

2021 içinde akaryakıta yapmamamız gereken seviyelerde sübvansiyon yaptık. Faiz indirimleri paralelinde enflasyon düşük olsun diye böyle bir tercihe gittik. Ekim kasım civarları dolar 9 liralardayken mazot 7.5 lardaydı. Petrol varili 70 dolarlar falandı.

Biz bu tercihi o dönem iç ekonomi politikamız çerçevesinde yaptık. Sonra petrol biraz düştü ama kur şoku yedik ve sübvansiyonu geri alamadık. Sonra kur korumalı mevduat vs fln biraz kuru düşürdük ama petrol çıldırdı, gene sübvansiyonu geri alamadık. Şimdi tüm dünyada imkanı olan ülkeler akaryakıt ve doğalgazda ( genel anlamda tüm enerji kalemlerinde ) halkları sıkıntı yaşamasın diye sübvansiyona başlamışken biz uzaktan izliyoruz. Çünkü sübvanse edecek bir makasımız kalmadı.

Artık depolar 1000 liraya, elektrik ve doğalgaz faturaları 1000 er liraya sabitlenecek gibi. Göstermelik 1-2 düzenleme daha bekliyorum ben özellikle faturalar için. Ama %10 bile düşmez tahminimce. Şu an enerji politikamız elleri açıp dünyada işlerin rayına girmesi ve fiyatların global anlamda düşmesine dayalı bir bekleyiş gibi duruyor.

3 Beğeni
1 Beğeni

İşin tadi tuzu iyice kaçtı.

1 Beğeni

Çok kötü bir durum ama yine de bu zamların seçim akşamları son ses dombıra açıp koyduk mu diye konvoy yapan osmanlı tuğralı doblo sahiplerinin bir taraflarında patladığını görmek bir nebze olsun moralimi düzeltiyor.

8 Beğeni

4 ay önce aylık yakıt giderim 600 lirayken şu an 1400 TL’yi geçti. Sene sonuna kaç olacak kestiremiyorum.

2 Beğeni