O konumu kaybedince dokunulmazlığı olmayacağını, yargılanacağını biliyor mu bu adêm? Bilmiyorsa öğrenmek acıtacak belli ki.
Zaten sadece karı koca ailede olmuyor mu? bizde de çocuk yok, boşamasınlar bizi sonra ![]()
Bakanın bu açıklamasından 9 ay sonrası doğacak çocuk sayısına bakmak lazım. Bu hakaretin altında kalmayıp şimdi herkes çocuk yapmaya başlamıştır belki.
İroni elbette.
Arkadaşlar bakan hangi amaçla, neyi kastederek söyledi bu sözü bilmiyorum ama ailenin tanımı bu. Bu kelime bu anlama geliyor. Geniş aile, çekirdek aile falan vardı mesela ilkokul kitaplarında.
Yani çocuksuz çiftleri gucendirmek, rencide etmek gibi bir amacım kesinlikle yok ama bu sözcüğün tanımı bu ve çekirdek aile (yani minimum aile) için çocuk gerekli.
Aile değillerse neler? Saçma ve komik.
Düşünmeden konuşmuşlar yine. Aile yılı ilan ettiler diye ne yapacaklarını şaşırdılar. Daha yılın bitmesine çok var. Bakalım daha neler neler söyleyecekler. Hiç utanmıyorlar da insanlardan. Bunların peşinden koşan kesim de bunlar ne söylerse körü körüne inanıp onaylıyor. Onlara da üzülmüyorum zaten. Umarım bir gün bu ülkeyi bu hale getirmekte emeği geçen herkes cezasını çeker.
İğreniyorum bu zamandan: Her zerresi kokuşmuş, yozlaşmış, kafasız, yobaz toplumun bu kesiminden ve bu kesime hitap eden sistemden. Olan da bize oluyor. Bakın hiç takıyorlar mı gündemi? Kahvelerini içip üç maymunu oynuyorlar. Bunlar yüzünden başımıza gelmeyen kalmadı. Yazıklar olsun.
Bu tanım sadece tek bir aile tipini tanımlıyor veya eskidi gibi.
Üzerinde okuduğum düşündüğüm bir konu değil ama gazetelerde özellikle batı toplumunda bazı yasal düzenlemeler ile ilgili haberleri okurken denk geliyorum.
Bekar anne, aynı cinsiyete sahip ebeveynler ya da çocuksuz resmi nikahsız birliltelik gibi yasal düzenlemeler var.
Melih Gökçek yargılandı mı? Önceki bilimum yolsuzluğa bulaşmış olan bakanlar? Hiç bir şey olmayacağını bildikleri için böyleler.
@Everfever Minimum ailenin neye göre böyle tanımlandığını da söyler misiniz? Evlatlık olup olmaması fark ediyor mu çocuğun? Ya da aynı cinsiyete sahip ebeveynler ve çocuk aile sayılıyor mu? İlkokulda öğrendiğimiz aile kavramını mı baz alacağız? Kötü niyetle söylemediğinizi biliyorum ama kestirip atınca haddin sınırlarını zorlamak olarak algılıyorum ister istemez.
Hayır. Maalesef çocuksuz çiftler aile olarak tanımlanmıyor. İngilizcesinde bile bir sosyal birimin aile olması için çocuk şartı var. Definition of family diye aratabilirsiniz. Oxford dictionary’ye sorabilirsiniz. Aile için önkoşul çocuk.
Bunlarda sorun yok. Çünkü dikkat edersen “anne”, “ebeveyn” dediğin zaman işin içine bir çocuk giriyor. Çocuksuz resmi nikâhsız birliktelik de bir aile değil.
Çocuğun varlığı. Evlatlık olup olmaması fark etmiyor. LGBT evlilikler + çocuk da aile sayılıyor.
Bunu neden bu kadar dert ettiğinizi asıl ben anlayamadım. Yani iki insan birbirini sevip hayatlarını birleştirdikten sonra buna aile denmemesi neden bu kadar önemli? Bir çift olarak da gayet mutlu ve dolu bir hayatları olabilir insanların. Neden bu kadar negatif tepki veriyorsunuz bir tanıma? Ama nihayetinde tanımı bu. Kelimeler önemli ve onlara o gün canımızın istediği anlamı veremeyiz. Doğru anlamında kullananlara da neden bu anlamda kullandın diye kızamayız.
İlkokulda öğrendiğimiz kavramları baz almayacaksak nerede duracağız? Ben artık köy, millet, muhtar, toplum gibi kelimelerin ilkokulda öğrendiğimiz şeklinde kullanılmasına karşıyım dersem ne olacak? Kafamdan yeni tanımlar, sınırlar koyabilir miyim? Eşim, kızım ve ben, neden biz üçümüze geniş aile denmiyor diye kızmaya hakkım var mı?
“Doğum oranı düşüyor, nüfusumuz azalıyor. Doğrum oranlarını arttıralım.” kılıfı altında “En az 3 çocuk. Tecavüze uğrarsanız bile doğurun. Çocuksuz aile olmaz. Anneliği reddeden kadın, eksiktir, yarımdır.” vs. gibi söylemlerle doğurganlığın şuursuzca pazarlanmasının arkasında çocukluktan itibaren sadece evlenip çocuk doğurmaya programlanmış kadın arketipinin yıkılıyor olması var.
Bunların derdi nüfus oranı falan değil. Ülkenin demografisini bu kadar düşünen bir zihniyet ülkeye 10 milyon ipsiz sapsız Suriyeliyi Afganı doldurmaz. Bunların derdi “Türk aile yapısı” adı altında ideolojilerini dayatarak kontrol altında tutup yönlendirdikleri en temel mikro modelin azalıyor olmasıdır. Korktukları şey sadece bu. Güncel bir önek vermek gerekirse “Doğal olan normal doğumdur.” pankartının, izleyicisinin %95’inin erkeklerden oluştuğu futbol maçında açılmasının nedeni de budur. “Eşiniz anormal olan sezaryen doğum yapmak isterse karşı çıkın, engelleyin. Sözünüzü geçirin, baskın taraf sizsiniz.” yazıyor aslında o pankartta.
Sadece birkaç gün önce cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama. Dertlerinin nüfus müfus olmadığının en büyük kanıtıdır.
“Neoliberal kültürün özendirdiği hayat tarzının olumsuz etkileriyle de karşı karşıyayız. Toplumun temeli olan aile kurumu tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tehdit ve tehlike altındadır. Ailenin, aile kurmanın, çocuk sahibi olmanın daha önce hiç olmadığı kadar örselendiği bir dönemin içindeyiz. Biliyoruz ki bugün pek çok aile 25 yaşına, 30 yaşına, 35 yaşına gelmiş çocuklarını evlenip yuva kurmaya, çocuk sahibi olmaya ne yazık ki ikna edemiyor. İnşaat sektörü artık 4 artı 1 veya 3 artı 1 değil, daha ziyade stüdyo tarzı 1 artı 1 konutlar yapmaya yöneldi. Asıl tehlike burada. Çünkü gençler tek başlarına yaşıyor ve 1 artı 1 ev onlara yetiyor.”
O zaman evlenenlere Aile Cüzdanı veriliyordu sanırım. Yanlışsam düzeltin ama Karı-koca cüzdanı verilsin. Çocuk olunca da bir üst level olan Aile cüzdanı verilsin
Bana dediğim gibi saçma geliyor.
Aynı saçmalık Vajinal Doğum ile Sezaryen Doğumda da var. Kadın istediği gibi doğurur, buna doktor ve eşler konuşarak karar verirler. Şu normal, bu anormal demek yanlış.
Biz İngilizce konuşmuyoruz. “Aile” sözcüğünün TDK sözlüğünde altı adet tanımı var ve ilki bu:
1 isim, toplum bilimi Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik; ev, familya:
“Birbirlerine nasıl tutkun, yangın bir aile olduklarını sayıp döktü.” - Lâtife Tekin
Evlilik yahut kan bağı yeterlidir. Karı-koca, bir ailedir. Bekâr anne ve evlatları, bir ailedir. Kardeşler, bir ailedir. Çocuk şartı yok.
Hatta beşinci tanımda, yan anlam olarak saysak bile, kan bağı değil aynı gaye üzerinde anlaşan kimseler denmiş. Son derece isabetli ve kapsayıcı buldum. Kimi öz kardeşler vardır, düşmandır; kimi dostlar vardır, birbirine derin bir ruh bağı ile bağlıdır.
isim Aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü:
“Kendilerinin hangi asil aileye mensup olduklarını bilmiyorum.” - Nâzım Hikmetisim Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü; ev:
“Beş dakika sonra bütün aile Macit’in heybesinin etrafını almış, o da her bi¬rine bir şey uzatıyordu.” - Halide Edip Adıvarisim Eşlerden kadın için kullanılan bir söz:
“Yalnız dostlarını ve değerli fikir adamlarını değil; kendini, ailesini ve çocuklarını bile bir an düşünmedi.” - Yahya Kemal Beyatlıisim Aynı gaye üzerinde anlaşan ve birlikte çalışan kimselerin bütünü.
isim Temel niteliği bir olan dil, hayvan veya bitki topluluğu; familya.
Neyse üzerine düşünecek, okuyacak bir meselemiz daha oldu ![]()
Bana hala aile deyip, çocuğun ön şart olarak koyulması doğru tanım olarak gelmiyor.
Ben daha çok hukuk olarak düşünerek yorumlamıştım ama demek ki sözlükleri de değiştirmek gerekiyor.
Evli bir çiftin çocuğu olmuyorsa neden aile kavramı dışında kalıyor ki?
Ne yazık ki bu, siyasal islamcı bakış açısıdır. Farkında olunsa da olunmasa da. Bunun bir adım ötesi “3 çocuk yapmayan, aile olamaz”dır.
Yeni evlenenlere Aile Cüzdanı verilmesi arkaik bir geleneğin ve anlayışın devamı. Siz zaten çocuk yapıp aile olmak için bir araya geldiniz, diyerek yapılan bir şey. Şimdi kalkıp bunu öne sürmek “Aaa Mecidiyeköy de köy! Kadıköy de köy! O zaman köy tanımını bunlara göre yapalım” demek gibi bir şey.
Kadın istediği gibi doğrurur. Doktor tıbbi olarak bir komplikasyon vs. varsa karışır. Eşine de çok affedersin, halt etmek düşer. Adam doğurmuyor, konuşma hakkı bile yok bence.
Bunlar ailenin unsurları. Enişte de, elti de ailenin bir unsurudur ama şartı değildir. Karı-koca da ailenin bir unsurudur ama şartı değildir. Çocuk şartı var maalesef. Hiçbir yerde “çekirdek aile”, “en küçük aile” tanımında çocuksuz bir çift göremezsiniz.
Sayenizde Oxford Dictionary’nin bile siyasal islamcı olduğunu öğrendim. ![]()
Ya oluyordur belki ama yapmak istemiyorlardır.
Şimdi aklıma şöyle bir şey geldi. Anne ve baba ölmüş vs bir şey olmuş yoklar. Bu durumda bir evde yaşayan kardeşler aile değil midir?
Sadece örnek verdim. Yapmak istemeseler de ailedirler. Siyasal islamcılar, isteklerine göre çocuk yapmayanları aile kavramı dışında bırakmak istiyor. Ben de diyorum ki peki çocuk olmaması ilahi bir durumsa ne olacak ![]()