Gündem

Yani dünyadan uzaklık rekor olabilir ama bu da çok büyük bir şey değil. Önemli olan yakın yörüngede seyretmek ve ivmelenerek dönmekti Apollo da. Maksimum uzaklığa çıkalım gibi bir çabaları yoktu. Bunlar ayın etrafında biraz daha geniş dönecekler. Burada asıl hedef yeni teknolojiyi sınamak ki çok önemli bir şey bence.

Bende zaten sonra iniş denenecek kısmını daha sonraki görevler için yazmıştım.

Zamanında da Türk Uzay programı için yalan olur demiştik. Aynen öyle oldu… Aya sert iniş beklemeye devam.

1 Beğeni

@alper
Tabiki PR.
Ama işte sırf o noktada bir hedef neler doğurur ona bakmak lazım. Yoksa koca bir endüstri , yığınla çaba boş…

Pentium işlemci , GPS, ısıya dayanıklı malzemeler, ambalaj gıda çeşitleri, Güneş panelleri yığınla gelen ürünün temelleri var 60’lar dan bu yana. İnsan çok gelişiyor. Ben aynı zamanda koşu ile uğraştığım için bildiğim bazı şeyler var. 42.5 km 2 saat altı bundan 10 sene önce çok büyük hayaldi. Şimdi koşan var. Olimipiyatlar da öyle sürekli milim milim ama gelişerek geliyor.

6 aya yakın bir süre uyku + 2 yıl çalışma + 6 ay yine uyku bunu yaparken minumum gıda ve su temini. İnsan ile teknolojinin bu noktaya gelmesi gerekecek. Güzel bir hedef bence.

1 Beğeni

Böyle geçiştirmeyle konu kapanmayacaktır;

1 Beğeni

Çok gerçekçi değil hocam, insan biyolojisine bir takım implantlar ekleyip uzay yolculuğuna, uzayda 3-4 yıl yaşamaya hazır etmek…

O kadar çok değişken var ki, bu kadırgalarla Amerika’yı keşfetmek ya da az görene gözlük, lens vermek meselesi gibi değil. Buna uygun evrimleşmedik biz.

1 Beğeni

Neden kalamasın uzayda, bence buna hazırlanabilir, zaten gönüllü olduğu için psikolojik olarak da kendini dengelemesi lazım. Söylemek kolay tabi de, işin maliyeti insan taşıyınca katlanıyor.

Şu bilgileri de paylaşalım

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) tek seferde en uzun süre kalan astronot,

371 günile NASA astronotuFrank Rubio’dur (Eylül 2023’te döndü). Toplamda (kariyeri boyunca) uzayda en uzun süre kalma rekoru ise 878 günden fazla süreyle Rus kozmonotOleg Kononenko’ya aittir.

1 Beğeni

Çok fazla değişken var, Örneğin

Kemik ve kas erimesi
Biz yerçekimi olan bir ortamda evrimleştik, yerçekimi olmayan ortamda vücuttaki sıvılar kafaya toplanıyor.
Kalp bir kaç yıl içerisinde kan pompalamayı bırakır. (Kullanmıyorsan çalışmam :slight_smile: )
Görme duyusunun çok ciddi kaybı.
Şimdi aklıma gelmiyor ama hem fizyolojik hem de psikolojik çok fazla değişken var.

Bu konuda çok iyi kitaplar var.

Şimdi tam anımsayamadım kitapları. Biri Ginko 'dan Yeryüzün Ötesi ve 1-2 kitap daha vardı, akşam onları da yazarım.

Eklemeden geçmek istemedim ISS tam olarak uzayda denilebilir mi bilemedim istasyon aslında hala dünyanın manyetik etki alanı içerisinde.

1 Beğeni

Hedef mars olunca sizin imkansız dediğiniz şeylerin aşılmayacağını ben düşünmüyorum. Bu benim düşüncem. Zaten ayda üs kurarak başlayacaklar belki de ayda doğan ilk çocuk buna hazırlanacak belli mi olur. Bu detayları bilmiyoruz şimdiden.

Astronotlar bu durumu hafifletmek için özel egzersizler yapar ve vakum cihazları (alt vücut negatif basınç cihazı) kullanarak kanı bacaklarına çekmeye çalışırlar. Bu bilgiyi de bırakalım.

1 Beğeni

Ama sorun şu, bunlar benim inancım falan değil. Laboratuvar testleri falan.

Bir de ay da doğan çocuk meselesi, evrim o şekilde işlemez hocam. Türün yeni bir çevreye adapte olması belki fare ve meyve sinekleri nesillerinde kısadır ama insan nesilleri için binlerce yıl bu.

Ek yapmak istedim. Yanlış anlaşılmayayım, belki 30 belki 50 sene sonrasının teknoljisi ile olabilir elbette, buna itiraz etmiyorum. Bugün ve yakın gelecek için Mars ve insanlı yolculuk hayal onu demek istiyorum.

4 Beğeni

Sizin bilimsel örneklerinize katılmakla birlikte bunu aşmanın testinin yapılmadığını ben o kadar kolay söylemem. Artemis 2 de bu adımlardan biri. 17 yılda hazırladılar bu görevi, şimdi hayal ama belki yarın için değil. Mekiğin ikinci uçuşu ama insanlı olarak ilk kez uçuyor, maliyet de işin içine insan eklenince artıyor, günümüzdeki en problem insan taşıma ve onu bunun için hazırlamaktır. İleride robotlar, günümüzdeki kullanılan uzay robotlarından farklı olarak, insan yerine birebir geçebilecek, astronot görevi yapabilecek robotlar da olacacaktır. Ama şimdiki çaba marsa nasıl insan göndeririz üzerine. Temelde bu diğer gizli şeyleri bilmemiz zor.

Neyse ne zaman uzay gelişmesi olsa yakından takip ediyorum ve bu dünyanın dertlerinden uzaklaşıyorum. Dünya gerçekten nokta kadar bu kadar yük fazla.

2 Beğeni

Bence çok güzel şeyler bunlar ne olursa olsun.

Kafa yormak bile güzel. Bende çocukluktan beri oldukça merak eder , okur ve izlerim.
Çok hoşuma gidiyor.

Söylemek kolay ama düşünsene gitmek vs neyse de Marstan dönüş var, Ay gibi değil bu defa yakıt lazım bir sürü detay var… Gitme- Kalma- Yaşama - Dönme hepsi ayrı ayrı binlerce problem. Yine de çok güzel.

1 Beğeni

Kayıp Rıhtım Baş Tayfası @J.S Melih: " Kayıp Rıhtım’a kimlikle giriş için taleplerimiz kabul edildi. 3 ay gibi bir sürede kimlikle girişler sağlanacak"

4 Beğeni

Aferin bana! Güzel konuşmuşum :clap:

4 Beğeni

İlk resim geldi;

https://x.com/culturecrave/status/2040074614110630251?s=46

5 Beğeni

Mars masmavi olmuş @Lorien_archers @alper gözünüz aydın :partying_face:

4 Beğeni

Bu bizim Mars değil. :slight_smile:

İthaki paylaşacak bizim Mars görsellerini.

Ne yapsak ithaki’ye kargo ile Mars mı göndersek, belki unutmuşlardır.

5 Beğeni

İlk Mars görseli ile İthaki’de 2. kitabın duyurusunu yapar :expressionless_face::blush:

5 Beğeni

Bizim diye söylemiyorum, çok güzel gezegen be.

3 Beğeni

Beni de dünyadan götürseler keşke, bu gezegen çok kötü.

1 Beğeni

Hocam öbür yüzü hala yeşilmiş. Kesin bilgi. Yayalım. :grin:

İthaki haftaiçi konuyla ilgili açıklama yapar belki burdan ilham alıp. Yani bir yandan biz diğer yandan Nasa Mars üçlemesi tamamlansın diye sürekli gündemde tutuyoruz konuyu :slightly_smiling_face:.

3 Beğeni

Dusan hocammmmmmmmmm bekle Euroleague Kara Kartallar geliyor.

https://x.com/BJK_Basketbol/status/2040129526907215922

2 Beğeni