Gündem

Zaten biliyorduk da, bakanların, hükümetin hangi sınıfın çıkarlarını temsil ettiğinin itirafı gibi olmuş. :slight_smile:

3 Beğeni

Bakayım haber olacak mı diye bekledim ama yok olmadı maalesef. Forumda HP için site de olduğu için bir haber gelir diye bekledim. Özellikle Harry Potter’da Profesör McGonagall’ı seslendiren sanatçı ve seslendirmeci Bedia Ender Öztep hayatını kaybetmiş, Allah rahmet eylesin. Çocukluğumuzun güzellikleri tek tek gidiyor. 2025’de pek sevilen bir yıl olmayacak gibi.

8 Beğeni

İstanbul genelinde, son bir gün içinde sahte alkol alan 38 kişi zehirlenme şikayetiyle hastaneye başvurdu. Başvuran 38 kişiden 11 kişi hayatını kaybetti.

Bu kez tutuklayacaklar gibi…

Bir önceki denemede çatışmamak için geri çekilmişlerdi.

Yalnız bir düşman vardır: cehalet. Onun dostu da korkudur.

Nazım Hikmet

Büyük ustaya saygıyla…

4 Beğeni

Ölenlerin sayısı 19’u geçmiş.

1 Beğeni

Reis, hani enflasyon 44 bilmem kaçtı, “fahiş fiyatlları boykot edin” demiştiniz. Şimdi ne yapalım kimi boykot edelim.

5 Beğeni

Zamları Allah yapıyor dediydiler beyim. Ne dimek Reyiz!

3 Beğeni

7 Beğeni

SON DAKİKA | ABD Başkanı seçilen Donald Trump Truth Social’da:

“ORTADOĞU’DAKİ REHİNELER İÇİN BİR ANLAŞMAMIZ VAR. KISA SÜRE İÇİNDE SERBEST BIRAKILACAKLAR. TEŞEKKÜR EDERİZ!”

1 Beğeni

Reuters:

LIVE: View of Gaza as Israel and Hamas reach ceasefire agreement

https://x.com/i/broadcasts/1mnxeAprkybxX

1 Beğeni

Birkaç hafta önce Ertan Özyiğit’in bir yorumunu dinlemiştim. ABD, Ortadoğu’daki tüm sorunları (İsrail, Suriye vs) bir şekilde çözecek ve Çin’le bir savaşa girecek, bunu da Hindistan üzerinden yapacak demişti.

Muhtemelen sırada Ukrayna-Rusya çözümü vardır.

1 Beğeni

Benim özellikle Hindistan konusunda itirazım var. :slight_smile:

Çin - Hindistan savaşı, geçmişteki silahlı çatışmaları ve sınırlarında devamlı olan şu küçük çaplı taşlı sopalı kavgaları saymazsak, geniş çaplı bir savaş ihtimali bence de var.

Ama bu savaş Hindistan’ın ABD taşeronluğu nedeniyle değil de Himalayalar nedeniyle olma ihtimali çok daha yüksek. Kaldı ki Hindistan taşeron olamayacak kadar bölgede emperyal bir güç. Önümüzdeki yıllarda küresel iklim sorunlarının artması bu iki süper gücün bir savaşa tutuşmasına neden olabilir.

Asya da ABD taşeronluğunu özellikle Japonya, Güney Kore ve Filipinler yapıyor. Özellikle Japonya’nın son 5-10 yılda silahlanmaya büyük önem vermesi Çin ile uzlaşmaz bir dış politik hat izlemesi, Kuzey Kore’ye yönelik taciz eylemlerinde bulunması ABD taşeronluğundan öte bir şey değil.

Asya da kıyamet koparsa ABD ile birlikte Hindistan değil de bu ülkeler harekete geçecek diye düşünüyorum ben.

1 Beğeni

Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani:

○ “Katar, Mısır ve Amerika Birleşik Devletleri, Gazze konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmaktan mutluluk duymaktadır.”

○ “Anlaşmanın uygulanması 19 Ocak Pazar günü başlayacak.”

○ “Müzakerelerin ilerlemesine katkı sağlayan ortaklarımız Mısır ve ABD’ye çabalarından dolayı teşekkür ediyorum.”

○ “Görüşme taraflarının onayıyla, bu gece idari kısımların tamamlanması için çalışmalara devam ediliyor.”

○ “Anlaşmaya göre Hamas, Filistinli tutukluların serbest bırakılması karşılığında 33 rehineyi serbest bırakacak.”

○ “Anlaşmanın birinci aşamasının tamamlanmasının ardından ikinci ve üçüncü aşamalara ilişkin ayrıntılar.”

○ “Hamas ve İsrail ile ateşkes anlaşmasının uygulanmasına yönelik adımlar üzerinde çalışıyoruz.”

○ “Anlaşma barışı getirecek ve sorumluluk artık anlaşmanın iki tarafına düşüyor.”

○ “Katar, Mısır ve ABD’den ekipler ateşkes anlaşmasının uygulanmasını izleyecek.”

○ “Ateşkes anlaşmasının uygulanmasının takibi ve olası ihlallerin takibi için mekanizmalar olacak.”

○ “Ateşkes anlaşmasının uygulanmasının sağlanması, anlaşmaya taraf olan her iki tarafın da taahhüdü ve arabulucuların çabalarıdır.”

Beyaz Saray’dan yapılan ayrı bir açıklamada Biden’ın şu sözlerine yer verildi:

“ABD’nin Mısır ve Katar’la birlikte aylardır yürüttüğü yoğun diplomasinin ardından bugün İsrail ve Hamas bir ateşkes ve rehine anlaşmasına vardı. Bu anlaşma Gazze’deki çatışmaları durduracak, Filistinli sivillere çok ihtiyaç duydukları insani yardımı ulaştıracak ve 15 ayı aşkın bir süredir esaret altında tutulan rehineleri ailelerine kavuşturacaktır.”
@TheCradleMedia

Hamas:

"Ateşkes anlaşması, büyük Filistin halkının efsanevi kararlılığının ve Gazze Şeridi’ndeki yiğit direnişimizin 15 ayı aşkın bir süredir devam eden çabalarının meyvesidir.

Gazze’ye yönelik saldırıyı durdurma anlaşması halkımız, direnişimiz, ulusumuz ve dünyanın özgür insanları için bir kazanımdır. Bu anlaşma, halkımızın kurtuluş ve geri dönüş hedeflerine ulaşma yolunda düşmanla çatışmada bir dönüm noktasıdır.

Bu anlaşma, onurlu Gazze Şeridi’ndeki kararlı ve sabırlı halkımıza karşı, onlara yönelik Siyonist saldırganlığı durdurma ve maruz kaldıkları kan banyosuna, katliamlara ve imha savaşına son verme sorumluluğumuzdan kaynaklanmaktadır.

Gazze ile dayanışma gösteren, halkımızın yanında duran, işgalin teşhir edilmesine ve saldırganlığın durdurulmasına katkıda bulunan Arap, İslami ve uluslararası tüm onurlu resmi ve halk duruşları için takdir ve teşekkürlerimizi ifade ediyor, başta Katar ve Mısır olmak üzere bu anlaşmaya varılması için büyük çaba sarf eden arabulucu kardeşlerimize özel teşekkürlerimizi sunuyoruz."

Aslında bu konu çok daha önce konuşuluyordu.
İsrail’in Türkiye ve Arap ülkeleri ile olan ilişkisi gıdım gıdım da olsa iyileşiyordu. Ancak İran bölgede yalnız kalacağı endişesiyle Hamas ve Hizbullah ile el ele vererek 7 Ekim saldırısını başlattı. Tabii terörizmi devlet politikası olarak uygulayan israil gibi bir ülkenin otobüs dudağındaki normal vatandaşlarının gırtlağını keserseniz, bunun sonucunda İsrail de masum veya terörist ayırmadan öldürmeye başlar.
Olan binlerce masuma oldu.

İran’ın bu politikası sadece İsrail üzerine değil, Suriye, Irak, Yemen gibi yerlerde de vekil savaşı yürütüyorlar.
PKK’ya falan silah desteği yapıyorlar. Ama son zamanlarda birçok cephede kaybettiler.
Kimin kazanıp kaybettiği ile ilgilenmiyorum ama umarım masum insanların ölümü son bulur.

1 Beğeni

Binlerce bu konuda yayın, analiz var. Hamas’ın 7 Ekim güdüsü ne İran ne Hizbullah. Birkaç neden var ama örneğin İsrail Haaretz gazetesinin de dediği gibi ilk neden gelmekte olan büyük israil operasyona engel olmak için esir toplamaktı. İsrail muhalifler bile İsrail saldırganlığını engel olmak için Hamas buna mecburdu diyor biz hala bu somut gerçeği okuyamıyor , göremiyor olmamalıyız.

İsrail filistin meselesinde sanki sıfırıncı tarih 7 Ekim gibi bakarsanız büyük yanılgıya düşerseniz. Sanki Hamas bir gece yattı sabah kalktı hadi gidelim de saldıralım dedi.

7 Ekim stratejisi sonuçlarıyla ateşkesten sonra Filistin için kazanım ve kayıplarıyla tartışılabilir ama olmayan hayali şeyler üzerinden koca bir direnişi yargılamak büyük haksızlık. Hem tüm bileşenleri ile direnişe büyük haksızlık hem de Filistin halkına.

2 Beğeni

Üstat merhaba, Filistin meselesi tabii ki 7 Ekim’le başlamadı.
Somut gerçek derken, buradaki somut gerçek İsrail’in yayılmacı terörist bir politika güttüğü.
Muğlak olan bence Hamas’ın mücadelesi. Ben sizin kadar masum olduklarını düşünmüyorum. Filistin mücadelesi ile Hamas konusunu eş kabul edip haklı olduklarını çıkarımına varamam. Filistin’in haklı mücadelesi var ama Hamas’ın yöntemleri ve işbirliği yaptığı örgütler ve devletler pek temiz olmadığını ortaya seriyor. Günün sonunda Hamas saldırgan olarak ne elde etti? 50 bin masum insanın öldüğü, Gazze’nin yarısının işgal edildiği, Hizbullah ve Hamas’ın tepe kadrosunun mezbaha gibi doğrandığı bir sonuç elde edildi.

İran konusu ise somut bir konudur. İran’ın güttüğü politika en az İsrail kadar masumların canına kast ediyor. Daha geçenlerde Suriye’de savaş bitti diye İran yetkilileri Suriyelileri tehdit etti. İran nasıl PKK’ya yardım ederken tek gayesi düşmanlarını zayıflatmaksa aynı politikayı Gazze, Lübnan, Suriye ve Irak gibi yerlerde yürütüyorlar.

1 Beğeni

Hindistan illa Abd taşeronluğu yaparak savaşacak gibi bir şey söylemedi. Abd, senin de belirttiğin konuyu kaşıyarak bunu sağlayabilir.

1 Beğeni

Ölenlerin sayısı 30 oldu.

1 Beğeni

SON DAKİKA | İsrail, Gazze ateşkes anlaşmasına ilişkin kabine oylamasını erteledi.

1 Beğeni